Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στουρνάρας: "Πανέτοιμη η Ελλάδα" για το Eurogroup
  • [02] "Μπλακ άουτ" στους δήμους για τη διαθεσιμότητα
  • [03] Σόιμπλε: «Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έλαβε για μεταρρυθμίσεις»
  • [04] Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
  • [05] «Πλειοψηφία» οι ελληνικές θεατρικές παραγωγές στο 3o Low Budget Festival
  • [06] Τιμητική εκδήλωση για τον πρώην γενικό διευθυντή του ΑΜΠΕ

  • [01] Στουρνάρας: "Πανέτοιμη η Ελλάδα" για το Eurogroup

    «Πανέτοιμη» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος, αργά χθες το βράδυ, από το Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη. «Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα πια από μέρους μας. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την Τρίτη», δήλωσε ο κ.Στουρνάρας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, όλες οι εκκρεμότητες έχουν κλείσει, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στο δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δεύτερη πράξη. Στη δεύτερη αυτή πράξη, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ενδέχεται να υπάρχει και η ρύθμιση για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής.

    Σε ερώτηση για το αν περιμένει το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για να μπει σε διαδικασία η εκταμίευση, ο κ.Στουρνάρας απάντησε: «δεν θέλω να πω τίποτα ακόμα γι αυτό».

    Τέλος, σχετικά με τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ανέφερε:«συμβάλλουμε και εμείς στη συζήτηση αυτή».

    [02] "Μπλακ άουτ" στους δήμους για τη διαθεσιμότητα

    Σε γενικευμένες καταλήψεις όλων των κτιρίων και των υπηρεσιών των δήμων προχωρά σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να μην εκδοθεί καμία διοικητική πράξη που θα διευκολύνει τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων. Επίσης, καλεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ να αποφασίσουν για σήμερα αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών των δήμων, ώστε «να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η απόφασή τους για μη χορήγηση στοιχείων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η στήριξη προς τους εργαζόμενους», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

    Αιτία για τη σημερινή κινητοποίηση αποτελεί το γεγονός ότι λήγει η προθεσμία για την υποβολή των καταλόγων των εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, που αποστάλθηκε στις διευθύνσεις Προσωπικού των δήμων αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, σήμερα λήγει η προθεσμία για να αποστείλουν οι διευθύνσεις διαπιστωτικές πράξεις για την κατάργηση συγκεκριμένων θέσεων, ατομικές διοικητικές πράξεις για τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα και πράξεις με τις οποίες τίθενται αυτοδίκαια σε αργία επίορκοι υπάλληλοι.

    Στόχος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήδη από το Σαββατοκύριακο, ήταν να μην εισέλθει κανένας στα δημαρχεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες Διοικητικού. Στόχος που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού με αποφάσεις Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και μεμονωμένων δημοτικών αρχών πολλά δημαρχεία τελούν ήδη υπό κατάληψη από την περασμένη εβδομάδα.

    Αντίστοιχη έκκληση στους εργαζόμενους συνολικά των δήμων και των περιφερειών κάνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που καλεί τους εργαζομένους σε 24ωρη απεργία σήμερα τελευταία ημέρα για παράδοση στοιχείων. Συγχρόνως, καλεί σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Για αύριο έχει προκηρυχθεί 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ για την απογευματική βάρδια.

    Για αύριο Τρίτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρρύθμισης. Ανάλογες συγκεντρώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες πρωτεύουσες νομών.

    [03] Σόιμπλε: «Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έλαβε για μεταρρυθμίσεις»

    Την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για μια ακόμη φορά απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία.

    «Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να την βρούμε την Τρίτη. Εργαζόμαστε με μεγάλη πίεση για αυτό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε έναν δρόμο και να αλλάξει την οικονομία της ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας απόψε στο πρώτο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD. Ο Γερμανός πολιτικός επανέλαβε ότι «η χώρα πρέπει όχι μόνο να αποφασίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις έλαβαν μεγάλες αποφάσεις -, αλλά και να τις εφαρμόσει» και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν το έχει συνηθίσει η χώρα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να παραιτηθούν από αυτό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τότε όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα βοηθούσαν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στην Ελλάδα και για αυτό χρειάζεται η Ελλάδα χρόνο. Και αυτό θα το καταφέρουμε».

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία, αλλά όλες χώρες της Ευρωζώνης. «Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κυρία Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών-μελών, δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίνεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις ?κούρεμα'. Αυτό αποκλείεται. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο κύριος δανειστής, το αποκλείει κατηγορηματικά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

    «Η Ελλάδα έκανε τώρα σημαντικά βήματα. Αποφάσισε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Αποφάσισε να οικοδομήσει έναν αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό, αλλά ακόμη αυτός δεν λειτουργεί. Αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί, πρέπει να οικοδομηθεί βήμα βήμα», τόνισε και, αναφερόμενος στον Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Έτνγκερ, ο οποίος χθες δεν απέκλεισε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, σημείωσε: «Εδώ μπορεί να κάνει πολλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν αρχίσει να δίνει συνεντεύξεις. Θα έπρεπε να διαμορφώσει την βοήθειά της ώστε να είναι αποτελεσματική. Έχουμε πολλά χρήματα για την Ελλάδα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται αποδοτικά».

    Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιεργκ 'Ασμουσεν, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι χρειάζονται επιπλέον χρήματα για να κλείσει ένα χρηματοδοτικό κενό. «Ήδη την περασμένη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει ως το τέλος 2014 το όριο νέου δανεισμού, διότι η κατάσταση επιδεινώθηκε και θα χρειαστεί δύο επιπλέον χρόνια. Αυτό κοστίζει περισσότερα χρήματα. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο πρέπει να βρούμε μια λύση», δήλωσε, για να προσθέσει ότι παραμένει το άλλο πρόβλημα, ότι η Ελλάδα πρέπει ως το 2020 ή το 2022 να φέρει το συνολικό της χρέος σε επίπεδο που θα της δώσει την δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πόσο θα κοστίσει στην Γερμανία η διάσωση της Ελλάδας και το εάν, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραδέχθηκε ότι «δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς πόσο θα κοστίσει και ποτέ δεν είπαμε ότι δεν κοστίζει τίποτα», για να καταλήξει: «Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αναγκάσουμε την Ελλάδα να κάνει τα απαραίτητα. Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι επώδυνες, σκληρές και υπάρχουν και διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να αποφύγει να γίνει ανταγωνιστική μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

    [04] Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

    Αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων που εποπτεύονται απο αυτά, των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσπίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

    Σ' αυτή προβλέπονται κανόνες παρακολούθησης ανά μήνα και ανα τρίμηνο της πορείας των εσόδων και των δαπανών των υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ( και Ιδιωτικού ) Δικαίου της γενικής κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ καθώς και η αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων απο τους στόχους του προϋπολογισμού τους. Μάλιστα στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης που παρουσιάζουν αποκλίσεις απο τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Αυτό μεταξύ άλλων θα συνεπάγεται, αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, αύξηση των εσόδων τους απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα της περιφέρειάς τους σε ποσοστό έως και 3 τοις χιλίοις.

    Εξάλλου, εντός της εβδομάδος θα εκδοθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά από το υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Κατά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έγινε, το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε την ετοιμότητα του υπουργείου Εργασίας, να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

    Η εγκύκλιος για τα ασφαλιστικά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τα ισοδύναμα μέτρα που θα αναπληρώνουν τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων που εξαιρέθηκε από τα μέτρα.

    Ρυθμίζεται, επίσης, η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, στα 15 έτη, ενώ οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις καθορίζονται στα 40 έτη ασφάλισης.

    Ευνοημένοι θα είναι -σύμφωνα με την εγκύκλιο- οι μητέρες ανηλίκων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

    [05] «Πλειοψηφία» οι ελληνικές θεατρικές παραγωγές στο 3o Low Budget Festival

    Το 3o Low Budget Festival ανοίγει σήμερα τις πύλες του.Δέκα νέες παραγωγές, εκ των οποίων επτά ελληνικές, θα παρουσιάσει φέτος το Low Budget Festival στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Το χαμηλού προϋπολογισμού φεστιβάλ διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά και θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.

    «Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή τώρα είναι η ανάγκη να στηρίξουμε τις ουσιαστικές δυνάμεις του μέλλοντος. Αυτήν τη δύσκολη περίοδο για όλους, πιστεύω ότι θα παραχθεί πολύ ουσιαστικότερο θεατρικό υλικό από οποιαδήποτε άλλη. Είναι η εποχή που θα γεννήσει θέατρο. Και το Low Budget Festival είναι ένα μικρό "μαιευτήριο". Δίνει τη δυνατότητα να λάμψουν οι νέοι και δυνατοί άνθρωποι του θεάτρου μας. Δεν είναι λίγες οι παραστάσεις που γεννήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης και ακολούθησαν τη δική τους αξιοσημείωτη διαδρομή» είχε αναφέρει στην παρουσίαση του προγράμματος ο εμπνευστής του φεστιβάλ Λάκης Λαζόπουλος.

    Η επικράτηση των ελληνικών έργων στο φετινό Low Budget Festival ήταν «εντελώς συμπτωματική», όπως διευκρινίστηκε, αφού ο κάθε σκηνοθέτης, που προσκλήθηκε, επέλεξε όπως πάντα ελεύθερα έργο και συντελεστές.

    «Δεν υπάρχει ζωντανό θέατρο σε μια χώρα που δεν γράφεται θέατρο» τόνισε ο Σίμος Κακάλας και ο Αντώνης Καλογρίδης από την πλευρά του πρόσθεσε: «Τώρα που όλος ο κόσμος έχει στραμμένη την προσοχή του πάνω μας και είναι η στιγμή να κάνουμε τους απολογισμούς μας και να επαναπροσδιοριστούμε, στρεφόμαστε στο ελληνικό έργο. Γιατί προσπαθούμε να βρούμε την χαμένη μας ταυτότητα».

    Ο Ένκε Φεζολλάρι ανοίγει το φεστιβάλ με το έργο του Σάκη Σερέφα «Θα σε πάρει ο δρόμος» (19,20,21/11). Πρόκειται για εννέα γλυκόπικρες ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν κόντρα στην κρίση. Ακολουθεί η «Αθανασία» σε κείμενο - σκηνοθεσία και κινηματογράφηση Χρήστου Δήμα με την Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους στον ρόλο μιας γυναίκας καθηλωμένης σε αναπηρικό καροτσάκι να διεκδικεί το δικαίωμά της, να «φύγει» με αξιοπρέπεια (22,23,24/11).

    Το φεστιβάλ κλείνει η παράσταση του Κώστα Γάκη «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο» (16,17,18/12). Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σέξπιρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου σε ένα παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων.

    [06] Τιμητική εκδήλωση για τον πρώην γενικό διευθυντή του ΑΜΠΕ

    Τιμητική εκδήλωση για τον αείμνηστο Ανδρέα Χριστοδουλίδη, πρώην γενικό διευθυντή του ΑΜΠΕ, διοργανώνουν τη Δευτέρα στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε συνεργασία με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και την Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).

    Στην εκδήλωση θα προβληθεί σύντομη ταινία αφιερωμένη στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη και θα εκτίθενται φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου, ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ Σταύρος Τζίμας και ο πρόεδρος της ΕΣΚ Αντώνης Μακρίδης.

    Θα αναγνωστεί, επίσης χαιρετισμός του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων Έρικ Νίλεν. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Λούης Ηγουμενίδης, εκπαιδευτικός, πολιτικός αναλυτής και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι Ανδρέας Παράσχος και Ανδρούλα Γεωργιάδου θα καταθέσουν προσωπικές μαρτυρίες για τη συνεργασία τους με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη κατά τη λειτουργία στην Κύπρο του πρώτου ιδιωτικού ραδιοσταθμού.

    Η υπεύθυνη του Γραφείου Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ΑΜΠΕ Δήμητρα Λέτσα, θα μιλήσει για τον άνθρωπο και προϊστάμενο Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

    Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Παύλος Παύλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 November 2012 - 7:30:32 UTC