Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα μας δείχνουν με το δάχτυλο αν δεν αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή»
  • [02] Ολοταχώς προς Προανακριτική ο Γ. Παπακωνσταντίνου
  • [03] Κάμερον: «Θαρραλέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας»
  • [04] «Ένα βήμα προς δικαιότερη φορολογία»
  • [05] 'Ετος Κωνσταντίνου Καβάφη το 2013
  • [06] Περιορίζονται οι πωλήσεις μπύρας στη Ρωσία
  • [07] Εθιστικά και τα βιντεοπαιχνίδια
  • [08] «Ο Τσάβες έχει επίγνωση της κατάστασής του»

  • [01] «Θα μας δείχνουν με το δάχτυλο αν δεν αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή»

    Την προσεχή Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στο Βερολίνο, μετά από πρόσκληση του Γερμανού ομόλογού του Γιόακιμ Γκάουκ, με αφορμή το τέλος της έκθεσης στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, για την αρχαία Ολυμπία.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, μετά τις ευχές που δέχθηκε για το νέο έτος από την πολιτική και θεσμική ηγεσία της χώρας, θα έχει γεύμα εργασίας με τον Γερμανό ομόλογό του στη διάρκεια του οποίου θα συζητήσουν όλο το εύρος των ελληνογερμανικών σχέσεων.

    Όταν ρωτήθηκε για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Παπούλιας είπε ότι τον απασχολεί το πρόβλημα και έχει μιλήσει πολλές φορές γι αυτό, ενώ πρόσθεσε πως αν δεν το αντιμετωπίσουμε, αυτοί που σηκώνουν τα βάρη θα μας δείχνουν με το δάχτυλο. Σχετικά με την πορεία της οικονομίας το 2013, είπε ότι πρώτος στόχος είναι μεν η ανάπτυξη, αλλά γι αυτό απαιτείται κοινωνική συνοχή.

    [02] Ολοταχώς προς Προανακριτική ο Γ. Παπακωνσταντίνου

    Στη Βουλή βρίσκεται το αίτημα των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο τον έλεγχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου, για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ". Η πρότασηαναμένεται να συζητηθεί έως τις 18 Ιανουαρίου.

    Παράλληλα, τα τρία κόμματα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν και άλλες, εκτός Βουλής, διαδικασίες προκειμένου ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο και όχι με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι βρίθει ανακριβειών η πρόταση παραπομπής του, προσθέτοντας πως δεν θα γίνει «η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός». Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης αυτόνομης πρότασης στη Βουλή, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου.

    [03] Κάμερον: «Θαρραλέα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας»

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, του οποίου η χώρα θα ασκεί για το 2013 την προεδρία της G8 κάλεσε σήμερα τους ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου να "πάρουν θαρραλέα μέτρα" ώστε να "πετύχουν μια χειροπιαστή διαφορά" στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Είναι προφανές πως το 2013, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται αντιμέτωπος με την οικονομική αβεβαιότητα", τόνισε ο Κάμερον σε επιστολή του που απευθύνεται στους ηγέτες της G8 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία).

    "Ως ηγέτες των οκτώ χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του κόσμου, οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες και οι θαρραλέες αποφάσεις που θα πάρουμε συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο της G8 μπορούν να πετύχουν μια χειροπιαστή διαφορά που θα δώσει ώθηση στην οικονομία", πρόσθεσε.

    "Ελπίζω" πως η σύνοδος της G8 στις 17 και 18 Ιουνίου στη Βόρεια Ιρλανδία "να μας δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία", είπε ακόμα ο Κάμερον και συμπλήρωσε πως "για να τα καταφέρουμε απαιτείται πολιτική βούληση και μήνες σκληρής δουλειάς".

    Η σύνοδος θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: τον αγώνα κατά του προστατευτισμού και της φοροδιαφυγής και την προώθηση της διαφάνειας στις ενέργειες των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, υπενθύμισε ο Κάμερον.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός ευχήθηκε η G8 να παίξει έναν ηγετικό ρόλο για να διευκολύνει τις εμπορικές συμφωνίες.

    Τέλος, ο Κάμερον εξέφρασε την άποψη πως η G8 έχει τη δύναμη να "προωθήσει μια διεθνή πρωτοβουλία" κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος, με την ενίσχυση των μέτρων και την συνεργασία στη διάθεση πληροφοριών.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [04] «Ένα βήμα προς δικαιότερη φορολογία»

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού και δήλωσε ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία.

    "Ενας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους είς βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά τη συμφωνία που είχε υιοθετήσει 24 ώρες πριν η Γερουσία για την αποφυγή του "δημοσιονομικού γκρεμού".

    Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων. Ωστόσο, αφήνει σε εκκρεμότητα τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών και προαναγγέλλει σύντομα νέα αναμέτρηση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου.

    Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα επιτυγχάνει αυτό που επεδίωκε από καιρό: την κατάργηση των φορολογικών δώρων που η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει προς τους πλουσιότερους των αμερικανών φορολογουμένων.

    Παρά την αρνητική για τον Μπαράκ Ομπάμα ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ένα σημαντικό πλοενέκτημα: η απουσία συμφωνίας θα άνοιγε τον "δημοσιονομικό γκρεμό", την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών, προϊόν διαπραγμάτευση του 2011 στο Κογκρέσο.

    Μπροστά στο φάσμα του σοκ της λιτότητας που θα προκαλούσε ύφεση στην αμερικανική οικονομία, μέρος των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισε τη συμφωνία.

    [05] 'Ετος Κωνσταντίνου Καβάφη το 2013

    «Ετος Κ.Π. Καβάφη» ανακήρυξε το 2013 το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου ποιητή.

    Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863 - 1933) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονη συμβολιστική τάση και συνδυάζεται με λιτό, αλλά διαχρονικά επίκαιρο. λόγο. Η ειρωνική διάθεση, αυτό που αποκλήθηκε καβαφική ειρωνεία, συνδυάζεται με την τραγικότητα της πραγματικότητας και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για πολλούς μεταγενέστερους ποιητές. Το έργο του έγινε αντικείμενο μακρόχρονης μελέτης σε όλο τον κόσμο και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γιαπωνέζικα και σε πολλές άλλες γλώσσες.

    Τον κεντρικό σχεδιασμό του προγράμματος δράσεων θα έχουν η Γεν. Δ/νση Σύγχρονου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Γραμμάτων και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ ) και θα συνεργασθούν με το Ίδρυμα Ωνάση (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), το οποίο έχει στη δικαιοδοσία του το πλήρες αρχείο του ποιητή, τις ξένες πρεσβείες χωρών στην Ελλάδα, τις έδρες Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού των πανεπιστημίων εξωτερικού, στα οποία διδάσκεται ο Καβάφης, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα στην Αλεξάνδρεια, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, λογοτεχνικά σωματεία και άλλους φορείς.

    [06] Περιορίζονται οι πωλήσεις μπύρας στη Ρωσία

    Η Ρωσία περιορίζει απότηνΠρωτοχρονιάτις πωλήσεις μπύρας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αλκοολισμού που πλήττει τη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πως ο αλκοολισμός είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε κάθε πέντε θανάτους αντρών στη Ρωσία, ο ένας έχει προκληθεί από κατάχρηση αλκοόλ. Στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 6%.

    Ο νόμος που ισχύει από1ης Ιανουαρίου περιορίζει τον αριθμό των σημείων απ'όπου πωλείται μπύρα και απαγορεύει την πώλησή της από τις 11 το βράδυ ως τις 8 το πρωί.

    Επίσης, οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη αυξήσει την ελάχιστη τιμή για τη βότκα και έχουν απαγορεύσει τις διαφημίσεις οινοπνευματωδών ποτών στα μέσα ενημέρωσης.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [07] Εθιστικά και τα βιντεοπαιχνίδια

    Ο Αυστραλός Οκάν Κάγια τρελαίνεται για το παιχνίδι Call of Duty: Black Ops II. Τον Νοέμβριο έσπασε το ρεκόρ παίζοντας επί 122 ώρες.

    "Είμαι φανατικός. Παίζω αυτή τη σειρά από το πρώτο παιχνίδι και πραγματικά το λατρεύω", δήλωσε. Τον Ιούλιο ένας φανατικός του παιχνιδιού Diablo III στην Ταϊβάν κατέρρευσε και πέθανε αφού επί 40 ώρες έπαιζε σε Ιντερνετ καφέ.

    Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ολίβια Μέτκαλφ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας τα βιντεοπαιχνίδια είναι το ίδιο εθιστικά όπως το κάπνισμα και η χαρτοπαιξία.

    Η έρευνά της έδειξε πως οι εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια έχουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν και να ασχοληθούν και να φέρουν σε πέρας κάποια άλλη εργασία.

    "Ανακαλύψαμε πως η προσοχή των φανατικών παικτών στρέφεται μόνο στις πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι", τόνισε και πρόσθεσε: "ακόμα και αν δεν θέλουν να το σκέφτονται είναι ανίκανοι να σταματήσουν".

    Το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται αποκλειστική προσήλωση της προσοχής είναι κοινό στους εθισμένους στην ηρωίνη, το κάπνισμα και την χαρτοπαιξία.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [08] «Ο Τσάβες έχει επίγνωση της κατάστασής του»

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έχει επίγνωση των δυσκολιών της μετεγχειρητικής του κατάστασης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος και διάδοχός του Νίκολας Μαντούρο, ο οποίος αναγκάστηκε πριν από δύο ημέρες να διαψεύσει τις φήμες ότι η κατάσταση της υγείας του Τσάβες έχει επιδεινωθεί.

    Ο 58χρονος Τσάβες, που νοσηλεύεται στην Κούβα όπου υποβλήθηκε σε εγχείριση αφαίρεσης όγκου για τέταρτη φορά έχει επίγνωση της περιπλοκότητας της κατάστασης της υγείας του, επισήμανε ο Μαντούρο από τηνΑβάνα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur.

    Ο Μαντούρο διευκρίνισε ότι είδε είδε δύο φορές τον Τσάβες και μίλησε μαζί του. "Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό παρακολούθηση, συνεχίζει τις θεραπείες του, η κατάσταση είναι περίπλοκη...ορισμένες φορές υπάρχει βελτίωση, ορισμένες άλλες είναι σταθερή", πρόσθεσε.

    Ο Μαντούρο, ο οποίος είναι και υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας μετέβη στην Κούβα στις 29 Δεκεμβρίου και μια ημέρα αργότερα διέκοψε τις προετοιμασίες για την καινούργια χρονιά, ανακοινώνοντας πως "υπήρξαν περιπλοκές στην κατάσταση της υγείας του προέδρου εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού". Ο Μαντούρο θα επιστρέψει σήμερα στη Βενεζουέλα.

    Επιμέλεια:Μ. Φαράκου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 January 2013 - 7:30:24 UTC