Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εκταμίευση της δόσης
  • [02] Εκτός λειτουργίας το TAXIS έως και την Κυριακή
  • [03] Αύξηση 1,6% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
  • [04] Στα ίχνη των κλεμμένων κειμηλίων από τα κατεχόμενα της Κύπρου
  • [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [06] FT: Η αντιπαράθεση Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος καθυστερεί επικίνδυνα τη συμφωνία
  • [07] Γ. Ζανιάς: Δεν θα έχουμε πρόβλημα με την καταβολή της δόσης
  • [08] "Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά την κρίση, δεν κατέρρευσε"

  • [01] Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εκταμίευση της δόσης

    Μήνυμα προς τους εταίρους μας πως η Αθήνα έχει κάνει αυτό που πρέπει και πως θα πρέπει και αυτοί να πράξουν ανάλογα, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Λίγες μέρες πριν τη σύνοδο του Eurogroup και την ώρα που πληθαίνουν οι δηλώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θέλουν την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. να καθυστερεί, ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως η δόση θα εκταμιευθεί.

    Αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως υπάρχει πράγματι μια συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας αλλά είναι σαφές, όπως είπε, «πως δεν ζητούν κάτι από εμάς».

    Τέλος, σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ελληνική πλευρά αναμένει μια «πολιτική δήλωση».

    [02] Εκτός λειτουργίας το TAXIS έως και την Κυριακή

    Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXIS δεν θα είναι διαθέσιμες στους φορολογούμενους από σήμεραστις 16:00 έως και την Κυριακήκαι ώρα 12:00.

    Αυτό ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω εργασιών αναβάθμισης της δικτυακής υποδομής του TAXIS.

    [03] Αύξηση 1,6% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

    Απότομη αύξηση 1,6% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από αύξηση 0,9% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν από τις ανατιμήσεις τόσο σε βασικά προϊόντα, όσο και σε υπηρεσίες στις οποίες το κράτος αύξησε τη φορολογία. Παρά τη δραματική μείωση των εισοδημάτων, οι πολίτες διαπίστωσαν τον Οκτώβριο άνοδο των τιμών σε πλειάδα ειδών διατροφής (γαλακτοκομικά και αυγά +1,7%, ψάρια +1,5%, κρέατα +1,7%, νωπά λαχανικά +3%, νωπές πατάτες +9,4%), στην ένδυση και υπόδηση (+1,9%), καθώς και- το κυριότερο- στις υπηρεσίες, στις οποίες το κράτος επέφερε νέα φορολογικά βάρη (ηλεκτρισμός +16,3%, πετρέλαιο θέρμανσης +45,2%, φυσικό αέριο +17%, καύσιμα +6,6%).

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Οκτωβρίου 2012 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2011, προκύπτει αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2011 προς το 2010.

    Παράλληλα, ο γενικός δείκτης, τον Οκτώβριο 2012 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2012, παρουσίασε αύξηση 0,8% έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    [04] Στα ίχνη των κλεμμένων κειμηλίων από τα κατεχόμενα της Κύπρου

    Τα ίχνη των κλεμμένων κειμηλίων από τους 550 ναούς διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων και θρησκειών στα κατεχόμενα της Κύπρου αναζητούν σε ολόκληρο τον κόσμο το Μουσείο και το Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Κύπρο και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

    Από το 2003, οπότε έγινε η μερική άρση των περιορισμών διέλευσης στις κατεχόμενες περιοχές, ξεκίνησε η πλήρης καταγραφή των εκεί εκκλησιαστικών μνημείων ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί κατά την τουρκική εισβολή κατευθύνονται σε κάθε σημείο της γης. Ήδη, έχουν επιτευχθεί σημαντικές επιτυχίες σε δικαστικό επίπεδο και μέρος των αντικειμένων αυτών επέστρεψαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαρκής προσπάθεια για τη συγκέντρωση σχετικών φωτογραφιών πριν από την εισβολή προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα μνημεία.

    Συνολικά, από τις 550 εκκλησίες που υπάρχουν στα κατεχόμενα, έχουν φωτογραφηθεί οι 500 από αυτές καθώς οι υπόλοιπες πενήντα βρίσκονται μέσα σε στρατόπεδα του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με το Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμών των αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί, υπολογίζονται, πάντως σε δεκάδες χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή, έχουν συγκεντρωθεί 20.000 φωτογραφίες που αποτελούν μια πλήρη καταγραφή των εκκλησιαστικών μνημείων στια κατεχόμενες περιοχές.

    Τριάντα έξι από αυτές, σε μορφή μπάνερς, παρουσιάζονται από τις 3 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης Ρεμέτζο, στο Δήμο Καλαμαριάς της Θεσσαλονίκης.

    Μέσα από τις φωτογραφίες, αποκαλύπτονται η σημερινή κατάσταση των ναών διαφόρων δογμάτων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων μνημείων πριν από την τουρκική εισβολή. Με τον τρόπο αυτό, ο επισκέπτης μπορεί, μέσα από τη σύγκριση, να διαπιστώσει αβίαστα τη σημερινή κατάσταση. Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν συνοδευτικά κείμενα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ιταλικά.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει αύριο Σάββατο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στη Βουλή.

    Στο μεταξύ για άλλες τρείς ημέρες θα παραμείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν για δεύτερη μέρα απεργία και αποχή το Σαββατοκύριακο διαμαρτυρόμενοι για τα νέα οικονομικά μέτρα.

    [06] FT: Η αντιπαράθεση Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος καθυστερεί επικίνδυνα τη συμφωνία

    Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποδέχονται μία ακόμη επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς δεν έχουν επιτύχει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με το ΔΝΤ για το πως θα περιορίσουν το αυξανόμενο ελληνικό χρέος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.

    Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών, απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.

    «Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας

    Επιμέλεια: Α. Χαραλαμπίδης

    [07] Γ. Ζανιάς: Δεν θα έχουμε πρόβλημα με την καταβολή της δόσης

    Δεν θα έχουμε πρόβλημα με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς,ερωτηθείς σχετικά,στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    Ο κ. Ζανιάςαναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αναγνωρισθούν από τους δανειστές μας όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς και να προβληθούν μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ώστε να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας.

    Έχουμε πραγματοποιήσει τα 2/3 όσον αφορά σημαντικά ζητήματα, όπως το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ.Ζανιάς, τονίζοντας την ανάγκη παραμονής του προγράμματος προσαρμογής σε τροχιά.

    [08] "Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά την κρίση, δεν κατέρρευσε"

    Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά την κρίση, δεν κατέρρευσε, είναι εδώ και ανταποκρίνεται στις βασικές του λειτουργίες, με κυριότερη την εγγύηση των καταθέσεων, ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    Ο κ.Θωμόπουλος, επισήμανε ότι οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών δεν ευθύνονται για την κρίση αλλά είναι τα θύματα της κρίσης και δεν πρέπει να τιμωρηθούν. Μιλώντας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι θα συνεχιστεί η αυξητική τους τάση μέχρι η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που εκτιμάται για το 2014 (τέλη 2013).

    Ο κ. Θωμόπουλος είπε επίσης, ότι δεν αναμένεται από τους ελέγχους επί της ευρωστίας των τραπεζών (due diligence) τίποτα το συνταρακτικό, που θα δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πραγματοποιήσει πολλά λάθη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 November 2012 - 11:30:30 UTC