Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουτρουμάνης: "Οχι άλλες περικοπές στις συντάξεις"
  • [02] "Αυλαία" στη συγχώνευση Alpha - Eurobank
  • [03] Δορυφορικό "φως" στο εσωτερικό της Γης
  • [04] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε και τις κυπριακές τράπεζες
  • [05] Σεισμός 6,8 βαθμών στα ανοικτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας
  • [06] Στα "κανόνια" του Τσάμπιονς Λιγκ ο Μάριο Γκόμες
  • [07] Η Ελλάδα τιμάται στο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Καΐρου
  • [08] Ο εγκέφαλος προτιμά τις λέξεις από το δεξί μέρος του πληκτρολογίου
  • [09] 42 εκατ. άνθρωποι "ξεσπιτώθηκαν" λόγω φυσικών καταστροφών
  • [10] Γκαζάκια προκάλεσαν ζημιές σε ΙΧ στην Καλλιθέα

  • [01] Γ. Κουτρουμάνης: "Οχι άλλες περικοπές στις συντάξεις"

    «Υπάρχει σε πολλούς η αίσθηση ότι τα ταμεία έχουν κουμπαρά από τον οποίο βγάζουν κάθε φορά για τις παροχές. Όμως κουμπαράς δεν υπάρχει, τα αποθεματικά είναι περιορισμένα και με βάση της εισροές διαμορφώνονται οι παροχές», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης ανοίγοντας την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικής Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στο ΙΚΑ και το σχέδιο δράσης για το 2012.

    Ο υπουργός είπε ωστόσο ότι «δεν θα χρειαστούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις παρά την άνοδο της ανεργίας, εκτός και αν υπάρξουν ανατροπές που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει». Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρδος Σπυρόπουλος, εξάλλου, ανέφερε ότι η επιχορήγηση του 2012 για τις συντάξεις είναι 2,2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών να μεταφερθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, αν απαραστεί ανάγκη.

    «Σήμερα το δημόσιο χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα σε ποσοστό πάνω από το 1/3 που είναι το κλάσμα για τα υγιή ταμεία και άρα πρέπει να δούμε τις άλλες πηγές χρηματοδότησης για να είναι βιώσιμα τα ταμεία», είπε ο κ. Κουτρουμάνης και επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ποσοστό 45% δεν πληρώνει εισφορές στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 40%.

    «Με καθαρό λόγο λοιπόν πρέπει να πούμε ότι η ασφαλιστική συνείδηση είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το 15% των επιχειρήσεων που υποβάλλουν περιοδική δήλωση δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

    Ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε ότι από τις διασταυρώσεις του ΚΕΠΥΟ βρέθηκε πως πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν άλλα ποσά για εισφορές και άλλα για μισθοδοσία.

    Σύντομα στο φως νέα στοιχεία για τη "λεηλασία" του ΙΚΑ

    Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το σκάνδαλο με τα μαϊμού επιδόματα δεν περιορίζεται μόνο στο ΙΚΑ Καλλιθέας, αλλά έχουν εντοπιστεί και άλλες περιπτώσεις που σύντομα θα βγουν στο φως. Η εκτίμηση είναι ότι θα κοπούν συνολικά 40.000 συντάξεις που δίνονταν ενώ δεν έπρεπε.

    «Ξέρουμε που μας κλέβουνε στο ΙΚΑ. Το μόνο που μένει είναι τα ονόματα. Το ΙΚΑ ήταν μέχρι σήμερα φτωχό και σπάταλο», είπε, από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το 2012. Είναι αξιοσημείωτη η αποκάλυψη ότι από τις πλασματικές παροχές χάνονται κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια ευρώ.

    [02] "Αυλαία" στη συγχώνευση Alpha - Eurobank

    Επίσημο τέλος, στις διαδικασίες συγχώνευσής της με την EFG Eurobank Ergasias εμφανίζεται να θέτει η Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε σήμερα προς τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές ότι προχωρά στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της, για την ανάκληση του συνόλου των σχετικών αποφάσεων που είχε λάβει.

    Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, "η Alpha Bank ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους (Private Sector Involvement- PSI) και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της Τραπέζης της 15ης Νοεμβρίου 2011".

    [03] Δορυφορικό "φως" στο εσωτερικό της Γης

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να «χαρτογραφήσουν» με υψηλή ανάλυση και λεπτομέρεια το σύνορο ανάμεσα στον φλοιό της Γης και στο βαθύτερο στρώμα του μανδύα, που μεσολαβεί μέχρι τον πυρήνα, χρησιμοποιώντας την εξ ύψους βοήθεια του δορυφόρου GOCE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

    Το σύνορο, που ονομάζεται και «όριο Μόχο» (από τη συντόμευση του ονόματος του κροάτη γεωφυσικού 'Αντρια Μοχορόβισιτς, ο οποίος πρώτος το εντόπισε το 1909), βρίσκεται σε βάθος 10 έως 70 χιλιομέτρων και οριοθετεί την αρχή του μανδύα, προσδίδοντας ξεχωριστές ιδιότητες στα πετρώματά του σε σχέση με αυτά του φλοιού. Ο κροάτης επιστήμονας είχε υποθέσει την ύπαρξη της συνοριακής ασυνέχειας μεταξύ φλοιού-μανδύα βασιζόμενος στην ξεχωριστή ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων που παράγουν οι επιφανειακοί σεισμοί.

    Οι ερευνητές αξιοποίησαν τις μετρήσεις βαρύτητας του δορυφόρου GOCE που εκτοξεύθηκε το 2009 και περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας σε ύψος περίπου 255 χλμ., την χαμηλότερη τροχιά από οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό-ερευνητικό δορυφόρο.

    [04] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε και τις κυπριακές τράπεζες

    Στην υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών προέβη ο οίκος Moody's, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, σε Ba1 από το Baa3, με αρνητικές προοπτικές.

    Ειδικότερα, ο οίκος Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του χρέους της Τράπεζας Κύπρου κατά δυο βαθμίδες σε B1 από Ba2 με αρνητικό outlook, της Marfin Laiki κατά μια βαθμίδα σε B3 από Β2 με "developing outlook" και της Ελληνικής Τράπεζας σε Ba3 από Ba2 με αρνητικό outlook.

    Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης, οι υποβαθμίσεις των τριών κυπριακών τραπεζών αντανακλούν, σε διαφορετικό βαθμό, τις πιέσεις για αυτόνομο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, «λόγω της κρυστάλλωσης των ζημιών από τη συμμετοχή στην ανταλλαγή ελληνικού χρέους, που απαιτεί την αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών για να φτάσουν σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στο ελάχιστο επίπεδο του 8%».

    Ακόμη, αντανακλούν την αποδυνάμωση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, λόγω των εκροών καταθέσεων, καθώς και την επιτάχυνση στον σχηματισμό προβληματικών δανείων το 2011.

    Σημειώνεται ότι χθες ο ίδιος οίκος προέβη στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, κατά μία βαθμίδα, σε Ba1 από Baa3. Η αξιολόγηση της χώρας «πέρασε» στην κλίμακα junk, με αρνητικό outlook.

    [05] Σεισμός 6,8 βαθμών στα ανοικτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας

    Η Ιαπωνία εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 50 εκατοστών στις βορειοανατολικές ακτές της έπειτα από ένα σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών που σημειώθηκε στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού.

    Η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 210 χλμ. από τις ακτές του Χοκάιντο (βόρεια Ιαπωνία) και σε βάθος μόνο 10 μέτρων.

    [06] Στα "κανόνια" του Τσάμπιονς Λιγκ ο Μάριο Γκόμες

    Ο Μάριο Γκόμεζ πήρε μια θέση στη χρυσή βίβλο των "πολυβόλων" του Τσάμπιονς Λιγκ. Στους παίκτες, δηλαδή, που όταν βρέθηκαν σε σπουδαία βραδιά, δεν... λυπήθηκαν τους αντιπάλους τους. Πρώτος και αξεπέραστος σ΄αυτήν την κατηγορία είναι ο Λιονέλ Μέσι με τα πέντε γκολ που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Γκόμεζ χθες πέτυχε τα τέσσερα από τα επτά γκολ της Μπάγερν επί της Βασιλείας.

    Ωστόσο, για να αναδειχθεί ο πιο γρήγορο "πιστόλι"της διοργάνωσης, η UEFA θα πρέπει να "παίξει" με τα δευτερόλεπτα, αφού κατά διαβολική σύμπτωση, τόσο ο Γκόμεζ όσο και ο Ντάντο Πρσο που κατείχε το ρεκόρ ταχύτητας, πέτυχαν το "καρέ" τους μέσα σε 23 λεπτά! Από το 26΄ έως το 49΄ ο παλαίμαχος Κροάτης της Ρέιντζερς, από το 44΄ έως το 67΄ ο στράικερ της εθνικής Γερμανίας.

    [07] Η Ελλάδα τιμάται στο Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Καΐρου

    Τιμώμενη χώρα στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Καΐρου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 30 Μαρτίου, με τη συμμετοχή εξήντα χωρών, είναι η Ελλάδα, ενώ τιμώμενο πρόσωπο των εκδηλώσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, «Νέο Φως», είναι ο γνωστός συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, καθηγητής Εγκληματολογίας σε βρετανικό πανεπιστήμιο, Ευγένιος Τριβιζάς.

    Η πανηγυρική τελετή έναρξης θα γίνει στις 23 Μαρτίου, ενώ στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος 30 ταινίες μυθοπλασίας, 30 ντοκιμαντέρ και 55 ταινίες κινούμενων σχεδίων από την παγκόσμια παραγωγή των τελευταίων δύο ετών.

    Από ελληνικής πλευράς θα προβληθούν οι ταινίες «Το Παιδί και το δέντρο», των Παναγιώτη Ρέππα-Ευγένιου Τριβιζά, «Τα παιδία δεν παίζει», της Άγγελης Ανδρικοπούλου και του Αργύρη Τσεπελίκα και «Το χωριό», του Στέλιου Πολυχρονάκη.

    [08] Ο εγκέφαλος προτιμά τις λέξεις από το δεξί μέρος του πληκτρολογίου

    Τελικά όλες οι λέξεις δεν είναι ίδιες. Οι άνθρωποι προτιμούν ενδόμυχα τις λέξεις εκείνες που αποτελούνται από γράμματα, τα οποία βρίσκονται στο δεξί τμήμα του πληκτρολογίου από ό,τι στο αριστερό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων.

    Οι Κάιλ Τζάσμιν του University College του Λονδίνου (UCL) και Ντάνιελ Καζαζάντο της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο το πληκτρολόγιο επιδρά στο πώς αντιδρούμε στις λέξεις, με τέτοιον τρόπο που, για κάποιον περίεργο λόγο, οι άνθρωποι αντιδρούν πιο θετικά στις λέξεις που έχουν γραφτεί με γράμματα από το δεξί μέρος του πληκτρολογίου.

    Αντίθετα, οι λέξεις με γράμματα από το αριστερό τμήμα γενούν πιο αρνητικά συναισθήματα.

    Η επίδραση αυτή, που φαίνεται να προέρχεται από το ίδιο το πληκτρολόγιο, προς το παρόν έχει αποκληθεί «φαινόμενο Qwerty» (το όνομα του πληκτρολογίου με βάση τη διάταξη των πρώτων του γραμμάτων από πάνω αριστερά).

    [09] 42 εκατ. άνθρωποι "ξεσπιτώθηκαν" λόγω φυσικών καταστροφών

    Το 2010 και το 2011, περισσότεροι από 42 εκατομμύρια άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν λόγω φυσικών καταστροφών, αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης «Αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση στην Ασία και τον Ειρηνικό».

    Πριν από δύο χρόνια, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εστία τους 31,8 εκατομμύρια στην περιοχή, ενώ πέρυσι, την εγκατέλειψαν 10,7 εκατομμύρια.

    Ένας απροσδιόριστος αριθμός ξεσπιτωμένων, έγιναν μετανάστες, μη έχοντας δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι τους ή επιλέγοντας να εγκατασταθούν σε πιο ασφαλή εδάφη.

    «Το περιβάλλον γίνεται σημαντικός παράγοντας που ωθεί σε μετανάστευση, στην Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν σε ευάλωτες περιοχές, όπως παράκτιες ζώνες με χαμηλό υψόμετρο ή όχθες ποταμών που διαβρώνονται» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος στην ADB για τη Διαχείριση Γνώσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μπιντού Λοχάνι.

    Σαράντα δισ. δολάρια θα διατεθούν έως το 2050 για την πρόληψη της περιβαλλοντικής μετανάστευσης, στην περιοχή Ασία-Ειρηνικός, σύμφωνα με την έκθεση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

    [10] Γκαζάκια προκάλεσαν ζημιές σε ΙΧ στην Καλλιθέα

    Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που αποτελείτο απο γκαζάκια, τοποθέτησαν άγνωστοι, στις 3.35 τα ξημερώματα, κάτω απο ΙΧ αυτοκίνητο ιδιώτη, στην οδό Σόλωνος 128, στην Καλλιθέα.

    Απο την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο μπροστινό μέρος του οχήματος.

    Τα αίτια της ενέργειας ερευνώνται απο την Αστυνομία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 March 2012 - 10:30:29 UTC