Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αγγίζει" το 10% η άνοδος στις αφίξεις τουριστών
  • [02] Αντίθετο στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
  • [03] Παναγιά της Κανακαριάς: Οδοιπορικό σε μια διαμελισμένη Θεοτόκο
  • [04] Επαρκή κρίνει η UEFA τα στοιχεία για αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου
  • [05] Αν. Λοβέρδος: Ιστορικής σημασίας η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου
  • [06] Υπεύθυνοι για την ταυτοποίηση των ασφαλισμένων που εξετάζουν οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [07] Απορρίφθηκε η αίτηση του Π. Ψωμιάδη, που παραμένει σε αργία
  • [08] Ανοδικές τάσεις εμφανίζει στο άνοιγμα ο Dow Jones
  • [09] Νεκροί τουλάχιστον 30 άμαχοι στην πόλη Χάμα της Συρίας
  • [10] Τραγωδία με 30 νεκρούς στις Κομόρες
  • [11] Στο Φεστιβάλ Τήνου τραγουδούν Θ. Μικρούτσικος και Χρ. Θηβαίος
  • [12] Ενδιαφέρον της Ατλέτικο Μαδρίτης για τον Φαλκάο
  • [13] Υπέγραψε στη Λάρισα ο Πορτογάλος επιθετικός Μπόα Μόρτε
  • [14] Απέκτησε τον 20χρονο επιθετικό Θ. Τσίτα η ΑΕΚ

  • [01] "Αγγίζει" το 10% η άνοδος στις αφίξεις τουριστών

    Διψήφιο ποσοστό αγγίζει η άνοδος στις αφίξεις τουριστών στη χώρα μας το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος κλείνοντας στο 9,95% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι και πλέον ο στόχος είναι όλο και ψηλότερα, αφού οι αρχικές εκτιμήσεις για το 10% φαίνεται να "κλειδώνει".

    Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και τα οποία προέρχονται από τα κύρια αεροδρόμια της χώρας, το επτάμηνο του 2011 αφίχθησαν συνολικά 6.458.612 αλλοδαποί τουρίστες, έναντι 5.874.144 που ήσαν πέρυσι.

    Στην κούρσα της ανόδου του τουριστικού ρεύματος φέτος εξακολουθούν να ηγούνται, πάντα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά, η Ρόδος και η Κως, με το νησί των Ιπποτών να πετυχαίνει άνοδο των αφίξεων στο επτάμηνο 28,2% και το νησί του Ιπποκράτη άνοδο 26,2%. Σημαντικά ποσοστά ανόδου εμφανίζουν επίσης το Ηράκλειο με 14,4%, τα Χανιά με 8,52% αλλά και η Θεσσαλονίκη με 11,77%.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία για τα τουριστικά έσοδα, σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία τα έχει απόλυτη ανάγκη. Αύξηση 10% στα έσοδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων του τουρισμού, ισοδυναμούν με μια αύξηση 1% στο ΑΕΠ της χώρας.

    [02] Αντίθετο στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

    Την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου, εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου.

    Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΕΕΘ κάνει λόγο για αρνητικές συνέπειες στην αγορά από την αναπροσαρμογή του φορολογικού συντελεστή και σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

    [03] Παναγιά της Κανακαριάς: Οδοιπορικό σε μια διαμελισμένη Θεοτόκο

    Συλημένος και αλειτούργητος παραμένει εδώ και 37 χρόνια στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο ναός της Παναγίας της Κανακαριάς με τα απαράμιλλης τέχνης εντοίχια ψηφιδωτά, τα οποία αποτοιχίστηκαν μεταξύ 1978-1979 από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία και πολλά τμήματα τους πουλήθηκαν σε εμπόρους τέχνης.

    Ο ναός της Παναγίας Κανακαριάς, που βρίσκεται στο χωριό Λιθράγκωμη της Καρπασίας, είναι από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

    Για την ονομασία Κανακαριά υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι ένας Σαρακινός χτύπησε με βέλος, ή με μαχαίρι, το γόνατο της Παναγίας στην εικόνα, που βρισκόταν στον τοίχο έξω από την εκκλησία.

    Αμέσως έτρεξε αίμα. Αλλά το αιχμηρό αντικείμενο επέστρεψε σ' εκείνον και καρφώθηκε στο χέρι του. Στην προσπάθειά του να θεραπεύσει την πληγή, έσπευσε στο διπλανό χωριό, φωνάζοντας «καν, καν» («αίματα, αίματα»). Ο Σαρακινός πέθανε στο δρόμο κι από τότε η Παναγία ονομάστηκε Κανακαναριά.

    Κατά άλλον θρύλο, η Παναγία ονομάστηκε έτσι επειδή χτίστηκε από έναν κανακάρη, δηλαδή ένα μοναχοπαίδι.

    Η τρίτη εκδοχή προέρχεται από το ψηφιδωτό της βρεφοκρατούσας Παναγίας, η οποία «κανακεύει» τον γιο της κρατώντας τον στα γόνατά της.

    Ο ναός της Παναγίας Κανακαριάς, στην πρώτη του μορφή ήταν μοναστηριακός, σπάνιο δείγμα της τέχνης του 6ου μ.Χ. αιώνα. Ανήκει στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και, σύμφωνα με τους βυζαντινολόγους, η κεντρική αψίδα του είναι το μόνο τμήμα, που σώζεται από την ξυλόστεγη βασιλική του 5ου αιώνα. Η βασιλική αυτή καταστάφηκε τον 7ο αιώνα κατά τη διάρκεια των αραβικών επιδρομών.

    Ο ναός ξανακτίστηκε πρώτα ως ξυλόστεγος και έπειτα ως καμαροσκεπής. Σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου, προστέθηκε στο κτίσμα ασπιδόμορφος τρούλος πάνω από το ιερό βήμα και κατά τον 12ο αι. προστέθηκε τρούλος στο κεντρικό κλίτος.

    Η κεντρική αψίδα του ναού, που χρονολογείται στη Μέση Βυζαντινή περίοδο, ήταν διακοσμημένη με ψηφιδωτά από τον 6ο αι μ.Χ. και αποτελούν πολύ σημαντικά έργα τέχνης και από τα λιγοστά εναπομείναντα πρωτοχριστιανικά ψηφιδωτά παγκοσμίως. Σε αυτά εικονίζεται η Θεοτόκος ένθρονη περιβαλλόμενη από «φωτεινή δόξα», στοιχείο το οποίο συνήθως περιβάλλει τον Χρίστο στις σκηνές της Μεταμόρφωσης και της Ανάληψης.

    Η Θεοτόκος κρατά στα γόνατα της τον Χριστό. Τη δόξα πλαισίωναν δύο φοινικόδεντρα και δύο αρχάγγελοι με σκήπτρο. Την παράσταση περιέβαλλε πλατιά ζώνη με γεωμετρικό και φυτικό διάκοσμο και με δεκατρία μετάλλια, όπου εικονίζονταν στηθαίοι ο Χριστός ή σταυρός και οι δώδεκα απόστολοι.

    Εκτός από τα ψηφιδωτά, στον ναό υπήρχαν τοιχογραφίες του 12ου, του 14ου αιώνα και του 16ου. Η μόνη που διασώθηκε, αλλά «τραυματισμένη», είναι η τοιχογραφία της Παναγίας Κανακαρίας στο τυφλό τόξο πάνω από τη νότια είσοδο, που μπορεί να χρονολογηθεί στην τελευταία εποχή.

    Όταν το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου πληροφορήθηκε τη σύληση του ναού κατήγγειλε το γεγονός στην UNESCO, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) και στη Europa Nostra, αλλά και σε καθηγητές Βυζαντινής τέχνης παγκοσμίως.

    [04] Επαρκή κρίνει η UEFA τα στοιχεία για αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου

    Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού Βόλου δεν πρόκειται να συνεχιστεί, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία να μελετά τον αποκλεισμό της ελληνικής ομάδας από τη συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ, λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια!

    Σύμφωνα με όσα διαρρέει η UEFA, τα στοιχεία βάσει των οποίων έχει τιμωρηθεί πρωτοδίκως σε υποβιβασμό η ομάδα της Μαγνησίας είναι επαρκή για να αποφασίσει την αποβολή της από τις διοργανώσεις της και δεν θα περιμένει να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

    Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη και τη θέση του Ολυμπιακού Βόλου στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν θα πάρει η Ντιφερντάνζ, ομάδα από το Λουξεμβούργο που η θεσσαλική ομάδα απέκλεισε στον τρίτο προκριματικό γύρο.

    [05] Αν. Λοβέρδος: Ιστορικής σημασίας η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

    \"Γίνεται αντιληπτό σε όλο τον πλανήτη σήμερα και κυρίως στο δυτικό κόσμο ότι δεν έχει κανένας να κερδίσει από μια τέτοια καταστροφή. Νομίζω ότι οι ισορροπίες είναι ζήτημα των επόμενων εβδομάδων και αυτές οι ισορροπίες εξασφαλίζουν και το κατάλληλο καταφύγιο για την Ελλάδα\", δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου \"ιστορικής σημασίας\", συμπληρώνοντας ότι \"ο Έλληνας βουλευτής που στήριξε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι υπερήφανος\".

    \"Η απόφαση για τη διάσωση της χώρας μας και η απόφαση για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είχε ως προοίμιο τη στάση της ελληνικής Βουλής, είχε ως προοίμιο το ότι οι Έλληνες βουλευτές έκαναν το χρέος τους\", υπογράμμισε.

    [06] Υπεύθυνοι για την ταυτοποίηση των ασφαλισμένων που εξετάζουν οι γιατροί του ΙΚΑ

    Στην ταυτοποίηση των στοιχείων των ασφαλισμένων που προσέρχονται για εξέταση θα πρέπει να προβαίνουν οι γιατροί σύμφωνα με εγκύκλιο του Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τα στοιχεία τα οποία αναγράφονται στο βιβλιάριο ασθενείας και αν υπάρχουν υπόνοιες, ότι το βιβλιάριο χρησιμοποιείται από άτομο που δεν είναι ασφαλισμένο, να προχωρούν σε έλεγχο της αστυνομικής ταυτότητας.

    Ο Διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι είναι αυτονόητη η υποχρέωση των γιατρών να λαμβάνουν κάθε μέτρο, προκειμένου να βεβαιώνονται, ότι οι παροχές κάθε είδους θα δίδονται μόνο σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιδρύματος.

    Η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από σχετική καταγγελία ασφαλισμένου, σύμφωνα με την οποία, διαπιστώθηκε χρήση ατομικού βιβλιαρίου υγείας για τη χορήγηση παροχών, από άτομο που δεν ήταν δικαιούχος.

    Η Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Υγείας διεξάγει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό και άλλων τέτοιων περιπτώσεων.

    [07] Απορρίφθηκε η αίτηση του Π. Ψωμιάδη, που παραμένει σε αργία

    Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, με την οποία ζητούσε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιου Σώκου, που τον έθεσε σε προσωρινή αργία από τα καθήκοντα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ο κ. Ψωμιάδης είχε τεθεί σε προσωρινή αργία, μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, επειδή μείωσε πρόστιμα ύψους 89.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο για νόθευση υγρών καυσίμων.

    Ως εκ τούτου, ο κ. Ψωμιάδης εξακολουθεί να βρίσκεται σε αργία.

    [08] Ανοδικές τάσεις εμφανίζει στο άνοιγμα ο Dow Jones

    Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας.

    Λίγα λεπτά μετά την έναρξη ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε φτάσει στις 10.868,88 μονάδες, κερδίζοντας 59,03 μονάδες ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έφτασε στις 2.403,81 μονάδες, αυξημένος κατά 46,12 μονάδες.

    Την Δευτέρα ο Dow Jones έχασε περισσότερες από 600 μονάδες, στην έκτη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει στην ιστορία του.

    [09] Νεκροί τουλάχιστον 30 άμαχοι στην πόλη Χάμα της Συρίας

    Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας με την υποστήριξη αρμάτων μάχης σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον 30 αμάχους στην περιοχή γύρω από τη Χάμα και σε μία πόλη κοντά στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο συριακός Εθνικός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Ο οργανισμός, του οποίου προΐσταται ο Άμαρ Κουράμπι, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν στρατεύματα με την υποστήριξη αρμάτων μάχης εισέβαλαν το χωριό Σόραν και άλλα χωριά βόρεια της Χάμα.

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπίνις, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, σε μία παρόμοια επίθεση στην πόλη, όπου εντείνεται το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα πάντα με τον οργανισμό.

    [10] Τραγωδία με 30 νεκρούς στις Κομόρες

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη βυθίστηκε νότια του νησιού της Μεγάλης Κομόρας το σκάφος στο οποίο επέβαιναν, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Κέντρο Επιχειρήσεων Διάσωσης και Πολιτικής Προστασίας (Cosep).

    \"Προς το παρόν έχουν καταμετρηθεί 30 νεκροί\", δήλωσε ο στρατηγός Μουίνι Νταχό.

    Από την πλευρά του, ο συντονιστής των σωστικών συνεργείων του Ερυθρού Σταυρού των Κομόρων Αρφασάντ Σαλίμ έκανε λόγο για 61 διασωθέντες.

    [11] Στο Φεστιβάλ Τήνου τραγουδούν Θ. Μικρούτσικος και Χρ. Θηβαίος

    Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος, ενώνουν τις φωνές και τις μουσικές τους και εμφανίζονται απόψε το βράδυ, στο Φεστιβάλ Τήνου, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας, μαζί με τους συνεργάτες τους, τον Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά), την Άννα Λινάρδου (τραγούδι) και τον Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο).

    Οι δύο καλλιτέχνες συναντιούνται ξανά, πιο ώριμοι και φέτος το καλοκαίρι, με περισσότερες επιτυχίες και τραγούδια, μιας και αισθάνονται ότι έχουν ακόμα πολλά να πούνε στο κοινό που τους αγαπάει και τους αγκαλιάζει σε κάθε τους εμφάνιση.

    [12] Ενδιαφέρον της Ατλέτικο Μαδρίτης για τον Φαλκάο

    Η Ατλέτικο Μαδρίτης μπορεί να είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Φαλκάο.

    Οπως αναφέρει ο ισπανικός Τύπος, ο Κολομβιανός επιθετικός, αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους «ροχιμπλάνκος», καθώς η ομάδα της Μαδρίτης προτίθεται να δώσει 25 εκατομμύρια ευρώ στην διοίκηση της Πόρτο για να τον αποκτήσει.

    Ο Φαλκάο έκανε σπουδαία χρονιά με τους «δράκους» και ήταν από τους πρωταγωνιστές στην εντυπωσιακή παρουσία της Πόρτο, που έκανε το νταμπλ στην Πορτογαλία, ενώ κατέκτησε και το Γιουρόπα Λιγκ.

    [13] Υπέγραψε στη Λάρισα ο Πορτογάλος επιθετικός Μπόα Μόρτε

    Παίκτης της ΑΕΛ, και επίσημα, είναι ο Λουϊς Μπόα Μόρτε, καθώς η ομάδα της Λάρισας ανακοίνωσε την απόκτηση του Πορτογάλου άσου, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας.

    Ο Μπόα Μόρτε, ο οποίος έκλεισε πριν από λίγες ημέρες τα 34, έρχεται στην Ελλάδα μετά από 14 χρόνια καριέρας στην Αγγλία. Ηταν ανακάλυψη του Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος τον πήρε στην Αρσεναλ το 1997 και ακολούθησαν οι θητείες στη Σαουθάμπτον (1999-2001) και στη Φούλαμ.Εμεινε επτά χρόνια στους «Κότατζερς» κι εκεί συνεργάστηκε άψογα με τον Κρις Κόουλμαν το διάστημα 2002-2007.

    Τώρα, κι αφού μεσολάβησαν τέσσερα χρόνια στη Γουέστ Χαμ, ο Μπόα Μόρτε θα συναντήσει ξανά τον παλιό προπονητή του στη Λάρισα.

    Εχει 28 συμμετοχές στην εθνική Πορτογαλίας.

    [14] Απέκτησε τον 20χρονο επιθετικό Θ. Τσίτα η ΑΕΚ

    Ο Θωμάς Τσίτας έπεισε τον Μανόλο Χιμένεθ και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ.

    Ο 20χρονος επιθετικός, που είχε μείνει ελεύθερος από τον Ηρακλή, συμμετείχε στις προπονήσεις της «Ενωσης» την τελευταία εβδομάδα, κατάφερε να πείσει τον Ισπανό τεχνικό για τις δυνατότητες του και σήμερα το πρωί η ΠΑΕ ανακοίνωσε την απόκτηση του: «Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την συμφωνία με τον ποδοσφαιριστή Θωμά Τσίτα για υπογραφή συμβολαίου έως τις 30/6/2014».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2011 - 14:29:46 UTC