Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι στην ψήφο τιμωρίας της χώρας»
  • [02] Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει
  • [03] Αργεντινή: "Πράσινο φως" και από το Κογκρέσο στην κρατικοποίηση της YPF
  • [04] Το τζόκινγκ κάνει καλό στην υγεία
  • [05] Δώδεκα νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες σε διπλή επίθεση στο Νταγκεστάν
  • [06] Επιμένει η Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Σέρχιο Αγουέρο
  • [07] Ταινίες για τα μυστικά της αρχαιολογίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
  • [08] Πιο νωρίς ανθίζουν τα φυτά λόγω της κλιματικής αλλαγής
  • [09] H παραμονή στο ευρώ είναι το διακύβευμα των εκλογών, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  • [10] Δεκαοκτώ νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν
  • [11] Κλείνει Μίκαελ Ταβάρες η κυπριακή Ομόνοια

  • [01] «Όχι στην ψήφο τιμωρίας της χώρας»

    Τη θέση του για τα διλήμματα και το διακύβευμα των κρίσιμων εκλογών για τη χώρα αναπτύσσει, με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και λέει "όχι" στην ψήφο τιμωρίας που, όπως τονίζει, «μετατρέπεται σε ψήφο αυτοτιμωρίας της πατρίδας και των ίδιων των πολιτών».

    Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ζητά από τους πολίτες καθαρή εντολή για τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης. «Ζητάμε να δώσουν μια ευκαιρία, όχι στο ΠΑΣΟΚ ξανά, αλλά μια ευκαιρία στην Ελλάδα να ολοκληρώσει αυτόν τον δύσκολο, αλλά ασφαλή δρόμο. Θα είναι κρίμα να μηδενίσουμε αυτά που έγιναν λίγο πριν το τέλος της διαδρομής» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στους κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα.

    Τέλος, μιλώντας για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να οργανώσει σήμερα την τελική του συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι συμβολίζει την «επιστροφή στις ρίζες, την επανασύνδεση με την κοινωνία των πολιτών», καθώς, όπως λέει, «η πλατεία είναι το σύμβολο του δημοσίου χώρου, ο συνεκτικός μας ιστός. Το Σύνταγμα και ως πλατεία και ως θεσμός ανήκει σε όλους μας».

    [02] Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει

    «Ισχυρή εντολή για να τα αλλάξει όλα» ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο Ζάππειο και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι «η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει».

    Σήμερα, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στην Αλεξανδρούπολη.

    Περιέγραψε τον στόχο του για τις εκλογές λέγοντας: «Δεν θέλω να συγκυβερνήσω με το ΠΑΣΟΚ και δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό να γίνει τέτοια συγκυβέρνηση, συμφέρει μόνο το ΠΑΣΟΚ για να πέσει στα μαλακά, συμφέρει τη διαπλοκή και τα εξωθεσμικά κέντρα. Αν κάναμε κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα ήμασταν αιχμάλωτοι της δικής του πολιτικής. Θα ήμασταν υποχρεωμένοι να κρατάμε συνεχώς ισορροπίες, αλλά εμείς θέλουμε να κάνουμε μεγάλα άλματα. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι σταθερότητα, ισχυρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση για να φύγουμε μπροστά. Συγκυβέρνηση θέλουν κατά βάθος και τα μικρά κόμματα για να την καταγγείλλουν».

    Εξαπέλυσε και πάλι επίθεση εναντίον των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» λέγοντας ότι «οι νέοι σχηματισμοί που δεν είναι αριστεροί, το λέω ευθέως, είναι νεροκουβαλητές του ΠΑΣΟΚ. Και υπάρχουν και οι οπαδοί των ΝΑΖΙ, που κατεβαίνουν στις εκλογές χωρίς να εμφανίζουν τους υποψηφίους τους. Δεν δέχομαι ως Έλληνας η σημαία των Ναζί να εμφανιστεί μέσα στην Ελληνική Βουλή. Απομονώστε τους».

    [03] Αργεντινή: "Πράσινο φως" και από το Κογκρέσο στην κρατικοποίηση της YPF

    Το Κογκρέσο της Αργεντινής αποφάσισε να κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της χώρας, την YPF, δίνοντας έτσι το "πράσινο φως" στην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες να υπογράψει την απόφαση ως νόμο του κράτους.

    Η Κάτω Βουλή ψήφισε υπέρ της κρατικοποίησης της YPF με 207 υπέρ έναντι 32, ενώ η Γερουσία είχε υπερψηφίσει την πρόταση την περασμένη εβδομάδα.

    Σημειώνεται πως το πλειοψηφικό πακέτο στην ενεργειακή YPF, ανήκε στην ισπανική Repsol.

    Η 59χρονη πρόεδρος Φερνάντες δε Κίρσνερ, η οποία κέρδισε με ευρεία πλειοψηφία την επανεκλογή της στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι το κράτος της Αργεντινής θα ανακτήσει το 51% των μετοχών της YPF.

    Η κυβέρνηση λέει ότι χρειάζεται τον έλεγχο της YPF ώστε να εγγυάται επαρκή παραγωγή καυσίμων για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας, εν μέσω της μείωσης της ζήτησης από τη Βραζιλία, εταίρο-κλειδί της Αργεντινής, αλλά και της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

    Εξάλλου η κυβέρνηση της Αργεντινής χαρακτήρισε "απαράδεκτη" και "υπερβολική" την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβεί στην μερική εθνικοποίηση της YPF, σε μια επιστολή της προς τον Επίτροπο αρμόδιο για το Εμπόριο Κάρελ Ντε Χουχτ.

    Ο Ντε Χουχτ είχε εκφράσει τη "βαθιά του ανησυχία" για την μερική εθνικοποίηση της θυγατρικής τηςRepsol.

    Επιμέλεια: Κ. Χατζηζήση, Μπ. Γεωργίκος

    [04] Το τζόκινγκ κάνει καλό στην υγεία

    Το τακτικό τζόκινγκ μπορεί να προσθέσει μέχρι έξι χρόνια ζωής στη ζωή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι ακόμα και μόλις μία ώρα την εβδομάδα τζόκινγκ, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

    Δανοί ερευνητές συνέκριναν τη θνησιμότητα όσων έκαναν τζόκινγκ και όσων δεν έκαναν, σε ένα δείγμα πληθυσμού 20.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 93 ετών, από τους οποίους 1.116 άνδρες και 762 γυναίκες έκαναν τζόκινγκ, αρχής γενομένης από το 1976. Οι επιστήμονες συσχέτισαν την υγεία των συμμετεχόντων με το αν έκαναν τζόκινγκ και πόσο συχνά. Στη διάρκεια της επόμενης 35ετίας, πέθαναν 10.158 άτομα που δεν έκαναν τζόκινγκ και 122 που έκαναν.

    Οι επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το συχνό τζόκινγκ μειώνει σε ποσοστό 44% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο θανάτου και για τα δύο φύλα.

    [05] Δώδεκα νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες σε διπλή επίθεση στο Νταγκεστάν

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη διάρκεια της νύχτας στο Νταγκεστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, παγιδευμένο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά σε αστυνομικό φυλάκιο ανατινάχτηκε περίπου στις 10 το βράδυ. Μόλις έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί και μέλη του τοπικού γραφείου του υπουργείου, ανατινάχτηκε και δεύτερο αυτοκίνητο.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι αστυνομικοί και εργαζόμενοι στο υπουργείο.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [06] Επιμένει η Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Σέρχιο Αγουέρο

    Η Ρεάλ Μαδρίτης επιμένει και ετοιμάζει νέα πρόταση για την απόκτηση του Σέρχιο Αγουέρο από τη Μάντσεστερ Σίτι.

    Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ η «βασίλισσα» είναι έτοιμη να προσφέρει 15 εκατομμύρια ευρώ και τον Αργεντινό διεθνή επιθετικό, Γκονζάλο Ιγκουαίν, ως αντάλλαγμα για να πάρει τα δικαιώματα του Αγουέρο.

    Ο 24χρονος Αργεντινός φορ περνάει καλά στο Μάντσεστερ, αλλά δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ισπανία και να φορέσει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τεχνικός της Μάντσεστερ, Ρομπέρτο Μαντσίνι, δείχνει θετικός για τη συγκεκριμένη ανταλλαγή, καθώς εκτός από τον Ιγκουαίν, θέλει να ενισχύσει την επιθετική γραμμή της Σίτι και με την προσθήκη του Ρόμπιν Φαν Πέρσι από την Αρσεναλ.

    [07] Ταινίες για τα μυστικά της αρχαιολογίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

    Τι κρύβουν τα σπήλαια των Κυθήρων; Ποιο είναι το μυστικό του ακατοίκητου νησιού Στύρα στον νότιο Ευβοϊκό Κόλπο; Γιατί το επάγγελμα του αρχαιολόγου είναι ... σέξι; Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας και ποια η σχέση τους με τα μεγάλα μουσεία του κόσμου;

    Σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα απαντούν 60 και πλέον ταινίες που θα συμμετάσχουν στην 9η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου και πέρα από τη Μεσόγειο, που θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός) από τις 7 έως τις 13 Μαΐου.

    Το πλούσιο φετινό πρόγραμμα προβολών του «Αγώνα», της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λαμπράκη και τη στήριξη του portal «archaiologia.gr» διοργανώνει κάθε δύο χρόνια τη Συνάντηση, περιλαμβάνει αρχαιολογικές ταινίες από 15 χώρες του κόσμου, ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, αλλά και ειδικές προβολές.

    [08] Πιο νωρίς ανθίζουν τα φυτά λόγω της κλιματικής αλλαγής

    Οι επιστήμονες υποεκτιμούσαν σημαντικά μέχρι σήμερα πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα φυτά, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα τα φυτά ανθίζουν ακόμα πιο γρήγορα την άνοιξη από ό,τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα και τα σχετικά γεωπονικά πειράματα.

    Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ορισμένα φυτά ανθίζουν τουλάχιστον οκτώ φορές πιο γρήγορα, ενώ βγάζουν νέα φύλλα τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες. Μάλιστα η νέα μελέτη εκτιμά ότι, για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που θα ανεβαίνει η θερμοκρασία της Γης, τα φύλλα και τα άνθη θα βγαίνουν κατά μέσον όρο πέντε έως έξι μέρες πιο νωρίς κάθε χρόνο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον πολλά φυτά θα ανθίζουν μέσα στον (σημερινό) χειμώνα, ενώ αναμένεται να υπάρξουν σταδιακά και σοβαρές συνέπειες για τα οικοσυστήματα, αλλά και για τη διατροφική ασφάλεια, καθώς τα φυτά αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας.

    [09] H παραμονή στο ευρώ είναι το διακύβευμα των εκλογών, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

    «Η Ελλάς χρειάζεται μια ισχυρή ευρωπαϊκή πλειοψηφία στο προσεχές κοινοβούλιο, που θα υπερβαίνει τις 180 έδρες και θα δώσει ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας. Έργο της θα είναι σε συνεργασία με την Ευρώπη και μέσα στην Ευρώπη να ανορθώσει τη χώρα» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η ανάκαμψη με σκληρή προσπάθεια και θυσίες, μέσα στην Ευρώπη και με την βοήθεια της Ευρώπης, ή η άτακτη χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι πολιτικό, σημειώνοντας ότι είναι η ανάγκη να γίνει σεβαστή η δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου, να εφαρμοστεί ο νόμος της δημοκρατίας. Δεν μπορεί μικρά κόμματα, κοινωνικές ή συνδικαλιστικές μικρές μειοψηφίες να παραβιάζουν προκλητικά τον νόμο, να επιβάλλουν τη θέλησή τους στην πλειοψηφία και να βλάπτουν καίρια τη χώρα, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός και προτείνει να γίνει εθνική συμφωνία με το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτηρίζει σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα.

    [10] Δεκαοκτώ νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    Τους 18 έφτασαν οι νεκροί--επτά αστυνομικοί και 11 πολίτες-- και τους πενήντα οι τραυματίες, από την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σημείου ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη Χαρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

    Ανάμεσα στα θύματα είναι και ένας αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της περιοχής που πρόσφατα είχε τιμηθεί με κρατικό βραβείο για το ρόλο του στις επιχειρήσεις εναντίον των ταλιμπάν.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [11] Κλείνει Μίκαελ Ταβάρες η κυπριακή Ομόνοια

    Στο κυπριακό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ομόνοιας αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του ο Μίκαελ Ταβάρες.

    Ο Σενεγαλέζος μέσος, που έχει γαλλικό διαβατήριο, μένει ελεύθερος από το Αμβούργο και είναι στις τελικές επαφές με την κυπριακή ομάδα.

    Ο 29χρονος άσος, 25 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του, έχει κάνει καριέρα στην Ευρώπη με τις φανέλες των Τουρ, Σλάβια Πράγας, Αμβούργο, Νυρεμβέργη και Μίντλεσμπρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 May 2012 - 8:30:34 UTC