Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεδιάσκεψη του Εurogroup αύριο για την Ελλάδα
  • [02] Σε αδιέξοδο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής
  • [03] Κεδίκογλου: Θετικό κλίμα για την Ελλάδα
  • [04] Στην τελική ευθεία η σύμπραξη ΕΤΕ - Εurobank
  • [05] "Συναντήσεις ομολογιούχων με τους υπουργούς θα στηρίξει η ΝΔ"
  • [06] "Ρύθμιση που θα παρακάμπτει τους ΟΤΑ στις αποφάσεις για διαθεσιμότητα"
  • [07] Ένταση στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής
  • [08] Επίθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από ομάδα νεαρών
  • [09] Με 37,5 εκατ. ευρώ ενισχύει τους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών
  • [10] "Η συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να παραμείνει ως εναλλακτική"

  • [01] Τηλεδιάσκεψη του Εurogroup αύριο για την Ελλάδα

    Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα θα πραγματοποιηθείαύριο στις 5.30 μμ (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

    [02] Σε αδιέξοδο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής

    Προς την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014- 2020 οδηγούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς η κάθε χώρα υπερασπίζεται τα δικά της εθνικά συμφέροντα και οι διαφορές στους κόλπους της ΕΕ φαίνονται πολύ βαθιές.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν, χθες τη νύχτα, να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι, για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού, που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων.

    Μετά τις απειλές βέτο που εκτόξευσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι προτείνει, τώρα, αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού. Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, σημαντικό εμπόδιο στην όλη διαπραγμάτευση αποτελεί και η στάση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη χώρα του να διαφυλάξει «τη βρετανική έκπτωση», που είχε κατοχυρώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984. «Τα περιθώρια ελιγμών του Κάμερον είναι τόσο στενά, που είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία» σχολίασε, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

    Όλα δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, η Σύνοδος οδηγείται σε αδιέξοδο. Σε αυτή την περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πριν ακόμα φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεχίζεται η μάχη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

    [03] Κεδίκογλου: Θετικό κλίμα για την Ελλάδα

    Συνεχείς επαφές έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τους ομολόγους τους για να δοθεί λύση τη Δευτέρα στο ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ραδιοσταθμό real.

    «Ο υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, είχε χθες επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, μεταξύ άλλων», είπε ο κ. Κεδίκογλου σημειώνοντας πως οι στιγμές είναι κρίσιμες.

    Υπογράμμισε ότι έχει δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ σε ότι αφορά τη στάση της Γερμανίας, είπε: «δεν είναι η Γερμανία, μην το επικεντρώνουμε εκεί. Γιατί θέλω να σας επισημάνω, για παράδειγμα, την τοποθέτηση του κ. 'Ασμουσεν, χθες, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με τον κ. Σόιμπλε. Διαμορφώνεται ένα σκηνικό με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί, σε αυτή την κρίσιμη φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ισότιμα στο τραπέζι με τους εταίρους της και να ζητήσει να κάνουν και εκείνοι αυτό που πρέπει».

    Σε ότι αφορά τη δόση τόνισε πως «η δόση δεν τεμαχίζεται. Θα είναι όλη μαζί. Εξετάζεται και εκταμίευση και των άλλων δυο δόσεων που προβλέπονταν για το 2012» ενώ επισημάνε: «όμως στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα του χρέους και καλό θα ήταν, να βρεθεί μια λύση και σε αυτό. Θα ήταν ίσως η ιδανικότερη κατάληξη, μαζί με την εκταμίευση να υπάρξει και μια απόφαση για το χρέος?»

    [04] Στην τελική ευθεία η σύμπραξη ΕΤΕ - Εurobank

    Την ανέκκλητη δέσμευση των βασικών μετόχων της Εurobank, που εκπροσωπούν περίπου το 44% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ότι θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, έχει εξασφαλίσει η Εθνική, όπως τόνισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στην επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

    Η δημόσια πρόταση της Εθνικής θα ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2013 και η πλήρης λειτουργική ενοποίηση θα υλοποιηθεί μέσα σε 2- 3 χρόνια είπε ο κ. Τουρκολιάς.

    Η νέα τράπεζα θα είναι ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά και θα συγκαταλέγεται στις 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, είπε ο κ. Τουρκολιάς, ο οποίος επισήμανε ότι η ανάγκη συγκέντρωσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Θα οδηγήσει στη δημιουργία τριών ισχυρών τραπεζικών ομίλων, που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς τόνισε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πρωτοφανής, τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς την ταχύτητα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο αναστροφής της αρνητικής πορείας.

    [05] "Συναντήσεις ομολογιούχων με τους υπουργούς θα στηρίξει η ΝΔ"

    Σε «ήρεμο» κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των εκπροσώπων των ομολογιούχων με τον γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον γενικό διευθυντή του κόμματος Κων. Τσιμάρα, στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή.

    Οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων κατέφθασαν στη Βουλή περίπου στις δύο μετά το μεσημέρι, μετά τα επεισόδια έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, που οδήγησε σε ολιγόωρη διακοπή της προγραμματισμένης τους συνάντησης με τον Μ. Κεφαλογιάννη.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση στη Βουλή, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιμάρας, είπε τους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων ενημέρωσαν για το πρόβλημά τους και οι θέσεις τους καταγράφηκαν.

    «Είπαμε στους εκπροσώπους ότι θα στηρίξουμε διαδικασία σειράς συναντήσεών τους με τους υπουργούς της Κυβέρνησης για μια δίκαιη λύση στο πρόβλημά τους. Ο Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης κινήθηκε στην ίδια γραμμή», είπε ο κ. Τσιμάρας και ενημέρωσε ότι στο κλίμα αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ομολογιούχων με τη διευθύντρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων Γιώργος Κλαυδιανός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για λύση στο πρόβλημά τους.

    [06] "Ρύθμιση που θα παρακάμπτει τους ΟΤΑ στις αποφάσεις για διαθεσιμότητα"

    Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προσανατολίζεται σε νέα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δύναται να υπογράψει μόνο του τις διαπιστωτικές πράξεις που αφορούν τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των υπαλλήλων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπαλασόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον κ. Βολουδάκη τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης, διαβεβαίωσαν τον υφυπουργό ότι οι δήμαρχοι της Αττικής και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προτίθενται να παραδώσουν καμία λίστα. Γι αυτό, προσέθεσε ο κ. Μπαλασόπουλος, το υπουργείο προσανατολίζεται στη σύνταξη ρύθμισης με την οποία θα επιτρέπεται στο ίδιο να προχωρήσει στη διαδικασία της έκδοσης διαπιστωτικών αποφάσεων. Κάτι τέτοιο, επανέλαβε ο κ. Μπαλασόπουλος, «καταργεί το Σύνταγμα και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που είναι οι μόνο αρμόδιοι για να εκδώσουν διαπιστωτικές πράξεις».

    «Το υπουργείο βρίσκεται σε σύγχυση και πανικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλασόπουλος.

    [07] Ένταση στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής

    Ένταση επικράτησε γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου φιλοξενούνται μη νόμιμοι μετανάστες.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες, περίπου 500 άτομα, κατά τον προαυλισμό τους άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να βάζουν φωτιά σε στρώματα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

    Αμέσως, υπήρξε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και η ένταση φέρεται, αυτή την ώρα, να έχει αποκλιμακωθεί.

    [08] Επίθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από ομάδα νεαρών

    Καταδρομική επίθεση πραγματοποίησε ομάδα νεαρών στις 12.30 το μεσημέρι, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής.

    Οι νεαροί πέταξαν πέτρες, φυλλάδια "τιμής" στον αναρχικό Λάμπρο Φούντα και άλλα αντικείμενα, σπάζοντας τη τζαμαρία της εισόδου και στη συνέχεια άδειασαν κουβάδες με μπογιές.

    Οι δράστες αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.

    [09] Με 37,5 εκατ. ευρώ ενισχύει τους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών

    Με το ποσό των 37.500.000 ευρώ ενισχύει τους δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Πρόκειται για την πίστωση του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» με το παραπάνω ποσό.

    Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, τα χρήματα αυτά προέρχονται από την εκταμίευση της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην αγορά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο.

    Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες είχαν εκταμιευτεί ακόμη 111 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικές δαπάνες των δήμων.

    [10] "Η συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη να παραμείνει ως εναλλακτική"

    Στο «Σχέδιο Β» της συντεταγμένης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επανέρχεται ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, με δηλώσεις του στην «Nuernberger Zeitung».

    «Εκτός από την προσφορά βοήθειας πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική στην περίπτωση που υπάρξει απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετασθεί ένα Σχέδιο Β. Όχι υπό τη μορφή μιας ψυχρής χρεοκοπίας, αλλά ως μιας συντεταγμένης λύσης αποχώρησης», σημείωσε το στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 November 2012 - 13:30:32 UTC