Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατ' αρχήν συμφωνία για τα μέτρα
  • [02] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
  • [03] Γ. Στουρνάρας: Ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: Δέχομαι την εισήγηση του πρωθυπουργού
  • [05] ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη λύση η ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου
  • [06] Καμία ασφαλιστική παροχή χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
  • [07] Στο εδώλιο 49 άτομα για τις μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου
  • [08] Στα 6,6 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα

  • [01] Κατ' αρχήν συμφωνία για τα μέτρα

    Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εισήγηση του αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και είπε ότι η υπόθεση είναι πεντακάθαρη.

    Τόνισε ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους.

    "Η απόφαση αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες", είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι συμφώνησε αναγκαστικά με τον πρωθυπουργό, στη λήψη μέτρων για την εξεύρεση 11,5 δισ. ευρώ, διότι, όπως τόνισε, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορούσε να συζητήσει με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μιμηθεί τη ΝΔ, επί δικής του διακυβέρνησης ούτε επί κυβέρνησης Παπαδήμου και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

    «Θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

    «Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία».

    [02] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

    Με ψήφους 163 έναντι 101, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, με το οποίο - σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας - επιφέρονται συγκεκριμένες αλλαγές στο «Νόμο Διαμαντοπούλου», προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του βασικού του κορμού.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Αριστερά και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος κατέθεσε δική του πρόταση νόμου που καταργεί τελείως τον νόμο 4009), τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΚΚΕ.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου του, Γ. Παπανδρέου: Πρόκειται για τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γ. Παπανδρέου, Χρήστο Αηδόνη, Γιώργο Ντόλιο, Συμεών Κεδίκογλου, και Ανδρέα Λοβέρδο.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζει το άρθρο 12 για τη θητεία των πρυτάνεων.

    [03] Γ. Στουρνάρας: Ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

    Έγινε δεκτή η εισήγηση του πρωθυπουργού να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες κατά 11,5 δισ. ευρώ, ως αναγκαία προϋπόθεση της παραμονής μας στην ευρωζώνη και της δυνατότητας μας για περαιτέρω διαπραγμάτευση, δήλωσε, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα αύριο το μεσημέρι στις 14:00.

    «Τώρα θα ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας που προσδιόρισε το χρόνο ανακοίνωσης των αποφάσεων περί τα τέλη Αυγούστου. «Δεν μπορώ να σας πω ακόμα. Θα πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο 11,5 δις ευρώ», απάντησε σε ερώτηση αν περιλαμβάνονται στα μέτρα και οριζόντιες περικοπές.

    [04] Ευ. Βενιζέλος: Δέχομαι την εισήγηση του πρωθυπουργού

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου ότι συμφώνησε αναγκαστικά με τον πρωθυπουργό, στη λήψη μέτρων για την εξεύρεση 11,5 δισ. ευρώ, διότι, όπως τόνισε, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορούσε να συζητήσει με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μιμηθεί τη ΝΔ, επί δικής του διακυβέρνησης ούτε επί κυβέρνησης Παπαδήμου και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

    Ανέφερε επίσης ότι από τα 11,5 δισ., τα 6 δισ. αφορούν μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε πως αν είχε γίνει δεκτή η δική του πρόταση θα μπορούσε να αποφευχθεί το νέο κύμα περικοπών και δεν θα ήταν υφεσιακά και τα δύο επόμενα έτη. Θα μπορούσαμε τόνισε να εξοικονομήσουμε τα ποσά αυτά όχι μόνο από περιστολή δαπανών αλλά και από αύξηση των εσόδων.

    Τόνισε επίσης ότι το μέλημα τώρα είναι να μην υπάρχουν άδικα και προδήλως οριζόντια μέτρα, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει πακέτο μέτρων για τη ρευστότητα και τον έλεγχο των τιμών.

    [05] ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη λύση η ακύρωση και αντικατάσταση του Μνημονίου

    Για «δήθεν διαφοροποιήσεις» εντός της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την σημερινή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη και τονίζει ότι «η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση μήνα πορεύεται δίχως σχέδιο, δίχως στρατηγική, με μόνο οδηγό το μνημόνιο και την αγωνία μην θυμώσει η τρόικα».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι οι δήθεν διαφοροποιήσεις τους αναφορικά με τον τρόπο και τη σειρά των μέτρων δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα και προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν γρηγορότερα από ότι περιμέναμε ότι η μόνη σωτήρια στρατηγική για την χώρα, ήταν αυτή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για την ακύρωση και αντικατάσταση του μνημονίου.

    Δυστυχώς για τη χώρα, κάθε επιλογή της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] Καμία ασφαλιστική παροχή χωρίς ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

    Με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης προωθεί τη συγκέντρωση όλων των αρχείων των συνταξιούχων των Ταμείων και τη διασταύρωση όλων αυτών των δεδομένων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στόχος του υπουργείου είναι να αποκαλυφθεί όλο το φάσμα των παράνομων συντάξεων, να εντοπιστούν οι διπλές και τριπλές συντάξεις που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια καταβολής, να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα εισοδήματα δηλώνονται και φορολογούνται και εν τέλει να διαπιστωθεί αν όλες οι συνταξιοδοτικές παροχές καταβάλλονται με νόμιμο τρόπο.

    Στο εξής, καμία ασφαλιστική παροχή δεν θα δίνεται χωρίς τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ. Αυτοί οι δύο μοναδικοί αριθμοί που αφορούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του κάθε πολίτη, αξιοποιούνται πλέον με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

    [07] Στο εδώλιο 49 άτομα για τις μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου

    Το εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, «δείχνει» - μετά από 13 χρόνια - η Δικαιοσύνη, σε 49 άτομα για την υπόθεση με τις μετοχές - «φούσκες» του Χρηματιστηρίου, την περίοδο 1999-2000.

    Πρόκειται για «παρακλάδι» της υπόθεσης με τις μετοχές ? «φούσκες» και μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται χρηματιστές, επιχειρηματίες, τραπεζικά στελέχη κ.α., που εμφανίζονται να πρωταγωνίστησαν σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι.

    Χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, η οποία είχε διερευνηθεί από την 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και με αποφάσεις δικαστικών συμβουλίων είχε καταλήξει σε πλημμεληματικές κατηγορίες, ο φάκελος του χρηματιστηρίου άνοιξε και πάλι το 2006, όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ. Λακαφώσης ζήτησε τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων συγκεκριμένων προσώπων.

    Αρχικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 67 άτομα, για αδικήματα, όπως απάτη, υπεξαίρεση, αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μετά από σχετική πρόταση του κ. Λακαφώση, όμως η υπόθεση, μετά από έφεση κατά του βουλεύματος, παραπέμφθηκε για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

    [08] Στα 6,6 δισ. ευρώ οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα

    Στα 6,618 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχείατου Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    ΤοΜάιο οι ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονταν σε 6,445 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των οφειλών το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 2,982 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,630 δισ. ευρώ χρέητων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, 907 εκατ.ευρώ οφειλές των υπουργείων και 771εκατ. ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ζητά το αργότερα έως τις 20 Αυγούστου να υποβάλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις προτάσεις τους για τις προβλέψεις των εσόδων του νέου προϋπολογισμού, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη κάθε παρέμβασηπου θα γίνει στον τομέα αυτόνως τότε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 August 2012 - 18:30:36 UTC