Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εφ' όλης της ύλης η συνάντηση Λ.Παπαδήμου - Γ.Παπανδρέου
  • [02] Την υποβάθμιση έξι χωρών της Eυρωζώνης εξετάζει ο οίκος Fitch
  • [03] Στο Ευρωδικαστήριο όσοι δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς όρους
  • [04] Πρόοδο στις συνομιλίες για το PSI αναγνωρίζουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών

  • [01] Εφ' όλης της ύλης η συνάντηση Λ.Παπαδήμου - Γ.Παπανδρέου

    Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ευρωζώνη και η πορεία της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, οι κ.κ. Παπαδήμος και Παπανδρέου συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας και τις πολιτικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα.

    Επίσης τους απασχόλησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και η εν γένει πορεία του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Παπαδήμος είχε ενημερώσει χθες τηλεφωνικά τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    [02] Την υποβάθμιση έξι χωρών της Eυρωζώνης εξετάζει ο οίκος Fitch

    Την άριστη αξιολόγηση της Γαλλίας ("ΑΑΑ") διατηρεί προς το παρόνο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitchυποβαθμίζοντας όμωςσε "αρνητική" (από "σταθερή" που ήταν έως τώρα) την αξιολόγησή του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

    Νωρίτερα,η Fitch ανακοίνωσεότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα έξι χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία.

    Όπως διευκρινίζει ο Fitch,η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, μπορεί να υποβαθμιστούν έως και κατά δύο βαθμίδες μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    Ο οίκος είχε ήδη θέσει τις χώρες αυτές σε επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές.

    Ο Fitch εκτιμά ότι η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών, την περασμένη εβδομάδα, δεν οδήγησε σε μια "συνολική λύση" της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να εμπλακεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Μετά τη σύνοδο της ΕΕ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου ο Fitch κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συνολική λύση στην κρίση της ευρωζώνης είναι, τεχνικά και πολιτικά, άπιαστη", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [03] Στο Ευρωδικαστήριο όσοι δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς όρους

    Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν στο μέλλον να προσάγουν η μία την άλλη στη δικαιοσύνη εάν δεν εγγράψουν σωστά στο σύνταγμά τους ένα "χρυσό κανόνα" για τη δημοσιονομική πειθαρχία τους, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του "δημοσιονομικού συμφώνου".

    Στην τελευταία σύνοδο κορυφής τους, την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών της Ευρωζώνης και να επιβάλουν περιοριστικούς κανόνες, με ένα αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης στην περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, τον λεγόμενο "χρυσό κανόνα".

    Οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσισαν να επεξεργαστούν, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μια διακυβερνητική συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση, σχέδιο με το οποίο συμφώνησαν τελικά και άλλες εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. Μόνο η Βρετανία προτίμησε να μείνει στο περιθώριο.

    Το προσχέδιο της συμφωνίας δόθηκε σήμερα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα πρέπει τώρα να το συζητήσουν. Σύμφωνα με αυτό, οι "χρυσοί κανόνες" θα πρέπει να περιληφθούν στα εθνικά συντάγματα ή σε ισοδύναμους νόμους. Κάθε χώρα που έχει υπογράψει το σύμφωνο και πιστεύει ότι "ένα άλλο μέλος δεν σεβάστηκε" τους όρους για την εφαρμογή του χρυσού κανόνα, θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [04] Πρόοδο στις συνομιλίες για το PSI αναγνωρίζουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών

    Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) έκανε λόγο σήμερα για "πρόοδο" στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την απομείωση κατά 50% του δημόσιου χρέους της χώρας που διακρατούν ιδιώτες πιστωτές.

    "Οι διαβουλεύσεις σημείωσαν πρόοδο σήμερα στο Παρίσι", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το IIF, το τραπεζικό λόμπι που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές.

    "Ο ιδιωτικός τομέας χαιρέτισε τη βούληση των αρχών να εργαστούν για τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας του ανταλλασσόμενου χρέους. Έχει σημειωθεί πρόοδος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να βρουν μια εθελοντική λύση", προσθέτει το Ινστιτούτο.

    Το IIF είχε δεχτεί κατά τη σύνοδο κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, μια συμφωνία με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ γι' αυτή τη διαγραφή του χρέους που πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία νέων ομολόγων.

    Ένδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκπροσωπούνται στην μόνιμη επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 December 2011 - 19:29:26 UTC