Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
  • [02] Στη Γάζα ο Νταβούτογλου την Τρίτη
  • [03] Αρώνια για τα κρυολογήματα
  • [04] Παιδιά σε άμεσο κίνδυνο από βία, εκμετάλλευση
  • [05] Συνελήφθησαν 24 άτομα για επεισόδια σε κέντρο φιλοξενίας αλλοδαπών
  • [06] Πτώση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω κρίσης διαπιστώνει έρευνα
  • [07] "Η Ολλανδία δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για αποστολή Patriot στην Τουρκία"
  • [08] Πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Τάσος Σοφόπουλος
  • [09] Νέα, ελληνική τεχνολογία για απεικόνιση- μελέτη του ανθρώπινου αίματος
  • [10] Παράλυτοι σκύλοι περπάτησαν ξανά χάρη σε επαναστατική μεταμόσχευση

  • [01] Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

    Η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ επανέλαβαν από νωρίς σήμερα το πρωί τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Τρεις Παλαιστίνιοι μέλη της ίδιας οικογένειας που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν σε νέα ισραηλινή επίθεση στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Συνολικά, οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το πρωί. Σε άλλη επίθεση, λίγο νωρίτερα, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι ανάμεσά τους και ένα πεντάχρονο παιδί και μια 20χρονη γυναίκα.

    "Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 80" μετά το θάνατο τριών αντρών σε επίθεση με στόχο τη συνοικία Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας Ασράφ αλ Κούντρα.

    Την ίδια ώρα ογενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους ένοπλους ισραηλινούς και παλαιστίνιους καθώς βρίσκεται καθ' οδόν προς την περιοχή για συνομιλίες που θα έχει σήμερα στο Κάιρο.

    "Καλώ και τις δύο πλευρές να συνεργαστούν με όλες τις προσπάθειες των οποίων ηγείται η Αίγυπτος για την άμεση σύναψη εκεχειρίας", είπε χθες Κυριακή ο Μπαν.

    Εντεκα άμαχοι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από τον χθεσινό ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο σπίτι στην Πόλη της Γάζας, το πιο αιματηρό επεισόδιο κατά τις πέντε τελευταίες ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων σε απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες παλαιστίνιων ενόπλων.

    "Θλίβομαι βαθύτατα από τις πληροφορίες για νεκρούς", δήλωσε ο Μπαν για την εν λόγω επίθεση και πρόσθεσε: "Ανησυχώ επίσης για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί ισραηλινοί πολίτες. Αυτό πρέπει να σταματήσει".

    [02] Στη Γάζα ο Νταβούτογλου την Τρίτη

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί αύριο Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσετοπρακτορείο Ανατολή.

    Η επίσκεψη του Νταβούτογλου πραγματοποιείται "στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Γάζα των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου", πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

    Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι έχει προγραμματιστεί να μεταβεί αύριο στη Γάζα επικεφαλής υπουργικής αντιπροσωπείας.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση χθες Κυριακή στο Κάιρο με τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

    Στο μεταξύ, η Κίνα κάλεσε και "τις δύο (εμπόλεμες) πλευρές στη Γάζα να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση".

    "Η Κίνα υποστηρίζει τη δίκαιη θέση των αραβικών χωρών στο ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίινγκ.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [03] Αρώνια για τα κρυολογήματα

    Ιδανική γα την αντιμετώπιση του κρυολογήματος αποδεικνύεται η αρώνια που επιδρά ευεργετικά ακόμη και στον υψηλό πυρετό και την πνευμονία!

    Με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση αυτή την εποχή, τρεις κουταλιές της σούπας αποξηραμένα άνθη και καρποί της αρώνιας σε ένα λίτρο καυτό νερό, μπορούν να βοηθήσουν στα κρυολογήματα. Η αρώνια θα πρέπει να «καθίσει» στο νερό για 3-4 ώρες, μετά το μείγμα να περάσει από σουρωτήρι και να προστεθεί λίγο μέλι ενώ η κατανάλωση του αφεψήματος ενδείκνυται για δύο με τέσσερις φορές την μέρα.

    Συνταγές για σκευάσματα φαρμακευτικής χρήσης, γνωστές από την παράδοση βαλκανικών χωρών που καλλιεργούν εδώ και χρόνια την αρώνια, περιλαμβάνει το βιβλίο των δασολόγων του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Γιώργου Γιακζίδη, Ιωάννη Σπανού και Παναγιώτη Πλατή, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Αρώνια (Το φυτό της μακροζωίας)- Μια νέα δυναμική καλλιέργεα).

    Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ.Γιακζίδης ο οποίος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Δασολογίας και Τεχνολογίας του Ξύλου, στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι θεραπευτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού είναι άγνωστες στη χώρα μας σε αντίθεση με τη Βουλγαρία και τη Σερβία όπου καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια.

    «Στη "λαϊκή φαρμακευτική", η αρώνια έχει πολλές χρήσεις γι' αυτό και συμπεριέλαβα στο βιβλίο κάποια τέτοια γιατροσόφια» τονίζει. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στο βιβλίο, σε όλες τις περιπτώσεις, η χρήση της αρώνιας για θεραπευτικό σκοπό πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το γιατρό. Επίσης, συνιστάται προσοχή στη χρήση μεγάλων δόσεων καρπών αρώνιας γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένους δείκτες πήξης του αίματος ενώ η θεραπεία με χυμό και καρπούς δεν συνιστάται στις περιπτώσεις γαστρίτιδας, έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου και αρτηριακής υπότασης.

    [04] Παιδιά σε άμεσο κίνδυνο από βία, εκμετάλλευση

    Πολλά παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη βία, την παιδική κακοποίηση, τη σεξουαλική κακοποίηση, την εκμετάλλευση, την αμέλεια, την εγκατάλειψη. Τις περισσότερες φορές θύτες είναι οι ίδιοι οι γονείς τους.

    Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, που έχει οριστεί η 19η Νοεμβρίου.

    Συνολικά 691 περιπτώσεις έφτασαν ως καταγγελίες στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, από την 1η Δεκεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2012, τις οποίες προώθησε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προχώρησε σε επιτόπια παρέμβαση 122 παιδιών που βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο, εκ των οποίων τα 66 έχρηζαν άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

    Ερευνητές, διεθνώς, εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένα στα πέντε κορίτσια και ένα στα 10 αγόρια θα γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν ακόμη φτάσει την ηλικία των 18 ετών, ενώ, μόνο μία στις τρεις υποθέσεις θα δηλωθεί.

    Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια παιδιά οδηγούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση.

    Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα περιστατικά που καταγγέλλονται καταλήγουν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την προστασία του παιδιού-θύματος.

    Μόλις κριθεί επιβεβλημένη η απομάκρυνσή του από το κακοποιητικό περιβάλλον, το παιδί μεταφέρεται σε κάποιο από τα Νοσοκομεία Παίδων, ώστε να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας του. Παράλληλα, αναζητείται ο κατάλληλος χώρος φιλοξενίας του.

    Ωστόσο, σημειώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η έλλειψη χώρων φιλοξενίας οδηγεί πολλά από αυτά τα παιδιά να παραμένουν «εγκαταλελειμμένα» στα Νοσοκομεία Παίδων για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις, αν δεν βρεθεί άμεσα κάποια λύση.

    [05] Συνελήφθησαν 24 άτομα για επεισόδια σε κέντρο φιλοξενίας αλλοδαπών

    Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο φιλοξενίας αλλοδαπών, στο στρατόπεδο της Κορίνθου, όταν κατά την ώρα του προαυλισμού μεγάλη ομάδα αλλοδαπών άρχισε να μεταφέρει κρεβάτια στον προαύλιο χώρο. Αιτία, το γεγονός ότι το νερό στα μπάνια του στρατοπέδου ήταν παγωμένο.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις, αντέδρασαν και οι αλλοδαποί απωθήθηκαν με χρήση χημικών. Κάποιοι από αυτούς κλείστηκαν σε ένα από τα κτίρια, τοποθετώντας κρεβάτια πίσω από τις πόρτες, ενώ άλλοι παρέμειναν στο χώρο του προαυλίου, αρνούμενοι να επιστρέψουν στους θαλάμους.

    Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής αξιωματικούς και όταν αυτές απέβησαν άκαρπες, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση και οι αλλοδαποί περιορίστηκαν στους θαλάμους τους.

    Από τα επεισόδια σημειώθηκαν φθορές στους εσωτερικούς χώρους δύο κτιρίων, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 24 άτομα, που θα οδηγηθούν αργότερα σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα Κορίνθου.

    [06] Πτώση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω κρίσης διαπιστώνει έρευνα

    Τη συνεχή πτώση της αγοράς καυσίμων από το 2007 έως και σήμερα προκάλεσε το μειωμένο εισόδημα των καταναλωτών λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Hellastat ΑΕ για το χονδρικό εμπόριο καυσίμων. Παράλληλα, η κατανάλωση καυσίμων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω μετά την εξαγγελθείσα εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν της κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012, με την πτώση να αναμένεται ακόμα και σε 30-40%.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, έχουν καθοριστεί νέοι υψηλότεροι συντελεστές ΕΦΚ με σκοπό την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Ειδικότερα, ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης έχει ενισχυθεί κατά 87% (+0,31 ευρώ/λίτρο) και 36% (+0,11ευρώ/λίτρο) αντίστοιχα από τις αρχές του 2009.

    Οι εταιρείες του κλάδου έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τις αυστηρότερες πολιτικές πιστώσεων που εφαρμόζουν πλέον οι όμιλοι διύλισης, καθώς και τις υψηλές επισφάλειες έναντι των πρατηριούχων πελατών τους, λόγω της δύσκολης οικονομικής θέσης των τελευταίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την απαρχή της κρίσης στην Ελλάδα περίπου 1.200 πρατήρια έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.

    Η αγορά χαρακτηρίζεται εδώ και πολλά χρόνια από πολυάριθμα περιστατικά λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμων, τα οποία οφείλονται κυρίως στις τιμολογιακές διαφορές μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

    Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 16 επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 6%, στα 12,87 δισ. ευρώ. Η μέση άνοδος ανά εταιρεία διαμορφώθηκε σε +3%.

    Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) ενισχύθηκαν κατά 2,5%, σε 116,58 εκατ. ευρώ ενώ αντιθέτως οι προ φόρων ζημιές διευρύνθηκαν σε περίπου 52 εκατ. ευρώ.

    Ο κλάδος λειτουργεί με πολύ χαμηλό μικτό περιθώριο, το οποίο το 2011 υποχώρησε περαιτέρω σε 3,7%, ενώ τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν οριακά σε 0,9% και 0% αντίστοιχα.

    Τόσο η γενική όσο και η άμεση ρευστότητα παραμένουν διαχρονικά σε σταθερό επίπεδο (1,0 και 0,9 αντίστοιχα). Οι Απαιτήσεις το 2011 εισπράχθηκαν σε διάστημα ενός μήνα, ενώ τα αποθέματα διακρατήθηκαν για 5 μόλις ημέρες. Ταυτόχρονα, ο κλάδος απολαμβάνει από τους προμηθευτές μικρό διάστημα πίστωσης (23 ημέρες). Έτσι, ο εμπορικός κύκλος του δείγματος διαμορφώθηκε στις 13 μόλις ημέρες.

    Η κεφαλαιακή μόχλευση διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο (3,9 προς 1). Ωστόσο, η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) υποχώρησε σημαντικά για δεύτερη συνεχή χρονιά, φθάνοντας στο 1,2% (από 8,4% το 2009).

    [07] "Η Ολλανδία δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για αποστολή Patriot στην Τουρκία"

    Η Ολλανδία δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για την αποστολή πυραύλων Patriot στην εταίρο της στο ΝΑΤΟ Τουρκία προκειμένου να τη βοηθήσει να υπερασπιστεί τα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός 'Αμυνας της Ολλανδίας.

    "Δεν έχουμε λάβει ακόμα επίσημο αίτημα", τόνισε η Ζανίν Χενίς-Πλεσάρτ.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις συνομιλίες της με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για τον τρόπο ενίσχυσης της ασφάλειας στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορά της με την Τουρκία μετά την πτώση όλμων από τη Συρία στο τουρκικό έδαφος.

    Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου 'Αμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάσει οιοδήποτε αίτημα της Τουρκίας και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία είναι οι χώρες που έχουν διαθέσιμους πυραύλους Patriot.

    Ο γερμανός εκπρόσωπος έκανε τη δήλωση αυτή μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η Τουρκία θα ζητήσει επισήμως σήμερα, Δευτέρα, να εγκαταστήσει πυραύλους στα σύνορά της με τη Συρία εξαιτίας φόβων για κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [08] Πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Τάσος Σοφόπουλος

    Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής(18/11) σε ηλικία 78 ετών, ο Τάσος Σοφόπουλος, ένας από τους σημαντικούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, που έφυγαν για την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '50.

    Ο Τάσος Σοφόπουλος τελευταίος της παλιάς φρουράς, «γέννημα ανάθρεμμα Αθηναίος» όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος - γεννήθηκε στα Πετράλωνα το 1934-, ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία φτασμένος μουσικός, ένα από τα ταλέντα της εποχής του, με εμφανίσεις στα μεγάλα πάλκα της Αθήνας και της επαρχίας και με σημαντική παρουσία στις ηχογραφήσεις. Πήγε στην Αμερική κουβαλώντας στις αποσκευές του ήδη μια σημαντική εμπειρία - πρόλαβε να παίξει και με τον Μάρκο Βαμβακάρη - αλλά και τις τραγικές μνήμες μιας Ελλάδας κατεστραμμένης από τον Εμφύλιο και την φτώχεια.

    Έπαιξε για χρόνια μαζί με τον Δημήτρη Στεργίου τον περίφημο Μπέμπη, τον Ιορδάνη Τσομίδη, τον Τατασσόπουλο, τον Τσιμπίδη, τον Λεμονόπουλο, τον Σταματίου (Σπόρο), τον Τζουανάκο, αλλά και τον Τάκη Μπίνη, την Σεβάς Χανούμ, την Πόλυ Πάνου και άλλους.

    Γύρισε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες: Σαν Φρανσίσκο, Λας Βέγκας, Σικάγο, Νέα Υόρκη, έφτασε μέχρι την Χαβάη και τον Καναδά, διασκεδάζοντας τους Έλληνες μετανάστες και συναντήθηκε στα πάλκα με όλους τους παραπάνω μεγάλους μουσικούς αλλά και με μουσικούς από άλλες σημαντικές παραδόσεις.

    Αρχές της δεκαετίας του '90, γύρισε στην Ελλάδα, με μια μικρή σύνταξη από την Αμερική, επιλέγοντας συνειδητά τον μοναχικό δρόμο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παίζοντας που και που σε μικρές ταβέρνες με κόσμο που ήθελε να ακούσει και μπορούσε να εκτιμήσει αυτό το είδος της μουσικής. Το στέκι του ήταν στον Κολωνό στην ταβέρνα της «Μεταξούς» όπου έπαιζε με τον Τόλη Χάρμα μέχρι τον θάνατο του Χάρμα, πριν λίγα χρόνια.

    Το 2007, μετά από επιμονή λιγοστών φίλων του, έκανε κάποιες έκτακτες εμφανίσεις στο, ιστορικό πλέον, «Μπαράκι του Βασίλη», στις «Χίλιες και δυο Νύχτες», ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, πριν τον καταβάλλουν τα προβλήματα υγείας, ήταν στις 15 του περασμένου Δεκέμβρη στην ταβέρνα « 'Αμα Λάχει», σε μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτόν.

    Η κηδεία του τάσου Σοφόπουλου θα γίνει αύριο Τρίτη.

    [09] Νέα, ελληνική τεχνολογία για απεικόνιση- μελέτη του ανθρώπινου αίματος

    Πρωτοπόρες απεικονιστικές τεχνικές, όπου γίνεται χρήση της νανοτεχνολογίας, επέτρεψαν σε Έλληνες επιστήμονες να απεικονίσουν και να μελετήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το αίμα του ανθρώπου. Η νέα τεχνολογία κάνει σημαντικά βήματα πέρα από τις δυνατότητες του οπτικού μικροσκοπίου, του βασικού μέχρι σήμερα εργαλείου ιατρικής διάγνωσης.

    Τέτοιες σύγχρονες τεχνικές, όπως την Μικροσκοπία Ατομικής Δύναμης και την Μικροσκοπία Ηλεκτρονικής Σάρωσης, εφάρμοσε το εργαστήριο «Βιοϊατρικών μελετών με απεικονιστικές τεχνικές Νανοτεχνολογίας» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με επικεφαλής τον δρα Δημοσθένη Σταμόπουλο, σε συνεργασία με επιστήμονες από τα Νεφρολογικά Τμήματα και τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης και Πλασμαφαίρεσης των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς», «Αλεξάνδρα» και «Αρεταίειο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του «Δημόκριτου».

    Σκοπός της ελληνικής ερευνητικής ομάδας είναι να εξετάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την εικόνα του αίματος ασθενών με νεφρολογικές και αυτοάνοσες παθήσεις, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και σε άλλες θεραπείες εξωσωματικής κυκλοφορίας αίματος, όπως η πλασμαφαίρεση.

    [10] Παράλυτοι σκύλοι περπάτησαν ξανά χάρη σε επαναστατική μεταμόσχευση

    Πρώτη φορά, παράλυτοι σκύλοι που δεν ήσαν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα πίσω πόδια τους λόγω σοβαρής βλάβης στη σπονδυλική στήλη τους, κατάφεραν να περπατήσουν ξανά χάρη σε μια επαναστατική μεταμόσχευση κυττάρων από τη μύτη τους στο νωτιαίο μυελό τους, την οποία πραγματοποίησαν βρετανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μελλοντικά αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνική θα χρησιμοποιηθεί και σε παράλυτους ανθρώπους.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ρόμπιν Φράνκλιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας "Brain" (Εγκέφαλος), σύμφωνα με το BBC και την «Ιντιπέντεντ», κατόρθωσαν να θεραπεύσουν την παράλυση των σκύλων εισάγοντας στο νωτιαίο μυελό τους οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη και υπάρχουν στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας.

    Τα κύτταρα αυτά περιβάλλουν τους νευρωνικούς υποδοχείς που καθιστούν εφικτή την αίσθηση της όσφρησης και μεταφέρουν τα σχετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Τα εν λόγω νευρικά κύτταρα, που συνεχώς εκτίθενται στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, χρειάζονται συνεχή ανανέωση και αυτή γίνεται μέσω των ανωτέρω οσφρητικών κυττάρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 November 2012 - 9:30:30 UTC