Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλεόνασμα 733 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, τον Αύγουστο
  • [02] Αντιπαράθεση με φόντο την Υγεία στη Βουλή
  • [03] Το Βερολίνο απέρριψε το ενδεχόμενο να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα
  • [04] «Παγκόσμια η μάστιγα των στημένων παιχνιδιών»
  • [05] ΣτΕ: Δίδακτρα θα καταβάλλουν οι φοιτητές για το μεταπτυχιακό
  • [06] Δεκατρείς οι νεκροί στο Πακιστάν από τις αντιαμερικανικές διαμαρτυρίες
  • [07] Έφυγε σε ηλικία 99 ετών ο συγγραφέας Ανρύ Μποσό
  • [08] Η ολλανδική TomTom πρόθυμη να βοηθήσει την Apple με τους χάρτες της
  • [09] Να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τα νέα μέτρα, καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [10] Το ΚΚΕ για τη συνάντηση Σαμαρά- Μοντι
  • [11] Συνάντηση Φ. Κουβέλη με αντιπροσωπεία ομοσπονδιών των ΜΜΕ
  • [12] Ξεκινά η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο σε αγρότες και κτηνοτρόφους
  • [13] «Δεν τίθεται θέμα» περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, δηλώνει η Γερμανία

  • [01] Πλεόνασμα 733 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, τον Αύγουστο

    Στα 12,482 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2012, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 1,412 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο καταγράφουν σαφή βελτίωση αφού ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 15,214 δισ. ευρώ και για το πρωτογενές έλλειμμα 4,202 δισ. ευρώ. Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του οκταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 6,190 δισ. ευρώ 4,511 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 33,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ενώ τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για πρώτη φορά σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 733 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,103 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου (35,158 δισ. ευρώ) κατά 2,055 δισ. ευρώ. Παρουσιάζονται ωστόσο αυξημένα κατά 1,6% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2011. Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,640 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 1,479 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (32,119 δισ. ευρώ).

    [02] Αντιπαράθεση με φόντο την Υγεία στη Βουλή

    «Αυτοσυγκράτηση», συνέστησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προς την πλευρά του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση επερώτησής του για τον χώρο της Υγείας, καλώντας «να μην ενθαρρύνονται ακραίες εκδηλώσεις, όπως οι καταλήψεις γραφείων».

    Αφορμή για το σχόλιο του υπουργού, έδωσαν οι καταλήψεις στις οποίες προέβησαν γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στις καταβολές δεδουλευμένων.

    «Τι εξυπηρετούν οι καταλήψεις; Δεν πρόκειται να γεννηθεί η επανάσταση που περιγράφετε με τέτοιες πρακτικές. Επανάσταση γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη- και τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει», παρατήρησε ο κ. Λυκουρέντζος.

    Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου, για την προμήθεια 170 νοσοκομειακών οχημάτων, καθώς και 25 οχημάτων για μεταφερόμενες μονάδες εξετάσεων στην Περιφέρεια.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων, ο υπουργός δεσμεύθηκε για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, εστίασε στην προσπάθεια να καταλάβει η κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της συνολικής, όπως επίσης και έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

    [03] Το Βερολίνο απέρριψε το ενδεχόμενο να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα

    Το Βερολίνο απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

    «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έπειτα από πολλές δεκάδες χρόνια, το θέμα των αποζημιώσεων έχει χάσει το νόημά του», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση.

    «Για εμάς, δεν τίθεται το θέμα αυτό και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν γνωρίζω για καμία σχετική συζήτηση, καμία επαφή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» για το θέμα, πρόσθεσε.

    «Η Γερμανία έχει αναλάβει την ευθύνη για το παρελθόν της. Το κάναμε πάντα στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών και αποδείξαμε με διάφορους τρόπους ότι λαμβάνουμε το παρελθόν αυτό σοβαρά υπόψη μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας: «Το ίδιο ισχύει και για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

    [04] «Παγκόσμια η μάστιγα των στημένων παιχνιδιών»

    Υπέρ μιας παγκόσμιας υπηρεσίας της FIFA για την καταπολέμηση της μάστιγας των "στημένων" παιχνιδιών τάσσεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος πήρε μέρος στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Αθλητισμού των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις στο ΑΜΠΕ ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι αυτή η υπηρεσία θα πρέπει να διαβιβάζει την όποια καταγγελία στις χώρες και σε κάθε μία να υπάρχει αθλητικός εισαγγελέας, ο οποίος επιλαμβάνεται σύντομα των καταγγελιών, ώστε να ξέρουν αυτοί που "βιάζουν" τον αθλητισμό, ότι μπορεί να συλληφθούν.

    Εκτός από την καταπολέμηση της μάστιγας των "στημένων" παιχνιδιών, βασικό θέμα της άτυπης συνάντησης ήταν τα αποτελέσματα του αθλητισμού στην υγεία. Το θέμα της υγείας είναι πολύ σοβαρό, είπε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι έχουν γίνει μετρήσεις και έχει αποδειχθεί ότι με επένδυση ενός εκ. ευρώ στον αθλητισμό το κέρδος για την υγεία είναι επτά εκ. ευρώ.

    [05] ΣτΕ: Δίδακτρα θα καταβάλλουν οι φοιτητές για το μεταπτυχιακό

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικές και νόμιμες οι διατάξεις του νόμου 3685/2008 που προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

    Τα δίδακτρα αυτά, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να είναι υψηλά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ παράλληλα, για τον καθορισμό του ύψους τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται η συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία.

    [06] Δεκατρείς οι νεκροί στο Πακιστάν από τις αντιαμερικανικές διαμαρτυρίες

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 200 έχουν τραυματιστεί σήμερα στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων κατά της αμερικανικής παραγωγής αντιισλαμικής ταινίας "Η αθωότητα των μουσουλμάνων", σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές.

    Συνολικά τέσσερις άνθρωποι -τρεις διαδηλωτές και ένας οδηγός που εργαζόταν για ένα πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο--σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην Πεσαβάρ, στα βορειοδυτικά.

    Εννέα ακόμη, μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν σε επεισόδια στο Καράτσι.

    [07] Έφυγε σε ηλικία 99 ετών ο συγγραφέας Ανρύ Μποσό

    Έφυγε από τη ζωή ο Βέλγος συγγραφέας, ποιητής και δραματουργός Ανρύ Μποσό σε ηλικία 99 ετών, ανακοίνωσε ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Actes Sud.

    Ο Μποσό πέθανε στον ύπνο του, διευκρινίζει ο εκδοτικός οίκος.

    Ο γεννηθείς στις 22 Ιανουαρίου του 1913 στο Βέλγιο Ανρύ Μποσό ασχολήθηκε αργά με τη συγγραφή και πειραματίστηκε με όλα τα είδη, αναμειγνύοντας τη μυθολογία με την ιστορία, το φανταστικό με το πραγματικό.

    Μια από τις πηγές έμπνευσής του ήταν και ο μύθος του Οιδίποδα και σε αυτόν στήριξε δύο μυθιστορήματά του, μεταξύ των οποίων είναι το έργο του "Αντιγόνη" (1997).

    Επιμέλεια: Σ. Μπέκου

    [08] Η ολλανδική TomTom πρόθυμη να βοηθήσει την Apple με τους χάρτες της

    Η ολλανδική εταιρεία σχεδιασμού ψηφιακών χαρτών και εργαλείων πλοήγησης TomTom είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Apple να λύσει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στους χάρτες τους οποίους χρησιμοποιούν οι χρήστες των iPhone και iPad, όπως δήλωσε σήμερα μία εκπρόσωπός της.

    Την Τετάρτη η Apple ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του λογισμικού iOS6, όμως πολλοί απ' όσους την κατέβασαν στα κινητά τηλέφωνά τους εξέφρασαν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες για τα λάθη που εμφανίζονται στους χάρτες και τις ελλιπείς πληροφορίες. Η εφαρμογή αυτή βασίζεται σε χάρτες της TomTom.

    Η TomTom έχει δώσει την άδεια της στην Apple να χρησιμοποιήσει τους χάρτες όμως υποστηρίζει ότι, με τα στοιχεία που τους παρέχει, κάθε εταιρεία δημιουργεί τις δικές της, μοναδικές εφαρμογές.

    [09] Να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τα νέα μέτρα, καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ

    Την εκτίμηση ότι «η συγκυβέρνηση έχει προαποφασίσει εξοντωτικά, οριζόντια μέτρα μόνιμης φτώχειας» κάνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει «ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα κοινωνικό ολοκαύτωμα, που ξεπερνάει τη Θάτσερ και αντιγράφει τους Σικάγο μπόις και τον Πινοσέτ».

    Επισημαίνουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και καλούν τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να ψηφίσουν κατά συνείδηση. «Ο λαός θα μετρήσει τους απόντες», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «σ' αυτές τις οριακές στιγμές για το λαό μας, η ευθύνη των εκπροσώπων του στη Βουλή είναι και ατομική. Καλούμε κάθε βουλευτή, όπου κι αν ανήκει, να ασκήσει το συνταγματικό απεριόριστο δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».

    «Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμπρωταγωνιστούν στο θέατρο της διαπραγμάτευσης, ένα θέατρο χωρίς θεατές», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν πως «κανείς δεν τους πιστεύει πια».

    [10] Το ΚΚΕ για τη συνάντηση Σαμαρά- Μοντι

    Το ΚΚΕ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, αναφέρει ότι στηρίζει και εκθειάζει ο ένας τον άλλον, καθώς τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τους κατά των εργαζομένων είναι το ίδιο άγρια και έχουν τον ίδιο σκοπό.

    [11] Συνάντηση Φ. Κουβέλη με αντιπροσωπεία ομοσπονδιών των ΜΜΕ

    Τα υψηλά ποσοστά των ανέργων στον χώρο των Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας, το αγγελιόσημο και τα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, απασχόλησαν συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, μεαντιπροσωπεία των ομοσπονδιών των εργαζομένων στον Τύπο.

    Στη αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Γιώργος Σαββίδης και Δημήτρης Κουμπιάς αντίστοιχα, ο πρόεδρος και το μέλος του ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Κώστας Τσουπαρόπουλος και Πάνος Σόμπολος αντίστοιχα, η πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), Ελένη Σπανοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ημερησίου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών (ΕΤΗΠΤΑ), Γιώργος Μυλωνάς, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου & ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ), Χριστίνα Ζαμπέλα, και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), Όλγα Μπατή.

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση για το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο, ανέφερε ότι στη διαδικασία ανακεφαλαίωσης, που εκκρεμεί, πρέπει να υπαχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τις καταθέσεις τους είπε ότι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούνται σε τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίζουν την αναγκαία τοκοφορία.

    [12] Ξεκινά η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο σε αγρότες και κτηνοτρόφους

    Αρχίζει από την επόμενη Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, η καταβολή της πρώτης δόσης, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, μετά την υπογραφή, σήμερα, της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

    Η πληρωμή του κάθε δικαιούχου, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Σημειώνεται ότι, οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) ανά αγροτική δραστηριότητα, για το έτος 2012, δεν διαφοροποιήθηκαν, ουσιαστικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγουμένων ετών.

    [13] «Δεν τίθεται θέμα» περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, δηλώνει η Γερμανία

    «Δεν τίθεται θέμα» περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας μέσω των διεθνών πιστωτών της, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με ανάλογα δημοσιεύματα.

    Ο κ. Κότχαους άφησε δε ανοιχτό το πότε η τρόικα θα ετοιμάσει την έκθεσή της. «Ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 September 2012 - 14:30:49 UTC