Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Πάμε στο Σύνταγμα για το δικαίωμα στη δημόσια έκφραση"
  • [02] Μέχρι τρεις μέρες εκλογική άδεια μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι
  • [03] Ποιοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από τις μειώσεις
  • [04] Συνεχίζουν τις περιοδείες οι πολιτικοί αρχηγοί
  • [05] Στο Πεδίον του Άρεως η ομιλία της Α. Παπαρήγα
  • [06] Αιφνίδια επίσκεψη Ομπάμα στην Καμπούλ
  • [07] Συνελήφθησαν 20 άτομα στην ΠΓΔΜ για την πενταπλή δολοφονία

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: "Πάμε στο Σύνταγμα για το δικαίωμα στη δημόσια έκφραση"

    "Οι σκληρές θυσίες των πολιτών τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια, έχουν δημιουργήσει μια στερεή βάση που μας επιτρέπει τώρα να κάνουμε την εκτίναξη", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνάντησή του με εκπροσώπους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ ΑΕΙ/ΤΕΙ.

    Μιλώντας για την επιλογή να διεξαχθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Συντάγματος, την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο σκοπός δεν είναι να γίνει μια εκδήλωση επίδειξης δύναμης ή μια τηλεοπτική υπερπαραγωγή χολιγουντιανού τύπου, αλλά ότι "πάμε γιατί θέλουμε το δικαίωμά μας στη δημόσια έκφραση, θέλουμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο".

    Νωρίτερα, χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, με αντιπροσωπεία εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σε μια μεγάλη ναυπηγική βιομηχανία, που, όπως είπε, «βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε κρίση».

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «το νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί τώρα μπορούμε να ρίξουμε χρήμα στην αγορά, τώρα που η χώρα γίνεται ξανά αξιόπιστη, οι τράπεζες λειτουργούν» και που «μπορούν να μας εμπιστευθούν επενδυτές και Έλληνες και ξένοι».

    [02] Μέχρι τρεις μέρες εκλογική άδεια μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι

    Εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είναι ετεροδημότες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

    Ο αριθμός των ημερών αδείας κυμαίνεται ανάλογα με την απόσταση που απαιτείται να διανύσουν οι εκλογείς, ενώ δεν ξεπερνά τις 3 μέρες. Η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών και τα ημερομίσθια καταβάλλονται κανονικά.

    Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

    α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

    β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

    γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

    δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

    Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

    α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

    β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

    γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

    [03] Ποιοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από τις μειώσεις

    Εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται οι κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις μειώσεις των συντάξεων, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Με το άρθρο 2 του Ν. 4024/2011 του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2112-2015 μειώνεται

    α) κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ των συνταξιούχων κάτω των 55 ετών (παρ.1) και

    β) κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, εκτός από ορισμένες κατηγορίες όπως οι συνταξιούχοι αναπηρίας.

    Με το Ν. 4038/2012 εξαιρέθηκαν από τη μείωση συνταξιούχοι, οι οποίοι και πριν την εφαρμογή του νόμου είχαν το δικαίωμα να λάβουν σύνταξη αναπηρίας αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με άλλες διατάξεις και όσοι λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αλλά η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότηση.

    Με τον τρόπο αυτό αποκαταστάθηκε η αδικία που είχαν υποστεί αρχικά συνταξιούχοι που είχαν αποδεδειγμένα αναπηρία, αλλά προτίμησαν να συνεχίσουν να εργάζονται και συνταξιοδοτήθηκαν λόγω γήρατος. Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής είχαν περιληφθεί στις μειώσεις, ενώ συνταξιούχοι με αναπηρίες με τις ίδιες παθήσεις και με τα ίδια ποσοστά είχαν εξαιρεθεί.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τους συνταξιούχους που τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας θα πιστοποιήσουν ότι είχαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πριν από την εφαρμογή του νόμου 27/10/11 για τις μειώσεις, θα επιστραφούν όλα τα ποσά που παρακρατήθηκαν.

    Στις περιπτώσεις που η αναπηρία επήλθε μετά από αυτή την ημερομηνία, οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά.

    [04] Συνεχίζουν τις περιοδείες οι πολιτικοί αρχηγοί

    0 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος,στις 10 το πρωί θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους της περιοχής, στα γραφεία του ΟΛΠ, στον Πειραιά.

    Στις 2 το μεσημέρι θα δώσει την καθιερωμένη διακαναλική συνέντευξη στο Ζάππειο. Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με συνδικαλιστές και στις 7.30 θα μιλήσει σε εκδήλωση για τις γυναίκες στην Αθήνα. Αύριο θα μιλήσει στη Ρόδο και την Παρασκευή θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία με την ομιλία του στο Σύνταγμα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει στις 7.30 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στην ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στις 8 το βράδυ, στο Πεδίον του Άρεως.

    Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Αίγιο ? Πάτρα και θα μιλήσει στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, θα παραχωρήσει στη 1 το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος διακαναλική συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί και θα μιλήσει στην Πάτρα.

    Ομιλία προέδρου Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου στις 7 το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Απόψε στις 7 το βράδυ η Κεντρική συγκέντρωση της "Κοινωνικής Συμφωνίας" με ομιλητές τους Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδη, στο Σπόρτινγκ.

    Επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη.

    [05] Στο Πεδίον του Άρεως η ομιλία της Α. Παπαρήγα

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σήμεραστην ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στις 8 το βράδυ, στο Πεδίον του Άρεως.

    «Στις 7 του Μάη το ΚΚΕ θα βρίσκεται εκεί που ανήκει: μέσα στη λαϊκή πλειοψηφία» ανέφερε χθες σε δήλωσή της η κ. Παπαήργα, η οποία πήρε μέρος σε πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του ΠΑΜΕ στη Χαλυβουργία.

    [06] Αιφνίδια επίσκεψη Ομπάμα στην Καμπούλ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασετο βράδυ της Τρίτηςστην Καμπούλ για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη κατά την οποία αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Η συμφωνία θα πρέπει να καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του 2014, οπότε και η ευθύνη για τη διατήρηση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν θα επιστρέψει στις αφγανικές δυνάμεις.

    Ο Ομπάμα θα πρέπει εξάλλου να απευθυνθεί στους Αμερικανούς στις 23:30 GMT από το Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή. Η επίσκεψή του στο Αφγανιστάν συμπίπτει με την πρώτη επέτειο από την εξολόθρευση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του οποίου η παρουσία στη χώρα αυτή είχε δικαιολογήσει την εισβολή τον Οκτώβριο του 2001, ένα μήνα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε μυστικά από την Ουάσιγκτον στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη και προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση του Μπαγκράμ, 50 χλμ από την Καμπούλ. Κατόπιν μετέβη με ελικόπτερο στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν λίγο μετά τις 23:00 μ.μ. τοπική ώρα.

    [07] Συνελήφθησαν 20 άτομα στην ΠΓΔΜ για την πενταπλή δολοφονία

    Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε την Τρίτηστα Σκόπια 20 ανθρώπους, οι οποίοι σχετίζονται με τη δολοφονία πέντε Σλαβομακεδόνων, που σημειώθηκε τη Μ. Πέμπτη στην περιοχή Σμίλκοβτσι.

    Όπως ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, οι συλληφθέντες είναι ακραίοι ισλαμιστές που ζουν στα Σκόπια και οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε πολεμικές δράσεις, στο πλευρό των Ταλιμπάν, κατά του ΝΑΤΟ στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι πολίτες της ΠΓΔΜ. Εις βάρος τους θα ασκηθεί δίωξη για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Η κ. Γιανκούλοφσκα σημείωσε ότι βασικό κίνητρο της δολοφονίας ήταν πιθανότατα η πρόκληση αισθήματος τρόμου στους πολίτες της χώρας. Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της ακραίας αυτής ισλαμιστικής ομάδας, στρέφονται τόσο κατά των χριστιανών όσο και κατά των μουσουλμάνων της ΠΓΔΜ.

    Η κ. Γιανκούλοφσκα, κληθείσα να εκτιμήσει την κατάσταση ασφαλείας στην ΠΓΔΜ και να σχολιάσει εάν η χώρα απειλείται από ακραίους ισλαμιστές ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες, απάντησε ότι η χώρα είναι μέρος του παγκόσμιου συνασπισμού για την ειρήνη και εξαιτίας αυτού η ΠΓΔΜ ενδέχεται να αποτελεί στόχο του ακραίου Ισλάμ.

    Στη σημερινή επιχείρηση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ η οποία ξεκίνησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, συμμετέχουν περίπου 800 αστυνομικοί. Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε 26 σπίτια, σε περιοχές των Σκοπίων, στις οποίες κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι.

    Στην κατοχή των συλληφθέντων, σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, βρέθηκε οπλισμός και προπαγανδιστικό ισλαμιστικό υλικό. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συλλήψεις αυτές θα ανακοινωθούν αύριο από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.

    Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Μ. Πέμπτης, βρέθηκαν σε τεχνητή λίμνη της περιοχής Σμίλκοβτσι, κοντά στα Σκόπια, οι σοροί πέντε ανθρώπων.Τα θύματα είχαν πάει στη λίμνη για ψάρεμα και είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 May 2012 - 6:30:34 UTC