Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Hλεκτρονικό έντυπο στις δημόσιες υπηρεσίες για καταγραφή των αναγκών τους
  • [02] Τσιπ στo μάτι βοηθά τους τυφλούς να «δουν» τη γραφή Μπράιγ
  • [03] Σε υψηλό τριών εβδομάδων έφθασε το ευρώ
  • [04] Πέφτει η δημοτικότητα του Νετανιάχου εξαιτίας της εκεχειρίας στη Γάζα
  • [05] Συνάντηση Μ. Κεφαλογιάννη - ομολογιούχων
  • [06] Ομολογιούχοι εισέβαλαν στα γραφεία της ΝΔ
  • [07] Συνεχίζονται οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων στα Χανιά

  • [01] Hλεκτρονικό έντυπο στις δημόσιες υπηρεσίες για καταγραφή των αναγκών τους

    Hλεκτρονικό έντυπο θα αποστείλει, έως τη Δευτέρα, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες που έχουν, ώστε να καλυφθούν από υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

    Αυτό έκανε γνωστό στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης κάνοντας έκκληση σε όλες τις υπηρεσίες να ανταποκριθούν, ώστε- όπως είπε- να ακυρωθεί στη πράξη το μέτρο της διαθεσιμότητας. Εξαπέλυσε, παράλληλα, επίθεση σε όσους αντιδρούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας, κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα και ομάδες συμφερόντων και τονίζοντας ότι η πολιτεία δεν θα υποχωρήσει σε ρουσφετολογικές πιέσεις.

    «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Οι μετατάξεις δεν θα γίνουν κάτω από πίεσες συμφερόντων, αλλά με αξιολογικό και αντικειμενικό τρόπο, το εγγυώμαι», είπε ο κ. Μανιτάκης, με την αφορμή σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου.

    «Και η αποτελεσματικότητα και το μέτρο, για να πετύχει, πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη, με τρόπο αμερόληπτο και αντικειμενικό και προτάσσοντας τις υπηρεσίες που έχουν άμεσες ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

    «Και η καταγραφή από τις υπηρεσίες για τις ανάγκες που έχουν και η αιτιολόγηση τους πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξεως. Είναι γνωστές οι ανάγκες που υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες και μπορεί κάποιοι να μην μετακινηθούν καν. Πρέπει, άμεσα, να δηλώσουν αυτή την ανάγκη. Όλοι πρέπει να εργαστούν προς όφελος και του πολίτη και των εργαζομένων» επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι «από μια πρώτη καταγραφή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν άμεσες, πολυπληθείς επιτακτικές ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες και για αυτό το λόγο στέλνεται η ηλεκτρονική επιστολή». Πρόσθεσε, επίσης, ότι έχει ήδη συγκροτηθεί και ενεργοποιηθεί μια ειδική Επιτροπή με εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών καθώς και της ΑΔΕΔΥ, που θα επεξεργαστεί τα στοιχεία.

    «Αν θέλουμε να ακυρώσουμε τη διαθεσιμότητα, πρέπει και οι υπηρεσίες να μας βοηθήσουν. Οι υπάλληλοι, που είναι σε διαθεσιμότητα, θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στις υπηρεσίες και πιθανόν να παραμείνουν και στις ίδιες υπηρεσίες τους», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

    «Πρέπει οι υπηρεσίες να στείλουν τα δελτία. Υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα και ομάδες συμφερόντων που δεν βοηθάνε σε αυτό. Το υπουργείο έκανε ότι μπορούσε... Δεν είναι δυνατό η πολιτεία να συνδιαλέγεται με αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες. Επί έξι ώρες, ενώπιον της Βουλής, εξηγούσα με όλους τους τρόπους τις διαδικασίες που πρέπει να τηρήσουμε. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Σε αυτόν τον τόπο, λείπει η αξιοπιστία».

    [02] Τσιπ στo μάτι βοηθά τους τυφλούς να «δουν» τη γραφή Μπράιγ

    Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα, που για πρώτη φορά επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τα γράμματα της γραφής Μπράιγ. Ένα «τσιπάκι» που εμφυτεύεται στο μάτι του ασθενούς, στέλνει τις εικόνες του συστήματος Μπράιγ απευθείας στον εγκέφαλο. Έτσι, ο ασθενής μπορεί, μέσω των ηλεκτρικών σημάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλός του, να οπτικοποιήσει σωστά τα γράμματα και τις λέξεις του αλφαβήτου Μπράιγ σε ποσοστό 80% έως 90%.

    Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους, που πάσχουν από μερική ή ολική απώλεια της όρασης λόγω καταστροφής των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, αλλά στους οποίους δεν έχουν πειραχτεί τα νεύρα που μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο.

    Στο μέλλον, μάλιστα, είναι πιθανό ότι οι τυφλοί θα μπορούν να διαβάσουν ακόμα και τις πινακίδες στους δρόμους, καθώς ένα εμφύτευμα στο μάτι τους θα «μεταφράζει» το κανονικό αλφάβητο σε Μπράιγ και μετά θα στέλνει τις σχετικές εικόνες στον εγκέφαλό τους.

    Ένας δέκτης στο μάτι του τυφλού λαμβάνει τα ασύρματα σήματα που αντιπροσωπεύουν τα γράμματα Μπράιγ και στη συνέχεια τα μεταδίδει σε μια διάταξη έξι ηλεκτροδίων που είναι προσαρτημένα στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού. Τα ηλεκτρόδια ενεργοποιούν τα οπτικά νευρικά κύτταρα και τα τελευταία μεταφέρουν τα ερεθίσματα από τα γράμματα Μπράιγ στον εγκέφαλο, όπου μετατρέπονται σε οπτικές παραστάσεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ηλεκτρονικής - βιολογικής διαδικασίας είναι ότι ο τυφλός «βλέπει» με μάτια του το αλφάβητο Μπράιγ.

    [03] Σε υψηλό τριών εβδομάδων έφθασε το ευρώ

    Η ισοτιμία του ευρώ έφθασε σε υψηλό επίπεδο τριών εβδομάδων σήμερα, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για πρόοδο στις συζητήσεις σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

    Η διαφορά μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι τώρα 10 δισ. ευρώ, όσον αφορά το στόχο διαμόρφωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, έως το 2020, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν και πάλι τη Δευτέρα για να επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό, κάτι που είναι αναγκαίο για να αποδεσμευτούν τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα. Η δυναμική μίας συμφωνίας για την Ελλάδα και οι ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα συμφωνήσουν τελικά σε μέτρα για να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός, ήταν οι παράγοντες πίσω από το ισχυρό ράλι στα χρηματιστήρια μετοχών σε όλο τον κόσμο την τρέχουσα εβδομάδα.

    [04] Πέφτει η δημοτικότητα του Νετανιάχου εξαιτίας της εκεχειρίας στη Γάζα

    Δύο μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές το ποσοστό στήριξης των ψηφοφόρων προς το πρόσωπο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μειώθηκε εξαιτίας της δυσαρέσκειάς τους αναφορικά με την κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε με την Χαμάς στη Γάζα, προκύπτει από σημερινή δημοσκόπηση.

    Η δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της ισραηλινής εφημερίδας Maariv--η πρώτη ύστερα από την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη--αναφέρει ότι το κόμμα "Λικούντ Μπεϊτενού" που σχηματίστηκε από την συνένωση του κόμματος του Νετανιάχου με εκείνο του υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, θα εξασφάλιζε 37 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου.

    Δημοσκόπηση που διεξήχθη πριν από την έναρξη της οκταήμερης σύγκρουσης έδειχνε ότι το κόμμα θα εξασφάλιζε 43 έδρες.

    Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, το 31% των Ισραηλινών εγκρίνει την κατάπαυση του πυρός, ενώ το 49% δεν την εγκρίνει. Ερωτηθέντες για το αν ο στρατός θα έπρεπε να έχει επανακαταβάλει τη Γάζα, το 41% τάθηκε κατά και το 29% υπέρ. Το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης είναι 4,5%.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [05] Συνάντηση Μ. Κεφαλογιάννη - ομολογιούχων

    Αντιπροσωπεία των ομολογιούχων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΝΔ, θα συναντηθούν σε λίγη ώρα με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.

    [06] Ομολογιούχοι εισέβαλαν στα γραφεία της ΝΔ

    Ομολογιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΝΔ και στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο της εισόδου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις απώλειες που είχαν εξαιτίας του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων.

    Αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή απο τον γενικό διευθυντή της ΝΔ Κώστα Τζιμάρα με το οποίο συζήτησαν σε καλό κλίμα για 45 λεπτά, ενώ έχουν ζητήσει συνάντηση και με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Ωστόσο, μερίδα των συγκεντρωμένων προκάλεσε μικροζημιές και πέταξε αυγά στις φωτογραφίες των προέδρων του κόμματος που βρίσκονται στην είσοδο των γραφείων.

    [07] Συνεχίζονται οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων στα Χανιά

    Συνεχίζονται και σήμερα, για δέκατη ημέρα, οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων στα Χανιά, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδίοικησης, ενώ υπό κατάληψη τελεί και το κτίριο της αντιπεριφέρειας Χανίων.

    Ωστόσο, παρά τις κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αποφάσισαν να επιτρέψουν υπό προϋποθέσεις την παροχή ορισμένων υπηρεσιών, όπως την αποκομιδή σκουπιδιών από νοσοκομεία και σχολεία και την παροχή ορισμένων πιστοποιητικών σε πολίτες, σε περίπτωση που συντρέχουν άμεσες και επείγουσες ανάγκες.

    Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί νέα γενική Συνέλευση, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ ο σύλλογος θα εισηγηθεί να συνεχιστεί ο αγώνας «με κάθε πρόσφορο τρόπο και μορφή μέχρι και απεργία διαρκείας και σε κάθε περίπτωση να συνεχιστούν οι καταλήψεις των δημαρχείων, των δημοτικών κτιρίων και των υπηρεσιών».

    Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνταχθεί μια επιστολή προς τους πολίτες και η οποία θα εξηγεί τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους και τους ΟΤΑ σε σχέση με το Μνημόνιο.

    Μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε να οργανώσει μια ημερίδα με τη συμμετοχή στελεχών των ΟΤΑ, ώστε να αναδειχθούν όλα τα κρίσιμα θέματα του Μνημονίου που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση. Στο μεταξύ, ο δήμος Χανίων με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους δημότες ότι λόγω των καταλήψεων από τους εργαζομένους οι δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, μετατίθενται για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα και στις 10 το βράδυ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 November 2012 - 11:30:34 UTC