Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι άνθρωποι είναι λιγότερο βίαιοι από ποτέ, υποστηρίζει ο ψυχολόγος Στ. Πίνκερ
  • [02] Οι "Αέρηδες" θα συντηρηθούν με απόφαση ΚΑΣ
  • [03] Άρχισαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν
  • [04] Θρίαμβος του ΑΠΟΕΛ, 2-1 την Πόρτο για το Τσάμπιονς Λιγκ
  • [05] Ελεύθερη ηλεκτρονική πρόσβαση στις τιμές ακτινοβολίας που εκπέμπουν κεραίες
  • [06] Σπορά σε περιοχή που κάηκε, για διατήρηση της πανίδας
  • [07] Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορά στη δανειακή σύμβαση, δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης
  • [08] Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος
  • [09] Με άνοδο άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Άνοδος 0,61% στο ΧΑΑ
  • [10] Φόβοι για νέα αντίδραση πυρηνικής σχάσης στον σταθμό της Φουκουσίμα
  • [11] Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Ασάνζ πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία

  • [01] Οι άνθρωποι είναι λιγότερο βίαιοι από ποτέ, υποστηρίζει ο ψυχολόγος Στ. Πίνκερ

    Σε μια εποχή που στη χώρα μας και σε κάθε σχεδόν χώρα του πλανήτη υπάρχει διάχυτη η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι η κάθε μορφής βία βρίσκεται σε άνοδο, αν όχι σε έκρηξη, έρχεται ο διάσημος ψυχολόγος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Στίβεν Πίνκερ, με το νέο βιβλίο του, να ανατρέψει αυτή την εντύπωση, υποστηρίζοντας με πληθώρα στατιστικών στοιχείων και παραδειγμάτων ότι τελικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: οι άνθρωποι είναι σήμερα λιγότερο βίαιοι από ποτέ.

    Με τον εύγλωττο τίτλο "Οι καλύτεροι άγγελοι της φύσης μας: Γιατί η βία έχει μειωθεί", ο Πίνκερ, που δημοσίευσε και σχετικό άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", επιμένει ότι, αν δει κανείς τα πράγματα ψύχραιμα και σε βάθος χρόνου, ο κόσμος μας είναι πιο ειρηνικός από κάθε άλλη εποχή και σήμερα στον πλανήτη μας σκοτώνονται λιγότεροι άνθρωποι σε περιστατικά βίας (πόλεμοι, τρομοκρατία, εγκληματικότητα, ενδοοικογενειακή βία κλπ.) από κάθε άλλη εποχή. Όπως αναφέρει, οι διαχρονικές στατιστικές αποκαλύπτουν πως σταδιακά έχουν μειωθεί οι αριθμοί θανάτων και άλλων μορφών βίας λόγω πολέμου, ρατσισμού, φόνου, βιασμού κ.α.

    Ο Πίνκερ χαρακτηρίζει την υποχώρηση της βίας "ως την πιο σημαντική και λιγότερο αναγνωρισμένη εξέλιξη στην ιστορία του είδους μας", παρόλο που, όπως αναγνωρίζει, κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εντύπωση που διαχέεται μέσω των μέσων ενημέρωσης, καθώς και όσων αισθάνεται ή βιώνει η πλειονότητα των πολιτών.

    Ο Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, που έχουν επίσης προκαλέσει αίσθηση στο παρελθόν, αναφέρει ότι η μείωση της βίας οφείλεται κυρίως στο ότι ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος είναι πιο μορφωμένος και ευαισθητοποιημένος, άρα και πιο πρόθυμος για ειρηνικές διευθετήσεις των προβλημάτων, σε ατομικό, κοινωνικό ή διεθνές επίπεδο.

    [02] Οι "Αέρηδες" θα συντηρηθούν με απόφαση ΚΑΣ

    Οι Αέρηδες, το σημαντικότερο μνημείο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα, θα συντηρηθούν.

    Το πρώτο βήμα έγινε την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όταν τα μέλη του γνωμοδότησαν υπέρ της μελέτης συντήρησης του Ωρολογίου του Κυρρήστου, όπως λέγεται και επίσημα το κτίριο.

    Το μνημείο δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Το μαρτυρούν οι ρωγμές, τα ανοίγματα στους αρμούς, οι απολαξεύσεις, οι μαύρες κρούστες, οι απώλειες χρωμάτων και επιχρισμάτων.

    Όπως επισημάνθηκε, η υγρασία είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του κτιρίου. Γι' αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και η μελέτη αναστήλωσης από την αρμόδια 1η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Το κτίριο κατασκεύασε ο 'Ελληνας αστρονόμος Ανδρόνικος από την Κύρρο της Μακεδονίας το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π. Χ.

    Είναι ένας οκταγωνικός πύργος, ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα, ύψους 13,5 μ. και διαμέτρου 8 μ. Βρίσκεται πάνω σε τρεις μαρμάρινες βαθμίδες, έχει κωνική κεραμοσκεπή στέγη, ενώ αρχιτεκτονικά τη μορφή του συμπληρώνουν ένα κυλινδρικό πρόσκτισμα στη νότια πλευρά και δύο κορινθιακά πρόπυλα στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά. Πάνω στη στέγη υπήρχε ένας ανεμοδείκτης σε μορφή Τρίτωνα, ο οποίος σήμερα δεν σώζεται.

    [03] Άρχισαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν

    Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, με τη συμμετοχή είκοσι χωρών και οργανισμών και στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στο Αφγανιστάν, μια χώρα που έχει πληγεί από δεκαετίες πολέμου.

    Η διάσκεψη που φέρει τον τίτλο "Ασφάλεια και Συνεργασία στην καρδιά της Ασίας" και συνδιοργανώνεται από την Τουρκία και το Αφγανιστάν, διεξάγεται ενώ η εξέγερση των Ταλιμπάν λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και θέτει εν αμφιβόλω την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων έως τα τέλη του 2014.

    [04] Θρίαμβος του ΑΠΟΕΛ, 2-1 την Πόρτο για το Τσάμπιονς Λιγκ

    Μια από τις σημαντικότερες νίκες της ιστορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου πέτυχε το ΑΠΟΕΛ, που νίκησε 2-1 την Πόρτο, στο πλαίσιο του 7ου ομίλου της διοργάνωσης. Ο τεχνικός του πρωταθλητή Κύπρου, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του:

    «Πετύχαμε μία νίκη απέναντι σε μία ομάδα που εγώ προσωπικά θαυμάζω πάρα πολύ, και το είχα δηλώσει και στην πρώτη μας συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή η νίκη σηματοδοτεί ότι ο ΑΠΟΕΛ εκπροσωπεί το κυπριακό ποδόσφαιρο και την καινούργια χρονιά. Άρα σίγουρα είναι από τις πιο σημαντικές νίκες στην ιστορία της ομάδας», δήλωσε ο Σέρβος τεχνικός και συμπλήρωσε:

    Σε ερώτηση για το αν φοβήθηκε ότι η ομάδα του δεν θα έπαιρνε την νίκη αμέσως μετά το 1-1, ο Γιοβάνοβιτς τόνισε:

    «Είναι γεγονός ότι έμεινε λίγος χρόνος μετά την ισοφάριση, δεν ήξερα αν θα κερδίζαμε αλλά ήμουν σίγουρος ότι οι ποδοσφαιριστές μου θα προσπαθούσαν για δεύτερο γκολ. Η Πόρτο στην προσπάθεια της για ολική ανατροπή βγήκε μπροστά βρήκαμε κενούς χώρους και μπορέσαμε να πετύχουμε και δεύτερο γκολ».

    [05] Ελεύθερη ηλεκτρονική πρόσβαση στις τιμές ακτινοβολίας που εκπέμπουν κεραίες

    Καθίσταται δυνατή η διαρκής μέτρηση και καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, του συνόλου των επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που οφείλονται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που αφορά στην ένταξη της Οριζόντιας Πράξης "Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων" στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της "Ψηφιακής Σύγκλισης".

    Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα, οι πολίτες μέσω του διαδικτυακού τόπου που θα δημιουργηθεί, να έχουν πρόσβαση στις μετρήσεις των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που θα καταγράφονται από τους σταθμούς μέτρησης.

    Οι υποδομές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που θα αποτελέσουν το αντικείμενο του έργου θα είναι αυτές που εκπέμπουν σε ευρεία περιοχή συχνοτήτων (100 kHz - 5.5 GHz, αδειοδοτούμενες και μη), αφορά:

    - Δίκτυα ασύρματων επικοινωνιών (όπως δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παλαιάς και νέας γενιάς GSM-900 και GSM-1800 & UMTS), δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης, κλπ

    - Ακτινοβολίες από πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών κλπ

    - Ραντάρ

    - Ραδιοσυσκευές και δίκτυα που δεν απαιτούν άδεια, όπως Wireless Hotspots, εταιρικές ζεύξεις κλπ

    [06] Σπορά σε περιοχή που κάηκε, για διατήρηση της πανίδας

    Υπό την αιγίδα της περιφέρειας Πελοποννήσου, της περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας και των κυνηγετικών συλλόγων Τρίπολης και Μεγαλόπολης, πραγματοποιήθηκε σπορά βίκου, βρώμης και σιταριού στο όρος Τσεμπερού, που το καλοκαίρι καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αρκαδία.

    Η σπορά θεωρήθηκε απαραίτητη επειδή η περιοχή αποτελεί καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών προκειμένου να διατηρηθεί η πανίδα στην συγκεκριμένη περιοχή.

    Παράλληλα, η περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρει ότι θα ακολουθήσει σπορά και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας.

    [07] Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορά στη δανειακή σύμβαση, δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης

    Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορά στη δανειακή σύμβαση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ενώ δεν απέκλεισε να διεξαχθεί και εντός του έτους, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύμβαση.

    "Υπάρχει πιθανότητα να γίνει και πιο μπροστά το δημοψήφισμα, εντός του Δεκεμβρίου", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ανάγνωρισε ότι η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Λοβέρδος εξέφρασαν επιφυλάξεις και ερωτήματα σχετικά με το δημοψήφισμα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά σημείωσε ότι "συμμετείχαν με ένα πολύ θετικό τρόπο στη συζήτηση".

    Ο κ. Καστανίδης εκτόξευσε βολές κατά των τραπεζών, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στάση τους.

    Υποστήριξε ότι οι τράπεζες αντιδρούν και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ελάχιστες "έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν την κρίση", και πως "την αντιμετωπίζουν με κρατική ενίσχυση".

    Κατηγόρησε κόμματα της αντιπολίτευσης πως κινούνται στα όρια της θεσμικής εκτροπής, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά και στις δηλώσεις Σαμαρά, ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται για να μην γίνει το δημοψήφισμα.

    [08] Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος

    Εξιτήριο έλαβε, γύρω στις 9.30 το πρωί, από την Κεντρική Κλινική Αθηνών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου εισήχθη χθες τα ξημερώματα με κοιλιακό άλγος.

    Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόδηθηκε γίνεται λόγος για σαφή βελτίωση της υγείας του κ. Βενιζέλου, τονίζεται ότι απέδωσε η εφαρμοσθείσα συντηρητική αγωγή (αντιβίωση), ενώ οι γιατροί του συνέστησαν να συνεχίσει την αγωγή.

    [09] Με άνοδο άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Άνοδος 0,61% στο ΧΑΑ

    Με άνοδο κατά 27,48 μονάδες (0,51%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.449,05 μονάδες.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε σήμερα κατά 49,55 μονάδες (1,61%) στις 3.117,88 μονάδες ύστερα από τρεις συνεδριάσεις κατά τις οποίες σημείωσε πτώση, με αποκορύφωμα τη χθεσινή, μετά την ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

    Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 1,07% κατά την έναρξη των συναλλαγών.

    Στην Αθήνα,προσπάθεια αντίδρασης της χρηματιστηριακής αγοράς επιχειρείται στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή "βουτιά", εν μέσω ανοδικής αντίδρασης και των ευρωπαϊκών αγορών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:45 διαμορφώνεται στις 757,24 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,61%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,35 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,69% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,91%.

    [10] Φόβοι για νέα αντίδραση πυρηνικής σχάσης στον σταθμό της Φουκουσίμα

    Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου στην Φουκουσίμα ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να διοχετεύει ένα μίγμα ύδατος και βορικού οξέος σε έναν από τους αντιδραστήρες, όπου μια νέα αντίδραση πυρηνικής σχάσης ενδέχεται να σημειώθηκε.

    Η πυρηνική σχάση είναι η διαδικασία που πραγματοποιείται συνήθως στους ατομικούς αντιδραστήρες κατά ελεγχόμενο τρόπο.

    Η Tepco διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι, το οποίο επλήγη σοβαρά από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

    "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα μιας αντίδρασης πυρηνικής σχάσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tepco, ο Χιρόκι Καβαμάτα, προσθέτοντας ότι η διοχέτευση των προϊόντων αυτών είναι ένα προληπτικό μέτρο.

    [11] Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Ασάνζ πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία

    Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα πρέπει να εκδοθεί από τη Βρετανία στη Σουηδία για να ανακριθεί σχετικά με φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα, αποφάνθηκε σήμερα το Πρωτοδικείο του Λονδίνου αφού απέρριψε την προσφυγή του Ασάνζ κατά της έκδοσής του.

    Οι σουηδικές αρχές θέλουν να ανακρίνουν τον 40χρονο Ασάνζ σχετικά με κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση που διατυπώθηκαν από δύο γυναίκες που ήταν εθελόντριες στον οργανισμό του WikiLeaks.

    Έπειτα από 11 μήνες δικαστικών μαχών, οι δύο δικαστές που είχαν αναλάβει την υπόθεση απέρριψαν στην ετυμηγορία τους τα επιχειρήματα της υπεράσπισης σύμφωνα με τα οποία το αίτημα έκδοσης ήταν "άδικο και αντίθετο προς το νόμο".

    Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 November 2011 - 10:29:36 UTC