Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
  • [02] Αποκαλυπτήρια ανδριάντα Κ. Καραμανλή Video
  • [03] Άρχισε ο διάλογος
  • [04] Απάτη μαμούθ κατά του ΙΚΑ ο»Ώ

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

    Σημαντικός σταθμός στην πορεία για τη διαμόρφωση, ως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου, μίας τελικής συμφωνίας, τόσο για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, όσο και για τη δημιουργία του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, είναι η σημερινή και αυριανή σύνοδος του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες.

    Βασικό θέμα συζήτησης στο σημερινό Eurogroup θα αποτελέσει η ενίσχυση των πόρων του υφιστάμενου Μηχανισμού Στήριξης, καθώς και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του. Στο ζήτημα αυτό έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντίθετη, ωστόσο, παραμένει η Γερμανία, διαμηνύοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αυξηθούν τα κεφάλαια του Μηχανισμού. Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αφήνει να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα συναινούσε στην αύξηση των χρημάτων του Μηχανισμού, αν οι χώρες της ευρωζώνης δεχτούν, ως αντάλλαγμα, να εφαρμόσουν αυστηρή πολιτική οικονομικής λιτότητας.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως «δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις» όσον αφορά την ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων του Ταμείου Στήριξης της Ευρωζώνης.

    Σε αυτό το πνεύμα, τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin θα εξετάσουν την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, και η οποία συνιστά στις χώρες του ευρώ μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, οι υπουργοί οικονομίας καλούνται να επιταχύνουν το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, δεδομένου ότι έως το Μάρτιο θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία γενική προσέγγιση, ούτως ώστε να υιοθετηθούν συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

    Μέσα σε αυτό το θολό κλίμα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα εξετάσουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι πόροι του Μηχανισμού, αλλά και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητές του. Όπως δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, εξετάζεται η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από το Μηχανισμό, ενώ ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, επισήμανε ότι συζητείται ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του Ταμείου, στο 1,5 τρισ. Ευρώ, από τα 750 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα.

    Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των δανείων προς την Ελλάδα, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, απάντησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου συμφώνησε στην ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

    Τέλος, οι υπουργοί οικονομικών θα εξετάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο από τα μέσα του 2013. Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εcofin, υπενθυμίζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου κάλεσε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να ολοκληρώσουν τις διεργασίες για τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου.

    "Στο σημερινό Eurogroup, θα πρέπει να κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες μας", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

    Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν απέκλεισε κατηγορηματικά την περασμένη Τετάρτη το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας ή άλλης χώρας της Ευρωζώνης, ορισμένες επενδυτικές τράπεζες εξακολουθούν να κυκλοφορούν σχετικά σενάρια. Δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι η Goldman Sachs και η Barclays θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με το μοντέλο Μπρέιντι, που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από 22 χρόνια για να αντικατασταθεί το χρέος 17 υπερχρεωμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής με νέο χρέος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αποκαλυπτήρια ανδριάντα Κ. Καραμανλή Video

    Οι αναφορές στο έργο, την προσφορά και την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπηρέτησε την Ελλάδα ως υπουργός, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυριάρχησαν στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη.

    «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκίνησε ως νεωτεριστής πολιτικός. Στη συνέχεια έγινε εθνάρχης. Και σήμερα είναι σύμβολο», υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι εκτός από σύμβολο εθνικής ενότητας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν και ο ηγέτης της αντίπαλης πολιτικής παράταξης για δεκαετίες. «Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία όχι απλά και μόνον ο τυπικός λόγος σεβασμού και τιμής, αλλά και η ιστορική αξιολόγηση της άλλης πλευράς», είπε.

    «Από σήμερα ένας μεγάλος Ελληνας από τη Μακεδονία θα είναι παρών καθημερινά στη ζωή μας. Τα άψυχα αγάλματα παίρνουν ζωή απ΄το έργο και την προσωπικότητα του ονόματος που φέρουν», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

    «Ημέρα μνήμης και τιμής ενός μεγάλου άνδρα που πρόσφερε πολλά», χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Άρχισε ο διάλογος

    Άνοιξε σήμερα ουσιαστικά ο διάλογος μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που αφορά την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

    Τον κύκλο του διαλόγου άνοιξαν οι τεχνικοί και διοικητικοί της ΕΘΕΛ (Λεωφορεία), αντιπροσωπεία των οποίων είχε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό κ. Δημήτρη Ρέππα και ενδελεχή συζήτηση με τον γγ του υπουργείου κ. Χάρη Τσιόκα.

    Από την πλευρά του υπουργείου δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά όπως προκύπτει από τα όσα είπε η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο διάλογος διεξήχθη σε ειλικρινή βάση και για τις δύο πλευρές με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τις δημόσιες συγκοινωνίες και το επιβατικό κοινό. Πρόσθεσαν επίσης ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου και επανέλαβαν ότι για αυτούς οι «κόκκινες γραμμές» είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών, το ενιαίο μισθολόγιο, ο γενικός κανονισμός εργασίας και η συλλογική σύμβαση.

    Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν αύριο οι εργαζόμενοι των δύο δημοφιλών μέσων σταθερής τροχιάς του Μετρό και του ΗΣΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι για αύριο οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο έχουν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, για να κάνουν Γενική Συνέλευση με αντικείμενο την επικύρωση των προτάσεων που θα καταθέσουν στο διάλογο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Απάτη μαμούθ κατά του ΙΚΑ

    Απάτη μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής μετά από δώδεκα μηνύσεις που υπέβαλε ο διοικητής του Ιδρύματος.

    Σύμφωνα με τις μηνύσεις, ομάδα αγνώστων ατόμων υπέβαλε μέσω Ιντερνετ ψεύτικες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ δηλώνοντας εργαζόμενους και μέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν σε έργα, είτε φανταστικά, είτε πραγματικά (οικοδομές κλπ), με ένσημα πιστωμένα χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτών των έργων να γνωρίζουν το παραμικρό.

    Οι δηλωμένοι εργαζόμενοι που είχαν κάνει την συμφωνία με τα κυκλώματα έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και όλες τις παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) καταβάλλοντας την εισφορά που τους αναλογούσε στο ΙΚΑ, και στον δήθεν εργοδότη το ποσό που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, ο οποίος όμως δεν το κατέβαλε στο ΙΚΑ, όπως υποχρεούται από το νόμο.

    Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, προκλήθηκε ζημιά για το ΙΚΑ που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ "οι εργοδότες" οικειοποιούνταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από αυτά που δεν κατέβαλαν. Αυτό σύμφωνα, με αρμόδιο αξιωματικό, γινόταν κατά κόρον σε όλη την Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια.

    Την ικανοποίησή της για το καίριο κτύπημα σε οργανωμένα κυκλώματα, που έβλαπταν το Ίδρυμα κατά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκφράζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 January 2011 - 19:30:14 UTC