Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από το 86 μ.Χ. Έλληνες στη Β.Αμερική
  • [02] Απόψε η «Ώρα της Γης»
  • [03] "Ραντεβού" στην Πόλη
  • [04] Επεισόδια στην Ιερισσό για την επένδυση μεταλλουργείας χρυσού
  • [05] Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει την κρίση χρέους, δηλώνει η Α. Μέρκελ
  • [06] Αύξηση 6,3% κέρδισαν οι δημόσιοι υπάλληλοι της Γερμανία
  • [07] Μεγάλοι περιορισμοί επιβλήθηκαν για τους χρήστες του Ιντερνετ στην Κίνα

  • [01] Από το 86 μ.Χ. Έλληνες στη Β.Αμερική

    Αφιερωμένη στην παγκόσμια κίνηση στήριξης της Ελλάδας «Είμαστε όλοι Έλληνες», είναι η νέα έρευνα του ερευνητή αιγαιακών γραφών δρ. Μηνά Τσικριτσή, η οποία αποδεικνύει με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ότι οι προϊστορικοί Έλληνες είχαν επισκεφτεί τη Βόρεια Αμερική πολύ πιο πριν την ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος.

    Η έρευνα του κ. Τσικριτσή βασίστηκε στο κείμενο του Πλουτάρχου «Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης», όπου στις παραγράφους 941Α-942, περιγράφει το ταξίδι των Ελλήνων σε μία ήπειρο η οποία βρίσκονταν «δυτικά των τριών νησιών και βορειοδυτικά της Βρετανίας».

    Ο ερευνητής εντόπισε και απέδειξε μέσα από προγράμματα με Η/Υ την αποκατάσταση μιας λησμονημένης ιστορικής πραγματικότητας, που μέχρι σήμερα διέφευγε από πολλούς ερευνητές, συνεχίζοντας έτσι την έρευνα που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ο καθηγητής Η. Μαριολάκος, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι οι προϊστορικοί Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη της Αμερικής, την οποία επισκέπτονταν.

    Στη ανακοίνωσή του δρ. Μ. Τσικριτσή υποστηρίζεται, ότι πριν τον Κολόμβο υπήρχε μία επικοινωνία που ξεκινά από την Μινωική εποχή μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια. Ο στόχος αυτών των ταξιδιών κατά την Εποχή του Χαλκού είχε σχέση με το εμπόριο και τη διακίνηση του καθαρού χαλκού που βρισκόταν στη λίμνη Superior του Καναδά. Φαίνεται ότι μετά τους πρώτους εμπόρους Μινωίτες, συνέχισαν και οι Μυκηναίοι, οι οποίοι, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, έστειλαν τον Ηρακλή για να αναθερμάνει την παρουσία του ελληνικού στοιχείου, το οποίο είχε χαθεί με τις επιμιξίες με του ντόπιους. Στη συνέχεια, την Εποχή του Σιδήρου το ενδιαφέρον για την περιοχή παράκμασε και παρέμεινε έως τους Ελληνιστικούς χρόνους μια εθιμοτυπική λατρευτική παράδοση. Έτσι κάθε τριάντα χρόνια αποστέλλονται κάποια πλοία σε περιοχές που είχαν την λατρεία του Κρόνου για να ανανεώνεται το ανθρώπινο προσωπικό με ιερείς.

    Όπως λέει στο ΑΜΠΕ ο κ. Τσικριτσής «όλα αυτά αποδεικνύονται με αστρονομικά στοιχεία, η επεξεργασία των οποίων έγινε με τη βοήθεια προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβεβαιώνοντας τον χρονολογικό προσδιορισμό του ταξιδιού που περιγράφει ο Πλούταρχος.

    [02] Απόψε η «Ώρα της Γης»

    Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η «Ώρα της Γης» στέλνει σήμερα το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας για το περιβάλλον.

    Από τις 8.30 απόψε το βράδυ και για μία ώρα, οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η περιβαλλοντική οργάνωση «WWF» Ελλάδας αποφάσισε να δώσει ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή ζητώντας από τους πολίτες να συμπληρώσουν το σύνθημα «Μπορούμε να σώσουμε?» και καλώντας τους να στείλουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας για το περιβάλλον μέσω της σελίδας της στο Facebook. Μέχρι σήμερα έχουν στείλει μηνύματα περισσότεροι από 2.000 χρήστες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

    Στο κάλεσμα συμμετοχής στην «Ώρα της Γης» ανταποκρίθηκε θετικά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Οι χώροι Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ελλάδας που θα συμμετέχουν στη δράση είναι η Ακρόπολη Αθηνών (Ιερός Βράχος, Μνημείο Φιλοπάππου, ναός του Ηφαίστου) και το παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

    Όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ελληνικού τμήματος της «WWF», Γιώργος Βελλίδης, στη δράση θα συμμετάσχει και η Βουλή των Ελλήνων, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα στο κτίριό της.

    Το «παρών» στις φετινές εκδηλώσεις θα δώσει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που θα σβήσει τα φώτα και θα διακόψει τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του από τις 8.30 έως τις 9.30 μ.μ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της «Ώρας της Γης» θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτίρια, τους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους εντός του αεροδρομίου, ενώ ανακοινώσεις στους αεροσταθμούς θα ενημερώνουν το κοινό για την παγκόσμια κινητοποίηση.

    Στη δράση συμμετέχει και ο δήμος Αθηναίων, σβήνοντας για μια ώρα τα φώτα από τις 8.30 έως τις 9.30 μ.μ. στα δημοτικά κτίρια, μεταφέροντας το μήνυμα «Μπορούμε να σώσουμε την πόλη μας». Επίσης, ο δήμος καλεί τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμμετοχής και δράσης.

    Τα φώτα σε τρία κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης (Λευκός Πύργος, Τρίγωνο Επταπυργίου, Κεντρικό Δημαρχείο) θα σβήσει συμβολικά και ο δήμος Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν στην παραπάνω ενέργεια, ώστε η πόλη να στείλει το δικό της μήνυμα συμμετοχής για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Στη δράση συμμετέχουν, επίσης, δεκάδες άλλοι δήμοι και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα.

    Το διακοσμητικό της φωτισμό θα διακόψει και η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, αφιερώνοντας το φετινό συντονισμό σε όλους τους πολίτες που ενεργούν υπέρ του περιβάλλοντος.

    Η «Ώρα της Γης» αποτελεί παγκόσμια πρωτοβουλία της «WWF» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Πέρυσι περισσότερες από 5.200 πόλεις σε 135 χώρες σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φώτα στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

    [03] "Ραντεβού" στην Πόλη

    Μετά από απουσία ενός χρόνου, ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, το 7ο στην ιστορία του, με αντίπαλο στον ημιτελικό της 11ης Μαϊου στο Σινάν Ερντέμ της Κωνσταντινούπολης, την Μπαρτσελόνα. Αν και με μειονέκτημα έδρας στη «γραμμή της εκκίνησης» της σειράς των πλέι οφ με τη Σιένα και παρά την απουσία του Τζόι Ντόρσεϊ απόψε στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός έκανε το 3-1 στο ΣΕΦ επικρατώντας, 76-69, και πήρε «εκδίκηση» για τον αποκλεισμό του από την ιταλική ομάδα πέρυσι. Η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι θα πρέπει να περιμένει για την 5η παρουσία της σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας.

    Την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης εξασφάλισεχθες και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επικρατώντας 73-71 της Μπιλμπάο στην Ισπανία.

    Έτσι, μέχρι τώρα "εισιτήριο" για τον ημιτελικό της Ευρωλίγκας έχουν πάρει Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ.

    Την τετράδα της Ευρωλίγκας θα συμπληρώσει ο νικητής της αναμέτρησης Παναθηναϊκός- Μακάμπι

    [04] Επεισόδια στην Ιερισσό για την επένδυση μεταλλουργείας χρυσού

    Αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού στην Ιερισσό, παρά τις αντιδράσεις εμφανίζεται η δημοτική Αρχή, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας.

    Μετά από μια δύσκολη νύχτα, γεμάτη εντάσεις και επεισόδια έξω από το δημαρχείο στην Ιερισσό, ο κ.Πάχτας τόνισε για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης που γίνεται με σεβασμό στους κανόνες για την προστασία των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί.

    "Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος του τόπου και να σταθούμε στα πόδια μας. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι οι αντιδράσεις αυτές έχουν άλλη αφετηρία και όχι την αγωνία για την προστασία του περιβάλλοντος", υπογράμμισε ο δήμαρχος.

    Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι ο δήμος σε συνεργασία με την εταιρεία (σ.σ. Ελληνικός Χρυσός) και τη διεύθυνση υδάτινων πόρων θα ενημερώνουν συνεχώς μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί με στοιχεία και μετρήσεις για την περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής.

    "Πρέπει να σταθούμε ως θεματοφύλακες των δεσμεύσεων για τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και για τους οποίους δεσμεύτηκε η εταιρεία και να λειτουργήσουμε σαν οικογένεια ενωμένοι", πρόσθεσε ο κ.Πάχτας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια με κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλείων χρυσού, έξω από το δημαρχείο και όσο ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που έληξαν κατά τις τρεις τα ξημερώματα.

    Αρχικά, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στον αύλειο χώρο περίπου 30 άτομα που επιχείρησαν να διακόψουν τη συνεδρίαση, η ένταση όμως κορυφώθηκε τις βραδινές ώρες όπου προκλήθηκαν συγκρούσεις, με μολότοφ, δακρυγόνα και πετροπόλεμο.

    Στη διάρκεια των επεισοδίων έμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο δημαρχείο περίπου 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Σημειώθηκαν σημαντικές φθορές στο κτίριο και στη γύρω περιοχή. Η ηρεμία επανήλθε τα ξημερώματα ενώ δεν έγιναν προσαγωγές.

    [05] Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει την κρίση χρέους, δηλώνει η Α. Μέρκελ

    Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση μετά τη συμφωνία της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για την αναδιάρθρωση του χρέους της αλλά της μένει ακόμη "πολύς δρόμος να διανύσει", δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην τσεχική εφημερίδα Noviny Lidove.

    "Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει αλλά διένυσε ήδη ένα μικρό τμήμα του", τόνισε η Μέρκελ στην εφημερίδα πριν από την επίσκεψή της στην Πράγα στις 3 Απριλίου.

    "Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρά μέτρα για τη μείωση του κατώτατου μισθού, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταγωνιστεί γειτονικές της χώρες, για παράδειγμα στον τουρισμό", επισήμανε. "Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες πολιτικές αποφάσεις τις οποίες εκτιμώ ιδιαίτερα. Θα αποφέρουν τους καρπούς τους με την πάροδο του χρόνου".

    Η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη "θα είχε σοβαρές επιπτώσεις" συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών ενός ντόμινο που θα προκαλούσε αβεβαιότητα και σε άλλες χώρες.

    Η Μέρκελ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα συζητήσει κατά την επίσκεψή της στην Πράγα για την απόφαση της Τσεχίας να μείνει εκτός τους ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Η Τσεχία και η Βρετανία είναι τα δύο μόνο μέλη της ΕΕ που μένουν εκτός του συμφώνου αυτού που έχει στόχο την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας την Τρίτη.

    Για να εξηγήσει την άρνησή του να μετάσχει στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας ο Νέτσας θα αναφέρει ότι το κείμενο δεν ορίζει σαφώς ένα μέγιστο όριο 60% του δημοσίου ελλείμματος. Σύμφωνα με τον Νέτσας, οι σύνοδοι κορυφής των 27 χωρών μελών της ΕΕ δεν προσφέρουν τον απαραίτητο χώρο στα κράτη που χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα.

    Στη συνέντευξή της η Μέρκελ υπογραμμίζει ότι η Τσεχία δεν θα μείνει "απομονωμένη" λόγω της απόφασής της. "Όπως όλες οι άλλες χώρες, η Τσεχία υλοποιεί ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Δεν πιστεύω ότι η χώρα σας θέλει να μείνει στο περιθώριο", προσθέτει.

    [06] Αύξηση 6,3% κέρδισαν οι δημόσιοι υπάλληλοι της Γερμανία

    Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στη Γερμανία θα πάρουν αύξηση 6,3% στις αποδοχές τους για μια περίοδο 24 μηνών, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ο οποίος ηγείτο των διαπραγματεύσεων με το συνδικάτο ver.di. των εργαζόμενων στο δημόσιο. Η συμφωνία αυτή τερματίζει μια εργατική διαφορά που είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ που ηγείτο των συνομιλιών της κυβέρνησης με το συνδικάτο ver.di ανακοίνωσε τη συμφωνία σήμερα το πρωί, ύστερα από ολονύχτιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις στο Πότσνταμ, ένα προάστιο του Βερολίνου.

    Το συνδικάτο ver.di, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία που εκπροσωπεί δύο εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, διεκδικούσε αύξηση 6,5%. Το συνδικάτο είχε απορρίψει κυβερνητική πρόταση για αύξηση 3,3%.

    Η συμφωνία τερματίζει την απειλή για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ύστερα από τις προειδοποιήσεις για συνέχιση των απεργιών που ήδη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Συνολικά για περίπου 9 εκατομμύρια γερμανούς εργαζόμενους διεξάγονται φέτος διαπραγματεύσεις, με τα συνδικάτα να διεκδικούν αυξήσεις αποδοχών.

    [07] Μεγάλοι περιορισμοί επιβλήθηκαν για τους χρήστες του Ιντερνετ στην Κίνα

    Οι δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες τύπου Twitter στην Κίνα, οι Sina Weibo και Τencent QQ ανέστειλαν σήμερα τη δυνατότητα για τους χρήστες του διαδικτύου να αναρτούν σχόλια, επισήμως για την καταπολέμηση των "φημολογιών".

    Οι δύο κολοσσοί του Διαδικτύου επιβεβαίωσαν στους ιστότοπούς τους ότι το μέτρο θα ισχύσει έως τις 3 Απριλίου, ενώ οι αρχές ανήσυχες για τη ροή των πληροφοριών και των επικρίσεων που μεταδίδονται μέσω των υπηρεσιών αυτών, ενισχύουν τον έλεγχο στο Ιντερνετ.

    "Οι φήμες και οι παράνομες και δυσφημιστικές πληροφορίες που μεταδίδονται από τις υπηρεσίες αυτές είχαν δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες ενώ τα σχόλια περιέχουν πολλές βλαπτικές πληροφορίες", αναφέρει ο Τencent, ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ιστολογίων και παιχνιδιών στην Κίνα.

    "Από τις 31 Μαρτίου στις 08:00 η ώρα έως τις 3 Απριλίου στις 08:00 η λειτουργία σχολιασμού του Weibo θα ανασταλεί προσωρινά", δήλωσε από την πλευρά του ο Sina.

    Τα μέτρα αυτά που περιορίζουν την ελευθερία των χρηστών του Ιντερνετ λαμβάνονται ενώ οι κινεζικές αρχές επέβαλαν την παύση της λειτουργίας 16 ιστοτόπων και συνέλαβαν έξι άτομα για "δημιουργία και διασπορά φημών", σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 March 2012 - 10:30:27 UTC