Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Βυθίζονται» στην εγκατάλειψη τα μικρά νησιά του Ιονίου
  • [02] Χρυσοχοΐδης: Να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι δεν καταψήφισαν τα μέτρα
  • [03] Αντίθετη σε πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η βαυαρική ηγεσία
  • [04] "Τέρμα οι ιστορίες για Grexit", τόνισε ο Σ. Κεδίκογλου
  • [05] Θετικός ο συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος, δήλωσε μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

  • [01] «Βυθίζονται» στην εγκατάλειψη τα μικρά νησιά του Ιονίου

    «Aν συνεχιστεί η εγκατάλειψη από την πολιτεία, τα μικρά νησιά του Ιονίου, θα γίνουν βραχονησίδες», προειδοποιούν οι λιγοστοί τους κάτοικοι, που έρχονται «αντιμέτωποι» με τη δραματική καθημερινότητα στον τόπο τους.

    Το Μαθράκι, οι Οθωνοί, η Ερείκουσα, τα τρία ακριτικά νησάκια που είναι αγκυροβολημένα στο βορειοδυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας, εκεί όπου το Ιόνιο συναντιέται με την Αδριατική, «βλέπουν» και πάλι τον δύσκολο δρόμο της ξενιτειάς. Όσο και εάν προσπαθούν να επιβιώσουν, μέρα με τη μέρα τα προβλήματα τους γίνονται όλο και πιο πιεστικά και αποδυναμώνουν τη θέληση να κρατηθούν στα σπίτια τους.

    Στο Μαθράκι ζουν σήμερα περίπου πενήντα άνθρωποι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, που γύρισαν στον τόπο τους, έπειτα από δεκαετίες σκληρής δουλειάς στην Αμερική. Η ομηρεία της απομόνωσης, που βιώνουν καθημερινά, τους δείχνει τον δρόμο της φυγής είτε στην Κέρκυρα, είτε και πάλι στην Αμερική. Πριν τον Καλλικράτη, το νησί ήταν κοινότητα, σήμερα υπάγεται στον δήμο Κέρκυρας. Ο αντιδήμαρχος Μαθρακίου, Σπύρος Ευαγγέλου Αργυρός, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το μεγάλο ζήτημα, λέει, είναι η ανύπαρκτη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα κι αυτές οι υποτυπώδεις υποδομές που είχε το νησί να αποτελούν παρελθόν. Το λιμάνι μαζί με κάμποσα ψαροκάικα χάθηκαν στα φύκια που ξεβράζει η θάλασσα, οι τσιμεντοστρωμένοι δρόμοι καταρρέουν, τη νύχτα το νησί βυθίζεται στο σκοτάδι, επειδή κάηκαν οι λάμπες στα δρομάκια και δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης. Παιδικές φωνές δεν ακούγονται στις αλάνες, αφού δεν λειτουργεί σχολείο. Από τους μεγαλύτερους εχθρούς των λιγοστών κατοίκων είναι το κρύο τον χειμώνα, γιατί η μεταφορά των καυσίμων στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι σε έλλειψη. «Τρώμε το ψωμί από την κατάψυξη, γιατί το φέρνουμε από την Κέρκυρα, όταν ο καιρός το επιτρέψει και μπορέσει το μικρό πλοιάριο της άγονης γραμμής να προσεγγίσει το νησί», λέει ο αντιδήμαρχος.

    Στους Οθωνούς ζουν 70 ακρίτες, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Το μεγάλο παράπονο και η ανησυχία τους είναι ότι δεν έχουν γιατρό, σ' ένα νησί που βρίσκεται στο «μάτι του καιρού» όλο τον χειμώνα. Οι φουρτούνες, τις περισσότερες φορές, το κρατάνε για πολλές μέρες αποκλεισμένο, ενώ οι κακοκαιρίες προκαλούν βλάβες στο παλιό δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να βυθίζεται στο σκοτάδι ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

    «Στην Ερείκουσα ξεπουλάνε σπίτια και κτήματα σε Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ερείκουσας Σπύρος Νικολάου Αργυρός. Η κατάσταση που περιγράφει δεν είναι διαφορετική από εκείνη των άλλων δύο νησιών του συμπλέγματος των Διαποντίων. Όπως και στο Μαθράκι, ο γιατρός έχει «ημερομηνία λήξης» τη 15η Ιανουαρίου του 2013 και έως τώρα, παρά τις προσπάθειες, δεν έχει ορισθεί αντικαταστάτης, αφού απουσιάζει το ενδιαφέρον. Εκείνο που δίνει ένα χαμόγελο και μικρή ελπίδα στην Ερείκουσα, είναι οι παιδικές φωνές των τριών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που έχουν την «τύχη» να τους προσφέρεται ηλεκτρονική εκπαίδευση. Μαθαίνουν αγγλικά, μουσική και πληροφορική, μέσω του προγράμματος, που υλοποιεί ο οργανισμός «Εστία-Γνώση» του δήμου Χαλκίδας.

    Στην πλειονότητά τους, οι κάτοικοι και των τριών νησιών έχουν αμερικανικά διαβατήρια, καθώς για πολλά χρόνια εργάσθηκαν σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα που έχουν επιστρέψει στον τόπο τους, πολλοί είναι εκείνοι που εκδίδουν στα παιδιά τους αμερικανικό διαβατήριο. Δεν υπάρχει μέλλον στο νησί, λένε. «Εμείς γεννηθήκαμε εδώ, φύγαμε στην Αμερική, όπου δουλέψαμε σκληρά και επιστρέψαμε. Για τα παιδιά μας θα είναι δύσκολο να μείνουν».

    «Τα μικρά νησιά είναι όπως τα καράβια. Θέλουν κυβερνήτη και πλήρωμα. Θέλουν πραγματικές νησιωτικές πολιτικές από την κυβέρνηση». Με αυτά τα λόγια, ο αντιδήμαρχος του Καλάμου με τους 250 κατοίκους, Φώτης Σώλος, ξεδιπλώνει τη δυσμενή καθημερινότητα στο νησί του.

    [02] Χρυσοχοΐδης: Να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι δεν καταψήφισαν τα μέτρα

    Να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όσοι δεν καταψήφισαν τα μέτρα, αλλά διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία, προτείνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    «Ελπίζω πια, αυτοί που δεν καταψήφισαν τα μέτρα, να έχουν καταλάβει ότι η προσπάθεια απέδωσε και συνεπώς θα μπορούσαν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις -εφόσον κάνουν μια θετική δήλωση για το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας, να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

    Ερωτηθείς για την ενεργότερη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ανέφερε: «Όταν συμμετέχεις σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υποστηρίζεις μια κυβέρνηση με τις πολιτικές σου, έχεις υποχρέωση να συμμετέχεις ενεργά με τέτοιον τρόπο, ούτως ώστε τα πράγματα να πάνε προς το καλύτερο. Όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να τιναχτεί στον αέρα αν δεν έχουμε διασφαλίσει -από σήμερα το πρωί, που συνέρχονται οι αρχηγοί, και κάθε μέρα- ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό του έργου της χώρας συνολικά».

    Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέκρινε τους δημάρχους για τη στάση τους, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί συνεχώς να υπάρχει, και μάλιστα από τους αιρετούς άρχοντες, μια συστηματική παραβίαση των νόμων».

    [03] Αντίθετη σε πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η βαυαρική ηγεσία

    Για τον κίνδυνο μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα να προκαλέσει ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, σε συνέντευξή του στην "Die Welt".

    «Αν διαγράφαμε τα χρέη για την Ελλάδα, θα βρισκόταν αμέσως στην πόρτα μας η Πορτογαλία», τονίζει ο κ. Ζεεχόφερ και επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος δεν θεωρεί εφικτό ένα «κούρεμα» χρέους για τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας. Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στην "Donaukurier", κάνει λόγο για «απόφαση η οποία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση», σημειώνει ότι η Ελλάδα πήρε περισσότερο χρόνο, ενώ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «καλύτερη από ένα κούρεμα χρέους». Ζητεί, ωστόσο, πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και εκφράζει την δυσπιστία του σε ό,τι αφορά την προοπτική της χώρας.

    «Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι κυρίως να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη. Είναι παράλογο στη Γερμανία το SPD να θέλει να ανεβάσει τους φόρους και στην Ελλάδα οι εκατομμυριούχοι να μένουν "αφορολόγητοι". Παραμένω δύσπιστος για το εάν η Ελλάδα μπορεί στο τέλος να τα καταφέρει», δηλώνει.

    [04] "Τέρμα οι ιστορίες για Grexit", τόνισε ο Σ. Κεδίκογλου

    «Κλείσαμε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, δύσκολο, με επώδυνες αποφάσεις, αλλά καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης. Να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να δρομολογήσουμε πολιτικές για να φέρουμε γρήγορα μια νέα μέρα στον τόπο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα".

    Απέφυγε να πει οτιδήποτε για το ζήτημα της επαναγοράς των ομολόγων, αλλά εκτίμησε ότι θα εξελιχθεί "ομαλότατα". Επίσης, υπογράμμισε πως στην απόφαση "υπάρχει ρήτρα ότι, αν έχουμε ύφεση, θα επιτραπεί μια παρέκκλιση από τους στόχους" και σημείωσε ότι "ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, δεν πρόκειται να γίνει άλλη περικοπή σε μισθούς και συντάξεις".

    Τόνισε επίσης, ότι μετά την απόφαση του Eurogroup αναμένεται επιστροφή των καταθέσεων: «Η επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα, που είναι της τάξης των 80 δισ. ευρώ, είναι αναμενόμενη, γιατί εξασφαλίστηκε μεγάλο κέρδος από την απόφαση του Eurogroup. Τέρμα οι ιστορίες για Grexit», τόνισε.

    [05] Θετικός ο συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος, δήλωσε μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

    Ο συμβιβασμός των πιστωτών της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους της ήταν θετικός, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Έβαλντ Νοβότνι.

    «Πιστεύω ότι σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή της Ελλάδας, δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις, αλλά είναι πιθανόν καλύτερη λύση από άλλες εναλλακτικές», δήλωσε ο κ. Νοβότνι σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 November 2012 - 11:30:35 UTC