Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 15 Οκτωβρίου η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
  • [02] Το φακελάκι βασιλεύει στην Ελλάδα της κρίσης
  • [03] Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ενόψει Πάσχα
  • [04] Πλιάτσικας - Ζουγανέλη: η μουσική συνάντηση του καλοκαιριού
  • [05] Καμία παρέμβαση στις εκλογές, ζητά ο Αλ. Τσίπρας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ
  • [06] Μπερλουσκόνι: Τη θεραπεία της ΕΕ τη γνωρίζουμε. Κατέστρεψε την Ελλάδα

  • [01] Στις 15 Οκτωβρίου η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

    Στις 15 Οκτωβρίου θα γίνει η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον επόμενο Οκτώβριο -οπότε ξεκινά και η χειμερινή περίοδος- θα διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ το λίτρο από 1,046 ευρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή του πανελλαδικά.

    Πάντως όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα θα υπάρξει χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Σενάρια που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπαν τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και τον διαχωρισμό της χώρας σε τρείς ζώνες ώστε ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη να προσδιοριστεί το ύψος του επιδόματος θέρμανσης.

    Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε σήμερα στα γραφεί του ΣΔΟΕ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου που αφορούν στη σήμανση όλων των μέσων μεταφοράς καυσίμων, την τοποθέτηση GPS για τη συνεχή παρακολούθησή τους και την ιχνηθέτηση των καυσίμων από τα διυλιστήρια.

    [02] Το φακελάκι βασιλεύει στην Ελλάδα της κρίσης

    Κρίση «ξε-κρίση» το φακελάκι στην Ελλάδα καλά κρατεί και, ελαφρώς ελαφρύτερο, εξακολουθεί να βασιλεύει ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα με πρωτοκαθεδρία στα νοσοκομεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες. Ακτίνα φωτός για πρώτη φορά η αντίδραση, η αλλαγή στη στάση των πολιτών, αφενός με την άρνηση δωροδοκίας και αφετέρου με τη θεώρηση ότι η μη έκδοση αποδείξεων ισοδυναμεί με περιστατικό διαφθοράς.

    Αυτή είναι η εικόνα της «μικροδιαφθοράς» στην Ελλάδα του 2011, σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος για το φακελάκι σε περίοδο κρίσης, την οποία παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης και ο πρόεδρος της εταιρείας Public Issue, Γιάννης Μαυρής.

    Σύμφωνα με τον χάρτη της διαφθοράς, το 10,8% των Ελλήνων, με την μερίδα του λέοντος στο Λεκανοπέδιο, έχει πέσει και φέτος θύμα διαφθοράς, το 7,4% (7,2%, το 2010) στο Δημόσιο και το 3,4% (4%, το 2010) στον ιδιωτικό τομέα, καταβάλλοντας βάσει του εκτιμώμενου μεγέθους 554 εκατ. ευρώ έναντι των 632 εκατ. ευρώ του 2010, με μέσον όρο των χρηματικών ποσών τα 1.406 ευρώ (1.623 ευρώ, το 2010).

    [03] Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές ενόψει Πάσχα

    Την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές που αφορούν το πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα σε μικρούς και μεγάλους, τηρουμένων των παραδόσεων, ενόψει του Πάσχα, εφιστούν καταναλωτικές οργανώσεις και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς, όπως επισημαίνουν, τις ημέρες των εορτών, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να εκδηλωθούν, σε αρκετές περιπτώσεις, φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.

    Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε ότι οι ελεγκτές του έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους- ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές σε όλους τους χώρους της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, που παραδοσιακά εμφανίζουν αυξημένη κατανάλωση.

    Ωστόσο, όπως τονίζει, επιβάλλεται και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και οπωσδήποτε να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Στην περίπτωση δε που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ προτρέπει τους καταναλωτές να απευθυνθούν τόσο στον ίδιο το φορέα όσο και στο πενταψήφιο νούμερο 11717.

    Γενικές οδηγίες

    Χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τις πασχαλινές τους αγορές, εστιάζοντας σε ορισμένα σημαντικά σημεία, παρέχει, από την πλευρά του, ο ΕΦΕΤ:

    "Να αγοράζει από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

    Να αγοράζει κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

    Να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

    Να εξετάζει προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

    [04] Πλιάτσικας - Ζουγανέλη: η μουσική συνάντηση του καλοκαιριού

    Δύο από τους πιο πετυχημένους και δημοφιλείς καλλιτέχνες, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, θα ενώσουν τις φωνές τους για μία σειρά συναυλιών σε Ελλάδα και Κύπρο, που θα αποτελέσουν το μουσικό γεγονός του φετινού καλοκαιρού.

    Με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη στις 30 Μαΐου, οι δύο καλλιτέχνες θα συνεχίσουν στην Κομοτηνή, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Γιάννενα για να έρθουν στον Πειραιά, στο Βεάκειο και λίγο αργότερα, στα μέσα Ιουλίου, στο θέατρο του Λυκαβηττού στην Αθήνα, αφού προηγουμένως δώσουν μία μεγάλη συναυλία στη Λευκωσία, στην Κύπρο.

    [05] Καμία παρέμβαση στις εκλογές, ζητά ο Αλ. Τσίπρας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

    Να απόσχουν από οποιαδήποτε παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία στην Ελλάδα, ζητά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    Ο Αλ. Τσίπρας επικαλείται δημοσίευμα στο "Βήμα της Κυριακής", στο οποίο αναφερόταν ότι σύντομα θα προβληθεί τηλεοπτικό σποτ, με σύνθημα "Ελλάδα - ΕΕ. Μαζί" και αφού ζητά την επιβεβαίωση ή τη διάψευση του δημοσιεύματος, τονίζει ότι αν αυτό ισχύει, πρέπει να επιδειχθεί ευαισθησία και θεσμική ουδετερότητα στις εξελισσόμενες εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες, κυρίαρχου και ισότιμου κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αναβληθεί , για μετά τις βουλευτικές εκλογές, η προβολή του εν λόγω τηλεοπτικού σποτ και προσθέτει ότι «σας ζητώ, επίσης, να απόσχετε από οποιαδήποτε πρωτοβουλία, έμμεσης ή και ευθείας, παρεμβολής στην, έστω και προς το παρόν άτυπη, προεκλογική διαδικασία της Ελλάδας και επηρεασμού της κρίσης του ελληνικού λαού».

    [06] Μπερλουσκόνι: Τη θεραπεία της ΕΕ τη γνωρίζουμε. Κατέστρεψε την Ελλάδα

    "Τη θεραπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ιταλία, τη γνωρίζουμε. Προκάλεσε την καταστροφή της Ελλάδας και τώρα αρχίζει να καταστρέφει την Ισπανία", δήλωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον Τύπο, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, Λαός της Ελευθερίας.

    Όπως αναφέρει το κανάλι Rainews24, ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι "πρόκειται για μια άκαμπτη πολιτική που οφείλεται και στις κατευθυντήριες γραμμές της Γερμανίδας καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 April 2012 - 14:30:31 UTC