Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαγκάρντ : Ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους
  • [02] «Ανοικτά μέτωπα» στο πακέτο των 11,9 δισ.
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: "Κινητοποίηση τώρα"
  • [04] Επιστήμονες αναζητούην τα μυστικά των αρχαίων παλίμψηστων
  • [05] Σύσκεψη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη λίστα με τα ονόματα πολιτικών
  • [06] Sueddeutsche Zeitung: Επιπλέον 30 δισ. ευρώ και 2 χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα
  • [07] Ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ μπάρες δημητριακών με έντομα
  • [08] Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων στο Αγρίνιο
  • [09] Έκθεση φωτογραφίας με ιστορίες από το Άγιο Όρος

  • [01] Λαγκάρντ : Ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους

    Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης.

    Η συγκεκριμένη τοποθέτησή της ερμηνεύτηκε από οικονομικούς αναλυτές ως πρόταση για νέα αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους.

    Απαντώντας σε ερώτηση, για το που βρίσκεται σήμερα ο διάλογος μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα (Πολ Τόμσεν) «κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».

    Ο στόχος της μείωσης του χρέους στην Ελλάδα έως 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2020 εξακολουθεί να είναι στον ορίζοντα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να μετρήσει τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν μέχρι τότε.

    Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, γιατί η οικονομία παραμένει αδύναμη και δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, έκανε λόγο για μακρο-οικονομική κατάσταση και για έλλειψη προόδου στο θέμα του περιορισμού της συλλογής εσόδων (φαινόμενο φοροδιαφυγής).

    Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσει την προετοιμασία της ανάπτυξης.

    [02] «Ανοικτά μέτωπα» στο πακέτο των 11,9 δισ.

    «Ανοικτά» παραμένουν ακόμη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κάποια από τα «μέτωπα» στο πακέτο των μέτρων 11,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει αισιοδοξία ότι «στόχος είναι όταν επανέλθουν οι επικεφαλής της τρόικα, να είναι κλεισμένο το πακέτο».

    Τα μέτρα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα παρουσιαστούν στο Euro Working Group. Οι επικεφαλής της τρόικα αναμένεται να επανέλθουν στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να συνεχιστεί ο διαπραγματευτικός μαραθώνιος.

    Στην Αθήνα ωστόσο παραμένουν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ώστε με την επάνοδο των επικεφαλής, να υπάρξει συμφωνία.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: "Κινητοποίηση τώρα"

    Την κινητοποίηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε σειρά πεδίων προκειμένου «η χώρα να περάσει από τη δυσάρεστη και αμήχανη συζήτηση για τη δέσμη των δημοσιονομικών μέτρων των 11.5 δισ., που μπορεί να είναι -και θα φροντίσουμε- να είναι η τελευταία, στη συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και την προοπτική της αυτοδύναμης Ελλάδας», «μιας Ελλάδας ασφαλούς και ουσιαστικά ισότιμης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ», ζήτησε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Με την επιστολή του, που αποτελεί έναν πρώτο απολογισμό και με την οποία ορίζονται τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, τρεις περίπου μήνες μετά την έναρξη της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου και τον ορισμό των εισηγητών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανά υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος ζητάει την κινητοποίηση των βουλευτών σε τρία πεδία: Την καλύτερη παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, την ενεργοποίηση των ομάδων πολιτικού συντονισμού, ανά υπουργείο καθώς και την ουσιαστική συμβολή της ΚΟ στην περαιτέρω εξειδίκευση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος προεκλογικά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «οι ευθύνες, αλλά και οι ευκαιρίες ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών, που έχει κάθε βουλευτής μας είναι πολύ μεγάλες» και τους ζητάει να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο, καθώς, όπως συνεχίζει, στο ερώτημα τι νέο, συγκεκριμένο και υπεύθυνο έχει να πει το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την εθνική ανασυγκρότηση, «η απάντηση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις δικές σας πρωτοβουλίες».

    [04] Επιστήμονες αναζητούην τα μυστικά των αρχαίων παλίμψηστων

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να καταγράψει τα παλίμψηστα της ελληνορθόδοξης Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και να φέρει στο φως τα αρχαία κείμενα που βρίσκονται κάτω από τα νεότερα.

    Η βιβλιοθήκη της Μονής θεωρείται η αρχαιότερη αδιάλειπτα λειτουργούσα βιβλιοθήκη στον κόσμο, διαθέτοντας μια μεγάλη και πολύτιμη συλλογή κειμένων και βιβλίων από τον 6ο αιώνα. Μετά το Βατικανό, η Μονή, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό περίπου το 550 μ.Χ., έχει την μεγαλύτερη συλλογή πρώιμων μεσαιωνικών κειμένων διεθνώς. Πολλά από τα περίπου 3.300 χειρόγραφά της περιέχουν άλλα κρυφά κείμενα και εικόνες, κάτω από αυτά που φαίνονται στην επιφάνεια και τα οποία είναι νεότερα (αυτή είναι η έννοια του παλίμψηστου: οι αρχαίοι γραφείς έσβηναν το παλαιότερο κείμενο για να ξαναχρησιμοποιήσουν την περγαμηνή).

    Τώρα, μια διεθνής επιστημονική προσπάθεια ξεκίνησε για να φέρει στο φως αυτόν τον κρυμμένο πλούτο, να τον καταγράψει και να τον ψηφιοποιήσει. Η νέα τεχνολογία είναι σε θέση να διαβάσει τα αχνά ίχνη χρώματος ή χαράγματος των πρωτότυπων σβησμένων κειμένων και μάλιστα να τα βελτιώσει οπτικά με σύγχρονες μεθόδους.

    [05] Σύσκεψη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη λίστα με τα ονόματα πολιτικών

    Νέα διάσταση στο θέμα της λίστας του ΣΔΟΕ, με τα 32 ονόματα των νυν και τέως βουλευτών, των νυν και τέως υπουργών, κ.λπ., οι οποίοι φέρονται να έχουν πλουτίσει με ύποπτο τρόπο, δινουν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης προσδίδοντας μια άλλη, όχι αυτή του καινούριου.

    Κατ΄ αρχάς, σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα περιέχει 32 ονόματα εν ενεργεία και τέως υπουργών, νυν και τέως βουλευτών και γενικών γραμματέων. Τα 32 αυτά ονόματα είναι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Όμως όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν είναι καινούρια στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς πρόκειται για «ανοικτές» υποθέσεις που βρίσκονται ήδη σε δικαστική εξέλιξη. Κάθε μία από τις υποθέσεις αυτές που θα ολοκληρώνεται θα διαβιβάζεται στους Πεπόνη και Μουζακίτη, προκειμένου να αποφασίζουν την «τύχη τους».

    Κατά τη σύσκεψη, τέθηκε ως πρώτη προτεραιότητα η ποινική εκκαθάριση των υποθέσεων που φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα αλλά και γενικότερα πρόσωπα που άσκησαν πολιτική εξουσία, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές την επίμαχης υπόθεσης και να μην υπάρχουν «σκιές» στον πολιτικό κόσμο.

    Σε δήλωσή τους, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι η λίστα αφορά εν δυνάμει ήδη εισαγγελικές παραγγελίες διαφόρων εισαγγελιών της χώρας, ορισμένες μάλιστα δόθηκαν «προ ικανού χρονικού διαστήματος», καθώς και παραγγελίες των ίδιων των δύο οικονομικών εισαγγελέων που δόθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2012). Επίσης, αφορούν αυτεπάγγελτες ενέργειες ανακριτικών υπαλλήλων, διαφόρων περιφερειών του ΣΔΟΕ.

    Για τα επίμαχα ονόματα διενεργούνται προανακριτικές έρευνες ή αυτεπάγγελτες ανακρίσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η βασιμότητα του περιεχομένου των μηνυτριών αναφορών και καταγγελιών σε βάρος των 32 αυτών προσώπων, σημειώνουν στη δήλωσή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

    [06] Sueddeutsche Zeitung: Επιπλέον 30 δισ. ευρώ και 2 χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα

    Επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ και δύο χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να ορθοποδήσει, σύμφωνα με πήγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις οποίες επικαλείται η "Sueddeutsche Zeitung". Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι είναι ανοιχτό το πότε, αλλά και το εάν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα, είναι αμφίβολο εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2020, ενώ οι δανειακές ανάγκες της θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την εξωτερική βηθεια και μετά το 2014. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει πάντως ότι η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντάται αύριο στο Βερολίνο με την 'Αγγελα Μέρκελ, έχει ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, με την ανάληψη από την Ευρώπη του κόστους που συνεπάγεται αυτή η χρονική μετατόπιση. Στο άρθρο αναφέρεται και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την τρόικα, εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα.

    Επικαλούμενη μαρτυρίες τριών κεντρικών τραπεζιτών, η SZ επισημαίνει ότι αιτίες της «τρύπας» θεωρούνται η υστέρηση των 10 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την έναρξη του δεύτερου προγράμματος, η μη τήρηση των δεσμεύσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και στο φορολογικό - και η ύφεση, η οποία οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και σε αύξηση της ανεργίας.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται δε ότι αν και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, διστάζουν να διαθέσουν τους απαραίτητους επιπλέον πόρους, φοβούμενες τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

    [07] Ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ μπάρες δημητριακών με έντομα

    Την άμεση ανάκληση παρτίδας προϊόντων με την εμπορική επωνυμία "7 DAYS CEREAL BARS με σοκολάτα" απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που τα διακινεί.

    Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ, και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε την παρουσία εντόμων σε προσυσκευασμένες μπάρες δημητριακών με σοκολάτα. Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία "7 DAYS CEREAL BARS με σοκολάτα", οκτώ τεμαχίων (6+2 δώρο) σε συσκευασία των 200 γραμμαρίων (8x25 g), που διατίθεται στην ελληνική αγορά από την Chipita ΑΕ, με τις παρακάτω ενδείξεις:

    - Στην εξωτερική συσκευασία: «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.10.12, 21:48 ΥΥ».

    - Στην εσωτερική συσκευασία: «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.10.12 C120520030 B».

    Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση/ ανάκληση του συνόλου τής συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος και ήδη είναι σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

    Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το προϊόν να μην το καταναλώσουν.

    [08] Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων στο Αγρίνιο

    Σπείρα που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία, η οποία συνέλαβε τέσσερα άτομα, ενώ αναζητούνται άλλοι πέντε.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ηλικίας 34, 30, 28, 28 ετών, εναντίον των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίσταση αδικήματα, της απόπειρας εκβίασης, της παράνομης κατοχής όπλων και ναρκωτικών καθώς και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

    Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν άλλοι πέντε συνεργοί των συλληφθέντων, οι οποίοι αναζητούνται από την Αστυνομία, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθη και ένας 25χρονος για κατοχή ναρκωτικών.

    [09] Έκθεση φωτογραφίας με ιστορίες από το Άγιο Όρος

    «Ιστορίες αποκαλύψεων επιμονής και αφοσίωσης» τιτλοφορεί την έκθεση φωτογραφιών και κειμένων που διοργανώνει σήμερα η Αγιορετική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμβάλλοντας έτσι στις εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που καθιερώθηκαν το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Πρόκειται για μία φωτογραφική παρουσίαση δέκα «ιστοριών», οι οποίες έχουν σχέση με εντυπωσιακές αποκαλύψεις, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στο Άγιον Όρος, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύουν την αφοσίωση, τον μόχθο, την επιμονή των επιστημόνων που υπηρετούν εκεί, μελετητών, αρχιτεκτόνων, ιστορικών, συντηρητών κ.λπ.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται «ιστορίες» με ενημερωτικά κείμενα και φωτογραφίες από τους Νίκο Νικονάνο, Πλούταρχο Θεοχαρίδη, Αθανάσιο Χουχούτα, Δημήτρη Λιάκο, Νίκο Μερτζιμέκη, Μίλτο Πολυβίου, Στυλιανό Στεφανίδη, Βαγγέλη Μαλαδάκη, Εμμανουήλ Στεφανή και Φαίδωνα Χατζηαντωνίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 September 2012 - 8:30:40 UTC