Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν έχει αλλάξει τίιποτα στον σχεδιασμό για τις εκλογές, δήλωσε ο Π. Καψής
  • [02] Διώξεις για κακουργήματα σε συνδικαλιστές της ΔΕΗ
  • [03] Σε διάλογο εντός της ημέρας καλεί την ΠΝΟ η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης
  • [04] Επαναφέρεται η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [05] Καταγγελίες απαγγέλθηκαν σε βάρος 13 ισλαμιστών στη Γαλλία
  • [06] Κατεπείγουσα έρευνα για ενδεχόμενο νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από ΟΠΑΠ
  • [07] "Κλειδί" ο ιδιωτικός τομέας για τη μείωση της ανεργίας, εκτιμά έρευνα της Grant Thornton
  • [08] Τριπλές εκλογές στις 6 Μαΐου στη Σερβία- Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Τάντιτς

  • [01] Δεν έχει αλλάξει τίιποτα στον σχεδιασμό για τις εκλογές, δήλωσε ο Π. Καψής

    Τέλος στη φημολογία περί αλλαγής της ημερομηνίας των εκλογών, έδωσε μιλώντας στη NET, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα, το νομοθετικό έργο θα ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα και θα προχωρήσουμε κανονικά» τόνισε ο Παντελής Καψής, προσθέτοντας ότι «ισχύουν τα Σαββατοκύριακα που έχουμε πει».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των τροπολογιών, υπογράμμισε ότι η εντολή είναι σαφής και καμία τροπολογία δεν θα γίνεται δεκτή αν δεν περάσει προηγουμένως από το πρωθυπουργικό γραφείο. Παρατήρησε πάντως, ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν και τροπολογίες που εμπεριέχουν λογικά αιτήματα.

    Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης σημείωσε ότι «σε μία δύσκολη στιγμή αυτή η κυβέρνηση, με ένα αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό και ένταση στο εσωτερικό, προχώρησε και ολοκλήρωσε αυτήν τη δανειακή σύμβαση, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της οικονομίας και παραδίδει την εξουσία, δουλεύοντας ως την τελευταία μέρα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι προφανώς υπήρξαν προβλήματα, αλλά όπως ανέφερε τα κόμματα έκαναν την υπέρβαση και πρόσθεσε: «Αν θα χρειασθεί στο μέλλον να ξανακάνουμε την υπέρβαση, θα το δείξει ο χρόνος».

    [02] Διώξεις για κακουργήματα σε συνδικαλιστές της ΔΕΗ

    Βαρύτατες κατηγορίες, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, απήγγειλαν οι εισαγγελείς κατά των υπευθύνων των διοικήσεων της ΔΕΗ την περίοδο 1999- 2010, αλλά και της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), για την υπόθεση των παροχών, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για δραστηριότητες της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στην επιχείρηση.

    Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για υπέρογκα -σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου- έξοδα της επιχείρησης προς τα σωματεία εργαζομένων.

    Η δίωξη που άσκησαν οι δύο εισαγγελείς, βάσει των στοιχείων του πορίσματος, προϊόν ενδελεχούς μελέτης συμβάσεων αλλά και εξέτασης μαρτύρων εκ των οποίων κάποιοι με την ιδιότητα του υπόπτου τόσο από την ΔΕΗ όσο και από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αφορά τα εξής αδικήματα:

    - Απιστία στην υπηρεσία, κατά συναυτουργία και μη και κατ΄εξακολούθηση, σε βάρος Νομικού Προσώπου, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου.

    Η κατηγορία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999- 2010).

    - Άμεση συνέργεια στην απιστία, κατηγορία που στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ της ΔΕΗ.

    - Απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, που αφορά τους αρμοδίους υπαλλήλους, στελέχη και μη, που έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση επίμαχων ποσών την τριετία 2008- 2010. Στρέφεται επίσης και σε βάρος εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και κάθε άλλου υπευθύνου που συμμετείχε στην όλη παράνομη δραστηριότητα.

    [03] Σε διάλογο εντός της ημέρας καλεί την ΠΝΟ η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης

    Σε διάλογο εντός της ημέρας, καλεί τους εκπροσώπους των 14 ναυτεργατικών σωματείων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να κηρύξει 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Εβδομάδα, με θεσμικά και εργασιακά αιτήματα.

    «Επειδή οι επιπτώσεις της απεργίας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι τεράστιας σημασίας για την εθνική οικονομία, για τους νησιώτες και την οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών, για τους πολίτες, αλλά και τον κλάδο στον οποίον εργάζεστε, σας καλώ άμεσα σε διάλογο με την παρουσία όλων των αρμόδιων υπουργείων που θεωρείτε ότι εμπλέκονται» τονίζει σε επιστολή του προς την ΠΝΟ το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει, επίσης, ότι έως σήμερα δεν έχει λάβει καμία επιστολή, που να εξηγεί τα νέα θέματα ή αιτήματα που πρόεκυψαν μετά τη λύση της προηγούμενης απεργίας.

    Η ΠΝΟ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία για τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, 10 και 11 Απριλίου, ζητώντας την απόσυρση δύο διατάξεων, που αφορούν αφενός την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και αφετέρου την ένταξη του Οίκου Ναύτου, του ιατροφαρμακευτικού φορέα των ναυτικών, από 1ης Απριλίου στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ζητά επίσης να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας των ναυτικών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012 και να σταματήσει η περικοπή των συντάξεων.

    Σημειώνεται ότι, αν πραγματοποιηθεί η απεργία των ναυτεργατών, αναμένεται μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς οι επιβάτες που δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε κάποιο νησί με άλλο μέσο τις δύο ημέρες της απεργίας, θα πρέπει να εξυπηρετηθούν Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή με τα κανονικά δρομολόγια, ενώ ήδη η πληρότητα στα πλοία τις δύο αυτές ημέρες, σύμφωνα με ακτοπλοϊκές εταιρείες, αγγίζει το 80%.

    [04] Επαναφέρεται η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Την επαναφορά, ίσως και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, της ευνοϊκής ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επιδιώκει η κυβέρνηση. Μιλώντας στη ΝΕΤ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι η διαβούλευση συνεχίζεται με την ΕΚΤ και την τρόικα, ώστε αν προλάβουμε τη Μεγάλη Τρίτη, να την επαναφέρουμε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, αν δεν επιτευχθεί αυτό, η ρύθμιση θα έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο.

    Αναφερόμενος στην απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μίλησε για αδικαιολόγητη ενέργεια που στρέφεται κατά των ασφαλισμένων.

    «Ο Φεβρουάριος αποπληρώνεται μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Ο ΕΟΠΠΥ δεν οφείλει προς τους φαρμακοποιούς» τόνισε ο υπουργός. Ωστόσο αναγνώρισε ότι «υπάρχει μια οφειλή για την περίοδο πριν τον Οκτώβριο του 2011» και σημείωσε πως «έχει ψηφιστεί η ρύθμιση και περιμένουμε την εκταμίευση».

    [05] Καταγγελίες απαγγέλθηκαν σε βάρος 13 ισλαμιστών στη Γαλλία

    Κατηγορίες για σύσταση συμμορίας σε σχέση με μια τρομοκρατική επιχείρηση διατυπώθηκαν σε βάρος 13 σκληροπυρηνικών ισλαμιστών που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή στη Γαλλία και εννέα προφυλακίσθηκαν, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή. Αυτά τα 13 πρόσωπα, μέλη της σαλαφιστικής οργάνωσης Forsane Alizza, είναι ύποπτα ότι σχεδίαζαν την απαγωγή ενός δικαστή της Λυών.

    Εξάλλου, μια νέα αστυνομική επιχείρηση εναντίον σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών κύκλων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, κατά την οποία συνελήφθησαν δέκα άτομα.

    [06] Κατεπείγουσα έρευνα για ενδεχόμενο νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από ΟΠΑΠ

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας προκειμένου να διακριβωθεί εάν βεβαιώσεις κερδών που εκδόθηκαν από την ΟΠΑΠ ΑΕ έχουν χρησιμοποιηθεί με απώτερο σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχει ζητήσει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, αντικείμενο της έρευνας θα είναι το ενδεχόμενο οι βεβαιώσεις κερδών να χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τεκμηρίων αγοράς αγαθών μεγάλης αξίας, καθώς και αν υπήρξε εμπλοκή πρακτόρων του ΟΠΑΠ στη μη σύννομη διαχείριση και διάθεση κερδισμένων δελτίων.

    Όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών, το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει και λαμβάνει, από την αρμόδια υπηρεσία της ΟΠΑΠ ΑΕ, μηνιαία ενημέρωση σχετικά με τις εκδοθείσες βεβαιώσεις κερδών από τις αρχές του 2011. Επίσης, έχει ζητηθεί σχετική πληροφόρηση και για τα προηγούμενα έτη και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

    Ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν είναι βέβαιο πως η ονομαστικοποίηση των δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ κλπ, θα συντελέσει στην αποτελεσματικότερη άσκηση της αντεγκληματικής πολιτικής», προσθέτει πάντως ότι «η βελτίωση της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με τις υπηρεσίες του ΟΠΑΠ θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου».

    [07] "Κλειδί" ο ιδιωτικός τομέας για τη μείωση της ανεργίας, εκτιμά έρευνα της Grant Thornton

    "Παρά το αβέβαιο οικονομικό κλίμα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (σε διεθνές επίπεδο) παραμένουν αισιόδοξες για τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους κατά το 2012, με τις αναδυόμενες αγορές (Ινδία 86%, Χιλή 85% και Φιλιππίνες 85%) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας" σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας International Business Report (IBR) της Grant Thornton που εξετάζει και αναλύει τον αντίκτυπο σημαντικών γεγονότων σε διεθνές επίπεδο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων παραμένει, επίσης, σε υψηλά επίπεδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (76%), γεγονός που υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει κλονιστεί ως αποτέλεσμα της "Αραβικής 'Ανοιξης".

    Οι οικονομίες της Ν.Ευρώπης (Πορτογαλία Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) παραμένουν πολύ απαισιόδοξες. Η Ελλάδα (-46%) και η Ισπανία (-45%) αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη σταθερή υποβάθμιση των κρατικών τους ομολόγων, αναφέρει η σχετική έρευνα.

    [08] Τριπλές εκλογές στις 6 Μαΐου στη Σερβία- Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Τάντιτς

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ανακοίνωσε σήμερα πως παραιτείται, εννιά μήνες πριν λήξει η θητεία του, μια απόφαση που επιτρέπει την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Οι τοπικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου. Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι πολιτικοί, αλλά και ο τοπικός Τύπος, έκαναν λόγο για μια ενδεχόμενη απόφαση του σέρβου προέδρου να παραιτηθεί.

    Ο Τάντιτς θα υποβάλει αύριο Πέμπτη επισήμως την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα επιβεβαιώσει την διεξαγωγή και των προεδρικών εκλογών την ίδια ημέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 April 2012 - 10:30:31 UTC