Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια
  • [02] Βέτο της Κομισιόν στη συγχώνευση Ολυμπιακής-Aegean
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [04] Κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό
  • [05] Αίγυπτος: Αιματηρή διαδήλωση ο»Ώ

  • [01] Πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια

    Ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όλες τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση για τη διαφάνεια και την αλλαγή των όρων λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

    "Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που και σε αυτούς που ανήκουν" τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση Siemens ανέθεσε σε τέσσερες υπουργούς να κινήσουν τις δέουσες διαδικασίες κατά της γερμανικής εταιρίας.

    Ήδη, όπως ανέφερε, με δική του εντολή ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης έστειλε επιστολή στη Siemens, με την οποία γνωστοποιείται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην Εξεταστική Επιτροπή, μέσω της οποίας, όπως τόνισε, στοιχειοθετήθηκε η ευθύνη της γερμανικής εταιρίας.

    Ανέθεσε σε τέσσερες υπουργούς να προχωρήσουν την υπόθεση της Siemens, ως εξής:

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες επιβολής προστίμων, για θέματα παραβίασης των αρχών διαφάνειας.

  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα ζητήσει έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού.

  • Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα διερευνήσει τη δυνατότητα, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγερσης αγωγής αποζημιώσεως για ηθική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτοχος, μαζί με τους αρμόδιους για εποπτεία υπουργούς, να επιβλέπουν, ως μέτοχοι εταιρειών που ζημιώθηκαν, την έγερση και την πορεία αγωγών για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από την παράνομη δραστηριότητα της SIEMENS.

  • Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στο Νταβός, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βέτο της Κομισιόν στη συγχώνευση Ολυμπιακής-Aegean

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, να απορρίψει τη συγχώνευση της Οlympic Air με την Aegean Airlines.

    Η απόφαση αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει προ μηνών επιφυλάξεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θεωρεί ότι με την προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργηθεί στις εσωτερικές γραμμές κατάσταση μονοπωλίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις με κλείσιμο των φαρμακείων τους σήμερα, Πέμπτη και Παρασκευή, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Όπως ανέφεραν, τα συγκεκριμένα ταμεία οφείλουν στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας 400 εκατομμύρια ευρώ.

    Για να ανοίξει και να λειτουργήσει ένα φαρμακείο απαιτείται, πτυχίο, ίδιος και αυτόνομος χώρος, καθώς και αυτοτελές φορολογικό μητρώο, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ευελπιστεί να επανεξετάσουν τη στάση τους οι φαρμακοποί μετά τις βελτιώσεις.

    "Χειρόφρενο" σήμερα και αύριο σε ΟΣΕ και προαστιακό, ενώ κανονικά θα κινηθούν όλα τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των συνδικαλιστών στον ΟΣΕ διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την εξαγγελθείσα για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 του μηνός 48ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετατάξεις που γίνονται στον Οργανισμό, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, αποφάσισε να αναστείλει μονάχα για την Τετάρτη την απεργία, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα να συναντηθούν με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον σιδηρόδρομο και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΣ, από τα αποτελέσματα της συνάντησης θα εξαρτηθεί η παραπέρα στάση των Σιδηροδρομικών.

    Όμως, οι μηχανοδηγοί διαφωνούν και επιμένουν να προχωρήσουν στην απεργία, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι τελικά τα τρένα του ΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για 48 ώρες.

    Η μόνη διαφοροποίηση που επέρχεται είναι ότι την Τετάρτη το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά και στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο, καθώς η διαχείριση του δικτύου δεν γίνεται από τους μηχανοδηγούς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό

    Χωρίς να έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν το "σχέδιο δράσης" για γεφύρωση των διαφορών στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού, το οποίο τους είχε ζητήσει το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, προσέρχονται στη σημερινή συνάντηση στη Γενεύη ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

    Η αποτυχία στη διαμόρφωση του "σχεδίου δράσης" οφείλεται, αφενός στην εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε το Δεκέμβριο ο κ. Έρογλου με αποτέλεσμα τον περιορισμό των απευθείας συναντήσεων με τον κ. Χριστόφια, και αφετέρου στο γεγονός ότι ο κ. Έρογλου στις δύο συναντήσεις στις 12 και 21 Ιανουαρίου προσήλθε με ιδιαίτερα σκληρές θέσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, με τις οποίες ουσιαστικά αναίρεσε όσα είχε συμφωνήσει για το κεφάλαιο αυτό ο προκάτοχός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Επιπλέον, ο κ. Έρογλου απορρίπτει τη συζήτηση του περιουσιακού μαζί με το εδαφικό και αξιώνει συζήτηση στο τέλος των διαπραγματεύσεων του εδαφικού, με το κεφάλαιο της ασφάλειας. Επίσης, αρνείται να συζητήσει ως ξεχωριστό κεφάλαιο το ζήτημα των Τούρκων εποίκων.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη αποσκοπεί πρωτίστως να διατηρήσει ζωντανή τη διαδικασία, αφού θεωρείται από όλους δύσκολη η όποια συμφωνία που θα δίνει αποτέλεσμα.

    Ωστόσο, η εμμονή της τουρκικής πλευράς να κινείται μέσα σ' ένα συνομοσπονδιακό πλαίσιο διαπραγμάτευσης δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για κάποιο αποτέλεσμα. Γι' αυτό και φαίνεται πως ο Μπαν κι Μουν θα επιδιώξει στο πρώτο μέρος της συνάντησης με τους δύο ηγέτες να ανοίξει όλα τα κεφάλαια, ευελπιστώντας ότι μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να πετύχει κάτι θετικό. Όπως δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, "το σχέδιο για τη συνάντηση είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας θα συναντήσει τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια του πρωινού στις 26 Ιανουαρίου και θα συζητήσουν τα κύρια ζητήματα που συνιστούν τις συνομιλίες για το Κυπριακό", προσθέτοντας ότι "θα υπάρξει και γεύμα εργασίας και έτσι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια γεύματος και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί γύρω στις 14:30".

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν φαίνεται να είναι αρνητική σε συζήτηση επί όλων των βασικών θεμάτων κατά τη συνάντηση της Γενεύης, ωστόσο, άφησε να διαφανεί πως δεν τίθεται θέμα διασύνδεσης άσχετων μεταξύ τους θεμάτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ζητήσει στη συνάντηση της Γενεύης από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις τους και για τις όποιες συγκλίσεις υπάρξουν, να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα επαναξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και γι' αυτό θα ζητήσουν έστω και σε μερικά κεφάλαια να επιτευχθεί συμφωνία.

    Υπό τις σημερινές συνθήκες και δεδομένα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Λευκωσία, αυτό μπορεί να γίνει "μόνο στα θέματα οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε καμία περίπτωση στα κεφαλαιώδη και σημαντικά, όπως διακυβέρνηση, εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια και έποικοι". Ο διεθνής οργανισμός, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τη φόρμουλα αυτή ως διαδικαστική, αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε σχέση με δύο ζητήματα: Πρώτο, θα τονίσει πως δεν θα είναι "ενδιάμεση συμφωνία" (που επί της ουσίας θα είναι) και, δεύτερο, δεν θα ανατρέπει ποσώς το δόγμα "τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα".

    Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στη συνάντηση, όπως συνάγεται από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου και πληροφορίες από άλλους συνεργάτες του, αναμένεται να ζητήσει από τον Ντερβίς Έρογλου να ξεκαθαρίσει τις ακριβείς του προθέσεις σε σχέση με πτυχές του Κυπριακού, στις οποίες έχουν ήδη επιτευχθεί συγκλίσεις, όταν συνομιλητής ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της διασταυρούμενης ψήφου, για το οποίο όλες οι συγκλίνουσες ενδείξεις φέρουν τον κ. Έρογλου να μην αποδέχεται τα συμφωνηθέντα με τον προκάτοχό του.

    Επίσης, ο κ. Χριστόφιας αναμένεται να τεκμηριώσει τη θέση του ότι οι τελευταίες προτάσεις Έρογλου οδηγούν σε συνομοσπονδία και στην κηδεμόνευση της Κύπρου από την Άγκυρα με δικαίωμα εγγύησης και στις δύο συνιστώσες πολιτείες. Πέραν αυτών θα υπάρξουν από πλευράς του Δ. Χριστόφια συγκεκριμένες εισηγήσεις για να δοθεί ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εκτιμά ότι ουσιαστική διαπραγμάτευση θα μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία, εφ' όσον τις κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν και νοουμένου ότι θα ανάψει το "πράσινο φως" προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ''πρακτικών λύσεων'' και παρόμοιο βήμα, είπε, μπορεί να κάνει και η άλλη πλευρά.

    Η θέση του είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορούν να διαιωνίζονται. ''Τον Μάρτιο είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε σε μια απόφαση. Εάν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία, θα συνεχίσουμε. Εάν οι διαφωνίες δεν μπορούν να απομακρυνθούν, τότε αυτό πρέπει να το ανακοινώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και θα ζητήσουμε να πάρει μια απόφαση'', δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις".

    Ο κ. Έρογλου παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα με τον κ. Χριστόφια δεν μπόρεσαν να σημειώσουν στις συνομιλίες αρκετή πρόοδο, αλλά μόνο μερική συμφωνία στο κεφάλαιο της Οικονομίας.

    Για τις προτάσεις του στο θέμα της διακυβέρνησης υποστηρίζει ότι αυτές δεν είναι εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ και αναφορικά με το περιουσιακό προτάσσει την ανταλλαγή και την αποζημίωση και αφήνει μικρό ενδεχόμενο για την επιστροφή περιουσιών. Για τα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και το εδαφικό, ο κ. Έρογλου δέχεται ότι δεν συζητήθηκαν και επιμένει ότι υπάρχουν δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων.

    Τέλος, κατηγορεί τον κ. Χριστόφια ότι αρνείται μια τετραμερή συνάντηση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, Τουρκίας και Ελλάδας, στην οποία θα μπορούσε, κατά τον ίδιο, αν θέλει να συμμετάσχει και η Βρετανία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αίγυπτος: Αιματηρή διαδήλωση

    Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία χθες στο Σουέζ (βόρεια Αίγυπτο), και ένας αστυνομικός πέθανε τελικά μετά από σοβαρό τραυματισμό του στο Κάιρο, έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Οι δύο διαδηλωτές στο Σουέζ έχασαν τη ζωή τους μετά από συγκρούσεις με τους αστυνομικούς στους οποίους πετούσαν πέτρες, οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με δακρυγόνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Ο αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματα του μετά από τον ξυλοδαρμό του από τους διαδηλωτές σε ένα συλλαλητήριο στο κέντρο του Καΐρου, σύμφωνα με την αιγυπτιακή ασφάλεια.

    Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη την Αίγυπτο, για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που είναι στην εξουσία εδώ και τρεις δεκαετίες, παίρνοντας ως παράδειγμα τις διαδηλώσεις της Τυνησίας που προκάλεσαν την ξαφνική αποχώρηση του Προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 January 2011 - 7:30:16 UTC