Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο νόμος θα εφαρμοστεί"
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: "Οι ποσοτικοί στόχοι για το 2011 θα καλυφθούν"
  • [03] Εντολή για δραστικές περικοπές υπερωριών και δαπανών στα υπουργεία
  • [04] Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικού όρου οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση του κλεμμένου πίνακα του Ρούμπενς

  • [01] "Ο νόμος θα εφαρμοστεί"

    Ως "ύβρι" στο ελληνικό κοινοβούλιο, που ψήφισε, με ευρεία πλειοψηφία, τον νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χαρακτήρισε τα αιτήματα για την αλλαγή διατάξεών του, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία έδωσε το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, σε 50 ερωτήσεις και απαντήσεις που διευκρινίζουν διατάξεις του νόμου, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης, μέσω ΕΣΠΑ, της εκπαίδευσης.

    Συγκεκριμένα, για τις αλλαγές που ζητούν ορισμένοι να γίνουν στον νόμο, η υπουργός είπε είναι "ύβρις προς το ελληνικό κοινοβούλιο να έρχονται ομάδες με προτάσεις για αλλαγές".

    Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Σύνοδος των πρυτάνεων αποφάσισε ομόφωνα ότι ορισμένα πανεπιστήμια θα προσφύγουν στο ΣτΕ εναντίον διατάξεων που όπως υποστηρίζουναντίκεινται στο Σύνταγμα.

    Η υπουργός πάντως, έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση κάθε συγκλήτου, κάθε πανεπιστημίου, κάθε φοιτητικού συλλόγου, που θα την προσκαλέσει "για ουσιαστικό πολιτισμένο διάλογο, για το μέλλον των ιδρυμάτων, για να υπάρξουν όποιες διευκρινίσεις είναι αναγκαίες, για να πάμε σε, όσο γίνεται πιο αποτελεσματική, εφαρμογή του νόμου» και τόνισε ότι ο νέος νόμος δημοσιεύεται σήμερα ή αύριο το αργότερο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προχωρά κανονικά η εφαρμογή του ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να αναλάβουν πλήρως τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων. Η πρώτη φάση εφαρμογής του νέου Νόμου ξεκινά τον Οκτώβριο.

    Όσον αφορά το ακαδημαϊκό άσυλο, σε σχέση με τις καταλήψεις, η υπουργός είπε: «Τα ΑΕΙ δεν είναι χώροι όπου μπαινοβγαίνει η αστυνομία - έχουν τους δικούς τους κανόνες. Εάν αποφασίσει κατάληψη μικρός αριθμός, τότε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει ποινές σε όσους προκαλούν. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι το άσυλο. Η ίδια η κοινότητα πρέπει να αποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μειοψηφίες που αποφασίζουν το μέλλον όλων. Αυτές είναι επιλογές που έχουν κόστος και όφελος».

    Αναφορικά με την υλοποίηση του νόμου η Α. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που επωμίζονται όλοι: η κυβέρνηση και η ακαδημαϊκή κοινότητα. «Είμαι πεπεισμένη" συμπλήρωσε"ότι σ' αυτήν την πορεία, παρά τις ενστάσεις που τις ακούμε και τις λαμβάνουμε υπόψη, υπάρχει απώτερο συμφέρον που είναι οι σπουδές των παιδιών μας και τίποτα δεν μπαίνει πάνω από αυτό».

    Σχετικά με την πρόταση του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλου, για εκεχειρία, για να εκτονωθεί η κατάσταση,δεδομένης και της έναρξης των εκδηλώσεων της ΔΕΠ, και τους φόβους για επεισόδια, καθώς το πανεπιστήμιο βρίσκεται απέναντι από το κτίριο των εκδηλώσεων, η υπουργός απάντησε: «Δεν αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο ή θεσμική σύγκρουση με κανέναν. Ο καθένας μας έχει εντολή από τον ελληνικό λαό, κανείς δεν εκφράζει τον εαυτό του. Γι αυτό είμαι στη διάθεση κάθε πανεπιστημίου για να δούμε καλύτερο τρόπο εφαρμογής, να δούμε τις δυσκολίες και να τις ξεπεράσουμε, να δούμε τις ιδιαιτερότητες του νόμου . Δέχομαι, δηλαδή, λευκή σημαία, αλλά αυτό παραπέμπει σε πόλεμο που δεν έχουμε».

    Η υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα πενήντα ερωτήσεις και απαντήσεις που διευκρινίζουν διατάξεις του νόμου, που θα σταλούν σε όλα τα Πανεπιστήμια και κάθε ενδιαφερόμενο.

    Οι ερωτήσεις αφορούν στη διοίκηση, τους καθηγητές, τους πρυτάνεις αλλά και τους φοιτητές και τις σπουδές τους. Αναφερόμενη στα ψέματα, που, όπως είπε, έχουν ειπωθεί, επισήμανε:

    "Είναι ψέμα ότι σταματά η δημόσια χρηματοδότηση. Είναι ψέμα ότι σταματά η διανομή συγγραμμάτων, (που εξακολουθούν να δίδονται) και επιπλέον οι καθηγητές θα αναρτούν στο διαδίκτυο τις σημειώσεις τους. Απο το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 θα είναι ανηρτημένα και όλα τα συγγράμματα. Είναι ψέμα, ακόμη ότι θα πάνε όλα τα Πανεπιστήμια σε υποχρεωτικές τριετείς σπουδές. Αντίθετα διατηρείται η διάρκεια σπουδών σε όλα και μόνον όταν τα ίδια τα πανεπιστήμια θελήσουν θα προχωρήσουν σε όσα προγράμματα σπουδών κρίνουν, σε μικρότερη διάρκεια από σήμερα. Είναι επίσης ψέμα ότι θα υπάρχουν δίδακτρα σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Ειδικά για τα μεταπτυχιακά θα ισχύει ότι και σήμερα . Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την έρευνα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση του σχετικού πλαισίου και θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο τους επόμενους μήνες».

    Όσο για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών η υπουργός Παιδείας είπε επίσης ότι είναι ψέμα ότι καταργούνται, για δε τη χρηματοδότηση είπε ότι συνολικά διατίθενται χρηματοδοτήσεις από Επιχειρησιακά Προγράμματα για Εφαρμογή του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ ύψους 871.995.321, 27 ευρώ.

    Τέλος, η υπουργός δήλωσε ότι θα είναι σύντομα έτοιμο να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

    Σχετικά με την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί λόγω της έλλειψης των βιβλίων η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τις φωτοτυπίες που θα βγάζουν τα σχολεία μέχρι να πάνε τα βιβλία δεν υπάρχει πιθανότητα να τις πληρώνουν οι γονείς. Συγκεκριμένα τόνισε :?Υπάρχει πρόβλεψη από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να δοθούν επιπλέον χρήματα στις σχολικές επιτροπές για τα έξοδα που θα έχουν με φωτοτυπίες κλπ.?

    [02] Ευ. Βενιζέλος: "Οι ποσοτικοί στόχοι για το 2011 θα καλυφθούν"

    «Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ποσοτικοί στόχοι για το 2011 θα καλυφθούν, θα προχωρήσουμε με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό, θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στο Σεπτέμβριο, μέσα στη χρονιά. Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, απέναντι στην οποία, η Ελλάδα έχει μόνον ένα όπλο: Την συστράτευσή της, την υπευθυνότητά της και την αξιοπιστία της», τόνισε σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Οφείλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα, πως αυτά που έχει αποδεχθεί και ψηφίσει η Ελλάδα, τα τιμά, τα σέβεται και τα εφαρμόζει όλα, χωρίς καμία παρέκκλιση. Αυτό αφορά πρωτίστως τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όπου παίζεται το παιχνίδι του μέλλοντος της χώρας μας», ανέφερε ο υπουργός.

    Και συνέχισε:

    «Θα εισηγηθώ στο υπουργικό συμβούλιο, μια σειρά από πρωτοβουλίες για όλη τη δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ποσοτικοί στόχοι του 2011 θα καλυφθούν. Θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου. Θα προχωρήσουμε με πάρα πολύ γρήγορο ρυθμό, θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στο Σεπτέμβριο, μέσα στη χρονιά».

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι \"υπάρχει η εργασιακή εφεδρεία, το νέο κύμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, η ολοκλήρωση του ανοίγματος αγοράς εργασίας και των επαγγελμάτων - όσα συνδέονται με την Δικαιοσύνη που αποτελεί κάποιες φορές και παράγοντα ανάσχεσης της αναπτυξιακής διαδικασίας», αναφορικά δε με τις χαμηλές τιμές στο Χρηματιστήριο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να αποτελέσουν πρόβλημα, καθώς προβλέπονται διαδικασίες προείσπραξης, αλλά και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και σε τομείς που δεν συνδέονται με το Χρηματιστήριο (ακίνητα, λαχεία, τυχερά παιχνίδια κλπ.).

    [03] Εντολή για δραστικές περικοπές υπερωριών και δαπανών στα υπουργεία

    Εντολές για δραστικές περικοπές σε υπερωρίες, επιχορηγήσεις και λειτουργικές δαπάνες ( νερό, φως, τηλέφωνο) δίνει το υπουργείο Οικονομικών στα υπόλοιπα υπουργεία ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2012, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να επικεντρώσει την προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος στη μείωση των δαπανών αφού επιβολή και νέων φορολογικών μέτρων θα είχε σαν αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ρυθμοί ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

    Το στίγμα αυτό δίνει με την εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ζητώντας να τηρήσουν κατά γράμμα τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κατά την υποβολή των προτάσεων τους για τον νέο προϋπολογισμό.

    Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο οι υπουργοί καλούνται να καταρτίσουν τα προσχέδια προϋπολογισμών των υπουργείων τους προχωρώντας σε περικοπές στις υπερωρίες και τις επιχορηγήσεις, αξιοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία των εποπτευόμενων φορέων και μειώνοντας κατά 20% τις δαπάνες για φως , νερό, τηλέφωνο και ενοίκια.

    Σε ότι αφορά στις προβλέψεις για τους μισθούς δίνονται οδηγίες στα υπουργεία ώστε να εφαρμόσουν με πλήρη αυστηρότητα τη νομοθεσία που προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, αναστολή μισθολογικών ωριμάνσεων και εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2011 και 1 προς 5 το 2012.

    [04] Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικού όρου οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση του κλεμμένου πίνακα του Ρούμπενς

    Ελεύθεροι με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση του πίνακα με τίτλο \"Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου\", ο οποίος εκλάπη το 2001 από Μουσείο του Βελγίου.

    Η 40χρονη παρουσιάστρια ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού και ο 65χρονος συγκατηγορούμενός της αντικέρ, στα χέρια των οποίων βρέθηκε το έργο τέχνης, απολογήθηκαν για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την δικογραφία, επρόκειτο να πουλήσουν τον πίνακα, έργο του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο λέγεται ότι πλησίαζε τα 6.000.000 ευρώ.

    Η τηλεπαρουσιάστρια φέρεται να αρνείται την κατηγορία και να υποστηρίζει πως το έργο της το δώρισε ένας Ιταλός, με τον οποίο είχε ερωτική σχέση και επρόκειτο να παντρευτούν, χωρίς η ίδια να γνωρίζει ότι ήταν κλεμμένο αλλά και την αξία που είχε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 September 2011 - 14:29:41 UTC