Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θέλουμε το ευρώ αλλά όχι τη λιτότητα" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Α. Σαμαράς:"Υπάρχουν ακόμα ελπίδες για συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης"
  • [03] Ύφεση 4,7% το 2012 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [04] "Βουτιά" 9% στις τιμές των ακινήτων
  • [05] Ρ. Δούρου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για μονομερή κατάργηση του μνημονίου»
  • [06] Εκτός δημοσιονομικών στόχων Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία το 2013, εκτιμά η Κομισιόν
  • [07] Μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ο Μ. Ανδρουλάκης
  • [08] Ο Γκίντο Βεστερβέλε προειδοποιεί την Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεών της
  • [09] Επανάληψη της δίκης των πραξικοπηματιών του 1980, απόντες οι κατηγορούμενοι
  • [10] Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των σερβικών εκλογών

  • [01] "Θέλουμε το ευρώ αλλά όχι τη λιτότητα" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

    "Καταστροφική" χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και διαβεβαίωσε ότι "θα κάνει τα πάντα" για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με την τρόικα, ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

    "Διαφωνώ πλήρως με αυτό που είναι η καρδιά του μνημονίου" δήλωσε ο κ. Τσίπρας, πρόσθέτοντας ότι"περισσότερη λιτότητα θα μας κάνει μία τριτοκοσμική χώρα μέσα στην ΕΕ". δήλωσε.

    [02] Α. Σαμαράς:"Υπάρχουν ακόμα ελπίδες για συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης"

    Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, λέγοντας ότι «το πολιτικό σκηνικό δυσκολεύει τη δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης, εμείς όμως παλεύουμε γι΄ αυτό και υπάρχουν ακόμη ελπίδες». Παράλληλα, όμως, έβαλε και το δίλημμα των επόμενων εκλογών «κεντροδεξιό ευρωπαϊκό τόξο απέναντι στην αντιευρωπαική αριστερά» για την περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε μία πρόταση για κυβέρνηση των τριών κομμάτων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ με ψήφο ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος και για εκλογές. «Δεν κερδίσαμε την ισχυρή εντολή που επιδιώκαμε, αλλά κερδίσαμε ενισχυμένο ρόλο για την εγγύηση των συμφερόντων της χώρας», είπε.

    Σημείωσε, όμως, ότι είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και τώρα φαίνεται πόσο δύσκολο είναι να προκύψει συνεργασία.

    Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση, πρέπει να υπάρξει, αλλά πρέπει να έχει και την ψήφο ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς. Εμείς δώσαμε δύο εναλλακτικές λύσεις: Οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο προϋποθέσεις, παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Η δεύτερη, να προχωρήσουμε στην επαναδιαπραγμάτευση για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Μνημονίου και να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη.

    Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε κυβερνητική λύση αλλά ετοιμαζόμαστε και για νέες εκλογές. Το ευρωπαϊκό μέτωπο έχει στο επίκεντρο τις εθνικές θέσεις και έχουμε απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που άλλοτε λέει ότι θέλει να δώσει άσυλο σε 1,5 εκατομμύριο μετανάστες, άλλοτε λέει ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και άλλοτε αφήνει το όνομα της Μακεδονίας μας» είπε ο κ. Σαμαράς. Έκλεισε λέγοντας στους βουλευτές του «να είσαστε περήφανοι για την εκλογή σας, με τη βοήθεια του θεού θα τα καταφέρουμε».

    [03] Ύφεση 4,7% το 2012 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Ύφεση 4,7% το 2012 και μηδενική ανάπτυξη (0%) το 2013 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου του 2011 η Επιτροπή προέβλεπε ύφεση -2,8% για το 2012 και ανάκαμψη +0,7% το 2013.

    Η ύφεση στην ευρωζώνη (μέσος όρος) θα φτάσει το -0,3% το 2012, ενώ το 2013 αναμένεται ανάπτυξη 1%. Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι 0% για το 2012 και ανάπτυξη +1,3% το 2013.

    Αρνητική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από το 17,7% το 2011 στο 19,7% το 2012 και στο 19,6% το 2013.

    [04] "Βουτιά" 9% στις τιμές των ακινήτων

    Νέα υποχώρηση, η οποία ήταν εντονότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2012.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) μειώθηκαν κατά κατά 9,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Για το σύνολο του 2011, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,3%.

    Μεγαλύτερη πίεση φαίνεται ότι δέχθηκαν οι τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων με αποτέλεσμα οι τιμές τους να υποχώρησουν κατά 10,3%, ενώ οι τιμές των παλαιότερων εμφάνισαν μείωση κατά 8,6%.

    Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή, προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2012 ήταν μειωμένες κατά 9,9% στην Αθήνα, 10,1% στη Θεσσαλονίκη, 8,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

    [05] Ρ. Δούρου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για μονομερή κατάργηση του μνημονίου»

    «Η έκπληξη ήταν πολύ μεγάλη. Δεν μπορείς μέσα σε σαράντα ώρες, ούτε καν σαράντα οκτώ, να ακούς ότι στηρίζω μια κυβέρνηση της Αριστεράς με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και την επόμενη μέρα, ν' ακούς από τα ίδια χείλη ότι "πάμε τώρα όλοι μαζί" και μάλιστα με κόμματα, που δεν έχει περάσει πολύς καιρός, που τα θεωρούσες άλλοθι, είχες ασκήσει δριμεία κριτική απέναντί τους» σχολίασε για την πρόταση Κουβέλη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

    Επιτέθηκε στον κ. Βενιζέλο λέγοντας ότι ψεύδεται καθώς ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για μονομερή κατάργηση του μνημονίου και συμπλήρωσε: «Μην τα μπερδεύουμε. Εμείς από τον Μάρτη του 2010 λέμε για καταγγελία των όρων των δανειακών συμβάσεων. Δεν είμαστε ημίτρελοι να θεωρούμε ότι μια χώρα, που τη βγάλανε έξω από τις αγορές, δεν έχει την ανάγκη δανεισμού. Αντιθέτως, όταν λέγανε "λεφτά υπάρχουν" εμείς, τότε, σε κείνη την προεκλογική περίοδο λέγαμε προς τον κ. Παπανδρέου, θα δανειστείτε, προσέξτε όμως με τι όρους θα δανειστείτε. Όταν λοιπόν, λέμε καταγγελία του μνημονίου, λέμε καταγγελία των όρων με τους οποίους η χώρα προσέτρεξε να δανειστεί».

    [06] Εκτός δημοσιονομικών στόχων Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία το 2013, εκτιμά η Κομισιόν

    Οι μεγαλύτεροι εταίροι της Γερμανίας στην Ευρωζώνη, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επίτευξη του στόχου περί δημοσιονομικού ελλείμματος το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, το 2013 η Γαλλία και η Ισπανία προβλεπόταν ότι θα μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους ενώ η Ιταλία θα εμφάνιζε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

    Αντ' αυτού, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας θα ανέλθει σε 6,3% του ΑΕΠ, της Γαλλίας στο 4,2% και της Ιταλίας στο 1,1%.

    [07] Μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ο Μ. Ανδρουλάκης

    «Φοβούνται και οι τρεις. Ο Κουβέλης τρέμει και δεν αναλαμβάνει ευθύνη, ο Βενιζέλος δε μπορεί και ο Σαμαράς επίσης φοβάται» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Μίμης Ανδρουλάκης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης που θα συγκροτείται από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

    Σχετικά με το μνημόνιο, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως «πρέπει να είμαστε σε ζώνη ασφαλείας, στις κινήσεις που θα κάνουμε. Θα πρέπει να κάνουμε τολμηρές κινήσεις, το επόμενο διάστημα. Τη συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία πρέπει να τους την παρκάρουμε, στο σπίτι τους μέσα».

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, προειδοποίησε: «Δεν σε πετάνε τόσο εύκολα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη, εάν πας να τινάξεις στον αέρα όλο το σύστημα διάσωσης που έχει για άλλες χώρες, δεν έχει δυσκολία να σε πετάξει έξω. Δηλαδή, θα σε κάνει Ιφιγένεια, αυτό θέλει η διεθνής κερδοσκοπία? Θα γίνουμε Ιφιγένεια, για να πνεύσει ούριος άνεμος στις παγκόσμιες αγορές».

    Τέλος, υπογράμμισε ότι, χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική μετά τις εκλογές.

    [08] Ο Γκίντο Βεστερβέλε προειδοποιεί την Ελλάδα για την τήρηση των δεσμεύσεών της

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε έθεσε ως προϋπόθεση για την καταβολή των νέων δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

    Σε ομιλία του ενώπιον της γερμανικής κάτω Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε: "Εχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συφωνήσει".

    Η Γερμανία επιθυμεί τη διατήρηση ακέραιας της ευρωζώνης, αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση, είπε.

    "Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον συμπεφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας δεν θα είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης", είπε.

    Απευθυνόμενος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, χωρίς να τον αναφέρει, ο Γκ. Βέστερβέλε τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη

    [09] Επανάληψη της δίκης των πραξικοπηματιών του 1980, απόντες οι κατηγορούμενοι

    Η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία επαναλήφθηκε σήμερα ενώπιον του κακουργιοδικείου της Άγκυρας, αλλά οι δύο κατηγορούμενοι, υπερήλικες, απουσίαζαν και πάλι λόγω ασθενείας, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

    Ο 94χρονος πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, επικεφαλής του πραξικοπήματος και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο 86χρονος απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια, τότε διοικητής της τουρκικής αεροπορίας, δεν ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία.

    Η δίκη αυτή, η πρώτη στα τουρκικά δικαστικά χρονικά, άρχισε απόντων των κατηγορουμένων στις 4 του περασμένου Απριλίου στην τουρκική πρωτεύουσα. Εάν οι Εβρέν και Σαχίνκαγια κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

    [10] Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των σερβικών εκλογών

    Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 6ης Μαϊου βάσει των οποίων στο β΄ εκλογικό γύρο, στις 20 του μήνα, εισέρχονται ο υποψήφιος του συνασπισμού «Επιλογή για καλύτερη ζωή», πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Μπόρις Τάντιτς και ο υποψήφιος του συνασπισμού με επικεφαλής το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), Τόμισλαβ Νίκολιτς.

    Σύμφωνα με τα στοχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ο Μπόρις Τάντιτς συγκέντρωσε ποσοστό 25,31% (989.454 ψήφους) και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς συγκέντρωσε ποσοστό 25,05% (979.216 ψήφους).

    Τρίτος σε ποσοστό ψήφων στις προεδρικές εκλογές είναι ο υποψήφιος του συνασπισμού Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα - Κόμμα Ενωμένων Συνταξιούχων - Ενωμένη Σερβία (SPS - PUPS - JS), Ίβιτσα Ντάτσιτς με ποσοστό 14,23%.Ακολουθούν ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS), Βόισλαβ Κοστούνιτσα με ποσοστό 7,44%, ο υποψήφιος του Κόμματος Ενωμένων Περιφερειών (URS), Ζόραν Στάνκοβιτς με 6,58%, ο υποψήφιος του συνασπισμού «Στροφή», Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς με 5,03%, η υποψήφια του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Γιάντρακα Σέσελι με ποσοστό 3,78% και ο υποψήφιος της ομάδας πολιτών «Ντβέρι», Βλάντα Γκλίσιτς 2,77%.Ο υποψήφιος της ομάδας πολιτών «Κίνημα Εργατών και Αγροτών», Ζόραν Ντράγκισιτς συγκέντρωσε ποσοστό 1,54% και ο υποψήφιος ομάδας πολιτών, επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας, Μουαμέρ Ζούρκολιτς 1,39%. Ο υποψήφιος της Συμμαχίας Ούγγρων Βοϊβοντίνας συγκέντρωσε ποσοστό 1,62% και η υποψήφια της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, Ντάνιτσα Γκρούγιτσιτς 0,78%.

    Επιμέλεια: Αικ. Γιαννίκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 May 2012 - 10:30:33 UTC