Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όχι" στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, λέει ο Άσμουσεν
  • [02] Το ρόλο της σε σχέση με το κυβερνητικό έργο συζήτησε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πανεπιστημιακών στο Σύνταγμα
  • [04] Συγκρούσεις Αγανακτισμένων και αστυνομικών στην Ισπανία
  • [05] Μόντι: "Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές"

  • [01] "Όχι" στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, λέει ο Άσμουσεν

    Η ΕΚΤ αρνείται την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει, όπως δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη.

    "Μια αναδιάρθρωση σε βάρος της ΕΚΤ δεν είναι δυνατή", δήλωσε ο Άσμουσεν στην εφημερίδα.

    "Η ενδεχόμενη ανάγκη για συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τα μέλη της ζώνης του ευρώ", πρόσθεσε.

    "Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια αναδιάρθρωση, διότι θα ήταν μια νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους, κάτι το οποίο απαγορεύεται" από το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε μετά τη δήλωση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα περί πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "δεν υπάρχει τέτοια σκέψη".

    [02] Το ρόλο της σε σχέση με το κυβερνητικό έργο συζήτησε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και τον ρόλο της σε σχέση και με το κυβερνητικό έργο, συζητήθηκαν σε σημερινή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ, υπό τον γραμματέα της, Γιάννη Μανιάτη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, τέθηκε επί τάπητος η καλύτερη παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και η ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων εκ μέρους των βουλευτών του Κινήματος. Ακόμη, συζητήθηκε η άμεση συγκρότηση ομάδων σχεδιασμού από τους εισηγητές για κάθε τομέα ευθύνης, καθώς επίσης και η εξειδίκευση, θεματικά ή και γεωγραφικά, του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη σύσκεψη, ξεκαθαρίστηκε ότι κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει από της Βουλή εάν πριν κατατεθεί δεν έχει ενημερωθεί ο εισηγητής του κατά περίπτωση ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν και ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως, μεταξύ άλλων, τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις καταθέσεις που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τους βουλευτές για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μεϊμαράκη, επί του θέματος, επαναλαμβάνοντας τη θέση της παράταξης για πλήρη διαφάνεια και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης. Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, στη συζήτηση στη σύσκεψη, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, εξέφρασε την άποψη ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να παραιτηθεί, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ταλανίζεται το πολιτικό σύστημα.

    Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει ενημερωτική σύσκεψη της Κ.Ο. από τον εισηγητή του κόμματος για την Οικονομία, Φίλιππο Σαχινίδη, για τα «σενάρια» σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

    [03] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πανεπιστημιακών στο Σύνταγμα

    Με συναυλία στα Προπύλαια ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας οι ομοσπονδίες των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), των τεχνολογικών ιδρυμάτων (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ).

    Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις αποδοχές τους, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος, όπου προχώρησαν σε συμβολική περικύκλωση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν λαμπαδηφορία, η οποία μέσω των οδών Όθωνος, Αμαλίας και Πανεπιστημίου, κατέληξε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Νωρίτερα αντιπροσωπείες των τριών κλάδων επέδωσαν ψηφίσματα με τα αιτήματα του κλάδου στα δύο υπουργεία καθώς και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

    «Επιμένουμε στην εργασιακή αξιοπρέπεια των πανεπιστημιακών δασκάλων και των ερευνητών» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Ευγενία Μπουρνόβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ σημειώνοντας ότι «όπου ξεριζώνεται η γνώση και η δημιουργικότητα ριζώνουν η άγνοια και η μισαλλοδοξία».

    Σύμφωνα με την κα Μπουρνόβα, οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ληφθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

    Σε επιστολή που είχαν στείλει οι εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη σημείωναν μεταξύ άλλων ότι «οι μειώσεις στις αποδοχές σε συνδυασμό με τις περικοπές των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες, δημόσιες επενδύσεις και φοιτητική μέριμνα και ακόμη και μισθοδοσίας τακτικού προσωπικού στην περίπτωση των Ερευνητικών Κέντρων, καθιστούν πλέον άκρως προβληματική έως αδύνατη την ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ απαιτεί πολλές δράσεις και προϋποθέτει ένα ήρεμο κλίμα στα ιδρύματά μας».

    [04] Συγκρούσεις Αγανακτισμένων και αστυνομικών στην Ισπανία

    Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν απόψε στη Μαδρίτη μεταξύ των διαδηλωτών του κινήματος των "αγανακτισμένων" και των αστυνομικών που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου, μετέδωσαν οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κοινοβούλιο, κραυγάζοντας "παραιτηθείτε", και καταγγέλλοντας μια δημοκρατία "που έχει δημευτεί και έχει υποδουλωθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

    Το απόγευμα, η αστυνομία χτύπησε με γκλομπ τους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπαθούσαν να ρίξουν ένα οδόφράγμα, ενώ χιλιάδες αγανακτισμένοι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Κοινοβούλιο, και ορισμένοι πετούσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης που είχαν αναπτύξει εκεί εκατοντάδες άνδρες τους.

    [05] Μόντι: "Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές"

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα την άνοιξη.

    "Εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές", δήλωσε ο Μόντι σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

    "Νομίζω ότι είναι σημαντικό όλο το πολιτικό παιχνίδι να ξαναρχίσει στην Ιταλία, ελπίζω με μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης και ωριμότητας", σημείωσε.

    Υπάρχει πάντως αβεβαιότητα για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις μέσα από σκληρά μέτρα λιτότητας που εισήγαγε η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι, για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους της Ιταλίας, αφότου ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 September 2012 - 20:30:37 UTC