Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Α. Σαμαρά με τον Δ. Χριστόφια
  • [02] Ημικρατικοποίηση των τραπεζών υπόσχονται οι Γάλλοι Σοσιαλιστές
  • [03] Μετατρέποντας τον ήλιο σε καύσιμα
  • [04] "Άγριες διαθέσεις" Πούτιν για τα εξοπλιστικά
  • [05] Πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ, σε πρατήριο καυσίμων στη Σητεία
  • [06] "Άλωσε" τη Βαρκελώνη και στέφθηκε κυπελλούχος η Ρεάλ
  • [07] Νέα τεχνική νανοτεχνολογίας δημιουργεί πλαστικό από φυτά

  • [01] Συνάντηση Α. Σαμαρά με τον Δ. Χριστόφια

    Το Κυπριακό και τα θέματα που σχετίζονται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, συζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

    Επίσης, δήλωσε, ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο θέμα του καθορισμού της δικής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

    Ο Α. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή», διατυπώνει τις προτάσεις του για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε: «Χρειάζονται τώρα συγκεκριμένα πράγματα. Εκλογές, ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση, με νωπή και ισχυρή εντολή, αλλά και μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Να τηρήσουμε τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, αλλά να προσθέσουμε και άλλες δύο προτεραιότητες: Την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» .

    Ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας, ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, «της λανθασμένης οικονομικής συνταγής, της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

    Ειδικότερα αναφέρει πως, μετά την «εξωφρενική εξαγγελία δημοψηφίσματος από το Γιώργο Παπανδρέου, η Ελλάδα βρέθηκε στην άκρη του γκρεμού. Βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο άμεσης ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας». Κι αν αυτό συνέβαινε, εκτιμά, θα οδηγούσε σε αληθινή λεηλασία της χώρας, του λαού της και του πλούτου της, που δεν είναι μόνο η δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Είναι, σημειώνει, «οι νέοι άνθρωποι, η Δημοκρατία, η Ελευθερία και η Ανεξαρτησία, η ταυτότητα της κοινωνίας μας».

    [02] Ημικρατικοποίηση των τραπεζών υπόσχονται οι Γάλλοι Σοσιαλιστές

    Το Γαλλικό κράτος ενδέχεται να αποκτά μετοχικό κεφάλαιο στις τράπεζες που «διασώζονται» με χρήματα των φορολογουμένων εάν οι Σοσιαλιστές ανακτήσουν την εξουσία τους επόμενους μήνες, δήλωσε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σημαντικό στέλεχος του κόμματος.

    Η Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια για την προεδρία, θεωρείται πιθανό να αναλάβει κάποιο κυβερνητικό θώκο εάν, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ κερδίσει τον σημερινό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις εκλογές του Απριλίου και του Μαΐου.

    «Όποτε καλούμαστε να διασώζουμε τις τράπεζες, θα αποκτούμε μέρος του (μετοχικού) τους κεφαλαίου και θα απαιτούμε να υιοθετούν συμπεριφορές τις οποίες δεν θα τους έπρεπε να επιτραπεί να σταματήσουν», είπε η Ρουαγιάλ.

    «Αυτό σημαίνει να δανείζουν στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

    [03] Μετατρέποντας τον ήλιο σε καύσιμα

    Τα βενζινάδικα του μέλλοντος ίσως να θυμίζουν κήπο! Ένα τεχνητό φύλλο που θα μετατρέπει τον ηλεκτρισμό και την ηλιακή ενέργεια σε καύσιμα, μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι αναπτύσσουν μια τεχνολογία τεχνητής τουρμπο-φωτοσύνθεσης, η οποία δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια νέα σημαντική εμπορική ενεργειακή πηγή κατά τα επόμενα χρόνια και μάλιστα φορητή.

    Η φυσική φωτοσύνθεση είναι η ζωτική εκείνη διαδικασία, μέσω της οποίας τα φυτά του πλανήτη μας μετατρέπουν τις ακτίνες του ήλιου σε ενέργεια για τα ίδια, ενώ παράλληλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και παράγουν οξυγόνο. Η τεχνητή φωτοσύνθεση κάνει κάτι ανάλογο από ενεργειακή άποψη, μόνο που χρησιμοποιεί και λίγο ηλεκτρισμό για να βοηθήσει την μετατροπή.

    Το προϊόν της χημικής αντίδρασης είναι καύσιμα (υδρογονάνθρακες) που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες πετρελαιομηχανές, όπως αυτοκινήτων, πλοίων ή και αεροπλάνων. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Κόγκντελ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής και Συστημικής Βιολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική Τέλεγκραφ, ελπίζουν ότι θα έχουν τελειοποιήσει την μέθοδό τους μέσα στην επόμενη διετία και μέσα σε πέντε χρόνια θα έχουν φτιάξει ένα πλήρες ''φύλλο'' που θα παράγει καύσιμα.

    Η τεχνητή φωτοσύνθεση, όπως και η φυσική, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, συνεπώς η καύση του νέου τύπου καυσίμου δεν θα αυξάνει το επίπεδο των αερίων του θερμοκηπίου.

    Αν και ακολουθούν τη λογική της φωτοσύνθεσης, τα τεχνητά ''φύλλα'' δεν θα θυμίζουν πραγματικά φυτά. Προς το παρόν τουλάχιστον, αποτελούνται από δοχεία νερού, που περιέχει γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και επίσης χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό που παίρνουν από ηλιακά πάνελ. Τα βακτήρια μετατρέπουν τελικά την ενέργεια, ηλιακή και ηλεκτρική, σε καύσιμα υδρογονανθράκων.

    Η τεχνική αυτή, κατά τους ερευνητές, μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο ενεργειακά αποδοτική σε σχέση με τα αληθινά φυτά, τα οποία συνήθως γεννούν μόνο 0,5% περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνουν κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

    [04] "Άγριες διαθέσεις" Πούτιν για τα εξοπλιστικά

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και υποψήφιος των προεδρικών εκλογών Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε έναν "άνευ προηγουμένου" επανεξοπλισμό της χώρας που καθίσταται αναγκαίος λόγω κυρίως της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σε άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η επίσημη εφημερίδα Ροσίσκαγια Γκαζέτα.

    Ο Πούτιν θέτει ως προτεραιότητα την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , στο άρθρο του στην εφημερίδα που είναι αφιερωμένη σε στρατιωτικά θέματα.

    "Η εποχή απαιτεί μια πολιτική προσηλωμένη στην ανάπτυξη του συστήματος αεροπορικής και διαστημικής άμυνας της χώρας. Σε αυτό μας ωθεί η πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας", γράφει ο Πούτιν.

    "Συνολικά 23 δισεκατομμύρια ρούβλια (590 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δαπανηθούν για το σκοπό αυτό (του επανεξοπλισμού) την προσεχή δεκαετία", διευκρινίζει ο Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να γίνει λόγος για "υπερβολικό πατριωτισμό".

    "Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η αναγέννηση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος είναι ένα βάρος για την οικονομία, ένα αξεπέραστο φορτίο που είχε εκείνη την εποχή καταστρέψει τη Σοβιετική Ένωση. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος", γράφει ο πρώην πράκτορας της KGB.

    "Η αναγέννηση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος θα γίνει όχημα για την ανάπτυξη ποικίλων τομέων", γράφει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας που θεωρείται το μεγάλο φαβορί των εκλογών της 4ης Μαρτίου.

    [05] Πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ, σε πρατήριο καυσίμων στη Σητεία

    Πρόστιμο ύψους 202,4 εκατ. ευρώ επέβαλε το ΣΔΟΕ σε ένα πρατήριο καυσίμων της Σητείας, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πιο κραυγαλέα από τις εκατοντάδες των προστίμων που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες για λανθασμένες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα "Ήφαιστος" του υπουργείου Οικονομικών.

    Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι αν τα στοιχεία του ΣΔΟΕ είναι σωστά, ο συγκεκριμένος πρατηριούχος κατάφερε να διοχετεύσει στην αγορά σε διάστημα πέντε μηνών, από τον Ιανουάριο ως το Μάιο του 2011, περισσότερα από 103 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα για ολόκληρο το 2010. Προσθέτει δε ότι "δεν χρειάζεται να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις για να εγκριθεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση από την τρόικα, γιατί τα χρήματα βρέθηκαν".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, μόνο στην Κρήτη το ΣΔΟΕ έχει επιβάλει μέχρι στιγμής πρόστιμα σε 205 πρατήρια καυσίμων. Σε 34 από αυτά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πρατηριούχοι ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά πρατήρια που πρέπει να καταβάλουν από 200.000 μέχρι 500.000 ευρώ.

    Η ΠΟΠΕΚ επαναλαμβάνει ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν επειδή πολλοί πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του Ήφαιστου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στις αρχές του 2011, θεωρώντας ότι αφού σταμάτησε η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα πρατήρια στο κράτος, εξέλιπε και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο γίνονταν οι δηλώσεις στον Ήφαιστο.

    [06] "Άλωσε" τη Βαρκελώνη και στέφθηκε κυπελλούχος η Ρεάλ

    Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησετο Κύπελλο Ισπανίας και επέστρεψε στην κορυφή μετά από 19 χρόνια, καθώς είχε πανηγυρίσει τον τελευταίο τίτλο της το 1993.

    Η «βασίλισσα» νίκησε 91-74 την Μπαρτσελόνα στον τελικό της διοργάνωσης, η οποία διεξήχθη με τη μορφή φάιναλ έιτ στο «Παλάου Σαντ Τζόρντι» της Βαρκελόνης, και «έκλεψε» το «στέμμα» από τους «μπλαουγκράνα», που στέφθηκαν κυπελλούχοι το 2010 και το 2011 απέναντι στους Μαδριλένους.

    Τη Ρεάλ οδήγησαν στη νίκη οι Σέρχιο Γιουλ και Τζέισι Κάρολ, που σημείωσαν 23 και 22 πόντους, αντίστοιχα, ενώ ο Ισπανός διεθνής αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ έιτ.

    [07] Νέα τεχνική νανοτεχνολογίας δημιουργεί πλαστικό από φυτά

    Μια καινοτομική μέθοδο να μετατρέπουν φυτική ύλη σε πρώτη ύλη για κοινά πλαστικά, ανακάλυψαν Ολλανδοί επιστήμονες, με τη χρήση μιας νέας τεχνικής νανοτεχνολογίας που προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη συμβατική παραγωγή πλαστικών από παράγωγα πετρελαίου.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης Νανοϋλικών του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και της ολλανδικής θυγατρικής της πολυεθνικής χημικής εταιρίας Dow Chemical, με επικεφαλής τον Κριν Ντε Γιονγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, παρήγαγαν αιθυλένιο και προπυλένιο, πρώτες ύλες υλικών των πλαστικών που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα, όπως δίσκους CD, σακούλες του σούπερ- μάρκετς κ.α. Οι ουσίες ολεφίνες (στις οποίες ανήκουν το αιθυλένιο και το προπυλένιο) χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικά και φάρμακα.

    Οι Ολλανδοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνική μπορεί να αξιοποιήσει βιομάζα από δέντρα και χορτάρι ταχείας ανάπτυξης, αντί για παραδοσιακές γεωργικές καλλιέργειες που προορίζονται για κατανάλωση τροφής. Πάντως τα πλαστικά από τέτοια φυτική βιομάζα δεν αποκλείεται να δεχτούν ανάλογες επικρίσεις με την παραγωγή βιοκαυσίμων, με το σκεπτικό ότι ανταγωνίζονται την παραγωγή τροφίμων από τη γη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 February 2012 - 9:30:25 UTC