Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 13-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην ανακρίτρια 27 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών
  • [02] Πέντε νεκροί από πυρκαγιά στην περιοχή του Παρισιού
  • [03] Κύπρος: «Δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο»
  • [04] Έτοιμος με Εφές ο Μπανκς, έξω ο Διαμαντίδης
  • [05] Σε εξέλιξη προσπάθεια να μπει τάξη στο τοπίο των παράνομων γεωτρήσεων
  • [06] Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το άγχος και δεν το αυξάνει
  • [07] Με Τεταρτίδες ξεκινάει το νέο έτος

  • [01] Στην ανακρίτρια 27 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών

    Στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης οδηγούνται στις 11 το πρωί 27 από τους 29 συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε προ ημερών από τις αστυνομικές αρχές.

    Ανάμεσα σ' αυτούς είναι οι τρεις αστυνομικοί -ένας αξιωματικός και δύο αρχιφύλακες- καθώς και οι δύο Αλβανοί υπήκοοι που φέρονται ως «ηγετικά» στελέχη του κυκλώματος.

    Ήδη απολογήθηκαν δύο άτομα -ένας άνδρας και μία γυναίκα- που αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους, καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνέργεια στην υπόθεση.

    [02] Πέντε νεκροί από πυρκαγιά στην περιοχή του Παρισιού

    Τέσσερις ενήλικες και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε κτίριο στην Ζενεβιλιέ, στην περιοχή του Παρισιού, σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και πρόσθεσε πως 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Δύο διαμερίσματα εξαώροφου κτιρίου τυλίχτηκαν στις φλόγες περίπου στις 3 το πρωί και 100 πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά τρεις ώρες αργότερα.

    Επτά άνθρωποι διασώθηκαν ανάμεσά τους και ένα βρέφος που τραυματίστηκε ελαφρά.

    Η φωτιά ξεκίνησε από διαμέρισμα του 4ου ορόφου και επεκτάθηκε στον πέμπτο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής.

    Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

    Eπιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [03] Κύπρος: «Δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο»

    Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους μπορούν να καλυφθούν με επιτυχία.

    Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Σιαρλή είπε ότι την προηγούμενη βδομάδα έγιναν οι σχεδιασμοί, ώστε η κυβέρνηση, που θα αναλάβει από την πρώτη του Μαρτίου να έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να μπορέσει να διαχειριστεί και τον Μάρτιο.

    Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει

    αντικείμενο των συζητήσεων στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει το μνημόνιο, αν το Eurogroup εγκρίνει το αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση.

    Στο μεταξύ το επόμενο δεκαπενθήμερο ο οίκος Pimco θα ολοκληρώσει την έκθεση του για τις κυπριακές τράπεζες προσδιορίζοντας το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών, και συμπληρώνοντας το παζλ του κυπριακού προγράμματος που θα εξετάσουν στις 21 Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν, η οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου θα μεταφερθεί για την επόμενη συνεδρία, στις 11 Φεβρουαρίου- έξι μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές- επιτείνοντας την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Ακόμα και αν το μνημόνιο οριστικοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστεί μήνες, καθώς θα τους δοθεί χρόνος να καλύψουν τα κεφαλαιακά ελλείμματα από ιδιωτικούς πόρους. Το στοίχημα για την κυπριακή οικονομία είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων, δηλαδή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν περισσότερα μέτρα.

    [04] Έτοιμος με Εφές ο Μπανκς, έξω ο Διαμαντίδης

    Ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα είναι ο μεγάλος απών του Παναθηναϊκού από την αυριανή αναμέτρηση με την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Top 16 της Ευρωλίγκας.

    Το πρόβλημα που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Μάρκους Μπανκς ξεπεράστηκε και ο Αμερικανός πλέι μέικερ έλαβε κανονικά μέρος στηχθεσινή προπόνηση και θα ακολουθήσει κανονικά την αποστολή που θα αναχωρήσεισήμερα το μεσημέρι για τη γειτονική χώρα.

    Μοναδικός απών θα είναι ο αρχηγός των «πρασίνων», που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού (θλάση πρώτου βαθμού) και κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής με τη Μάλαγα, την ερχόμενη εβδομάδα.

    [05] Σε εξέλιξη προσπάθεια να μπει τάξη στο τοπίο των παράνομων γεωτρήσεων

    Προσπάθεια να μπει τάξη στο τοπίο των παράνομων γεωτρήσεων, υδρευτικών και αρδευτικών, βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο σχετικού νόμου που δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησής τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο νόμος αυτός εκδόθηκε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο και μέχρι τώρα έχουν δοθεί δύο παρατάσεις προκειμένου ιδιώτες και δήμοι να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες για την έγκριση των απαραίτητων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις περιφέρειες. Σε περίπτωση που οι γεωτρήσεις αυτές δεν αδειοδοτηθούν, οι Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα έχουν το δικαίωμα σφράγισής τους.

    «Σκοπός της παραπάνω διαδικασίας είναι να διαπιστώνεται σε κάθε περιοχή το υδάτινο ισοζύγιο, δεδομένου ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις γεωτρήσεις περιλαμβάνουν στοιχεία για τις ποσότητες των υδάτων που αντλούνται και το βάθος άντλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός ο ακριβής αριθμός των γεωτρήσεων» εξήγησε η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα Ορυκτού Πλούτου, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ιωάννα Τζάκη, στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

    Με αφορμή, άλλωστε, την αδειοδότηση δεκαεννέα γεωτρήσεων από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στους Δήμους Ωραιοκάστρου, Πυλαίας - Χορτιάτη και Δέλτα, ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχουν πλέον μια βάση δεδομένων για το σύνολο των γεωτρήσεων και θα μπορούν, μάλιστα, να εκπονήσουν διαχειριστικό σχέδιο υδάτων για κάθε περιοχή.

    [06] Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το άγχος και δεν το αυξάνει

    Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο, νιώθουν στη συνέχεια λιγότερο άγχος στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως το κάπνισμα γενικά ανακουφίζει από το στρες και ότι αν το κόψει κανείς, μετά θα είναι πιο αγχωμένος.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης, του King's College του Λονδίνου και άλλων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "The British Journal of Psychiatry", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 500 καπνιστές που παρακολουθούσαν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε κλινικές της Βρετανίας. Οι Βρετανοί ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους πρέπει να καθησυχάσει όσους καπνιστές φοβούνται πως αν το κόψουν, θα αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος στη ζωή τους. Αντίθετα, οι επιστήμονες επισήμαναν πως μια τυχόν αποτυχημένη απόπειρα κοψίματος του τσιγάρου φαίνεται να αυξάνει σε μέτριο βαθμό το επίπεδο του άγχους του καπνιστή. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους εκ των προτέρων είχαν αυξημένο άγχος.

    Η μελέτη έδειξε ότι όσοι καπνίζουν κατά κύριο λόγο για να βρουν ένα ψυχολογικό στήριγμα στο άγχος που τους κατακλύζει, είναι αυτοί που συνήθως αναζητούν να ανάψουν ένα τσιγάρο μόλις ξυπνούν το πρωί. Όταν όμως το κόβουν, τελικά νιώθουν λιγότερο αγχωμένοι, σύμφωνα με την έρευνα.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος

    [07] Με Τεταρτίδες ξεκινάει το νέο έτος

    Όπως κάθε χρόνο, το 2013 αρχίζει με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τους Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από 1 έως 5 Ιανουαρίου και κορυφώνονται κατά το διήμερο 3 και 4 του μηνός, ιδίως τα χαράματα της Πέμπτης.

    Οι Τεταρτίδες, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους, εμφανίζουν συνήθως στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα ανά ώρα, που διαπερνούν την ατμόσφαιρα της Γης με μεγάλη ταχύτητα, αν και έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες φορές.

    Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από ένα αστερισμό -Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς (ήταν αρχαίο αστρονομικό εργαλείο)- που δεν υπάρχει πια. Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη. Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειανατολική στον ουρανό.

    Επιμέλεια: Π. Δρακόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 January 2013 - 9:30:22 UTC