Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήσεις 12,7 % κατά μέσο όρο στα τιμολόγια της ΔΕΗ εισηγείται η ΡΑΕ
  • [02] Συστάσεις για τις χριστουγεννιάτικες αγορές παιχνιδιών
  • [03] Έκθεση "Σόρογκας 50 χρόνια ζωγραφική"
  • [04] "Με τις υγείες σας"
  • [05] Η "Μηδενική Ανοχή", ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε γραφεία πολιτικών
  • [06] Το ΔΝΤ σκοπεύει να αρχίσει τις αποστολές του στην Ιταλία, αρχές του 2012
  • [07] Εξήντα έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2011
  • [08] "Τέλος" ο Γκαρίδο από τη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία
  • [09] "Η Νίκη" της Λούλας Αναγνωστάκη στο Εθνικό
  • [10] Νέα βιο-μπαταρία μετατρέπει τα άχρηστα χαρτιά σε ηλεκτρισμό!
  • [11] Η Κίνα αντιτίθεται στη ρύθμιση για εξαγορά ρύπων από τις αεροπορικές εταιρείες
  • [12] Η αύξηση των παλμών της καρδιάς,με το πέρασμα του χρόνου είναι ένδειξη κινδύνου
  • [13] Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Πάσης Ελλάδος,Ιερώνυμου
  • [14] Ο Fitch απειλεί να υποβαθμίσει 41 πόλεις της Ιταλίας
  • [15] Πενήντα επτά νεκροί, 176 τραυματίες στις βομβιστικές επιθέσεις της Βαγδάτης

  • [01] Αυξήσεις 12,7 % κατά μέσο όρο στα τιμολόγια της ΔΕΗ εισηγείται η ΡΑΕ

    Αυξήσεις 12,7 % κατά μέσο όρο στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναπροσαρμογή τους ανά εξάμηνο (κάθε 1η Ιανουαρίου και 1η Ιουνίου) με βάση την εξέλιξη του κόστους, απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης και περαιτέρω περιορισμό των κλιμακίων κατανάλωσης που εφαρμόζονται στους λογαριασμούς για τους οικιακούς καταναλωτές, προβλέπει η τελική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό από 1ης Ιανουαρίου.

    Η τελική απόφαση για το ύψος των αυξήσεων θα ληφθεί πάντως από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανώς ύστερα και από ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ εισηγείται την αύξηση του μέσου εσόδου της ΔΕΗ στα 78,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 69,78 ευρώ που ήταν το 2011 (αύξηση 12,7 %). Το μέσο έσοδο προτείνεται να διαμορφωθεί σε 89,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, 93,7 ευρώ για τους επαγγελματίες και 77,9 για τους λοιπούς καταναλωτές στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αγρότες. Με βάση αυτόν τον δείκτη θα καθορίσει η ΔΕΗ τα αναλυτικά τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2012 για κάθε κατηγορία καταναλωτών.

    Μία ακόμη σημαντική αλλαγή που προτείνει η ΡΑΕ είναι να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, με βάση την εξέλιξη των τιμών χονδρικής. Σύμφωνα με την πρόταση, έως τις 15 Μαίου κάθε χρόνου η ΔΕΗ θα καταθέτει στη ΡΑΕ στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους. Αν η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο υπερβαίνει το 15 % (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) τότε θα γίνεται αντίστοιχη αναπροσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιουνίου. Αντίθετα, αν η διαφορά είναι μικρότερη από 15 % οι χρεώσεις θα παραμένουν ίδιες. Η ΡΑΕ αναφέρει μάλιστα ότι είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση και για το 2011 αλλά δεν υιοθετήθηκε και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ θα παρουσιάσει πιθανώς εφέτος ζημιές.

    [02] Συστάσεις για τις χριστουγεννιάτικες αγορές παιχνιδιών

    Αθήνα, Ελλάδα 21/12/2011 18:48 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Συστάσεις προς τους καταναλωτές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές παιχνιδιών

    Αγοράζετε παιχνίδια από αξιόπιστα καταστήματα και σημεία πώλησης, συστήνει μεταξύ άλλων στους γονείς για τις χριστουγεννιάτικες αγορές παιχνιδιών η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, προκειμένου τα δώρα που θα αγοράσουν να είναι ασφαλή.

    Κατά την επιλογή ενός παιχνιδιού συστήνεται στους καταναλωτές:

    - Διαβάστε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες - ποτέ μην αγοράζετε παιχνίδια που ΔΕΝ φέρουν το σήμα CE .

    - Επιλέξτε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, τις ικανότητες του παιδιού και το επίπεδο δεξιοτήτων.

    - Ποτέ μην αγοράσετε ένα παιχνίδι που φέρει την ακόλουθη προειδοποίηση για ένα παιδί κάτω των 3 ετών.

    - Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα κομμάτια για παιδιά κάτω των 3 ετών.

    Μετά την αγορά ενός παιχνιδιού:

    - Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για τη σωστή συναρμολόγηση του παιχνιδιού και τη χρήση.

    - Παρακολουθείτε τα παιδιά καθώς παίζουν ή αν χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό προστασίας που προορίζεται για ορισμένα παιχνίδια (πατίνια ,τροχοπέδιλα, ποδήλατα)

    - Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια παίζονται όπως έχουν σχεδιαστεί και σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες χρήσης. Επίσης ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.

    - Ελέγξτε τα παιχνίδια από καιρού εις καιρόν αν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού.

    - Πετάτε όλες τις συσκευασίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασφυξίας.

    - Τηρείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης.

    - Διδάξτε στα παιδιά σας να μαζεύουν τα παιχνίδια τους

    - Αναφέρετε οποιαδήποτε προβλήματα ασφάλειας ενός παιχνιδιού στον λιανοπωλητή ή τον κατασκευαστή.

    [03] Έκθεση "Σόρογκας 50 χρόνια ζωγραφική"

    Μια κιβωτός ενός ρημαγμένου κόσμου, που μέσα στη μοναξιά του διαμαρτύρεται για τη φθορά, αποτυπώνεται δραματικά σε μισογκρεμισμένους τοίχους ερειπίων με μαύρα ανοίγματα, σε σκουριασμένες λαμαρίνες, σαπισμένα θαλάσσια ξύλα, σε μηχανήματα εγκαταλελειμμένα σε κάποιο λατομείο, σε γυναικεία πορτρέτα που θυμίζουν επιτύμβια άλλης εποχής.

    Είναι το εικαστικό σύμπαν του Σωτήρη Σόρογκα, που με εμμονή, συνοχή και χωρίς παρεκκλίσεις δημιουργεί εδώ και 50 χρόνια. Η μακρόχρονη διαδρομή του αποκαλύπτεται στην αναδρομική έκθεση, που εγκαινιάστηκε, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

    Οι λυρικής αφήγησης πίνακες του Σωτήρη Σόρογκα «δεν κρυσταλλώνουν μόνο το δράμα της φθοράς, αλλά και την τραγωδία της ιστορίας», γράφει ο ποιητής-δοκιμιογράφος, Δημήτρης Κοσμόπουλος, στον πλούσιο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση. «Η επιβλητική μετάπλαση αυτού του κόσμου συνδέει το τραγικό στοιχείο με τη διερεύνηση για την αποκάλυψη ενός τέλους, δηλαδή ενός σκοπού που αιωρείται ως η υποδόρια προοπτική της τελικής αποκατάστασης», λέει.

    Η αναδρομική έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα στο Μουσείο Μπενάκη, είναι κατά τον δημιουργό της, μία καταγραφή αισθητικών βιωμάτων που δεν περιορίζει το αποτέλεσμα σε μία μονοδιάστατη ερμηνεία. Χωρίζεται σε δέκα θεματικές ενότητες με τα κυρίαρχα, στο έργο του, μοτίβα που επανέρχονται σε όλη την πορεία του: τις «Πέτρες», τα «Άλογα» (οξύ εικαστικό σχόλιο κατά της δικτατορίας), τα «Αρχαία Μάρμαρα», για τα οποία αντλεί στοιχεία από την ποίηση του Σεφέρη, τα «Πορτρέτα», τις «Σκουριές» από τα λατομεία της Πεντέλης και του Λαυρίου, τα «Μαύρα ανοίγματα», που εναλάσσονται από το σκοτάδι στο φως.

    Η έκθεση «Σόρογκας 50 χρόνια ζωγραφική», θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου.

    [04] "Με τις υγείες σας"

    Ο χρόνος σταμάτησε εκεί, γύρω στο 1900. Παλιά έπιπλα, διάκοσμος που γεμίζει τον χώρο με την εικόνα ενός αιώνα πριν, ανακαλούν αξίες και πρακτικές που έσβησαν αθόρυβα μέσα στη σύχρονη εποχή. Κυρίως, όμως, υπηρεσίες που εξέπνευσαν κι αυτές στο χρονοντούλαπο των παλιών επαγγελμάτων. Όλα αυτά βρίσκονται και πάλι στο σήμερα, σε έναν ήσυχο δρόμο στο Κολωνάκι, στο μπαρμπέρικο του «1900».

    Όαση για τους νοσταλγούς της απόλαυσης της μοναδικής περιποίησης που πρόσφεραν τα παλιά μπαρμπέρικα στον ανδρικό πληθυσμό, το «1900», γίνεται σήμερα στέκι και τάση, που ξεχωρίζει. Ξύρισμα με την παλιά μακριά λεπίδα του ξυραφιού, κούρεμα με τον παραδοσιακό τρόπο, ακόμη και αποτρίχωση με την αραβική τεχνική της κλωστής, που προσφέρεται δωρεάν, είναι οι βασικές υπηρεσίες που δύσκολα θα μπορούσε ένας άνδρας να βρει σήμερα. Και μάλιστα σε τιμές κουρείου, που απέχουν αρκετά από εκείνες των κομμωτηρίων της περιοχής.

    Η περιπέτεια, για τον ιδιοκτήτη και εμπνευστή του «1900», Παναγιώτη Γρηγορίου, άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αποφάσισε να υλοποιήσει ένα παλιό του όνειρο.

    «Αυτό ονειρευόμουν δέκα χρόνια πριν κάνω το άλμα, μαζεύοντας τα έπιπλα σε μία αποθήκη», λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Γρηγορίου, πρώην μάνατζερ της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

    Το κουρείο και η ατμόσφαιρα, που υπήρχε παλιά μέσα σε αυτό, έναν χώρο αποκλειστικά για άνδρες, ένα είδος λέσχης, όπως λέει, τον γοήτευε από παιδί, όταν τον πήγαινε ο πατέρας του εκεί. Στο Κάιρο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

    «Ο μοναδικός χώρος, όπου οι άνδρες μπορούσαν να περιποιηθούν τον εαυτό τους, ήταν το μπαρμπέρικο. Εκεί μπορούσαν να χαλαρώσουν, να συναντήσουν γνωστούς και φίλους, να έρθουν σε επαφή με νέο κόσμο, ακόμη και να κλείσουν δουλειές. Αυτό χάθηκε. Αυτό ήθελα να δημιουργήσω ξανά και το πέτυχα», προσθέτει.

    Με το όνομα «1900», όπως λέει, ήθελε να ...δώσει εποχή.

    [05] Η "Μηδενική Ανοχή", ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε γραφεία πολιτικών

    Η οργάνωση "Μηδενική Ανοχή", που έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν με εμπρηστικές ενέργειες, ανέλαβε την ευθύνη με επιστολη που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του διαδικτύου athens.indymedia.org, για τις επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς, στα γραφεία της αναπλ. υπουργού Εξωτερικών Μαριλιζας Ξενογιαννακοπούλου, στις 14 Νοεμβρίου 2011 στην οδό Σόλωνος 46, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στις 13 Δεκεμβρίου 2011 στην οδό Ακαδημίας 28 και στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου την ιδια μέρα και ώρα στον από πάνω όροφο του ίδιου κτιρίου.

    Η επιστολή, που αρχίζει με μία ρήση-προσκληση του Β. Ουγκώ προς τον λαό να γκρεμίσει τον διεφθαρμένο μηχανισμό εξουσίας για να πάψει η μιζέρια, γίνεται αναφορά στην κατασταση στην Ελλάδα, στην "κατοχή" της τρόικας, στην κρίση που πληρώνει ο λαός και "στο ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας" της δημόσιας περιουσίας και επιρρίπτει ευθύνη στον πολιτικό κόσμο και στα ΜΜΕ.

    Ειδική αναφορά κάνει στη στάση του ΚΚΕ στα επεισόδια του Συντάγματος που "εξακολουθεί να διακατέχεται απο ειρινικές διαθέσεις" και "έδωσε τα διαπιστευτήρια του στο ΠΑΣΟΚ", ενώ "πόλεμος με συνθήματα και χειροκροτήματα δεν υφίσταται".

    Ενδιαφέρον έχει η αναφορά στη Βάσω Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία η αστυνομία απέκρυψε την τοποθέτηση εμπρηστικής βόμβας στο γραφείο της, που είναι η δεύτερη φορά που γίνεται στόχος, (πρώτη ήταν τον περασμένο Απριλιο) και ο συντάκτης περνάει σε άλλο επίπεδο απειλής. Συγκεκριμένα, στον επίλογο και δεύτερο υστερόγραφο της επιστολής, την προειδοποιεί όταν βγαίνει από το σπίτι της να κοιτά δύο και τρεις φορές από εδώ και πέρα.

    [06] Το ΔΝΤ σκοπεύει να αρχίσει τις αποστολές του στην Ιταλία, αρχές του 2012

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσεότι σκοπεύει να αρχίσει τις αποστολές του στην Ιταλία για την οικονομική της πολιτική στις αρχές του 2012.

    "Το ΔΝΤ ολοκλήρωσε σήμερα μια σύντομη επίσκεψη στη Ρώμη, όπου μια αποστολή που αποτελείτο από δύο από τους εκπροσώπους του συναντήθηκε με τις νέες αρχές και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της κατάστασης στο δημοσιονομικό επίπεδο", δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

    "Η ομάδα είχε επίσης γόνιμες συνομιλίες για τις λεπτομέρειες των αποστολών, τις οποίες είχαν ζητήσει οι ιταλικές αρχές και ως εκ τούτου προβλέπεται εφεξής να αρχίσουν στις αρχές του 2012", προσέθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    [07] Εξήντα έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2011

    Εξήντα έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους καλύπτοντας τις εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες, το οργανωμένο έγκλημα στο Μεξικό ή την πολιτική αναταραχή στο Πακιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (RSF).

    Δέκα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν, οι περισσότεροι από τους οποίους δολοφονήθηκαν, γεγονός που καθιστά για δεύτερη χρονιά τη χώρα αυτή ως την πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με την RSF, η οποία εδρεύει στο Παρίσι, στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν εφέτος τη ζωή τους διπλασιάσθηκε, φθάνοντας τους είκοσι.

    Ιδιος αριθμός δημοσιογράφων σκοτώθηκε στη Λατινική Αμερική, θύματα εγκληματικών συμμοριών.

    Υπολογίζεται ότι 1.044 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν εφέτος-περίπου διπλάσιος αριθμός από το 2010-λόγω κυρίως της Αραβικής 'Ανοιξης, καθώς επίσης στη διάρκεια διαδηλώσεων σε χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Λευκορωσία, η Ουγκάντα, η Χιλή και οι ΗΠΑ.

    "Από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ως το Κουζντάρ του νοτιοδυτικού Πακιστάν και από το Μογκαντίσου μέχρι τις Φιλιππίνες, οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν οι δημοσιογράφοι σε περιόδους πολιτικής αστάθειας ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά το 2011", τονίζει στην ανακοίνωσή της η RSF.

    Η οργάνωση τονίζει ότι η Κίνα, το Ιράν και η Ερυθραία παραμένουν οι χώρες με τους περισσότερους δημοσιογράφους στις φυλακές τους.

    Οι δέκα περιοχές του κόσμου, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες σύμφωνα με την RSF, συμπεριλαμβάνουν το Αμπιτζάν, επιχειρηματική πρωτεπυουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου τουλάχιστον δυο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βιαιοτήτων την περίοδο των εκλογών και η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου όπου δημοσιογράφοι δέχθηκαν συστηματικά επιθέσεις από οπαδούς του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ πριν παραιτηθεί, το Φεβρουάριο.

    Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, η Ντεράα, η Χομς και η Δαμασκός στη Συρία, η Πλατεία της Αλλαγής στη Σανάα της Υεμένης και το προπύργιο των εξεγερμένων της Λιβύης, Μισράτα.

    Πέρυσι, 57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η χειρότερη χρονιά της περασμένης δεκαετίας για τους δημοσιογράφους ήταν το 2007, όταν εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ ο αριθμός των νεκρών εκπροσώπων του Τύπου ανήλθε σε 87.

    [08] "Τέλος" ο Γκαρίδο από τη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία

    Ο αποκλεισμός της Βιγιαρεάλ στο κύπελλο Ισπανίας από τους ερασιτέχνες της Μιράντες, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στην συνεργασία του Χουάν Κάρλος Γκαρίδο με την διοίκηση του ισπανικού συλλόγου.

    Ο 42χρονος τεχνικός απολύθηκε από το «κίτρινο υποβρύχιο», αφού εκτός από τον αποκλεισμό-σοκ στο κύπελλο, η Βιγιαρεάλ κινδυνεύει με υποβιβασμό από την πριμέρα ντιβιζιόν, ούσα στην 17η θέση της βαθμολογίας, ενώ κατετάγη 4η και τελευταία στον όμιλό του τσάμπιονς λιγκ, όπου δεν πήρε βαθμό στις έξι αναμετρήσεις με Νάπολι, Μάντσεστερ Σίτι και Μπάγερν Μονάχου.

    [09] "Η Νίκη" της Λούλας Αναγνωστάκη στο Εθνικό

    Σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα από το Θέατρο Τέχνης, η «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη -έργο εμβληματικό που συνδιαλέγεται με τη μοναξιά και το αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, γραμμένο από μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς- ανεβαίνει στη Νέα Σκηνή του Εθνικού, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Η παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούν η Ρένη Πιττακή και η Μαρία Κεχαγιόγλου, έκανε πρεμιέρα στις21 Δεκεμβρίου.

    Ξεριζωμένοι βίαια από την πατρίδα, ο Νίκος, η αδελφή του και η μητέρα τους, ζουν σε μία βιομηχανική πόλη της Γερμανίας, όπου βρίσκονται πολλοί Έλληνες μετανάστες. Η οικογένεια, στην προσπάθειά της να επιβιώσει, παλεύει να αφήσει πίσω το χθες και να προσαρμοστεί σε μία διαφορετική αντίληψη ζωής και κοινωνικών συμβάσεων. Όμως, η Ελλάδα και οι ανοιχτές πληγές της βρίσκονται παντού. Ο Νίκος εμπλέκεται άθελά του σε έναν ιστό από πολιτικές σκοπιμότητες και γίνεται μοχλός και θύμα σε ένα σκοτεινό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτοί που μένουν πίσω μοιάζουν καθηλωμένοι στον ξένο τόπο.

    Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη, που γράφτηκε το 1978, σηματοδοτεί στροφή της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως σε μια πιο ρεαλιστική γραφή, χωρίς όμως να «προδίδει» στο ελάχιστο το βαθύ ποιητικό βλέμμα, που διατρέχει όλο της το έργο. Απογυμνωμένη από μελοδραματισμούς, αλλά εμποτισμένη με την κατάρα της ελληνικής φυλής, τον εμφύλιο σπαραγμό, η Νίκη κάνει ένα τολμηρό και ψύχραιμο σχόλιο στα βαθιά ριζωμένα πολιτικά αδιέξοδα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

    «Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη διατρέχει τον χρόνο για να αποδειχτεί εμβληματικό έργο της νεοελληνικής συνείδησης. Μία οικογένεια δίχως αγάπη, Έλληνες που μεταφέρουν παλιές ιστορίες εμφύλιας διαμάχης στη μυθική Γερμανία της μετανάστευσης, ζουληγμένοι "ήρωες" που αναζητούν την κίνηση για να καταλήξουν στην καθήλωση..», αναφέρει ο σκηνοθέτης για το έργο.

    [10] Νέα βιο-μπαταρία μετατρέπει τα άχρηστα χαρτιά σε ηλεκτρισμό!

    Η ιαπωνική εταιρία Sony παρουσίασε μία καινοτομική μπαταρία που τροφοδοτείται με άχρηστα χαρτιά, από τα οποία ''γεννά'' ηλεκτρισμό, καθώς τα μετατρέπει αρχικά σε ζάχαρη, η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιείται ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ρεύματος.

    Η μπαταρία παρουσιάστηκε στην έκθεση Eco-Products του Τόκιο ως προϊόν φιλικό στο περιβάλλον, καθώς δεν χρησιμοποιεί επιβλαβή τοξικά χημικά ή μέταλλα, σύμφωνα με το BBC. Οι μηχανικοί της εταιρίας έκαναν μία μικρή επίδειξη, καλώντας τα παιδιά να ρίξουν χαρτάκια σε ένα υγρό που αποτελείτο από νερό και ένζυμα και στη συνέχεια να το ανακινήσουν. Λίγο αργότερα, χάρη στην ενέργεια που είχε παραχθεί στο μεταξύ, ένας μικρός ανεμιστήρας, συνδεμένος με το υγρό, άρχισε να δουλεύει.

    Το υγρό περιέχει το ένζυμο κελλουλάση, το οποίο αποδομεί τα χαρτιά και έτσι παράγει γλυκόζη. Αυτή συνδυάζεται με οξυγόνο και άλλα ένζυμα, με τελικό προϊόν τη δημιουργία ηλεκτρονίων και ιόντων υδρογόνου. Τα ηλεκτρόνια χρησιμοποιούνται από την μπαταρία για τη γέννηση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ως παραπροϊόν της όλης διαδικασίας προκύπτει νερό και το οξύ γλυκονολακτόνη, που συνήθως χρησιμοποιείται στα καλλυντικά.

    Οι ερευνητές παρομοίασαν την τεχνολογία με τη βιολογική διαδικασία που χρησιμοποιούν τα λευκά μυρμήγκια και οι τερμίτες για να χωνεύουν το ξύλο και να το μετατρέπουν σε ενέργεια. Σε προηγούμενο στάδιο της έρευνάς τους, είχαν χρησιμοποιήσει φρουτοχυμό για να τροφοδοτήσουν με ρεύμα μια μικρή συσκευή ακρόασης μουσικής ''Γουόκμαν''.

    [11] Η Κίνα αντιτίθεται στη ρύθμιση για εξαγορά ρύπων από τις αεροπορικές εταιρείες

    Η Κίνα εκφράζει την αντίθεσή της προς την "μονομερή νομοθετική ρύθμιση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να εξαγοράζουν ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα για τις πτήσεις τους στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, χαρακτηρίζοντάς την "πράσινο φράγμα", το οποίο είναι πιθανόν να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο.

    "Είμαστε αντίθετοι με τη μονομερή νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τον πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα αναφέρερεται ότι η ΕΕ στο όνομα της περιβαλλοντικής προστασίας πλήττει τα συμφέροντα άλλων χωρών, των αεροπορικών εταιρειών και των επιβατών.

    Το σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ προβλέπει ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες που απογειώνονται από ή προσγειώνονται στο έδαφος της Ενωσης θα υποχρεωθούν να εξαγοράζουν το 15% των εκπομπών τους σε CO2 και θα επιβαρυνθούν έτσι με δαπάνη ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσοστό των δωρεάν εκπομπών ρύπων θα μειωθεί από το 85% το 2012 στο 82% από το 2013.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2003 την εφαρμογή του συστήματος αυτού ως μέτρου για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και το 2008 την επέκταση της εφαρμογής του και στις αεροπορικές εταιρείες.

    Η Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών της Αμερικής (ATA), διαμαρτυρόμενη πως μια τέτοια μονομερής ενέργεια παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες για τις αερομεταφορές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, προσέφυγε ενώπιον ενός βρετανικού δικαστηρίου, το οποίο απευθύνθηκε στο Δικαστήριο της ΕΕ για να εκδώσει γνωμοδότηση.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι η υποχρέωση εξαγοράς ποσοστού επί των εκπομπών CO2 από την 1η Ιανουαρίου 2012 είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και απέρριψε την επιχειρηματολογία των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών.

    [12] Η αύξηση των παλμών της καρδιάς,με το πέρασμα του χρόνου είναι ένδειξη κινδύνου

    Οι άνθρωποι που, σε διάστημα μιας δεκαετίας, εμφανίζουν αύξηση στον αριθμό των παλμών της καρδιάς τους σε φάση ηρεμίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο, αλλά και από άλλες αιτίες, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει για πρώτη φορά ότι δεν αρκεί να έχει κανείς υπό έλεγχο τους παλμούς του, πρέπει αυτό να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, με επικεφαλής τον Ούρλικ Γουίσλοφ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν περίπου 30.000 άνδρες και γυναίκες που δεν είχαν κάποιο γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Στη διάρκεια 12 ετών, περίπου 3.000 άτομα πέθαναν, από τους οποίους 975 από καρδιαγγειακή πάθηση και 388 ειδικότερα από ισχαιμικό επεισόδιο.

    Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν κάτω των 70 παλμών το λεπτό στην αρχή της έρευνας, αλλά μετά από 12 χρόνια είχαν αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς τους σε πάνω από 85 (πάντα σε ώρα ηρεμίας), είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο (έμφραγμα) σε σχέση με όσους και στις δύο μετρήσεις, παρά τη διαφορά των 12 ετών, είχαν πάντα κάτω από 70 παλμούς. Αυτό το αυξημένο ποσοστό κινδύνου ισοδυναμεί με εννέα πρόσθετους θανάτους ανά 10.000 ανθρώπους ετησίως.

    [13] Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Πάσης Ελλάδος,Ιερώνυμου

    Αθήνα, Ελλάδα 22/12/2011 10:11 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου

    Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφέρεται στο μήνυμα των Χριστουγέννων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Τονίζει, μεταξύ άλλων πως τίποτε, ακόμη και η πιο μεγάλη τραγωδία, δεν μπορεί να νικήσει την ελπίδα.

    Αναλυτικά το μήνυμά του είναι:

    Τα φετινά Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές. Μα το άστρο της Βηθλεέμ έρχεται να φωτίσει και πάλι τη ζωή μας. Να μας θυμίσει ότι γεννήθηκε ο Χριστός. Ότι ο Θεός «λύτρωσιν απέστειλεν τω λαώ αυτού». Και ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει στρέφει τα μάτια του στον φτωχότερο και ενδοξότερο θρόνο του σύμπαντος, στην ταπεινή φάτνη. Και βλέπει εκεί φως μέγα.

    Δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι ο σύγχρονος βίος απειλείται όλο και περισσότερο από θλίψεις και δοκιμασίες. Ο κόσμος μας ζει το τέλος μιας εποχής και βιώνει την αγωνία ενός απειλητικού και αβέβαιου αύριο.

    Μέ τα μάτια στραμμένα στο φως των Χριστουγέννων, θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους και τον καθένα προσωπικά, με όση δύναμη διαθέτω, ότι ο Θεός μας αγαπά όλους και κανείς δεν στερείται το δικαίωμα στην ελπίδα.

    Η χαρά που αναβλύζει από τη μεγάλη εορτή της γεννήσεως του Χριστού δεν είναι απλώς μια συναισθηματική εκτόνωση, αλλά οφείλεται στην επίγνωση ότι «εν τούτω εφανερώθη η αγάπη του Θεού εν ημίν, ότι τον Υιόν αυτού τον μονογενή απέσταλκεν ο Θεός εις τον κόσμον ίνα ζήσωμεν δι'Αυτού» (Ιωαν.4,9).

    Χριστούγεννα σημαίνει, ότι οι λύπες, οι δοκιμασίες, οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε, ακόμα και οι τραγωδίες που μας πληγώνουν, δεν μπορούν να νικήσουν την ελπίδα. Διότι η αγάπη του Θεού σήμερα γίνεται άμεσα ψηλαφητή αφού ο Χριστός γεννήθηκε για να μας λυτρώσει από τις αληθινές αιτίες των δεινών μας: την αμαρτία και τον θάνατο.

    Να γιατί είναι τόσο θλιβερό και ανάρμοστο οι άρχοντες του κόσμου τούτου να δρουν και να αποφασίζουν για τη ζωή μας σαν να μην γεννήθηκε ο Χριστός. Διότι από όπου εκδιώκεται ο Χριστός, όπου δεν Του παραχωρείται τόπος να γεννηθεί, όπου η διδασκαλία Του περιφρονείται, εκεί επικρατούν η εκμετάλλευση, η απληστία, η αλαζονεία και η μικροψυχία. Εκεί ο άνθρωπος ευτελίζεται και απαξιώνεται. Και τότε εμφανίζονται τραγικές οι συνέπειες, όπως η εξουθένωση και η εκμετάλλευση των φτωχών και των αδύναμων, οι οικονομικές κρίσεις, οι πόλεμοι και οι καταστροφές.

    Σήμερα η χαρά και η ελπίδα χτυπούν και πάλι τη θύρα της καρδιάς μας. «Χριστός γεννάται, δοξάσατε!».

    Ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης! Οι δοκιμασίες και οι δυσκολίες δεν μπορούν να μας καταβάλλουν. «Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστιν Χριστός Κύριος...» (Λουκ. 2,10-12).

    «Χριστός γεννάται» και μας καλεί να κάνουμε ξανά την εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού τρόπο ζωής και αντίδοτο στις θλίψεις.

    Ας ενώσουμε, λοιπόν, τα χέρια και τις καρδιές μας για να εμποδίσουμε να γίνεται ο κόσμος μας κόλαση, ψάλλοντας χαρμόσυνα: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

    [14] Ο Fitch απειλεί να υποβαθμίσει 41 πόλεις της Ιταλίας

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch απείλησε χθες να υποβαθμίσει 41 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη και το Μιλάνο, περιοχές ή περιφέρειες της Ιταλίας, μετά την απειλή του οίκου την Παρασκευή να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ιταλίας.

    Ο Fitch έθεσε υπό "παρακολούθηση με αρνητική προοπτική" τις τοπικές αυτές κοινότητες, όπως και 11 δημόσιους οργανισμούς της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων τα ιταλικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

    [15] Πενήντα επτά νεκροί, 176 τραυματίες στις βομβιστικές επιθέσεις της Βαγδάτης

    Σε 57 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ιρακινό υπουργείο Υγείας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Ζιάντ Ταρίκ, 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 176 τραυματίσθηκαν κατά τις συντονισμένες αυτές επιθέσεις σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 December 2011 - 9:29:25 UTC