Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάτω από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • [02] Προ των πυλών το πρώτο υβριδικό εμπορικό πάρκο στα Σπάτα
  • [03] Στο πλευρό των εργαζομένων στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αλέκα Παπαρήγα
  • [04] Έκκληση πρυτάνεων για ανοικτά πανεπιστήμια
  • [05] Την έξοδο της Εμπορικής από το Χρηματιστήριο αποφάσισαν οι μέτοχοι της
  • [06] «Εναλλακτικοί Τρόποι Μετακίνησης» αύριο στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας
  • [07] Μεγαλώνει η "οικογένεια" των άγριων αλόγων του Σουλίου
  • [08] Η ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Ελασσόνας

  • [01] Κάτω από τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων συνεχίζει να βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων και στις 16:00, υποχωρεί στις 795,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 4,23%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 56,710 εκατ. ευρώ.

    [02] Προ των πυλών το πρώτο υβριδικό εμπορικό πάρκο στα Σπάτα

    Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία του πρώτου υβριδικού εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, ένα επενδυτικό σχέδιο, που αναμένεται να "ταράξει τα νερά" στον εμπορικό κόσμο. Με συνολική επένδυση 75 εκατ. ευρώ, η Reds (εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα) δημιουργεί το Smart Park στα Σπάτα, σε μία έκταση 91 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 30 θα διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου, ενώ στα 50.000 τ.μ. επιφανείας εμπορικών χώρων θα φιλοξενεί τις ισχυρότερες υπεραγορές και τα σημαντικότερα ονόματα (brand names) του λιανικού εμπορίου της χώρας.

    Το Smart Park θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, επένδυσης 55 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 35.000 τ.μ. περίπου, θα λειτουργήσει εντός του 2011. Ήδη, η εταιρεία έχει συνάψει σε ποσοστό 80% περίπου μακροχρόνια εγγυημένα οριστικά συμβόλαια μίσθωσης με αντίστοιχες εξασφαλίσεις και βρίσκεται σε διαδικασία προχωρημένης διαπραγμάτευσης και προ-υπογραφής για το υπόλοιπο ποσοστό. Η δεύτερη φάση, επένδυσης 20 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. περίπου, αναμένεται να ξεκινήσει περίπου ένα έτος, μετά το άνοιγμα της Α΄ φάσης, δηλαδή στο τέλος του 2012.

    Παρά την εκτίμηση ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά για το σύνολο του λιανεμπορίου, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το Smart Park στα Σπάτα, μαζί με το γειτονικό εκπτωτικό χωριό McArthurGlen Designer Outlet Athens, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του εδώ και μερικούς μήνες, δημιουργούν το μεγαλύτερο οργανωμένο εμπορικό πόλο στην Ελλάδα, τοποθετώντας την περιοχή των Σπάτων στο "χάρτη" των εμπορικών και τουριστικών προορισμών.

    [03] Στο πλευρό των εργαζομένων στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αλέκα Παπαρήγα

    Στο πλευρό των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τάχθηκε, με σημερινή δήλωσή της, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων "να παραμείνει στη θέση του, πράγμα που συμβάλει και στην ταχύτερη ενημέρωση στην Ελλάδα και όχι μόνο".

    Η κ. Παπαρήγα είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπείες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΣΠΕΡΤ, με τις οποίες συζήτησε τα προβλήματα που ανακύπτουν στην λειτουργία τους από τις προωθούμενες πολιτικές για την εργασιακή εφεδρεία, την περαιτέρω περικοπή αποδοχών, κλπ

    Ειδικά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να αξιοποιηθεί από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους ιδιώτες γενικότερα.

    Για την ΕΡΤ η κ. Παπαρήγα είπε ότι "ανεξάρτητα από τις φυσιολογικές διαφωνίες που έχουμε με το πολιτικό περιεχόμενο των πολιτικών εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης, είμαστε ριζικά αντίθετοι με οποιαδήποτε ιδέα συρρίκνωσής της, που υπάρχει, και δεν είναι ιδέα, είναι για να ανοίξει χώρος και δρόμος για να κυριαρχήσουν ακόμα περισσότερο τα κανάλια των επιχειρηματιών".

    [04] Έκκληση πρυτάνεων για ανοικτά πανεπιστήμια

    Τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στα πανεπιστήμια συζητούν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδό τους στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Οι περισσότεροι πρυτάνεις καλούν τους φοιτητές να σταματήσουν τις καταλήψεις και εάν διαφωνούν με το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια να βρουν άλλους τρόπους αντίδρασης και όχι να κλείνουν τα Πανεπιστήμια.

    «Δεν καταλαμβάνεις το σπίτι σου ειδικά όταν έχεις δίκιο», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ σημείωσε ότι εκκρεμεί ο τρόπος εκλογής των μελών του νέου συμβουλίου των πανεπιστημίων, κάτι που οδηγεί στις υπόνοιες ότι το υπουργείο έχει «κρυφή ατζέντα».

    Ο Τριαντ. Αλμπάνης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέφερε ότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα νέα όργανα και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να μπορούν να αναπληρώσουν το χρόνο που χάνεται σύμφωνα με τον παλαιό νόμο.

    Ο Γ. Παναγιωτάκης από το Πανεπιστήμιο Πατρών εκτιμά ότι οι πιθανότητες αναπλήρωσης του χρόνου που χάνεται είναι πλέον μηδενικές σε τμήματα και σχολές που συνεχίζουν την κατάληψη και πρόσθεσε ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να αρχίσουν τα μαθήματα του εξαμήνου.

    Ο Γρ. Σάλτας από το Πάντειο αναφέρθηκε στην άρνηση του Πανεπιστημίου να υπογράψει την Διαπιστωτική Πράξη, τονίζοντας ότι δεν δέχθηκε κανένας να μπει στη λίστα υποψηφιοτήτων και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπογράψει την Πράξη.

    [05] Την έξοδο της Εμπορικής από το Χρηματιστήριο αποφάσισαν οι μέτοχοι της

    Την έξοδο της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος από το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισαν οι μέτοχοι Credit Agricole και Sacam International SAS κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση. Ειδικότερα αποφάσισαν τη διαγραφή των μετοχών της τράπεζας από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την υποβολή σχετικού αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η Credit Agricole SA κατέχει 486.615.790 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 94,9997% των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας και η εταιρεία Sacam International SAS κατέχει 25.613.095 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 5,0003% των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.

    [06] «Εναλλακτικοί Τρόποι Μετακίνησης» αύριο στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας

    Κλειστό για τα αυτοκίνητα, θα είναι αύριο Σάββατο, το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που φέτος έχει θέμα: «Εναλλακτικοί Τρόποι Μετακίνησης».

    Ο δήμος Πατρέων, επιδιώκει με τις εκδηλώσεις που οργανώνει, να ευαισθητοποιήσει τους Πατρινούς και ταυτόχρονα να αναδείξει την περιβαλλοντική διάσταση της χρήσης των μέσων.

    Παράλληλα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, έχει αναλάβει να δώσει χρώμα και ζωντάνια στις εκδηλώσεις. Μουσική, χρώματα και χορός από σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού, καθώς και συγκροτήματα της Πάτρας, θα δώσουν το σύνθημα για μια υπαίθρια γιορτή, από τις 10 το πρωί έως και το απόγευμα. Ακόμη, μουσικοί παραγωγοί ραδιοφωνικών σταθμών θα παίζουν μουσική, σε επιλεγμένα σημεία του ιστορικού κέντρου, ενώ στην πλατεία Γεωργίου, θα εξελιχθεί εικαστικό δρώμενο με την συμμετοχή των πολιτών.

    Ταυτόχρονα, η μπάντα του δήμου θα περιδιαβεί τους δρόμους του ιστορικού κέντρου, παιανίζοντας τραγούδια και μουσικές, δίνοντας έτσι το δικό της χρώμα στις εκδηλώσεις.

    Από την πλευρά του, ο εμπορικός σύλλογος απευθύνει κάλεσμα, τόσο προς τους κατοίκους, όσο και προς τα μέλη του, να χρησιμοποιήσουν αύριο ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους ή σε διαφορετική περίπτωση να κινηθούν πεζή στο ιστορικό κέντρο.

    [07] Μεγαλώνει η "οικογένεια" των άγριων αλόγων του Σουλίου

    Καλπάζουν στα βουνά ελεύθερα και περήφανα και παρά τους όποιους κινδύνους καλούνται ν' αντιμετωπίσουν- κυρίως από ανθρώπινους ή καιρικούς παράγοντες- καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά και ν' αυξάνονται. Ο λόγος για τα άγρια άλογα της οροσειράς του Σουλίου, τα οποία, μέσα σε διάστημα έξι ετών, αύξησαν τον πληθυσμό τους κατά 120%.

    Η ανοδική αυτή τάση φαίνεται από την καταγραφή που πραγματοποίησε η Ιστορική- Λαογραφική- Περιβαλλοντική Εταιρεία "Σουλιωτική Συμπολιτεία". Αναλυτικά, στην πρώτη καταμέτρηση, που έγινε το 2005, καταγράφηκαν μόλις 49 άλογα. Στη δεύτερη, το 2008, καταμετρήθηκαν 82, ενώ στην τελευταία, που έγινε το φετινό καλοκαίρι, καταγράφηκαν 110 άγρια άλογα, χωρισμένα σε κοπάδια.

    "Η αύξηση του πληθυσμού των αλόγων οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε βαρυχειμωνιά, ενώ ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου πήραμε μια ανάσα με τις βροχές, καθώς μας προβλημάτιζε η ξηρασία. Τώρα, υπάρχουν νεογέννητα. Και πάλι θα έχουμε αύξηση του πληθυσμού, εάν είναι ήπιος ο χειμώνας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της "Σουλιωτικής Συμπολιτείας", Νίκος Στράτης, που πρωτοστατεί στην εκστρατεία διάσωσής τους.

    Η "άγρια" ζωή των αλόγων ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, όταν πολλοί κτηνοτρόφοι κι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν να μεταναστεύσουν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τα ζωντανά τους. Στην προσπάθεια τους για επιβίωση, τα πανέμορφα αυτά άλογα άρχισαν να ζουν στα βουνά, αναζητώντας τροφή.

    Ακολούθησε μια δεύτερη "εγκατάλειψη" των αλόγων, όταν οι μετακινήσεις των ανθρώπων άρχισαν να γίνονται με αυτοκίνητα. Όλα αυτά τα ζώα, μαζί, δημιούργησαν τα τελευταία 60 χρόνια μια νέα γενιά αλόγων, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ημιάγρια.

    Η βαρυχειμωνιά, στις αρχές του 2005, είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άγρια άλογα να πεθάνουν από τα χιόνια, το δυνατό ψύχος και την έλλειψη τροφής και νερού. Τα κουφάρια τους βρέθηκαν σε χαράδρες και βουνοκορφές, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές και τους κατοίκους, οι οποίοι αποφάσισαν να τα "κατασκοπεύουν" προκειμένου να εντοπίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν και να τους προλαμβάνουν.

    Η περιφέρεια Ηπείρου κατασκεύασε δύο στέγαστρα, στα όρια της κορυφογραμμής, για να παρέχεται στα ζώα νερό και τροφή. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Στράτη, θα έπρεπε να υπάρχουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι να οδηγούν τα άγρια άλογα στα στέγαστρα: "Η πορεία του πληθυσμού μεταβάλλεται αρνητικά στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ στα μείον είναι η καταστροφή των ποτίστρων και η ουσιαστική εγκατάλειψη των στεγάστρων, που κατασκευάστηκαν εδώ και τρία χρόνια. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος του αλόγου εξακολουθεί να είναι ο άνθρωπος".

    [08] Η ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Ελασσόνας

    Ιδανικός τόπος για τη βόσκηση αιγοπροβάτων και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αποτελεί η επαρχία Ελασσόνας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του καθηγητή στο ΤΕΙ Λάρισας Παναγιώτη Γούλα.

    Η επαρχία της Ελασσόνας, με έκταση 1708 τ.χλμ , είναι η μεγαλύτερη στο νομό Λάρισας και καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα του. Συνορεύει με τους νομούς Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών και Τρικάλων, καθώς και με την επαρχία Τυρνάβου. Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, ενώ σε τοπικό επίπεδο διοικείται από το Επαρχείο Ελασσόνας. Επιπλέον, αποτελείται από 6 δήμους (Ελασσόνας, Ποταμιάς, Ολύμπου, Λιβαδίου, Σαρανταπόρου και Αντιχασίων) και δύο κοινότητες (Καρυάς και Βερδικούσιας).

    Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο ανάγλυφο, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της (78%) χαρακτηρίζεται ορεινή και ημιορεινή, ενώ λίγες εκτάσεις είναι πεδινές (22%). Εδώ, συναντάμε το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο και μάλιστα μερικές από τις ψηλότερες κορφές του (Μύτικας, 2917 μ., Σκαλιό 2911 μ. Φράγκου αλώνι 2684 μ). Η ορεογραφία της επαρχίας συμπληρώνεται με τους ορεινούς όγκους του Τίταρου, των Καμβουνίων,των Αντιχασίων και τα υψώματα της Μελούνας.

    Βιοποικιλότητα

    Η περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας, εκτός από τις πεδινές καλλιεργημένες εκτάσεις διαθέτει σημαντική βιοποικιλότητα χλωρίδας, κυρίως στα ορεινά συγκροτήματα του Ολύμπου, του Τιτάρου, των Καμβουνίων και των Αντιχασίων. Συναντούμε πληθώρα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τα οποία αναδύουν άρωμα, νοστιμιά και γεύση στα παραγόμενα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής.

    Η αιγοπροβατοτροφία είναι από τις πλέον διαδεδομένες παραγωγικές κατευθύνσεις του αγροτικού τομέα της χώρας μας και από τους σπουδαιότερους κλάδους της κτηνοτροφίας μας. Στην Επαρχία Ελασσόνας εκτρέφονται 233.145 πρόβατα, σε 1446 εκμεταλλεύσεις, 142.186 αίγες σε 969 εκμεταλλεύσεις, τα οποία βόσκουν σε 985.869 στρέμματα βοσκοτόπων (Ε.Α.Σ. Ελασσόνας 2007).

    Ο χαρακτήρας της οικονομίας στην επαρχία Ελασσόνας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κατά βάση γεωργοκτηνοτροφικός. Στα εκτεταμένα ορεινά βοσκοτόπια εκτρέφεται το 39% των προβάτων και το 59% των αιγών του νομού και παράγονται πολύ καλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα αμνοεριφίων γάλακτος άριστης ποιότητας, κάνοντας εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία 15 έτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 September 2011 - 14:29:38 UTC