Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθιερώνεται Διεθνές Βραβείο "Θόδωρος Αγγελόπουλος"
  • [02] Σύσκεψη στο Μαξίμου για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης
  • [03] Π. Καψής: Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού
  • [04] Αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για απελευθέρωση των ταξί
  • [05] Τί έγραψαν οι γερμανικές εφημερίδες για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

  • [01] Καθιερώνεται Διεθνές Βραβείο "Θόδωρος Αγγελόπουλος"

    Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» καθιερώνουν ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού, που έφυγε πρόωρα χθες το απόγευμα, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

    Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Ύστερα από απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, η κηδεία του εκλιπόντος, που θα τελεστεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, θα γίνει δημοσία δαπάνη.

    "Ο πόνος είναι τεράστιος"

    «Ο πόνος για τον χαμό του Θεόδωρου Αγγελόπουλου είναι τεράστιος» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Τούρκος σκηνοθέτης Φερζάν Όζπετεκ, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ιταλία.

    «Τον είχα συναντήσει δυο φορές στα φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας και του Βερολίνου, ένα από τα έργα του είχε γυριστεί σε συμπαραγωγή με την Τουρκία και είχα διαπιστώσει ότι πολλοί φίλοι μου που είχαν δουλέψει μαζί του ήταν τρομερά περήφανοι. Τώρα είναι συντετριμμένοι», πρόσθεσε ο Όζπετεκ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τί έγραψαν οι γερμανικές εφημερίδες για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

    Συγκλονισμένοι οι διανοούμενοι για τον χαμό του Θόδωρου Αγγελόπουλου

    [02] Σύσκεψη στο Μαξίμου για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης

    Σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με αντικείμενο, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και ο γενικός γραμματέαςτου υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζαννιάς.

    [03] Π. Καψής: Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού

    "Αυτή τη στιγμή, πάνω στο τραπέζι δεν υπάρχει ανασχηματισμός, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η συμφωνία για το PSI", διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

    Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ερωτηθείς αν θα υπάρξουν "συνέπειες" για τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξαιτίας της δήλωσής του ότι "δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο", ο κ. Καψής, αφού επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις πολιτικών, πρόσθεσε: "Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε μία πολύ ηχηρή δήλωση και είμαι βέβαιος ότι το έκανε εν επιγνώσει των συνεπειών που έχει. Αναλαμβάνει απολύτως την ευθύνη των δηλώσεών του".

    "Δε νομίζω ότι αποστασιοποιείται από το μνημόνιο ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και σήμερα που τον άκουγα έλεγε πόσο στηρίζει το έργο αυτής της κυβέρνησης", συμπλήρωσε ο κ. Καψής.

    [04] Αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για απελευθέρωση των ταξί

    Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί αναμένεται να πάρει το δρόμο της Βουλής στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, διευκρινίζοντας ότι θα προηγηθεί νέος γύρος επαφών με τα κόμματα, τα συνδικάτα και τους φορείς.

    Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Μ. Βορίδης θα έχει συνάντηση αύριο με το κλιμάκιο της τρόικας. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, το προσχέδιο νόμου έχει τεθεί υπόψη της τρόικας, αλλά θα συζητηθεί εκ νέου με το κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα.Σε περίπτωση που υπάρξουν αντιρρήσεις της τρόικας, με τον ορθό διάλογο θα βρεθούν οι σωστές συνθέσεις.

    Ο Μ. Βορίδης πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, με την έννοια ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει να ανοίξει με κανόνες, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίνουσες απόψεις από τα κόμματα, τα συνδικάτα και φυσικά τους δανειστές μας.

    [05] Τί έγραψαν οι γερμανικές εφημερίδες για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

    Βερολίνο, Γερμανία 26/01/2012 14:00 (ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη)

    Γερμανία: Τι έγραψαν οι εφημερίδες για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

    «Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα. Το γεγονός ότι δεν σκηνοθέτησε ποτέ ένα μπλοκμπάστερ και δεν προτάθηκε για Βραβείο Όσκαρ, δεν αλλάζει τίποτε».

    Με αυτά τα λόγια αποχαιρετούν τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο οι εφημερίδες του εκδοτικού ομίλου «Axel Springer», από τις εφημερίδες «Die Welt» και «Berliner Morgenpost».

    Σε μακροσκελές άρθρο, με τίτλο «Η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας», το οποίο φιλοξενείται στις δύο εφημερίδες, περιγράφονται οι συνθήκες του δυστυχήματος, ενώ παρατίθενται οι σταθμοί της καριέρας του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά και οι σημαντικότερες από τις πολλές διεθνείς διακρίσεις του.

    Σε χαρακτηριστικό απόσπασμα ο αρθρογράφος αναφέρει: «Ο Αγγελόπουλος ήταν δύσκολος άνθρωπος. Για την ταινία "Το βλέμμα του Οδυσσέα" τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών, το οποίο θα επιθυμούσε διακαώς κάθε σκηνοθέτης. Εκείνος όμως είπε "αν αυτό είναι όλο που έχετε για μένα, τότε δεν έχω τίποτε να πω". Ήθελε τον Χρυσό Φοίνικα. Τον πήρε τρία χρόνια μετά, για την ταινία «Η αιωνιότητα και μία ημέρα».

    Στην εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» η αναφορά στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη εστιάζεται στο γεγονός ότι από πολλούς θεωρείτο «Το βλέμμα της Ελλάδας», υπό την έννοια ότι στις ταινίες του παρουσίαζε τη νεότερη ιστορία της χώρας με ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο ύφος.

    Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις φίλων και συνεργατών του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και σημειώνεται: «Ο Αγγελόπουλος δεν ήταν απλός άνθρωπος. Οι χαρακτήρες που δημιουργούσε στις ταινίες του ήταν δύσκολοι και αδιαφανείς. Κατά κανόνα, επρόκειτο για τραγικές φιγούρες, για ανθρώπους που επιστρέφουν από την εξορία, σκηνοθέτες που έχουν χάσει την έμπνευσή τους, ετοιμοθάνατους συγγραφείς. Ο Αγγελόπουλος δεν διευκόλυνε τον θεατή."Κάνω ταινίες για μένα, όχι για τους άλλους", συνήθιζε να λέει».

    Το άρθρο καταλήγει με το σχόλιο του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα: «Μέσα από τον φακό του, ο Αγγελόπουλος κοιτάζει τον κόσμο με σιωπή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 January 2012 - 13:28:59 UTC