Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει η Κ. Μπατζελή
  • [02] Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα»
  • [03] Ακινητοποιημένα αύριο Μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος
  • [04] «Refuse the hour», χωροχρόνος και μαύρες τρύπες
  • [05] Απλοποιημένες υπηρεσίες στο TAXISnet
  • [06] Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS
  • [07] Αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητεί η Αριστερή Πρωτοβουλία
  • [08] Καταργούνται 3.090 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ
  • [09] «Το βασικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»
  • [10] Τροχαίο με μίνι-μπας που μετέφερε αθλητές της εθνικής ομάδας πόλο του Κουβέιτ
  • [11] Διαστρέβλωση της δήλωσής του περί ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης
  • [12] Δόθηκε η προκαταβολή της "ενιαίας ενίσχυσης" σε 7.300 κτηνοτρόφους
  • [13] Αγνοείται 28χρονος αλιέας στο Θρακικό πέλαγος
  • [14] Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των εξαγωγών, από το υπουργείο Ανάπτυξης
  • [15] Η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, δηλώνει το Βερολίνο
  • [16] «Καμία αγοροπωλησία ομολόγων δεν έγινε για το Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων»
  • [17] Στους 22 οι νεκροί και 111 οι τραυματίες από έκρηξη βυτιοφόρου στη Σ. Αραβία

  • [01] Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει η Κ. Μπατζελή

    Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσε η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ. «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις συνεχείς μεταλλάξεις και τις κυλιόμενες συμμαχίες. Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την κ. Μπατζελή, η παραίτηση του κ. Βενιζέλου το χρονικό αυτό διάστημα «είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι θα διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης και η έξωθεν καλή της παρουσία, όμως, νομίζω ότι η χθεσινή διαχείριση της τελευταίας στιγμής έχει αποδυναμώσει τις δυνάμεις του "στρατεύματος" του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη για την επόμενη ημέρα».

    [02] Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε έτοιμοι να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα»

    «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους εργαζόμενους να «βάλουν τέλος στον διαρκή εκβιασμό της χώρας από τους δανειστές».

    Τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Τσίπρας έκανε στο Ηράκλειο, όπου λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, συνοδευόμενος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε για τη φράση «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα σε συζήτηση σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι δεν την έχει ακούσει.

    «Είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε την καταστροφή», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα. Και καλούμε τις υγιείς δυνάμεις τις κοινωνικές δυνάμεις, τον ελληνικό λαό -γι΄ αυτό και βρίσκομαι σήμερα στο Εργατικό Κέντρο- καλούμε τους εργαζόμενους, με τη δυναμική τους παρουσία, να δώσουν τέλος σ' αυτό τον διαρκή εκβιασμό, να δώσουν τέλος σε μια πολιτική που συνθλίβει την ίδια την προοπτική επιβίωσης της χώρας, σε μια πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε οικονομική αποικία», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

    «Πιστεύουμε ότι η άμμος στην κλεψύδρα της κυβέρνησης τελειώνει. Βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Ή θα αλλάξουν στρατηγική, ή θα βρεθούν στην κρίση του λαού».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "μύθο" το ότι οι μισθοί και οι συντάξεις εξαρτώνται από τη δόση και εκτίμησε ότι «η τρικομματική μνημονιακή κοινοπραξία βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και κατάρρευση, δεν έχει πια ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να περάσει το νομοσχέδιο διάλυσης της κοινωνίας».

    [03] Ακινητοποιημένα αύριο Μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος

    Ακινητοποιημένα θα μείνουν αύριο Παρασκευή, Μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι εναντίον του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, ενώ τονίζουν ότι η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εργαζομένων.

    [04] «Refuse the hour», χωροχρόνος και μαύρες τρύπες

    Ένα παράθυρο στην ελπίδα, την ουτοπία, στον στοχασμό, στο όνειρο. Είναι η λειτουργία της τέχνης που επιδρά ακόμα πιο ευεργετικά στους δύσκολους καιρούς, στην εποχή των σπρεντς και των χρηματιστηρίων.

    Κι όταν από παντού παίρνουμε το μήνυμα ότι ο χρόνος μας τελειώνει, έρχεται για πρώτη φορά στην χώρα ο σπουδαίος Νοτιοαφρικανός εικαστικός και σκηνοθέτης Γουίλιαμ Κέντριτζ, -από τους κορυφαίους της εποχής μας- για να παρουσιάσει τη νέα θεατρική παράστασή του, «Refuse the hour», στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στις 22, 23, 24 και 25 Νοεμβρίου.

    Πρωταγωνιστής σε αυτή την «όπερα δωματίου» όπως την ονομάζει, γύρω από την αναζήτηση του χρόνου, είναι ο ίδιος, σαν ένας σύγχρονος παραμυθάς, ο οποίος ξεκινά την αφήγησή του από το μύθο του Περσέα για να καταλήξει στον Αϊνστάιν, την έννοια του χωροχρόνου και τις μαύρες τρύπες.

    Μέσα σε ένα ντανταϊστικό πανδαιμόνιο ήχων και εικόνων, δεκατρείς χορευτές, μουσικοί, περφόρμερ και τραγουδιστές τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στα όρια επιστήμης, οντολογίας και κοσμολογίας, συνδυάζοντας την περφόρμανς, το θεατρικό αναλόγιο, την όπερα, το σύγχρονο χορό, την εικαστική εγκατάσταση και τις βιντεοπροβολές. Τρομπέτες, τρομπόνια, βιολιά αλλά και παράδοξα -τόσο στην όψη όσο και στον ήχο- αυτοσχέδια όργανα αξιοποιεί στη ζωντανή μουσική του «Refuse the Hour» ο σταθερός συνεργάτης του Κέντριτζ, ο διακεκριμένος Νοτιοαφρικανός συνθέτης Φίλιπ Μίλλερ.

    Η παράσταση «Refuse the Hour», είναι η θεατρική εκδοχή της μεγάλης εγκατάστασης του «The Refusal of Time», με το οποίο συμμετείχε στην Documenta 13, στο Κάσσελ της Γερμανίας.

    [05] Απλοποιημένες υπηρεσίες στο TAXISnet

    Απλοποιημένες υπηρεσίες για τους πολίτες, εντάσσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στο TAXISnet, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι υπηρεσίες θα διευκολύνουν τις συναλλαγές των πολιτών με το υπουργείο Οικονομικών και θα μειώσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από την συγχώνευση των ΔΟΥ. Ειδικότερα, για όλες τις συχνά χρησιμοποιούμενες συναλλαγές δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη επίσκεψης στις ΔΟΥ, δεδομένου ότι ήδη το TAXISnet παραλαμβάνει ηλεκτρονικά πλειάδα δηλώσεων.

    Αναλυτικότερα, όσον αφορά στη πληρωμή οποιασδήποτε βεβαιωμένης μη ρυθμισμένης οφειλής στο σύνολο της ή μέρος αυτής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (έναρξη παροχής της υπηρεσίας, Νοέμβριος 2012), ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των βεβαιωμένων μη ρυθμισμένων οφειλών που θα βλέπει, να τυπώνει για όποια οφειλή θέλει ?Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ)?, με την οποία θα μπορεί να πληρώνει όποτε θέλει όποιο ποσό θέλει, χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής( Web Banking, Phone Banking).

    Επίσης για πληρωμή οποιασδήποτε δόσης ρυθμισμένης οφειλής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Δεκέμβριος 2012), ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του, από την εικόνα των ρυθμίσεων που θα βλέπει να τυπώνει για όποια ρύθμιση θέλει "Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ)" με την οποία θα μπορεί να πληρώνει κάθε δόση χρησιμοποιώντας την ίδια ΤΡΟ μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (Web Banking, Phone Banking).

    Αναφορικά με την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων ενοικίασης (Δεκέμβριος 2012), ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει ηλεκτρονικά το μισθωτήριο και αυτόματα θα ενημερώνεται και ο ενοικιαστής με το περιεχόμενο του μισθωτηρίου.

    Σχετικά με την αγορά παραβόλου για κάθε χρήση με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Ιανουάριος 2013), ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να επιλέγει το παράβολο που χρειάζεται σε κάποια υπηρεσία, να τυπώνει έναν Κωδικό με το αντίστοιχο ποσό και να αγοράζει το παράβολο του μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει το παράβολο, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση του παραβόλου.

    Τέλος, για την πληρωμή οποιασδήποτε οίκοθεν πληρωμής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα (Ιανουάριος 2013), ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να τυπώνει έναν Κωδικό με το αντίστοιχο ποσό που πρέπει να πληρωθεί οίκοθεν και να το εξοφλεί μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζα του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει την οίκοθεν πληρωμή, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση.

    [06] Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS

    Άνοιξε από χθες η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 (ακίνητη περιουσία) από τους φορολογούμενους που έχουν να δηλώσουν αλλαγές στην περιουσιακή και οικογενειακή τους κατάσταση.

    Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη που προβλέπει τους όρους και τις διαδικασίες για την υποβολή της δήλωσης.

    Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ χωρίς την επιβολή προστίμου αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    - Όταν ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 έχει αποβιώσει και έχει ενημερωθεί το τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ του αποβιώσαντος.

    - Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

    - Σε οποιαδήποτε περίπτωση που, λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δεν καθίσταται εφικτή η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

    - Σε περίπτωση που ο υπόχρεος χρειαστεί αντίγραφο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που έχει υποβάλει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, προσκομίζει εκτυπωμένη την ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει την ακρίβεια των στοιχείων της δήλωσης.

    [07] Αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητεί η Αριστερή Πρωτοβουλία

    Την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζητεί εκ νέου, με ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία, την ώρα που οι εξελίξεις στο Κίνημα είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως επιταχυνθούν, μετά και τα όσα συνέβησαν χθες στην ΚΟ, τόσο κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, όσο και κατά τη δική της συνεδρίαση.

    Η Αριστερή Πρωτοβουλία για φαντασίωση της ηγεσίας περί δήθεν συμμετοχής στη διακυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει «προκαλείται από τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης και έχει επιλέξει «το ρόλο του γκρινιάρη» και περιπαίζεται, γιατί όταν ο Πρόεδρός του υπόσχεται διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, ο πρωθυπουργός και κυβερνητικός εταίρος δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

    Επισημαίνει ότι όλα όσα είχε πει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και μετεκλογικά έχουν εγκαταλειφθεί και ότι η κατάληξη όλων αυτών είναι «η άνευ όρων παράδοση στους σχεδιασμούς της τρόικας και των αγαπημένων της παιδιών στην Ελλάδα».

    Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει, «αυτοκτονεί πολιτικά» και «η Δημοκρατική Παράταξη διαλύεται». Και προτείνει στην ηγεσία να προχωρήσει σε μια νέα συλλογικότητα, να συγκροτήσει Επιτροπή Σωτηρίας της Παράταξης, με στόχο την αναγέννηση και τον επαναπροσανατολισμό της, κάνοντας πρόσκληση σε πανστρατιά. Και προειδοποιεί την ηγετική ομάδα πως αν συνεχίσει «αυτάρεσκα» στις ίδιες πολιτικές, «πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της».

    [08] Καταργούνται 3.090 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ

    Στην κατάργηση 3.090 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και των ΝΠΔΔ αυτών, προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης υπέγραψε, συνολικά, 58 σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (μιας περιφέρειας, 30 δήμων και 27 ΝΠΔΔ ΟΤΑ) αναφορικά με την κατάργηση και διατήρηση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1α του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, όπως ισχύει.

    Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις, το ποσοστό κατάργησης ανέρχεται στο 61,67% ενώ το ποσοστό διατήρησης στο 38,33%. Το σύνολο των θέσεων που καταργούνται είναι 3.090.

    [09] «Το βασικό ζήτημα για την ελληνική οικονομία είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

    Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει βασικές διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και εξωστρεφής, ώστε να μπορεί να ελπίζει πως θα ανακάμψει η οικονομία της, δήλωσε ο πρώην πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

    Τα μέτρα λιτότητας οξύνουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και δεν θα αποτελέσουν την βάση για μία διαρκή οικονομική ανάκαμψή της, πρόσθεσε ο κ. Λίπσκι. « Είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις πόσο λίγο έχει επικεντρωθεί η συζήτηση στα βασικά ζητήματα, τα πραγματικά σημαντικά θέματα για την Ελλάδα, που είναι η προοδευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της στην Ευρωζώνη. Αν αυτά δεν μπορούν να διορθωθούν, δεν θα υπάρξει με οποιονδήποτε τρόπο μία επιτυχής λύση για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.

    Αναφερόμενος στο μικρό μέγεθος των ελληνικών εξαγωγών, ο κ. Λίπσκι έκανε λόγο για την ύπαρξη ειδικών συμφερόντων (special interests) που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

    «Όταν βλέπεις την πολύ μικρή σημασία που έχει το εξωτερικό εμπόριο στο ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) και σκέπτεσαι το μικρό μέγεθος της χώρας, καταλαβαίνεις ότι τα ειδικά συμφέροντα πέτυχαν με κάποιο τρόπο να κρατήσουν την Ελλάδα έξω από την ενιαία αγορά. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και απαιτεί αποτελεσματική δράση, μεταξύ άλλων, κατά των ειδικών συμφερόντων, των προστατευμένων αγορών, των οιονεί μονοπωλίων και των μη αποδοτικών δημοσίων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Λίπσκι και πρόσθεσε: «Αν οικονομίες, όπως η ελληνική, η πορτογαλική και τελικά η ισπανική και η ιταλική δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορέσουν να επιτύχουν στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα».

    [10] Τροχαίο με μίνι-μπας που μετέφερε αθλητές της εθνικής ομάδας πόλο του Κουβέιτ

    Τροχαίο ατύχημα με Ι.Χ. αυτοκίνητο κι ένα μίνι-μπας που μετέφερε την αποστολή της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών του Κουβέιτ, σημειώθηκε χθες το απόγευμα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στο ύψος του Νέου Ρυσίου.

    Σύμφωνα με την Τροχαία, το Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε άνδρας, ηλικίας 31 ετών, έπεσε πάνω στο προπορευόμενο μίνι-μπας, που οδηγούσε 48χρονος και επέβαιναν άλλα 16 άτομα -μεταξύ αυτών αθλητές, προπονητές, αλλά και η ανήλικη κόρη του οδηγού και μία φίλη της- με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να ξεφύγουν από την πορεία τους και να ανατραπούν.

    Οι επιβάτες του λεωφορείο μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών στα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και όπως έγινε γνωστό δεν φέρουν σοβαρά τραύματα. Αντιθέτως, σοβαρά τραυματίστηκε ένας αθλητής του Κουβέιτ, ηλικίας 31 ετών, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

    Όπως διαπιστώθηκε, ο οδηγός του Ι.Χ. αυτοκινήτου, που συνελήφθη και ανακρίνεται, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Να σημειωθεί ότι η εθνική ομάδα πόλο του Κουβέιτ βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας πραγματοποιώντας προετοιμασία στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και την ώρα που έγινε το ατύχημα κατευθυνόταν στο «Ποσειδώνιο» κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, όπου επρόκειτο να δώσει φιλικό αγώνα με την ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ.

    [11] Διαστρέβλωση της δήλωσής του περί ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης

    «Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο. Έχουμε κάνει, όμως, ένα δρόμο μεγάλο, μια πορεία, έχουμε κάνει τα βήματα, την προετοιμασία, το σχεδιασμό κ.λπ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο», ανέφερε το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

    Ο κ. Λαφαζάνης, σημείωσε ότι «τα προβλήματα είναι δύσκολα» και δεν μπορεί «να βγαίνει ένα κόμμα κάθε φορά και να λέει είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, να λύσουμε όλα τα θέματα, να απαντήσουμε σε όλα τα προβλήματα, [...] και μετά, όταν βγαίνουν στην κυβέρνηση, χάος» και προσέθεσε:

    «Εμείς, παρ' όλο που κάναμε ένα άλμα από το 4% στο 27% και ήρθαμε σε μια κατάσταση αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο μπορεί, με τη θέληση του ελληνικού λαού, να είμαστε κυβέρνηση, κάναμε μία υπερπροσπάθεια. Μια υπερπροσπάθεια να δούμε τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά, πιο ουσιαστικά, πιο μέσα στην πραγματικότητα και πάνω σε αυτή την κατάσταση να διατυπώσουμε προγραμματικές θέσεις. Νομίζω ότι, επειδή έχουμε τη συναίσθηση των προβλημάτων και δυσκολιών, αυτά τα οποία έχουμε καταφέρει ως τώρα είναι αρκετά ως αφετηρία για μια κυβερνητική πολιτική, η οποία σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποδίδει. Εμείς δεν υποσχόμεθα».

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο κ. Λαφαζάνης, κάνει λόγο για επιλεκτική και αυθαίρετη απομόνωση της φράσης "δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε", επισημαίνοντας ότι διαστρεβλώνει την ουσία της τοποθέτησής του, και τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σήμερα πολύ πιο έτοιμος απ' όλες τις μέχρι πρότινος αξιωματικές αντιπολιτεύσεις για να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό κυβερνητικό ρόλο σε μια από τις πιο δύσκολες ιστορικές στιγμές για τη χώρα μας».

    [12] Δόθηκε η προκαταβολή της "ενιαίας ενίσχυσης" σε 7.300 κτηνοτρόφους

    Καταβλήθηκε σήμερα σε 7.300 δικαιούχους αγρότες η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 22.050.000 ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν πληρωθεί νωρίτερα εξαιτίας ειδικών προβλημάτων που ανέκυψαν στη σχετική διαδικασία. Προβλήματα, όπως η απόσταση στάβλου-βοσκότοπου και μη έγκυρη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται για το καταβληθέν ποσό και μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://www.opekepe.gr/sdip.asp ).

    [13] Αγνοείται 28χρονος αλιέας στο Θρακικό πέλαγος

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή Ιμερου Ροδόπης, για την ανεύρεση 28χρονου αλιέα που βρισκόταν σε μηχανότρατα και αγνοείται από τις 11 το πρωί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 28χρονος που επέβαινε στο αλιευτικό «Παναγής» από το Πόρτο Λάγος Ξάνθης, εξαφανίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από το σκάφος, ενώ αυτό έπλεε στο Θρακικό Πέλαγος.

    Στην επιχείρηση συμμετέχουν ελικόπτερο, σκάφη του Λιμενικού καθώς και παραπλέοντα αλιευτικά.

    [14] Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των εξαγωγών, από το υπουργείο Ανάπτυξης

    Με στόχο να φτάσουν οι εξαγωγές στο 16% του ΑΕΠ στα επόμενα δυο με τρία χρόνια, από 10,3% που είναι σήμερα, λαμβάνεται δέσμη 25 συγκεκριμένων δράσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η υλοποίηση των οποίων θα απαιτήσει 15 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους κατά 20% και στον περιορισμό των διαδικασιών σε μόλις 10 ημέρες.

    Μεταξύ των μέτρων είναι η λειτουργία ενός μοναδικού ηλεκτρονικού σημείου για όλες τις εξαγωγικές διαδικασίες και η μείωση του διοικητικού κόστους, το οποίο, σύμφωνα με δύο έρευνες που παρουσίασε το υπουργείο, μέχρι το 2015 θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 10%, αύξηση της συμμετοχής τους στο ΑΕΠ κατά 1,7% και θα στη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας.

    Σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Ν. Μηταράκης παρουσίασαν τη στρατηγική και τον οδικό χάρτη για τις εξαγωγές και τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης αλλά και τη διευκόλυνση της εξαγωγικής επιχειρηματικότητας.

    Ο υπουργός υπενθύμισε ότι σήμερα χρειάζεται 19 μέρες για να ολοκληρωθεί μια εξαγωγική προσπάθεια στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 10 ημέρες. Και από αυτές τις 19 μέρες οι 14 αφορούν γραφειοκρατία. Ο υπουργός είπε ότι με σταδιοποίηση των δράσεων η χώρα μας θα φτάσει τις 10 μέρες που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, το 2015. Ακόμη, την ίδια χρονιά θα επιτύχουμε τη μείωση του διοικητικού κόστους κατά 20%. Αυτή τη στιγμή το κόστος ανά μονάδα εμπορευματοκιβωτίων που εξάγεται από την Ελλάδα είναι στα 1115 δολάρια ενώ το 2015 θα έχουμε φθάσει στα 892 δολάρια ανά μονάδα.

    Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου περιλαμβάνεται η διευκόλυνση τελωνειακών και προτελωνειακών διαδικασιών (όπως οι ώρες λειτουργίας τελωνείων με πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από το τελωνείο Πειραιά μέσα στο 2013 και θα επεκταθεί σε άλλα υπουργεία και τελωνεία το 2014. Ωστόσο αν θα είναι 12ωρη ή 24ωρη η λειτουργία των εξαγωγικών τελωνείων είναι θέμα προς συζήτηση). Ακόμη, σχεδιάζεται να γίνεται έλεγχος στην επιχείρηση και όχι στα τελωνεία για μείωση του χρόνου γραφειοκρατίας και για υποθέσεις χαμηλού τελωνειακού κινδύνου να εκτελωνίζουν αυτόματα τα εμπορεύματα μέχρι τέλος του 2013.

    Καθιερώνεται από το 2015 η "Υπηρεσία Μιας Στάσης" για τις εξαγωγές, ενώ νωρίτερα και σταδιακά θα προχωρήσει η εξάλειψη των τελών με βάση την εμπειρία της ΕΕ και η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής δικαιολογητικών. Εκτιμάται ότι όλες οι δράσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2014.

    [15] Η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, δηλώνει το Βερολίνο

    Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), έστω κι αν ορισμένα σημεία παραμένουν προς συζήτηση, δήλωσε σήμερα γερμανική κυβερνητική πηγή.

    "Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος αναφορικά με την Ελλάδα και είμαστε κοντά σε μια συμφωνία στους κόλπους της τρόικας", δήλωσε αυτή η κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας.

    Εντούτοις "εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν στους κόλπους της τρόικας, αλλά επίσης στους κόλπους του Eurogroup, ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών", για να υπάρξει μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα, πρόσθεσε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας πως η ελληνική περίπτωση θα αποτελέσει σημαντικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Μεξικό.

    Χθες, Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη δηλώσει πως έχουν επιτευχθεί πρόοδοι στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, αλλά πως μένει να γίνει δουλειά πριν επιτευχθεί συμφωνία.

    [16] «Καμία αγοροπωλησία ομολόγων δεν έγινε για το Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων»

    «Μετά την 1.11.2011 δεν έγινε καμία αγορά/πώληση ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Τράπεζα της Ελλάδος για το Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Ν. 2469/1997», ενημερώνει με έγγραφό της η ΤτΕ.

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, με την οποία είχε καλέσει το υπουργείο Οικονομικών να τον ενημερώσει αν «μετά την αναγκαστική κατάθεση των αποθεματικών όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων (Κύριας Σύνταξης, Επικουρικών, Προνοίας, διαφόρων Μετοχικών Ταμείων ή Ταμείων Αλληλεγγύης, ακόμη και των ερανικών ή συνδρομητικών Ταμείων) στην Τράπεζα της Ελλάδας, την -εν μια νυκτί- μετατροπή τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και το αναγκαστικό τους κούρεμα, έγιναν αγορές/πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά για το Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων, μετά την 1.11.2011».

    [17] Στους 22 οι νεκροί και 111 οι τραυματίες από έκρηξη βυτιοφόρου στη Σ. Αραβία

    Στους 22 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και στους 111 των τραυματιών από την έκρηξη βυτιοφόρου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

    Νωρίτερα, το δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο ανατολικό Ριάντ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Το βυτιοφόρο που μετέφερε υγραέριο πήρε φωτιά όταν έπεσε σε γέφυρα στο Ριάντ, ανακοίνωσε πηγή των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας.

    "Εξαιτίας τροχαίου το βυτιοφόρο πήρε φωτιά όταν χτύπησε σε γέφυρα σε οδικό άξονα ανατολικά της πρωτεύουσας", ανακοίνωσε η ίδια πηγή.

    Αλλα επτά αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες και κτίρια που βρίσκονται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 November 2012 - 12:30:35 UTC