Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός 2013
  • [02] Συρρίκνωση Δημοσίου, μετατάξεις και πρόσθετα μέτρα
  • [03] Στη Βουλή η δικογραφία και ολόκληρη η "λίστα Λαγκάρντ"
  • [04] Ο πληρέστερος «χάρτης» DNA
  • [05] Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
  • [06] Τρία κορίτσια νεκρά από ποδοπάτημα σε ανοικτό πάρτυ στη Μαδρίτη
  • [07] Απρόσμενη ανακάλυψη του "Curiosity" για το χώμα του Άρη
  • [08] Ένα εκατ. γαλόνια πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα της Νέας Υόρκης
  • [09] Ηλεκτρονικά η αποστολή εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος 2013
  • [10] Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο Πούτιν

  • [01] Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός 2013

    Τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 5,2% του ΑΕΠ το 2013 από 6,6% του ΑΕΠ εφέτος προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός ο οποίος για πρώτη φορά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα ( μετά την αφαίρεση των τόκων και των χρεολυσίων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους) ύψους 0,4% του ΑΕΠ.

    Ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στα 9,442 δισ. ευρώ το 2013 έναντι 12,882 δισ. ευρώ εφέτος. Ο περιορισμός του ελλείμματος θα προέλθει από τα νέα μέτρα ύψους 9,374 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός και αφορούν σε περικοπές δαπανών 7,592 δισ. και αύξηση εσόδων 1,782 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των παρεμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το 2013. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, περικοπές στις συντάξεις, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, κατάργηση των δώρων στις συντάξεις, περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, ένταξη των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο κα.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα σημειώσει αύξηση στα 346,2 δισ. ευρώ το 2013 έναντι 340,6 δισ. ευρώ το 2012 και θα ανέλθει ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 189,1% του ΑΕΠ έναντι 175,6% του ΑΕΠ εφέτος.

    Παράλληλα, προβλέπεται ότι το 2013 θα διαμορφωθεί για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση ύψους 0,4% του ΑΕΠ ( 748 εκατ. ευρώ) έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,2% του ΑΕΠ (2,396 δισ. ευρώ) φέτος.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέρασε το νομοσχέδιο για απόσυρση Δημοσίου από λιμάνια - ΔΕΚΟ

    [02] Συρρίκνωση Δημοσίου, μετατάξεις και πρόσθετα μέτρα

    Πρόσθετες «κρυφές» παρεμβάσεις ύψους 4,642 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015- 2016, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ανεβάζοντας τα πρόσθετα μέτρα για την επόμενη τετραετία, σε 18,886 δισ. ευρώ (από τα οποία, περίπου 9,4 δισ. ευρώ θα ληφθούν το 2013, και στη συντριπτική πλειονότητά τους- 6,064 δισ. ευρώ- θα αφορούν σε νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων).

    Το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών, είναι μεν ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (μιλά για ανάπτυξη 3,5% το 2016), αλλά, παράλληλα, περιέχει ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία (ποσοστό 17,1% το 2016) και το δημόσιο χρέος (ποσοστό 220,4% του ΑΕΠ το 2016- χωρίς μέτρα και 184,9% του ΑΕΠ- με τη λήψη των μέτρων). Ενώ, είναι πολύ φειδωλό με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς προβλέπει έσοδα μόλις 9,515 δισ. ευρώ την τετραετία 2013- 2016 και μεταθέτει τον χρονικό ορίζοντα και πέραν του 2020, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ. Επίσης, διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθιστώντας έτσι ουσιαστικά ανέφικτη την ενίσχυση των επενδύσεων από εθνικούς πόρους.

    Παράλληλα, μια από τις νέες «εκπλήξεις» που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο, είναι η «επιτροπεία» σε δήμους που συνεχίζουν να έχουν ελλείμματα, οι οποίοι θα υποχρεούνται να βρίσκουν τα έσοδα για την κάλυψη των δαπανών πλην μισθοδοσίας, από την αύξηση των δημοτικών τελών και την επιβολή τοπικών φόρων!

    Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την επόμενη τετραετία, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, νομικά πρόσωπα, ΔΕΚΟ), θα μειωθεί σε προσωπικό κατά 80.905 άτομα. Καθώς, θα αποχωρήσουν 96.139 υπηρετούντες και θα προσληφθούν μόνον 15.234 άτομα.

    [03] Στη Βουλή η δικογραφία και ολόκληρη η "λίστα Λαγκάρντ"

    Στη Βουλή αποστέλλουν τη δικογραφία για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ", οι οικονομικοί εισαγγελείς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με μια λακωνική αναφορά σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι κ.κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, αποστέλλουν τη δικογραφία, από την έρευνα που διενήργησαν για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων καθώς και ολόκληρη την επίμαχη λίστα, με σκοπό η Βουλή να ερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών στην υπόθεση των καταθετών στην τράπεζα HSBC.

    [04] Ο πληρέστερος «χάρτης» DNA

    Η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία "1.000 Genomes Project" (Πρόγραμμα 1.000 Γονιδιωμάτων), αποτελούμενη από 100 ερευνητές 111 ινστιτούτων από όλο τον κόσμο, έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη ανάλυση του γενετικού υλικού 1.092 ανθρώπων από 14 χώρες, δημιουργώντας έτσι τον πιο αναλυτικό μέχρι σήμερα «χάρτη» των εκατομμυρίων γονιδιακών παραλλαγών που εμφανίζονται στους ανθρώπους του πλανήτη μας.

    Το επίτευγμα της ανάγνωσης των αλληλουχιών DNA τόσων ανθρώπων, που έρχεται να συμπληρώσει την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2003, αναμένεται να ρίξει φως στις γενετικές αιτίες διαφόρων πολύπλοκων ασθενειών και να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων τρόπων θεραπείας τους. Παράλληλα, θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης και ποικιλομορφίας διαχρονικά.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιλ ΜακΒιν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εργάστηκαν επί πέντε χρόνια, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές προόδους που επιτρέπουν την όλο και πιο γρήγορη ανάγνωση του γενετικού υλικού.

    Χιλιάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο αναμένεται να «σκαλίσουν» τις νέες γενετικές πληροφορίες, που περιέχονται σε μια δημόσια βάση γενετικών δεδομένων, σε μια προσπάθεια να βρουν νέα στοιχεία για τους γενετικούς παράγοντες που προκαλούν ποικίλες νόσους. Εκτός από τη γενετική ανάλυση, το «Πρόγραμμα των 1.000 Γονιδιωμάτων» έχει φυλάξει και δείγματα κυττάρων από όλους τους ανθρώπους των οποίων ανέλυσε το DNA, κάτι που θα διευκολύνει τις μελλοντικές επιστημονικές έρευνες.

    [05] Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

    Την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε επιστολή της στον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρει ότι «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά».

    Αναφέρει, επίσης, ότι διαφωνεί με το πακέτο των νέων μέτρων, με τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό, αλλά και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι «ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης εγκαταλείφθηκε και η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική, με τα ίδια αδιέξοδα και δραματικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα».

    Για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει, επίσης, ότι «έχει μεταλλαχτεί σε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς και έχει ταυτιστεί με νεοφιλελεύθερες απόψεις και επιλογές».

    [06] Τρία κορίτσια νεκρά από ποδοπάτημα σε ανοικτό πάρτυ στη Μαδρίτη

    Τρία κορίτσια σκοτώθηκαν και δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από το ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια ανοικτού πάρτυ στην Madrid Arena, δυτικά της Μαδρίτης, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

    Δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε την κίνηση πανικού του πλήθους που κατέληξε στο ποδοπάτημα στο πάρτυ με ηλεκτρονική μουσική στην Madrid Arena.

    Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser ότι το πλήθος ποδοπατήθηκε συνωστιζόμενο στην μοναδική ανοικτή έξοδο του χώρου, αφού οι υπόλοιπες ήταν κλειδωμένες.

    Το περιστατικό φέρνει στη μνήμη την κίνηση πανικού του πλήθους στο μουσικό φεστιβάλ Love Parade στη Γερμανία τον Ιούλιο 2010 που προκάλεσε τον θάνατο 19 ανθρώπων.

    [07] Απρόσμενη ανακάλυψη του "Curiosity" για το χώμα του Άρη

    Η πρώτη ανάλυση ορυκτών στην επιφάνεια του Άρη από το όργανο ακτίνων-Χ του ρόβερ "Curiosity" αποκάλυψε χώμα που μοιάζει εντυπωσιακά με την ηφαιστειακή άμμο των νησιών της Χαβάης. Ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια επιστημονική τεχνική (φασματοσκοπία ακτίνων-Χ) εφαρμόστηκε για να αναλυθεί το έδαφος σε ένα άλλο πλανήτη εκτός της Γης.

    Οι κόκκοι της αρειανής άμμου, που αναλύθηκαν χημικά μετά την εκπομπή πάνω τους μιας δέσμης ακτίνων Χ, βρέθηκαν να έχουν κρυστάλλους όμοιους με εκείνους του βασαλτικού εδάφους, που υπάρχει στις ηφαιστειακές περιοχές όπως η Χαβάη, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της NASA, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Το εν λόγω εύρημα, που επιβεβαιώνει τις έως τώρα θεωρίες των επιστημόνων, αυξάνει την πιθανότητα κάποτε ο «κόκκινος πλανήτης» να είχε φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή. Η σύσταση του εδάφους ενός πλανήτη θεωρείται ότι αντανακλά τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, όπως το κλίμα του.

    Η αρχική ορυκτολογική ανάλυση δείχνει ότι το έδαφος του Άρη μοιάζει με τα γήινα ηφαιστειακά υλικά και αποτελείται κυρίως από άστριο, ολιβίνη και πυρόξενους. Περίπου το μισό έδαφος που αναλύθηκε, αποτελείται από μη κρυσταλλικά υλικά, όπως ηφαιστειακή ύαλο. Η παρατηρούμενη διάβρωση του αρειανού εδάφους μπορεί να έχει διάφορες αιτιολογίες, όπως αλληλεπίδραση με νερό και οξυγόνο, ανεμοθύελλες ή πτώση αστεροειδών.

    Το αμερικανικό ρόβερ - επιστημονικό εργαστήριο, που προσεδαφίστηκε στον Άρη φέτος τον Αύγουστο, κινείται κοντά στον ισημερινό του πλανήτη, μέσα στον γιγάντιο κρατήρα Γκέιλ, που αποτελεί προϊόν πρόσκρουσης.

    [08] Ένα εκατ. γαλόνια πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα της Νέας Υόρκης

    Περισσότερο από ένα εκατομμύριο γαλόνια πετρελαίου ντίζελ έχουν χυθεί ανοικτά της Νέας Υόρκης, μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα "Σάντι",ενώ συνεχίζονταιοι προσπάθειες για τον καθαρισμό της θάλασσας.

    Η διαρροή περίπου 1,136 εκατομμυρίων λίτρων προκλήθηκε από όταν προκλήθηκε ρήγμα σε δεξαμενή διυλιστηρίου στο Νιου Τζέρσι κοντά στη Νέα Υόρκη, το οποίο ανήκει στην εταιρία Motiva, η οποία ελέγχεται από τη Shell.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τις επιχειρήσεις καθαρισμού έχει αναλάβει η αμερικανική ακτοφυλακή και συμμετέχουν περίπου εκατό άντρες, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει πλωτά φράγματα.

    [09] Ηλεκτρονικά η αποστολή εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος 2013

    «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου να αποσταλούν ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους χρήστες του Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φόρου Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013. Μέχρι τότε, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να εκτυπώνει και αποστέλλει τα εκκαθαριστικά στους πολίτες ταχυδρομικά και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την με κάθε πρόσφορο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης».

    Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ζητώντας να ληφθεί πολιτική και διοικητική μέριμνα για την ηλεκτρονική αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων διότι η αποστολή τους με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζει 15.000.000 ευρώ (προμήθεια χαρτιού, φακέλων κλπ).

    [10] Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος καλλιεργεί την εικόνα του δυνατού και αθλητικού άνδρα, αναγκάσθηκε να αναβάλει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, τα οποία είχε προγραμματίσει για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti.

    Πηγές του Κρεμλίνου, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι το πρόβλημα συνδέεται με ένα "παλιό τραύμα" στη σπονδυλική στήλη, "το οποίο επιδεινώθηκε ύστερα από μια πτήση του Πούτιν με ανεμόπτερο" στη Σιβηρία, στις αρχές του Σεπτέμβρη.

    "Ο πρόεδρος υποβάλλεται σε θεραπεία και οι γιατροί τού συνέστησαν να σταματήσει τις πτήσεις με ανεμόπτερο καθώς μπορεί να τού προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στην σπονδυλική στήλη", γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη μια από τις πηγές αυτές.

    Για το λόγο αυτό, ο Πούτιν ανέβαλε τον Οκτώβριο ταξίδι του στη Σιβηρία όπου επρόκειτο να εγκαινιάσει ένα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, στη χερσόνησο Γιαμάλ.

    "Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο Πούτιν έχει σταματήσει τα ταξίδια του στο εξωτερικό", γράφει η Vedomosti.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 November 2012 - 10:30:30 UTC