Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή ένοπλη συμπλοκή στο 'Ιλιον, με έναν τραυματία
  • [02] Πιάνει "δουλειά" η τρόικα στην Κύπρο
  • [03] "Απειλείται" ο αραβικός καφές
  • [04] Περικόπτονται 4.500 θέσεις εργασίας στον ισπανικό αερομεταφορέα Iberia
  • [05] Μαζικές διαδηλώσεις κατά διαφθοράς, πληθωρισμού στην Αργεντινή
  • [06] Tο αυτί... μπαταρία για εμφυτευμένες ηλεκτρονικές συσκευές!
  • [07] Δοκιμή αντικαρκινικών φαρμάκων, μέσω «μίνι» κυττάρων από βακτήρια
  • [08] Το ΔΝΤ φοβάται ότι η λιτότητα στην Ευρώπη θα καταστεί δυσβάσταχτη

  • [01] Αιματηρή ένοπλη συμπλοκή στο 'Ιλιον, με έναν τραυματία

    Αιματηρή ένοπλη συμπλοκή με έναν τραυματία, ανάμεσα σε αστυνομικούς και δύο άτομα, σημειώθηκε, λίγο πριν τις 10 το πρωί, στην πλατεία του Ιλίου. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα σε ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, να σταματήσει για έλεγχο αλλά οι επιβαίνοντας στο ΙΧ πυροβόλησαν εναντίον τους και προσπάθησαν να διαφύγουν.

    Οι αστυνομικοί τούς καταδίωξαν και ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από τους δράστες, ο οποίος συνελήφθη και διακομίστηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

    Ο δεύτερος από τους δράστες εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και διέφυγε, ενώ γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Ο τραυματίας είναι ελληνικής υποκοότητας, περίπου 30 ετών, ενώ το αυτοκίνητο όπως διαπιστώθηκε δεν είναι κλεμμένο.

    Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

    [02] Πιάνει "δουλειά" η τρόικα στην Κύπρο

    To κλιμάκιο της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) άρχισε σήμερα τον τρίτο γύρο συναντήσεων του στην Κύπρο, σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο, για την προώθηση των μέχρι στιγμής συζητήσεων σε θέματα πολιτικής. Στα θέματα αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διαθρωτικής φύσεως ζητήματα, το μακροοικονομικό πλαίσιο, καθώς και θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Κατά την τρίτη επίσκεψη της τρόικας, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τελικό στόχο την επίτευξη συγκλίσεων, αναφέρει η ανακοίνωση. Οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σήμερα και αύριο στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ την Κυριακή το κλιμάκιο θα αξιολογήσει την κατάσταση από τις επαφές του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η παρούσα αποστολή του κλιμακίου της τρόικας στη Λευκωσία δεν θα είναι η τελευταία, πριν από την υπογραφή του μνημονίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατή η συμφωνία, ώστε να προωθηθεί το κυπριακό μνημόνιο στο Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου 2012.

    Στο μεταξύ, ως θετική εξέλιξη καταγράφεται η ψήφιση από τη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, νομοσχεδίου για παροχή κυβερνητικής εγγύησης, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα. Η κυβέρνηση θα παράσχει εγγυήσεις στην έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας στην οικονομία και βελτίωσης της αξιοπιστίας των χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων για λογαριασμό των τραπεζών θα γίνεται για περίοδο όχι λιγότερη από τρεις μήνες και όχι περισσότερη από πέντε χρόνια, στη βάση διμερών συμβάσεων, που θα συνάπτονται μεταξύ της κυβέρνησης και τραπεζών.

    [03] "Απειλείται" ο αραβικός καφές

    Το φυτό του καφέ και ιδιαίτερα η δημοφιλής αραβική ποικιλία του απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύει ακόμα και με εξαφάνιση έως το 2080, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι συνακόλουθες εποχικές αλλαγές είναι πιθανό ότι θα καταστήσουν μέσα τις επόμενες δεκαετίες ακατάλληλες σχεδόν όλες (το 99,7%) τις περιοχές του πλανήτη όπου σήμερα αναπτύσσεται το -ιδιαίτερα ευάλωτο στις μεταβολές του κλίματος- φυτό.

    Ο καφές είναι το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον κόσμο μετά το πετρέλαιο, στηρίζοντας την οικονομία πολλών παραγωγών χωρών. Παράγεται κυρίως σε τροπικές περιοχές, σε περίπου 70 χώρες, με συνολικές ετήσιες εξαγωγές πάνω από 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στον τομέα του καφέ απασχολούνται πάνω από 26 εκατ. άνθρωποι διεθνώς. Η πιθανολογούμενη εξαφάνισή του αραβικού καφέ θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για αρκετές οικονομίες, αλλά και για τους ένθερμούς εραστές του ροφήματος, οι οποίοι υπολογίζεται ότι πίνουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

    [04] Περικόπτονται 4.500 θέσεις εργασίας στον ισπανικό αερομεταφορέα Iberia

    Η μητρική εταιρεία της Iberia καθώς και της British Airways, η IAG, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας στον ισπανικό αερομεταφορέα στο πλαίσιο της αναμενόμενης αναδιάρθρωσής του.

    Το ένα τέταρτο του στόλου της Iberia θα καταργηθεί καθώς και το 15% της δυναμικότητας του δικτύου της, αφού η εταιρεία θα επικεντρωθεί μόνο στις πιο επικερδείς διαδρομές.

    Το σχέδιο στοχεύει να περιορίσει τις απώλειες της εταιρείας μέχρι τα μέσα του 2013 και να αυξήσει την κερδοφορία της κατά τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ.

    Η IAG ανακοίνωσε ότι με την αναδιάρθρωση θα διασφαλιστούν 15.500 θέσεις εργασίας στην ισπανική αεροπορική εταιρεία.

    Η Iberia έχει καταγράψει ζημίες ρεκόρ και η IAG διεμήνυσε πριν από τρεις μήνες ότι ήταν πιθανές οι απολύσεις.

    Ωστόσο, οι 4.500 θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες 7.000 από τα συνδικάτα της εταιρείας.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [05] Μαζικές διαδηλώσεις κατά διαφθοράς, πληθωρισμού στην Αργεντινή

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και των άλλων μεγάλων πόλεων της Αργεντινής, στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την αυξανόμενη εγκληματικότητα και τη διαφθορά.

    Την ίδια ώρα Αργεντίνοι οργάνωσαν διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Τορόντο, το Μαΐάμι και το Λονδίνο.

    Η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ επανεξελέγη το 2011 με το 54% των ψήφων, όμως έκτοτε η δημοτικότητά της βαίνει φθίνουσα και βρίσκεται στο 30%.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 12%, αλλά στην πραγματικότητα τοποθετείται στο 25% , σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Η ανάπτυξη, στο 8% μέχρι σήμερα, αναμένεται να πέσει τουλάχιστον στο 4% φέτος, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει πραγματική οικονομική ανάπτυξη και δεν δοθούν αξιόπιστα στοιχεία για τον πληθωρισμό μέχρι τον Δεκέμβριο, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

    [06] Tο αυτί... μπαταρία για εμφυτευμένες ηλεκτρονικές συσκευές!

    Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να τροφοδοτήσουν με ρεύμα μια εμφυτευμένη ηλεκτρονική συσκευή, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρικό δυναμικό μιας φυσικής μπαταρίας, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο αυτί, στον κοχλία. Η επαναστατική τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί ως μια αυτόνομη πηγή ενέργειας για διάφορες ιατρικές συσκευές που αποκαθιστούν βλάβες του αυτιού (π.χ. κοχλιακά εμφυτεύματα) ή και του εγκεφάλου.

    Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Μικροσυστημάτων του πανεπιστημίου ΜΙΤ και του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Τίνα Στάνκοβιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", σύμφωνα με το "New Scientist", χρησιμοποίησαν τις φυσικές ηλεκτροχημικές ιδιότητες των κυττάρων του έσω ωτός. Έκαναν τα σχετικά πειράματα σε ινδικά χοιρίδια και κατόρθωσαν να τροφοδοτήσουν με ρεύμα επί πέντε ώρες μια μικρή ασύρματη ηλεκτρονική συσκευή.

    Τα νευρικά κύτταρα των θηλαστικών (και των ανθρώπων) χρησιμοποιούν την κίνηση των θετικά φορτισμένων ιόντων νατρίου και των αρνητικά φορτισμένων ιόντων καλίου μέσω της μεμβράνης τους, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ηλεκτροχημική αλλαγή δυναμικού που, με τη σειρά της, επιτρέπει την μετάδοση των νευρικών σημάτων. Μερικά κύτταρα στον κοχλία του αυτιού κάνουν κάτι ανάλογο, μετατρέποντας έτσι τις δονήσεις του τυμπάνου του αυτιού σε ηλεκτρικά σήματα που ο εγκέφαλος μπορεί να καταλάβει.

    [07] Δοκιμή αντικαρκινικών φαρμάκων, μέσω «μίνι» κυττάρων από βακτήρια

    Μια τελείως νέα τεχνική χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ανθρώπους. Η μέθοδος, δημιούργημα Αυστραλών ερευνητών, χρησιμοποιεί «μίνι» κύτταρα από βακτήρια για να «στοχεύσει» με μεγαλύτερη ακρίβεια τους όγκους στο σώμα, μειώνοντας έτσι τις τοξικές παρενέργειες της συμβατικής χημειοθεραπείας. Η μέθοδος κρίθηκε ασφαλής, καλά ανεκτή από τον οργανισμό και μάλιστα σταθεροποίησε την κατάσταση ασθενών με εξελιγμένες μορφές της νόσου για τις οποίες δεν υπάρχει άλλη θεραπεία.

    Οι ιδρυτές της εταιρείας βιοτεχνολογίας EnGeneIC (με έδρα το Σίδνεϊ) δρ Χιμάνσου Μπράμπχατ και δρ Τζένιφερ ΜακΝτάϊαρμιντ παρουσίασαν την έρευνά τους σε διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου (ECCO) στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το οποίο ασχολήθηκε με νέες μοριακές τεχνικές θεραπείας του καρκίνου.

    Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων σε ποικίλες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης να βοηθήσει στην εξατομικευμένη θεραπεία, προσαρμόζοντας τα φάρμακα στο γενετικό υπόβαθρο κάθε όγκου του ασθενούς.

    Τα μινι-κύτταρα δημιουργούνται από μικροσκοπικές φυσαλίδες κυτταρικής μεμβράνης, οι οποίες λαμβάνονται από την επιφάνεια μεταλλαγμένων βακτηρίων. Στη συνέχεια, γεμίζονται με χημικές ουσίες όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα και, τέλος, επικαλύπτονται με αντισώματα, ώστε, όταν εισέλθουν στο σώμα, να προσδεθούν στην επιφάνεια των συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων και όχι των υγιών.

    [08] Το ΔΝΤ φοβάται ότι η λιτότητα στην Ευρώπη θα καταστεί δυσβάσταχτη

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φοβάται ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνει "πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη", την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

    Υπάρχει "κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη στις χώρες της περιφέρειας" της ευρωζώνης (σ.σ. την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία) αναφέρει το ΔΝΤ σε κείμενο που συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό.

    "Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" στις χώρες αυτές, προειδοποιεί εξάλλου το Ταμείο.

    Στις αρχές Οκτωβρίου, στη σύνοδό του που διεξήχθη στο Τόκιο, το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχτεί διεθνή οικονομική βοήθεια και κυρίως στην Ελλάδα. Στη σημερινή έκθεσή του εκτιμά ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να καθυστερήσουν την προσφυγή τους στους μηχανισμούς βοήθειας "για πολιτικούς λόγους".

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων προκειμένου να μειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, όμως μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει ζητήσει να ενταχθεί σε αυτό. Η Ισπανία, που θεωρητικά θα "εγκαινίαζε" το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής δεν έχει προσφύγει, καθώς φοβάται ότι θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα λιτότητας που θα της επιβληθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

    Προειδοποιώντας για αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους, το ΔΝΤ σημειώνει ότι "μια νέα επιδείνωση των εντάσεων στην ευρωζώνη θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή" γεγονός που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε "ακόμη μεγαλύτερες απώλειες" όσον αφορά την ανάπτυξη.

    Για τον υπόλοιπο πλανήτη, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η γενική οικονομική κατάσταση ενδέχεται να είναι σε πορεία σταθεροποίησης, τονίζοντας όμως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει "νέα οπισθοδρόμηση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 November 2012 - 9:30:32 UTC