Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Τώρα είναι η ώρα"
  • [02] Κατάρριψη λιβυκού αεροσκάφους
  • [03] "Δεν βγαίνει..."
  • [04] Υποβάθμιση της Πορτογαλίας ο»Ώ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Τώρα είναι η ώρα"

    H Eλλάδα έχει δείξει την αξιοπιστία της λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη και δίκαιη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι αυτό αναγνωρίστηκε από όλους στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup στις 11 Μαρτίου.

    "Τώρα είναι η ώρα", δήλωσε ακόμη ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα η Ευρώπη συνολικά θα πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι υποστηρίζει ένα σταθερό ευρώ αλλά και όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η βία κατά του λαού της Λιβύης από το καθεστώς του Καντάφι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κατάρριψη λιβυκού αεροσκάφους

    Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε πολεμικό αεροπλάνο των λιβυκών δυνάμεων. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, υπάρχει η πιθανότητα το λιβυκό αεροσκάφος να κτυπήθηκε την ώρα που προσγειωνόταν, όμως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κτυπήθηκε ενώ ήταν στο έδαφος.

    Τους 100 φτάνουν οι νεκροί μεταξύ των αμάχων από τις επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Καντάφι, ενώ 109 είναι οι νεκροί την τελευταία εβδομάδα στη Μιζουράτα από τις δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με τους εξεγερμένους.

    Στο μεταξύ, οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν η συμμαχία θα πρέπει να συμμετάσχει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, την οποία έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Τουρκία μπλοκάρει τη συμφωνία. Η Άγκυρα φέρεται να ζητά από τις τρεις χώρες που ασκούν αυτή τη στιγμή τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη -Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ- να σταματήσουν όλες τις επιχειρήσεις πριν αναμειχθεί το ΝΑΤΟ.

    Ζητά ακόμα η συμμετοχή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

    Κυρίως η Βρετανία και η Γαλλία αντιτίθενται στα αιτήματα της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με τους διπλωμάτες. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Δεν βγαίνει..."

    "Η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική δεν βγαίνει, καθώς πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της", δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Σημείωσε επίσης ότι "δεν διαφωνούμε με τους στόχους σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά με το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται. Γιατί παγιδεύει την οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης και γιατί οδηγεί σε όλο και σκληρότερα, όλο και πιο αναποτελεσματικά, μέτρα".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το νέο Σχέδιο της Ευρώπης και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και στην Ιαπωνία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Υποβάθμιση της Πορτογαλίας

    Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, εξαιτίας των "αυξημένων κινδύνων" ως προς τον άμεσο εξωτερικό δανεισμό της χώρας αυτής, η οποία είναι πιθανόν να καταφύγει σε δανεισμό από την ΕΕ.

    "Η άρνηση του πορτογαλικού κοινοβουλίου να ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας, η παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες", που επακολούθησε, "εξασθένισαν την αξιοπιστία του προγράμματος γιά δομική και δημοσιονομική μεταρρύθμιση της Πορτογαλίας", έκρινε ο αμερικανικός οίκος.

    Έτσι, η πορτογαλική πιστοληπτική ικανότητα, που βαθμολογείτο εσχάτως (από τις 23 Δεκεμβρίου) απ' αυτόν με Α+, πλέον υποβαθμίστηκε στο Α-.

    "Δεδομένης της έλλειψης συντονισμού στους όρους δανειοδότησης, ο οίκος Fitch δεν πιστεύει πλέον ότι η Πορτογαλία μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στις χρηματαγορές, φέτος, με όρους ευνοϊκούς γι' αυτήν", ανέφερε ο αμερικανικός οίκος.

    Σήμερα, ο οίκος Moody's αξιολογεί από την πλευρά του την πορτογαλική πιστοληπτική ικανότητα με A3.

    Ο οίκος Standard&Poor's δίνει, κατά την πρακτική που ακολουθεί --της πλήρους αντιστοίχησής του με τις αξιολογήσεις της Moody's--, τη βαθμολόγηση A- γιά την πορτογαλική πιστοληπτική ικανότητα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 March 2011 - 19:30:18 UTC