Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Φύση "ξελασπώνει" ξανά τους ανθρώπους
  • [02] Πρεμιέρα για τον στίβο στους Ολυμπιακούς
  • [03] Αποπληρωμή της μισής οφειλής από τη Λιβύη προς την Ελλάδα για τους τραυματίες
  • [04] Το πρώτο ανθρωποειδές ρομποτικό χέρι
  • [05] Στάση εργασίας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
  • [06] Πυροβόλησαν και σκότωσαν 31χρονο στον Κορυδαλλό
  • [07] Προς τροποποίηση ο συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του δημοσίου
  • [08] Απελευθερώθηκε Ιταλός όμηρος, υπάλληλος της πρεσβείας στη Σαναά
  • [09] Στις 26 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν τα Windows 8 για το κοινό
  • [10] Τα ορυχεία γαιάνθρακα απειλούν τις τίγρεις της Ινδίας
  • [11] Το μέτριο άγχος ή η ήπια κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο

  • [01] Η Φύση "ξελασπώνει" ξανά τους ανθρώπους

    Η Φύση ευτυχώς συνεχίζει να «ξελασπώνει» τους ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς διακοπή, της φορτώνουν όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Όμως, αυτή «ρουφάει», κυρίως στους ωκεανούς, στα δάση, αλλά και σε άλλα οικοσυστήματα, περίπου τη μισή από την ποσότητα του συγκεκριμένου «αερίου του θερμοκηπίου», που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κολοράντο και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον βιογεωχημικό Άσλεϊ Μπαλαντάιν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science", ανέλυσε στοιχεία 50 ετών σχετικά με το διοξείδιο του άνθρακα διεθνώς.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρά τη διαρκή αύξηση των εκπομπών αερίων, τα οικοσυστήματα της θάλασσας και της ξηράς δεν έχουν χάσει -ακόμα τουλάχιστον- την ικανότητά τους να απορροφούν σε μεγάλο μέρος αυτά τα αέρια και έτσι να αποτελούν πάντα μία πολύτιμη «ασπίδα» προστασίας κατά της κλιματικής αλλαγής.

    [02] Πρεμιέρα για τον στίβο στους Ολυμπιακούς

    Με 23 αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπηθεί ο ελληνικός στίβος στους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

    Κατά βάση υπάρχουν νέοι αθλητές στην ομάδα, αλλά δεν λείπουν και οι έμπειροι, όπως οι Ιακωβάκης, Παπαδημητρίου, Λίκα, Τσάτουμας. Οι αγώνες του στίβου ολοκληρώνονται στις 12 Αυγούστου.

    Σήμερα, οκτώ Έλληνες αθλητές θα αγωνιστούν σε σφαιροβολία, έπταθλο, τριπλούν, 100μ., 400μ. με εμπόδια και μήκος.

    Ακόμη, υπάρχουν συμμετοχές σε κολύμβηση και ιστιοπλοΐα, ενώ τα αδέλφια Γκουντούλα θα αγωνισθούν στον μικρό τελικό της δικώπου στην κωπηλασία.

    [03] Αποπληρωμή της μισής οφειλής από τη Λιβύη προς την Ελλάδα για τους τραυματίες

    Σε αποπληρωμή του μισού της οφειλής προς την Ελλάδα, προτίθεται να προχωρήσει η λιβυκή κυβέρνηση, ύστερα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών για την εξόφληση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών πρακτορείων και άλλων επιχειρήσεων, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας και φιλοξενίας Λίβυων τραυματιών από τον πρόσφατο πόλεμο στην περιοχή.

    Ειδικότερα, οι λιβυκές αρχές, σύμφωνα με τον επιτετραμμένο της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα, αναμένεται να καταβάλουν το 50% της συνολικής οφειλής των 150 εκατ. ευρώ -σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας της Λιβύης στην Αθήνα και της Εθνικής Μεταβατικής Επιτροπής της Λιβύης (NTC)- και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί ύστερα από επιτόπιο έλεγχο ειδικής επιτροπής από τη Λιβύη, η οποία θα κληθεί να διασταυρώσει τις κοστολογήσεις και τα τιμολόγια, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πόλεμου στη Λιβύη και κατόπιν αιτήματος των λιβυκών αρχών, συνδιοργανώθηκε με ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια και ξενοδοχεία πρόγραμμα νοσηλείας τραυματιών και φιλοξενίας μικρής διάρκειας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ταξιδιωτικά γραφεία, φαρμακεία και άλλες επιχειρήσεις. Κι ενώ αρχικά όλα έβαιναν καλώς, η κατάσταση άρχισε να αλλάζει, όταν διαπιστώθηκε ότι οι λιβυκές Αρχές δεν ανταποκρίνονταν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι των εξόδων νοσηλείας και διαμονής των τραυματιών.

    [04] Το πρώτο ανθρωποειδές ρομποτικό χέρι

    Ερευνητές από την Ιταλία και τη Γερμανία δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο ρομποτικό χέρι με πραγματικές ανθρώπινες διαστάσεις, το οποίο έχει πέντε δάχτυλα και είναι ικανό να πιάσει και να χειριστεί με ανθρώπινη δεξιότητα τόσο βαριά αντικείμενα, όσο και εύθραυστα όπως ένα αυγό.

    Η κατασκευή ρομπότ που να μπορούν να χειρίζονται επιδέξια διάφορα αντικείμενα, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο έργο για τους μηχανικούς, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τα ανθρωποειδή ρομπότ, ώστε να γίνουν μελλοντικά πιο ικανά να βοηθούν τους ανθρώπους στο νοικοκυριό, στο εργοστάσιο και σε διάφορες άλλες εργασίες, όπως οι αποστολές διάσωσης.

    Υπάρχουν ήδη βιομηχανικά ρομπότ που μπορούν να πιάνουν και να μετακινούν αντικείμενα, όμως δεν έχουν την επιδεξιότητα και ακρίβεια ενός ανθρώπινου χεριού, ώστε π.χ. να πιάσουν ένα αυγό και να το μεταφέρουν χωρίς να το σπάσουν.

    Οι Ευρωπαίοι ερευνητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δημιούργησαν ένα τέτοιο χέρι που το ονόμασαν "Dexmart Hand" και το οποίο μπορεί τόσο να σηκώσει ένα βάρος πέντε κιλών, όσο και να πιάσει ένα αυγό χωρίς πρόβλημα. Για την καλύτερη μέχρι σήμερα επίτευξη επιδεξιότητας ρομποτικού χεριού, έκανε λόγο ο ερευνητής Κλαούντιο Μελχιόρι του πανεπιστημίου της Μπολόνια.

    [05] Στάση εργασίας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

    Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με συγκέντρωση και πορεία στην Τράπεζα Ελλάδος και στη Βουλή των Ελλήνων.

    Ο Σύλλογος Εργαζομένων ζητάει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να ενημερωθεί υπεύθυνα για τις θέσεις τους στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Επίσης αποφάσισε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα 6/8/2012 (12 ? 15.00) και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 8/8/2012.

    [06] Πυροβόλησαν και σκότωσαν 31χρονο στον Κορυδαλλό

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε ένας 31χρονος από δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό.

    Ο ένας από τους δύο δράστες που επέβαινε στη μοτοσικλέτα πυροβόλησε το θύμα στο κεφάλι με αποτέλεσμα ο 31χρονος να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε έξω από εστιατόριο, ενώ στο σημείο της επίθεσης που έφτασε η αστυνομία βρέθηκαν πέντε κάλυκες.

    [07] Προς τροποποίηση ο συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του δημοσίου

    Στην τροποποίηση του άρθρου 11 του Ν. 3943/2011 που ρυθμίζει θέματα συμψηφισμού μη ληξιπρόθεσμων οφειλών με απαιτήσεις από το δημόσιο, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών όπως αποκάλυψε πριν από λίγο στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

    Αφορμή για την εξαγγελία αυτήν έδωσε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για την καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Ο υφυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, καθώς οι καθυστερήσεις σχετίζονται με τις ελλείψεις προσωπικού του υπουργείου που διενεργούν τους ελέγχους, αλλά και με τη διάταξη του ανωτέρω νόμου. Πάντως ο κ. Μαυραγάνης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το υπουργείο σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Ο υφυπουργός απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Έλενας Ράπτη, σχετικά με τον ΦΠΑ στην εστίαση, ξεκαθάρισε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης η επιστροφή του ΦΠΑ εστίασης στα προ κρίσης επίπεδα.

    [08] Απελευθερώθηκε Ιταλός όμηρος, υπάλληλος της πρεσβείας στη Σαναά

    Απελευθερώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Αλεσάντρο Σπαντότο υπεύθυνος ασφαλείας της ιταλικής πρεσβείας στην Υεμένη που είχε απαχθεί την Κυριακή στη Σαναά και κρατείτο από μέλη φυλής στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στις φυλές της περιοχής.

    "Μετά τη μεσολάβηση εκπροσώπων των φυλών ο Ιταλός παραδόθηκε στις τοπικές αρχές της επαρχίας και την Παρασκευή θα μεταφερθεί στη Σαναά", διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    [09] Στις 26 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν τα Windows 8 για το κοινό

    Το τελικό βήμα έκανε η Microsoft πριν την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου νέου λειτουργικού συστήματός της, των Windows 8.

    Όπως ανακοίνωσε η Microsoft Ελλάς, η νέα έκδοση Windows RTM (Release to manufacturing) σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και δοκιμής του προϊόντος, καθώς και τη διάθεσή του στους συνεργαζόμενους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλου εξοπλισμού (hardware), ώστε να προετοιμαστούν έγκαιρα για τη διάθεση των νέων Windows στο ευρύ κοινό στις 26 Οκτωβρίου.

    Η έκδοση RTM σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κώδικα, όπως έχει διαμορφωθεί σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις των πελατών και των παραγωγών λογισμικού που δοκίμασαν τις προηγούμενες εκδόσεις, η διάθεση των οποίων ξεκίνησε από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    [10] Τα ορυχεία γαιάνθρακα απειλούν τις τίγρεις της Ινδίας

    Τα ορυχεία γαιάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις ινδικές τίγρεις, προειδοποιεί η Γκρίνπις, απαιτώντας την αναστολή των διαδικασιών για την εξουσιοδότηση νέων ορυχείων.

    Περισσότερες από τον μισό πληθυσμό των τίγρεων του πλανήτη ζουν και αναπαράγονται στην Ινδία.

    Ο αναπτυσσόμενος τομέας της ενέργειας στην Ασία σημείωσε πρωτόγνωρη αύξηση με τα ορυχεία γαιάνθρακα και την ανέγερση εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει θέσει πολλά είδη ζώων σε κίνδυνο.

    Η Γκρίνπις σε αναφορά της ανακοίνωσε ότι τα ορυχεία γαιάνθρακα έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις τίγρεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει προσπαθήσει επί πολλές δεκαετίες να προστατεύσει τον αριθμό των τίγρεων από τη λαθροθηρία.

    [11] Το μέτριο άγχος ή η ήπια κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο

    Οι άνθρωποι που έχουν άγχος ή κατάθλιψη, ακόμα και σε μέτριο βαθμό, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση ανάμεσα στα ψυχικά προβλήματα και στον κίνδυνο θανάτου.

    Η μελέτη, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Εμμανουήλ Σταματάκης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, δείχνει ότι όσο αυξάνεται το ψυχικό βάρος, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να πεθάνει κανείς πιο νέος, ιδίως από καρδιαγγειακή νόσο.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων University College και Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Τομ Ρας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το ΒΒC, μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας τις περιπτώσεις 68.000 ασθενών άνω των 35 ετών, πολλοί από τους οποίους πέθαναν πρόωρα από διάφορες αιτίες, όπως καρδιά ή καρκίνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 August 2012 - 8:30:37 UTC