Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εκείνο που έχει σημασία σε μια ταινία είναι να αφηγηθείς την ιστορία»
  • [02] Δράμα για 200.000 ελληνικές οικογένειες με μέλος τους με άνοια
  • [03] Κλειστός επ' αόριστον ο δήμος Αχαρνών
  • [04] Στο υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Αχαρνών, με αιτήματα για τα οικονομικά του δήμου
  • [05] Δούρου: "Αντιμέτωπος o λαός με πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή"
  • [06] Συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο Θεσσαλονίκης
  • [07] Δολοφονήθηκε 28χρονος άνδρας στο Περιστέρι
  • [08] Μπαράζ καταλήψεων και 48ωρες απεργίες προτείνει ο Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ

  • [01] «Εκείνο που έχει σημασία σε μια ταινία είναι να αφηγηθείς την ιστορία»

    Στη δεκαετία του '70, μιαν από τις καλύτερες δεκαετίες του Χόλιγουντ, η εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία των ταινιών «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία» (βραβευμένη με 5 Οσκαρ, ανάμεσά τους καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας) και «Ο εξορκιστής» (Όσκαρ καλύτερου σεναρίου και ήχου) έκαναν τον σκηνοθέτη Γουίλιαμ Φρίντκιν παγκόσμια διάσημο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Φρίντκιν έδωσε ταινίες όπως το «Ψωνιστήρι», «Ο Άνθρωπος από το Λος Άντζελες» και άλλες.

    Στα 77 του χρόνια σήμερα, ο Φρίντκιν επιστρέφει με μιαν από τις καλύτερες ταινίες του, το «Killer Joe», είδος νεο-νουάρ, που πρωτοείδαμε στο Φεστιβάλ Βενετίας και που από σήμερα προβάλλεται στις αίθουσες.

    Με βάση ένα σενάριο του Τρέισι Λετς, βασισμένο στο θεατρικό του έργο, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας διαλυμένης αμερικανικής οικογένειας του Νότου, όπου τα παιδιά και ο πατέρας για να γλιτώσουν την εξόντωση από μαφιόζους ντίλερς ναρκωτικών (τα κλέβει η αλκοολική μητέρα), προσλαμβάνουν έναν εκτελεστή δολοφόνο (Μάθιου ΜακΚόνοχι) για να δολοφονήσει τη μητέρα και να πάρουν την ασφάλεια ζωής της προκειμένου να μπορέσουν να ξοφλήσουν το χρέος τους.

    To AMΠΕ συνάντησε τον 77χρονο Φρίντκιν στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου δέχτηκε να παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη.

    [02] Δράμα για 200.000 ελληνικές οικογένειες με μέλος τους με άνοια

    Σε μείζον ιατρο-κοινωνικο-οικονομικό πρόβλημα εξελίσσεται η άνοια, με πιο συχνή μορφή (60%) τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία ήλθε στο προσκήνιο με την αύξηση του αριθμού των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. Οι επιπτώσεις της, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τεράστιες.

    Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασθενείς με άνοια σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια και προειδοποιούν ότι, αν δεν βρεθεί θεραπεία, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στην επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Το κόστος της άνοιας, υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσόν που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει μια καινούργια περίπτωση άνοιας κάθε 4 δευτερόλεπτα. Εάν λάβουμε υπόψη μας τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, τα επόμενα 40 χρόνια θα υπάρξουν 115 εκατ. άτομα με άνοια παγκοσμίως, κάτι που θα επιβαρύνει κατά πολύ τα υγειονομικά συστήματα των χωρών.

    Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, καθηγήτρια του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια.

    Στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια υπολογίζονται γύρω στις 200.000, και μαζί τους πάσχει όλη η οικογένεια. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, Παρασκευή Σακκά, στην οικογενειοκρατική ελληνική κοινωνία οι ασθενείς με άνοια φροντίζονται κατά 90% στο σπίτι από 400.000 περιθάλποντες, μέλη των οικογενειών τους (συζύγους, παιδιά, αδέλφια). Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ασθενών με άνοια, επιδρούν στην υγεία των περιθαλπόντων, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

    [03] Κλειστός επ' αόριστον ο δήμος Αχαρνών

    Επ' αόριστον ανέστειλε τη λειτουργία του ο δήμος Αχαρνών, λόγω αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας και κάλυψης των πάγιων εξόδων του. Η σχετική απόφαση επικυρώθηκε από έκτακτο δημοτικό συμβούλιο χθες το βράδυ, ενώ η πρώτη σχετική απόφαση είχε ληφθεί σε άλλο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη το βράδυ.

    Στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου σήμερα το πρωί, αναφέρεται επί λέξει ότι «ο δήμος Αχαρνών σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα παραμείνει κλειστός επ' αόριστον, μέχρι να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα».

    Ο δήμος πλέον θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι υπηρεσίες καθαριότητας θα φροντίζουν μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Σύμφωνα με την απόφαση του χθεσινοβραδινού δημοτικού συμβουλίου «κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί ή θα μεταταχθεί», διότι όπως σημειώνεται «ο δήμος Αχαρνών δεν έχει πλεονάζον προσωπικό». Συγχρόνως, ζητήθηκε να αποσυρθεί το έγγραφο, που αφορά τα επίμαχα σημεία για μετατάξεις σε άλλους οργανισμούς, μελών του προσωπικού του δήμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Αχαρνών, με αιτήματα για τα οικονομικά του δήμου

    [04] Στο υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Αχαρνών, με αιτήματα για τα οικονομικά του δήμου

    Συνάντηση με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει σήμερα ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, ενώ περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πολίτες του δήμου Αχαρνών έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αντίστοιχος αριθμός πολιτών και εργαζομένων έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του δήμου στις Αχαρνές.

    Η δημοτική αρχή των Αχαρνών πηγαίνει στη συνάντηση με έτοιμες προτάσεις σχετικά με την βραχυπρόθεσμη επίλυση του σοβαρού οικονομικού προβλήματος του δήμου, που οδήγησε στην επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του.

    Όπως σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Ντούρος, ο δήμος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση αποδέσμευση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση καταβολή των μισθών του πρώτου 15νθημέρου στους εργαζόμενους, με τη δέσμευση να πληρωθούν αργότερα οι ασφαλιστικές εισφορές.

    [05] Δούρου: "Αντιμέτωπος o λαός με πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή"

    Ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς καταρρέουν η υγεία, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση, οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώνονται, ενώ αυξάνεται συνέχεια η ανεργία, τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

    Αναφέροντας πως το κόμμα της δρα, ήδη από τον Ιούνιο, με πολιτική αποτελεσματικότητα και στοχευμένα κατά των καταστροφικών συνεπειών του μνημονίου της τρόικας, εντός και εκτός Βουλής, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πετύχει δύο στόχους, αφενός να βοηθήσει τον πληθυσμό που οδηγείται καθημερινά σε περισσότερη φτώχεια και, αφετέρου, με την πολιτική του, να βρει τρόπους τερματισμού της τωρινής πολιτικής της τρόικας, η οποία δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνον σε μια πιο βαθιά ύφεση και κρίση.

    [06] Συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο στον δήμο Θεσσαλονίκης

    Με την κατάθεση της βασικής μάρτυρος κατηγορίας- επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, Αναστασίας Τσεμπερά, συνεχίζεται στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης για το καταγγελλόμενο οικονομικό σκάνδαλο, ύψους 51, 4 εκατομμυρίων ευρώ, στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, 3 πρώην αντιδήμαρχοι και 12 ανώτεροι δημοτικοί υπάλληλοι. Το δικαστήριο διέκοψε την εκδίκαση της υπόθεσης χθες και όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

    [07] Δολοφονήθηκε 28χρονος άνδρας στο Περιστέρι

    Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδει η αστυνομία τη μαφιόζικη δολοφονία 28χρονου Αλβανού, που διαπράχθηκε στις 3 τα ξημερώματα στην οδό Λασσάνης 1, στο Περιστέρι.

    Το θύμα ήταν μέσα στο σταθμευμένο αυτοκίνητο του, όταν δύο άγνωστοι, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πέρασαν δίπλα του και τον πυροβόλησαν πολλές φορές με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα.

    Από τον τόπο του εγκλήματος οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν πάνω από δέκα κάλυκες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο 28χρονος είχε απασχολήσει, πριν από έξι χρόνια, τις αρχές για κλοπές. Έρευνες για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    [08] Μπαράζ καταλήψεων και 48ωρες απεργίες προτείνει ο Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ

    Μπαράζ καταλήψεων, σε υπουργεία, δημόσια κτίρια και οργανισμούς προκειμένου "να νεκρώσουν τα πάντα" και επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες με καθημερινή συγκέντρωση των απεργών στο Σύνταγμα, πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών της ΓΣΕΕ για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας που έχει αποφασιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου.

    «Στην κυριολεξία να τους κάνουμε να μην προλαβαίνουν να μετρούν τις καταλήψεις, να νεκρώσουν τα πάντα», ζήτησε συγκεκριμένα ο κ. Φωτόπουλος. Κατά τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ για να πετύχει η απεργία χρειάζεται ιδεολογική αντιπαράθεση -προκειμένου να καταδειχθεί ότι τα μέτρα δεν είναι μονόδρομος- συντονισμός των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και καταλήψεις, επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, κλπ.

    Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, «τους πέντε δέκα ή και πενήντα χιλιάδες αγωνιστές μπορούν να τους αντιμετωπίσουν, αλλά τα εκατομμύρια του κόσμου της εργασίας, των απόμαχων της δουλειάς, των ανέργων και της νέας γενιάς που την μετατρέπουν σε δούλους και σκλάβους, όχι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 September 2012 - 8:30:40 UTC