Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφιέρωμα στους Έλληνες σκηνοθέτες της Διασποράς
  • [02] Ακόμα και το λίγο αλκοόλ βλάπτει
  • [03] Η άσκηση «χαρίζει» έως 4,5 χρόνια ζωής ακόμη και σε παχύσαρκους
  • [04] Κλείνει για τρεις ημέρες ο Δήμος Πατρέων

  • [01] Αφιέρωμα στους Έλληνες σκηνοθέτες της Διασποράς

    Αναδρομή σε σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής, που για πολιτικούς και οικονομικούς κυρίως λόγους αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν- γεγονός που παραπέμπει και στη σύγχρονη πραγματικότητα με τη μετεγκατάσταση πολλών νέων σκηνοθετών στο εξωτερικό- κάνει η Ταινιοθήκη Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

    Πρόκειται για την πρώτη ενότητα ενός νέου κύκλου προβολών με θέμα την ελληνική διασπορά στον κινηματογράφο, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα του 25ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τον κινηματογράφο «Τιτάνια» από τις 15 έως τις 25 Νοεμβρίου.

    Παρουσιάζεται το έργο καταξιωμένων σκηνοθετών, όπως του Ελία Καζάν, του Νίκου Παπατάκη, του Τζον Κασσαβέτη και του Ροβήρου Μανθούλη, αλλά και του σημαντικού Άδωνι Κύρου, γνωστού στη χώρα μας μόνο για το μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο του «Ο Σουρεαλισμός στον κινηματογράφο» και την ταινία του «Το μπλόκο», γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο αφιέρωμα. Συγκεκριμένα, πέντε μικρού μήκους ταινίες του Άδωνι Κύρου θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια παρουσίαση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Τουλούζ (Cin?math?que de Toulouse), η οποία και τις διατηρεί στο αρχείο της.

    [02] Ακόμα και το λίγο αλκοόλ βλάπτει

    Οι έγκυες γυναίκες που πίνουν έστω και λίγες ποσότητες αλκοόλ, όπως ένα έως δύο ποτήρια κρασί την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διακινδυνεύουν να επιφέρουν την μείωση του δείκτη νοημοσύνης του παιδιού τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Αν και η επίπτωση του αλκοόλ δεν φαίνεται να είναι μεγάλη, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν, με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, τα άτομα χαμηλότερης νοημοσύνης γενικά βρίσκονται σε κοινωνικά δυσμενέστερη θέση, έχουν χειρότερη υγεία και τείνουν να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία.

    Το αλκοόλ, όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα από τα τσιγάρα, περνάει εύκολα μέσω του πλακούντα από το αίμα της μητέρας στο αίμα του παιδιού, βάζοντας το τελευταίο σε κίνδυνο. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ, της τάξης της μίας έως έξι μερίδων (ποτών) την εβδομάδα, επιδρά στην εξυπνάδα του παιδιού. Προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να απομονωθεί η επίδραση του αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το μορφωτικό επίπεδό της, το κάπνισμα, τη διατροφή της κ.α.

    Η νέα μελέτη απέκλεισε τους άλλους παράγοντες εστιάζοντας στις αλλαγές λόγω του αλκοόλ σε γονίδια (των παιδιών και των μητέρων τους) που εμπλέκονται στη νοημοσύνη και δεν επηρεάζονται από κοινωνικές παραμέτρους, τον τρόπο ζωής κλπ. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τέσσερις γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι αφορούν γονίδια που μεταβολίζουν το αλκοόλ, συσχετίζονται στενά με το επίπεδο νοημοσύνης των παιδιών στην ηλικία των οκτώ ετών.

    [03] Η άσκηση «χαρίζει» έως 4,5 χρόνια ζωής ακόμη και σε παχύσαρκους

    Η τακτική χωρίς ακρότητες σωματική άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να αυξήσει έως 4,5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου άνω των 40 ετών, ενώ θα κερδίσει σίγουρα παραπάνω χρόνια ζωής ακόμα κι είναι υπέρβαρος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Το όφελος της άσκησης φαίνεται να είναι ανεξάρτητο από βάρος, ηλικία, φύλο και την κατάσταση της υγείας (καρδιά, καρκίνος κ.α.) κάποιου.

    Οι ερευνητές βρήκαν ότι ακόμα και οι παχύσαρκοι που ασκούνται ήπια αλλά τακτικά, επί 150 λεπτά την εβδομάδα, ζουν κατά μέσο όρο 2,7 έως 3,4 χρόνια περισσότερα (ανάλογα με το πόσα παραπανίσια κιλά έχουν), σε σχέση με όσους είναι παχύσαρκοι αλλά δεν ασκούνται.

    Όσοι είναι απλώς υπέρβαροι (όχι παχύσαρκοι) και ασκούνται επί 150 λεπτά εβδομαδιαίως, ζουν 3,9 χρόνια περισσότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τους υπέρβαρους που δεν ασκούνται. Οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους, που επίσης ασκούνται επί 150 λεπτά την εβδομάδα, ζουν περίπου 4,5 χρόνια παραπάνω σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος που δεν ασκούνται, καθώς και 7,2 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους είναι παχύσαρκοι και σωματικά αδρανείς.

    Οι ειδικοί συστήνουν τακτική αερόβια σωματική άσκηση μέτριας έντασης επί δυόμιση ώρες (150 λεπτά) ή 1,25 ώρες (75 λεπτά) μεγάλης έντασης κάθε εβδομάδα. Ως μέτριας έντασης ασκήσεις θεωρούνται αυτές στη διάρκεια των οποίων ένας άνθρωπος μπορεί να μιλάει, αλλά όχι να τραγουδάει. Ως μεγάλης έντασης ασκήσεις θεωρούνται εκείνες στη διάρκεια των οποίων ο άνθρωπος μπορεί να πει λίγες μόνο λέξεις, χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.

    Η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος, συντηρεί υγιή τα οστά, τους μυς και τις αρθρώσεις, προάγει την ψυχική ευεξία και γενικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων, μεταξύ των οποίων ορισμένων μορφών καρκίνου.

    [04] Κλείνει για τρεις ημέρες ο Δήμος Πατρέων

    Την απόφαση να κλείσει ο δήμος της Πάτρας για τρεις ημέρες έλαβε στην χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που αφορούν στην διαθεσιμότητα υπαλλήλων και τις περικοπές στην χρηματοδότηση.

    Σύμφωνα με την απόφαση ο δήμος της Πάτρας θα παραμείνει κλειστός από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ αποφασίσθηκε ακόμη να μην δοθούν οι λίστες με εργαζόμενους στο αρμόδιο υπουργείο.

    Επίσης ο δήμος, μέσω της νομικής του υπηρεσίας, θα ζητήσει να αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα του νόμου, θα ασκήσει παρεμβάσεις υπέρ των θιγομένων εργαζόμενων σε κάθε δικαστήριο ή διοικητική αρχή και θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

    Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων ήσαν παρόντες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 November 2012 - 11:30:28 UTC