Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανήσυχοι οι Ευρωπαίοι πολίτες για την οικονομία
  • [02] Διαδικασίες "εξπρές" στο ΣτΕ για το ειδικό τέλος
  • [03] Η τύφλωση θα απειλεί 75 εκατ. άτομα το 2020
  • [04] Επιστολές σε ΑΕΙ- ΤΕΙ για συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων
  • [05] Ο Σόιμπλε καλεί την Ελλάδα να αποφασίσει "το συντομότερο την κατεύθυνση που θέλει"
  • [06] Ταινία- ντοκουμέντο για τους "Μαύρους Πάνθηρες" στις ελληνικές αίθουσες
  • [07] Εννέα στις δέκα Ελληνίδες εγκαταλείπουν τον θηλασμό πρόωρα
  • [08] Μείωση επιτοκίων στην Αυστραλία λόγω κρίσης χρέους στην ευρωζώνη
  • [09] Αισιοδοξία Noble για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

  • [01] Ανήσυχοι οι Ευρωπαίοι πολίτες για την οικονομία

    Εννέα στους δέκα Έλληνες και επτά στους δέκα Ευρωπαίους, θεωρούν πως η χώρα τους βρίσκεται σε ύφεση, ενώ εξίσου υψηλό ποσοστό από αυτούς πιστεύει πως η κρίση θα παραταθεί και τους επόμενους μήνες που ακολουθούν. Η οικονομία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της Ευρώπης, με τους Έλληνες να είναι με διαφορά οι πιο ανήσυχοι για τις οικονομικές και εργασιακές προοπτικές.

    Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στην Ελλάδα, ένας στους τέσσερις δηλώνει πως δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα μετά την κάλυψη των βασικών του αναγκών ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό όσων συνεχίζουν να διαθέτουν κάποια χρήματα, είτε τα χρησιμοποιεί για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών, είτε τα αποταμιεύει, με αποτέλεσμα ένα μικρό μόνο ποσοστό των διαθέσιμων χρημάτων να καταλήγει στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

    Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων (88%) αναγκάστηκε να αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης, με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει μειώσει τα χρήματα που δαπανά για διασκέδαση εκτός σπιτιού (74%), για φαγητό από έξω (64%) και για νέα ρούχα (64%). Ενώ αντίστοιχα υψηλό ποσοστό, φαίνεται να στρέφεται σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα (63%), ώστε να αντεπεξέλθει στο δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον.

    Η παγκόσμια, διαδικτυακή έρευνα της Nielsen για τη μέτρηση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διεξήχθη από 30 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2011 και συμμετείχαν πάνω από 31.000 καταναλωτές 56 χωρών, από την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης βασίζεται στην ασφάλεια που νιώθουν οι καταναλωτές στην αγορά εργασίας, στην κατάσταση των οικονομικών τους και στη διαθεσιμότητα ρευστού χρήματος (αγοραστική δύναμη).

    Ο παγκόσμιος δείκτης έπεσε στις 88 μονάδες, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταία διετίας. "Το τρίτο τρίμηνο του 2011 ήταν ιδιαίτερα ασταθές και δύσκολο για τις παγκόσμιες οικονομίες, με την ανεργία να αυξάνεται στις Η.Π.Α. και την κρίση χρέους να μεγαλώνει στην Ευρωζώνη", δήλωσε η Ματίνα Μπάδα, Περιφερειακή Διευθύντρια της Nielsen για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. "Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συνεχίζουν να λειτουργούν υπό καθεστώς οικονομικής ύφεσης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό και παρατεταμένο περιορισμό των εξόδων τους".

    [02] Διαδικασίες "εξπρές" στο ΣτΕ για το ειδικό τέλος

    Με διαδικασίες εξπρές (διαδικασία πρότυπης δίκης σύμφωνα με το Ν. 3900/2010) θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου 2011 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά έκτακτου ειδικού τέλους, που θα εισπραχθεί μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ κατατέθηκε ακόμη μία νέα αίτηση ακύρωσης.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Παναγιώτης Πικραμμένος, όρισε τη 2η Δεκεμβρίου 2011 ως ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια των αιτήσεων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας, του Σωματείου

    Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των ιδιοκτητών που έχουν προσφύγει κατά του έκτακτου τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, περιλαμβάνεται και ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει το επίμαχο τέλος, που ανέρχεται στα 350 ευρώ, καθώς, το μηνιαίο εισόδημά του είναι στα 361 ευρώ και το ετήσιο 4.332 ευρώ.

    Μάλιστα, κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτημα πενίας (φτώχειας), προκειμένου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας του, να του διοριστεί δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής, η οποία εξετάζεται από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την εκδίκαση της προσφυγής, που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου 2011.

    Παράλληλα, σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011).

    Οι φοροτέχνες υπογραμμίζουν και αυτοί με τη σειρά τους ότι το νέο ειδικό τέλος είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), της ισότητας (άρθρο 4) και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), ενώ προσβάλλει και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (άρθρο 2). «Έλληνες Φορολογούμενοι», του δικηγόρου Σπύρου Φραντζή και τεσσάρων ιδιοκτητών ακινήτων με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιβολή του νέου τέλους-φόρου, που θα εισπραχθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εισηγήτρια ορίστηκε η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

    [03] Η τύφλωση θα απειλεί 75 εκατ. άτομα το 2020

    Τα μάτια αποτελούν ένα παράθυρο στον κόσμο. Δυστυχώς αυτό το παράθυρο είναι κλειστό για τα 45 εκατομμύρια των τυφλών που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Και το παράθυρο αυτό το 2020 υπολογίζεται ότι θα είναι κλειστό για 75 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Τα 2/3 περίπου των περιστατικών αυτών είναι περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται, ενώ 270 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση.

    Με στόχο το περιορισμό του αριθμού των τυφλών η Διεθνής Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση".

    Σήμερα οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς ) και το γλαύκωμα.

    Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από διαβήτη έως και ένα εκατομμύριο άτομα, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού. Τουλάχιστον το 50% των διαβητικών ατόμων δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

    «Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, συμβαίνει σε ένα ποσοστό 50- 70% των διαβητικών ασθενών, μετά από 15 χρόνια της πάθησης κι έχει άμεσο επακόλουθο τη σοβαρή μείωση της όρασης. Έτσι χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως μια από τις μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης οφθαλμολογίας», επισημαίνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Οικονομίδης.

    Ο αριθμός των πασχόντων από διαβητική αμφιβλήστροειδοπάθεια παγκοσμίως το 2000 ήταν 4.1 εκατομμύρια, ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6.1 εκατομμύρια.

    [04] Επιστολές σε ΑΕΙ- ΤΕΙ για συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων

    Ο «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τίθεται σε εφαρμογή, μετά τις επιστολές που έστειλε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ζητώντας την εξέταση περιπτώσεων συγχώνευσης ή συνένωσης τμημάτων.

    Όπως αναφέρει η ίδια η υπουργός, οι επιστολές της έρχονται σε εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται αναδιάρθρωση στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων προς μια εκσυγχρονισμένη λειτουργία και μια ορθολογική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών. Κοινή συνισταμένη είναι η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας σε όλους τους επιμέρους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (σπουδές, παραγωγή γνώσης, καινοτομία, χρηστή και διαφανής διαχείριση, κοκ.).

    Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός, με τις επιστολές της προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, καλεί τα ΑΕΙ να εξετάσουν τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών. Το υπουργείο, όπως τονίζει, θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ολοκλήρωση του έργου και θα βρίσκεται στη διάθεση των ΑΕΙ για το σκοπό αυτό.

    [05] Ο Σόιμπλε καλεί την Ελλάδα να αποφασίσει "το συντομότερο την κατεύθυνση που θέλει"

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί την Ελλάδα να άρει τις αμφιβολίες "το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει", μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, επί του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης της χώρας.

    Το σχέδιο που αποφασίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, περιέχει "στοιχεία κλειδιά για ένα δεύτερο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει συναίσθηση των ευθυνών της και ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από κοινού και ομοφώνως", δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

    "Θα ήταν χρήσιμο να αρθούν οι αμφιβολίες το συντομότερο δυνατόν για την κατεύθυνση που θέλει να πάρει", λέει.

    [06] Ταινία- ντοκουμέντο για τους "Μαύρους Πάνθηρες" στις ελληνικές αίθουσες

    Αθήνα, Ελλάδα 01/11/2011 15:43 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ταινία- ντοκουμέντο για τους "Μαύρους Πάνθηρες" στις ελληνικές αίθουσες

    Στις ελληνικές αίθουσες βγαίνει την Πέμπτη, το ντοκιμαντέρ «Black Power Mixtape 1967-1975» με εκρηκτικές συνεντεύξεις και μαρτυρίες θρυλικών ακτιβιστών της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες»

    Το πρωτογενές υλικό βρέθηκε στα αρχεία της Σουηδικής τηλεόρασης, και ήταν στην αφάνεια για πάνω από 30 χρόνια.

    Ο σκηνοθέτης Γκόραν Ολσον έκανε στη συνέχεια για λογαριασμό της σουηδικής τηλεόρασης ένα «mixtape» του καυτού υλικού, προσθέτοντας συνεντεύξεις του σήμερα για να δημιουργήσει ένα μωσαϊκό με ψηφίδες από το παρελθόν και το παρόν, στο οποίο είναι καταγεγραμμένος ο λόγος της Αντζελα Ντέηβις, του Μπόμπι Σήλ, της Καθλήν Κλήβερ, του Στόκλι Καρμάικλ, του Χάρι Μπελαφόντε και τόσων άλλων καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών του κινήματος που συνεπήρε τους Αφροαμερικανούς των ΗΠΑ της δεκαετίας του 60 και 70 στον αγώνα τους κατά της φτώχιας και του ρατσισμού, την ανάγκη ισότητας και το δικαίωμα στην εκπαίδευση της μαύρης κοινότητας .

    Η οργάνωση «Μαύροι Πάνθηρες», ιδρύθηκαν το 1966 στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, και εξαπλώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ.

    Η ταινία αποτελεί μια συλλογή αποσπασμάτων, όχι ένα ρεμίξ, λέει ο σκηνοθέτης, επιλέγοντας να κρατήσει ατόφια την αίσθηση του υλικού και όχι να το κόψει σε νέα κομμάτια.

    Επειδή «η δεκαετία του ?60 δεν είναι μόνο τα Παιδιά των Λουλουδιών», αναφέρει το σημείωμα της ταινίας.

    «Δεν υπάρχει μόνο το φαινόμενο Μπήτλς στις ΗΠΑ. Και ο Νήλ Αρμστρονγκ δεν είναι ο μόνος που κάνει ένα γιγαντιαίο βήμα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το Black Power Movement αλλάζει μορφή από καιρό σε καιρό, αλλά η βασική του αποστολή είναι να βγάλει την μαύρη κοινότητα από τη φτώχεια και να επιτύχει ισότητα. Το κίνημα αυτό γιγαντώθηκε κατά τη δεκαετία 1950-1960, αλλά όπως άλλαζαν οι περιστάσεις έτσι άλλαζε κι αυτό. Ασχέτως ποιος ήταν επικεφαλής, πάντα ήταν σαφές ότι η αλλαγή ήταν αναγκαία».

    Η ταινία κέρδισε το βραβείο μοντάζ ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σάντανς 2011.

    [07] Εννέα στις δέκα Ελληνίδες εγκαταλείπουν τον θηλασμό πρόωρα

    Ο θηλασμός συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε παιδί που έρχεται σε αυτόν τον κόσμο.

    Δυστυχώς όμως εννιά στις δέκα μητέρες στην Ελλάδα ξεκινούν να θηλάζουν το μωρό τους, μόνο για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη γέννηση, ερχόμενες συστηματικά αντιμέτωπες με δεκάδες εμπόδια στον θηλασμό, με ελλιπή υποστήριξη και με υπονόμευση.

    Τα παραπάνω επισημαίνει ο παιδίατρος σύμβουλος θηλασμού Στέλιος Παπαβέντσης, με αφορμή την Εβδομάδα Θηλασμού που ξεκίνησε, αλλά και με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου με τίτλο "Επιστροφή στον μητρικό θηλασμό: οδηγός επιβίωσης για γονείς και επαγγελματίες υγείας".

    Ο κ. Παπαβέντσης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιχειρεί να οπλίσει με γνώση το σχεδόν 80% των Ελληνίδων που εξαναγκάζονται από την κουλτούρα του μπιμπερό να μην ακολουθήσουν την επιθυμία τους να θηλάσουν το παιδί τους.

    "Το ισχύον σύστημα στερεί την ελευθερία επιλογής στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που θέλουν να θηλάσουν. Αυτές οι μητέρες χρειάζονται επειγόντως επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ώστε να μπορούν να αντικρούουν σχόλια που εχθρεύονται τον θηλασμό, ενάντιες πρακτικές, πιέσεις και αντιλήψεις χωρίς καμία επιστημονική βάση που καθημερινά υποσκάπτουν τις προσπάθειές τους", υποστηρίζει.

    Επιδίωξη του κ Παπαβέντση είναι να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό οι εκπληκτικές αλήθειες που με καταιγιστικό ρυθμό αποκαλύπτονται για τον μητρικό θηλασμό κατά τα τελευταία χρόνια μέσα από επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο.

    [08] Μείωση επιτοκίων στην Αυστραλία λόγω κρίσης χρέους στην ευρωζώνη

    Στις επιπτώσεις που έχει στην αυστραλιανή οικονομία η κρίση χρέους της ευρωζώνης αποδίδεται η απόφαση της Αποθεματικής Τράπεζας της χώρας να προβεί σε μείωση των επιτοκίων της, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Συγκεκριμένα, η Αποθεματική Τράπεζα (RBA) μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% από 4,75%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009.

    Όλες οι μεγάλες τράπεζες της χώρας πέρασαν τη μείωση στους πελάτες τους με εξαίρεση την τράπεζα National Australia Bank που ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια της μόνο κατά 0.20%.

    [09] Αισιοδοξία Noble για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

    Αισιοδοξία ότι θα εξευρεθούν σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων στο οικόπεδο "Αφροδίτη" στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εξέφρασε ο διευθυντής της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς. Σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Τόμιτς είπε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο "Ταμάρ", όπου το βάθος του νερού είναι χίλια επτακόσια μέτρα, όσο και στο "Αφροδίτη", έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

    Πρόσθεσε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο "Λεβιάθαν", που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κυπριακό οικόπεδο, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

    "Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο "12" της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι", είπε ο κ. Τόμιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 November 2011 - 8:29:38 UTC