Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή κριτική από τη ΝΔ
  • [02] Συνάντηση Καρατζαφέρη-Ψωμιάδη
  • [03] Τσίπρας: Αντιμνημονιακό μέτωπο
  • [04] "Σύγχρονο Εθνικό Πρακτορείο"
  • [05] Υπό την προστασία της ΕΕ
  • [06] Πώς να ζήσετε έναν αιώνα...
  • [07] 50 χρόνια στο διάστημα ο»Ώ

  • [01] Σκληρή κριτική από τη ΝΔ

    Για "πρωτόγνωρο ρεζιλίκι της κυβέρνησης" όσον αφορά στη στάση των μελών του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο η ΝΔ.

    "Η κυβέρνηση αυτό το σκορποχώρι θα πρέπει να το μαζέψει γιατί οι αποφάσεις του επηρεάζουν τη ζωή μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει άμεσα με ποιους συντάσσεται.

    Ο κ. Μιχελάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια έκανε λόγο για "μνημείο προχειρότητας" .

    "Η ΝΔ είναι αντίθετη στην ανεξέλεγκτη επέκταση της αγοράς τυχερών παιγνίων, δηλαδή στη λογική της "καζινοποίησης" της χώρας, προκειμένου να καταστήσει τα τυχερά παιχνίδια απλώς και μόνο πηγή δημοσίων εσόδων", πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

    Η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το κόμμα όταν αυτό το κρίνει απαραίτητο δήλωσε ο κ. Μιχελάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Για την καταδίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη

    Δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες η ΝΔ σέβεται δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, πάντως, ξεκαθαρίζει πως στηρίζει τον κ. Ψωμιάδη.

    Για την έρευνα για τα υποβρύχια

    Η ΝΔ θα ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων για την περίοδο 1998-2002, ανακοίνωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Για Αιγινίτειο και Αρεταίειο

    Για ερασιτεχνισμούς και αδιαφορία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας κάνει λόγο η ΝΔ, αναφορικά με το γεγονός ότι τα δύο ιστορικά νοσοκομεία κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

    Για δήθεν πρώην υπουργό με καταθέσεις 178 εκ. ευρώ

    Για "αθλιότητες" κάνει λόγο η ΝΔ σχετικά με τις φήμες που ήθελαν πρώην γαλάζιο υπουργό να έχει καταθέσεις της τάξης των 178 εκ ευρώ.

    "Αποδεικνύει ότι όλα αυτά αποτελούν ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο, αποδεικνύει με μεθοδεύσεις αδίστακτης προπαγάνδας και συκοφαντίας, προκαλεί και προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού, επιχειρώντας να τον αποπροσανατολίσει. Αποδεικνύει ότι το χρώμα της λάσπης είναι πράσινο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συνάντηση Καρατζαφέρη-Ψωμιάδη

    Με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη θα συναντηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο κτήριο της Περιφέρειας και θα έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα στήριξης του περιφερειάρχη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης χθες με δηλώσεις του εξέφρασε την συμπαράσταση και την στήριξή του στον κ. Ψωμιάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος, από το πενταμελές εφετείο της Θεσσαλονίκης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια προφανή αδικία. Ένας άνθρωπος που ψηφίζεται από το 55% ενός μεγάλου, ευρύτατου, κομματιού του Ελληνικού λαού, δεν μπορεί να μπαίνει σε αυτές τις "δουλείες", οι οποίες ακούγονται. Υπάρχει μια αγανάκτηση. Δεν είναι αστειότητα - δυστυχώς είναι αθλιότητα».

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Καρατζαφέρης - με αφορμή τα όσα συνέβησαν στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιγνίδια- εκτίμησε ότι μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έχει προβληματιστεί πάρα πολύ και είναι εξαιρετικά ενοχλημένος, γιατί «πιστεύει ότι η θέση των βουλευτών του τις τελευταίες ημέρες, ήταν εξαιρετικά μειωτική για αυτόν».

    Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε εκ νέου υπέρ των πρόωρων εκλογών, γιατί, όπως εκτίμησε, οι εκλογές θα δώσουν μια άλλη δυναμική στην αποφασιστικότητα εκείνων που πρέπει να αναλάβουν αποφάσεις και φοβούνται, ή αρνούνται να τις αναλάβουν.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί λάθος πορεία στην οικονομία, αφού, όπως υποστήριξε, στο οικονομικό επιτελείο «λαμβάνουν λάθος μέτρα, προς λάθος κατεύθυνση και έχουν λάθος αποτελέσματα», ενώ επιτέθηκε στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται πως όσο συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη της κοινωνίας, τόσο θα μειώνεται το ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος σε πιθανότητα συμμετοχής του ΛΑΟΣ σε μια μελλοντική κυβέρνηση, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν το συζητά καθόλου, «γιατί δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης με κανέναν».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ άφησε αιχμές κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι «ο τρόπος συμπεριφοράς των πρωταγωνιστών σήμερα και πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, δεν επιτρέπει την επώαση, τη σκέψη, τη σύλληψη οποιασδήποτε πιθανής ιδέας, σαν κι αυτής την οποία επί ένα χρόνο προσπαθούσα να διεκπεραιώσω. Τώρα νομίζω ότι η μόνη λύση είναι να αποφασίσει ο ελληνικός λαός».

    Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των υποβρυχίων άφησε υπαινιγμούς για συγκάλυψη και επιτέθηκε στα δυο μεγάλα κόμματα, λέγοντας ότι έχουν σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ σκανδάλων μέσα σε μια 10ετία και υποστήριξε ότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Τσίπρας: Αντιμνημονιακό μέτωπο

    Την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιμνημονιακού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, επεσήμανε απόψε σε ομιλία του στα Χανιά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σχέδιο ευρύτατης ενότητας με κορμό τις δυνάμεις της αριστεράς, που όπως τόνισε θα δημιουργήσει ένα συνασπισμό εξουσίας απέναντι στις δυνάμεις του μνημονίου. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην Πορτογαλία και χαιρέτισε τη χθεσινή συνάντηση των δυνάμεων της αριστεράς, στέλνοντας και ένα μήνυμα στο εσωτερικό.

    Όπως είπε στην ομιλία του: «η κ. Παπαρήγα μας κατηγορεί ότι εμείς αρεσκόμαστε σε αυθόρμητες μικροαστικές αντιδράσεις και όχι σε οργανωμένες. Ας έλθουν να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, να οργανώσουμε αυτές τις αντιδράσεις και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο λαό για να βγούμε από την εφιαλτική προοπτική που υπάρχει».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή την πορεία, η κοινωνία δεν μπορεί εθελοδούλως να μπει σε μια διαδικασία αυτοδιάλυσης, ενώ την ίδια ώρα τα σενάρια, όπως είπε, που εξυφαίνονται με βάσει το χρέος, είναι σενάρια, όλα αρνητικά για την κοινωνία, γιατί συνοδεύονται από μνημόνια και πολύ σκληρά μέτρα.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «μια προοπτική υπάρχει: η προοπτική της ανατροπής άμεσα τώρα αυτής της πορείας. Και οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πορεία της χρεοκοπίας, είμαστε όλοι εμείς. Είναι ο λαός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Σύγχρονο Εθνικό Πρακτορείο"

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο εθνικό πρακτορείο, που σέβεται τα χρήματα του ελληνικού λαού, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου.

    Ανακοινώνοντας ότι δόθηκε εντολή να ξεκινήσει άμεσα έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το «μεγάλο πάρτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια» στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε με έμφαση ότι το Πρακτορείο ζημιώθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. «Παραλάβαμε ένα Πρακτορείο με 1,5 εκατομμύριο ευρώ έλλειμμα για το 2010 και χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 1,8 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε αναφέροντας περιπτώσεις υπολειτουργίας τμημάτων του ΑΠΕ-ΜΠΕ την ώρα που δίδονταν τεράστια ποσοστά για τη μισθοδοσία των απασχολουμένων σε αυτά.

    Όπως ανέφερε, την περίοδο 2004-2010, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσλήφθηκαν, με απόλυτα αδιαφανή τρόπο, 141 άτομα, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του Πρακτορείου με τουλάχιστον 400.000 ευρώ ανά μήνα, ποσό που αντιστοιχεί σε 5,6 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και σε συνολικά 33 εκατομμύρια ευρώ κατά τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Αντιθέτως, όπως πρόσθεσε, από τη νέα διοίκηση δεν έχει γίνει πρόσληψη ορισμένου ή αορίστου χρόνου, όπως αποδεικνύεται από τις βεβαιώσεις των αρμοδίων του λογιστηρίου. «Γι αυτό και είναι θράσος να μιλάει η ΝΔ για προσλήψεις σήμερα», σημείωσε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε εξαρχής ότι από το 2010 το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανήκει στις ΔΕΚΟ, βάσει του ν.3899, κατηγορώντας τον κ. Κεδίκογλου πως με τον ισχυρισμό του ότι οι περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων του Πρακτορείου έγιναν από τη διοίκηση, είναι σαν να ζητάει να μην εφαρμοστεί νόμος του κράτους.

    Διέψευσε, επίσης, ότι περικόπηκαν κατά 50% τα ημερομίσθια κατά τις ημέρες των στάσεων εργασίας. «Μην προτρέχετε και μην εκτίθεστε άσκοπα, κύριε Κεδίκογλου, για κάτι που δεν έχει γίνει», είπε. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι για γραφειοκρατικούς λόγους, υπήρξαν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων, κάτι που δεσμεύθηκε ότι δεν θα ξανασυμβεί, καθώς, όπως τόνισε, σε συνεργασία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του λογιστηρίου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δόθηκαν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

    Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο κ. Πεταλωτής στην αναφορά του κ. Κεδίκογλου περί πολυτελούς ανακαίνισης, με ξύλινες επενδύσεις και πολυτελή έπιπλα, του γραφείου του γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ό,τι υπάρχει στο γραφείο του το έχει αγοράσει με δικά του χρήματα και όχι με χρήματα του Πρακτορείου, αν αυτό κάτι σας λέει, κύριε Κεδίκογλου. Ούτε ένα ευρώ δεν βγήκε από το ταμείο του Πρακτορείου».

    Στο Πρακτορείο, πρόσθεσε, συντάσσονταν επί χρόνια δελτία, που δεν πήγαιναν πουθενά, από εργαζόμενους, που απασχολούνταν ελάχιστες ώρες ημερησίως, ενώ η ίδια εργασία γινόταν, την ίδια στιγμή, και από δεύτερο τμήμα του Πρακτορείου. Αναφέρθηκε ακόμη σε διαμαρτυρίες συνδρομητών για κακή ποιότητα της ενημέρωσης.

    Από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί κατάσταση, παρόμοια με τη σημερινή, στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζοντας πως επί πέντε χρόνια κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων από το ΑΠΕ, κάτι για το οποίο ο υφυπουργός απάντησε ότι είχε υποβληθεί ερώτηση από τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Απαντώντας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι άλλαξε η δομή του Πρακτορείου και εκσυγχρονίστηκε, ενώ εξοικονομήθηκαν 317.000 ευρώ από περικοπές σε λειτουργικά έξοδα του 2010 κι επιπλέον ολοκληρώνεται εντός του Απριλίου ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων, ενώ έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση της διαδικτυακής τηλεόρασης -η οποία, όπως είπε, δεν είχε καθόλου έσοδα- έτσι ώστε να αρχίσει να έχει έσοδα και να μην αποτελεί μόνο «μία μαύρη τρύπα».

    Ο ερωτών βουλευτής έκανε λόγο για «προσλήψεις, παρά το ότι αυτές απαγορεύονται», «καθυστερήσεις πληρωμών», «περικοπή του 10% των μισθών πέρσι» και «επικείμενη δεύτερη αυθαίρετη μείωση, που αφορά τις ΔΕΚΟ, από τις οποίες δικαίως οι εργαζόμενοι θέλουν να εξαιρεθούν».

    Επίσης, ο κ. Κεδίκογλου καταλόγισε στη σημερινή διοίκηση ευθύνες για δημιουργία κακού εργασιακού περιβάλλοντος και αποφάσεις χωρίς την έγκριση του ΔΣ. Κατέθεσε, δε, συμφωνητικά μίσθωσης έργου, τα οποία «στη σημερινή συγκυρία είναι σκάνδαλο», διατυπώνοντας το ερώτημα «με ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια συνήφθησαν», υποστηρίζοντας ότι συμβάλλουν στην «κατρακύλα» του Πρακτορείου.

    Ο βουλευτής της ΝΔ αναγνώρισε ότι η προηγούμενη διοίκηση προέβη σε προσλήψεις, αναφέροντας ότι έγιναν για τη στελέχωση νέων και επιτυχημένων τμημάτων, αλλά υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων αυτών αποχώρησαν, επειδή οι θέσεις δεν ήταν μόνιμες.

    Ο ίδιος επικαλέσθηκε επιστολή του διευθυντή Ειδήσεων και Ροής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νικόλα Βουλέλη, προς τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Ηλία Μάτσικα, με την οποία τον καλούσε να πάρει θέση για ανώνυμα υβριστικά ηλεκτρονικά μηνύματα, που εστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο συντακτών του Πρακτορείου και περιείχαν προσωπικά δεδομένα στελεχών και μη, του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επιπλέον, ο βουλευτής μετέφερε διάλογο των δύο διευθυντών, κατά τον οποίο ο κ. Μάτσικας «όχι μόνον δεν πήρε θέση, αλλά είπε ότι συμφωνεί και με κάποια από αυτά (σσ. τα ηλεκτρονικά μηνύματα) προκαλώντας την αντίδραση του κ. Πεταλωτή, ο οποίος ρώτησε: «Τι λέει ο κ. Βουλέλης; Ότι ο κ. Μάτσικας τα διοχετεύει αυτά στα μπλογκς, τα οποία αναφανδόν αναπαράγουν ακριβώς αυτά, τα οποία μας είπατε εσείς σήμερα; Μπλογκς τα οποία είναι υβριστικά και αναπαράγουν τις παθογένειες και το μεγάλο πάρτι, που γινόταν επί χρόνια;»

    «Το ΑΠΕ είναι το εθνικό πρακτορείο με σύγχρονη λειτουργία και είμαστε αποφασισμένοι, τα χρήματα του ελληνικού λαού, να τα σεβαστούμε. Αν υπάρχουν προτάσεις, ευχαρίστως να τις συζητήσουμε, αλλά δεν θα συναινέσουμε στη διαδικασία της χρόνιας παθογένειας», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Υπό την προστασία της ΕΕ

    Η θέα σου κόβει την ανάσα. Ιδίως τη στιγμή που ο ήλιος ξεπροβάλλει για την πιο εντυπωσιακή ανατολή του κόσμου. Σε περίπου 2.300 μέτρα στην Αγία Κορυφή, στο όρος Χωρήβ στο Σινά, όπου ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές, η αίσθηση ότι αγγίζεις τον ουρανό μαζί με την καινούργια μέρα του Θεού κάνει πάνω από 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο να θέλουν να ζήσουν αυτή τη μαγική στιγμή. Από πάνω φαίνεται σαν σπιρτόκουτο η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, μέσα στα τείχη που έκτισε ο Ιουστινιανός τον 6ο αιώνα και από το 2004 αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, ενώ για πρώτη φορά, με αναπτυξιακά έργα, έθεσε υπό την προστασία της και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ανάβαση, πολύ δύσκολη, ξεκινά από τη Μονή στις τεσσεράμισι τα ξημερώματα, με φακούς και διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες. Αλλά, όλοι πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο. Το ίδιο πίστεψε και η ΕΕ, που με μία γερή χρηματοδότηση, αποφάσισε να εντάξει στα αναπτυξιακά προγράμματά της και τον μοναδικό αυτό τόπο της Χριστιανοσύνης. Από εδώ και στο εξής οι αναβάτες θα βρίσκουν να τους περιμένει ένας φιλόξενος χώρος για να προσκυνήσουν ή να ξαποστάσουν. Τα ερείπια, η αίσθηση της εγκατάλειψης, η έλλειψη στοιχειώδους υποδομής στο χώρο για την «πολιτισμένη» και ασφαλή διέλευση χιλιάδων ανθρώπων είναι πλέον παρελθόν. Αναστηλωμένη η παλιά Βασιλική, το μικρό τζαμί και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, αλλά και τουαλέτες, καθώς επίσης και τοιχάκια ή κάγκελα στον περιβάλλοντα χώρο και στα επικίνδυνα σημεία του μονοπατιού, δίνουν νέα διάσταση στο ιερό βουνό του Χωρήβ.

    Το έργο «Αναστήλωση και προστασία των μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Κορυφής» παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες μετά από 44 μήνες σκληρής δουλειάς. Ήταν το 2007 όταν η Μονή του Σινά επιλέχθηκε, ανάμεσα σε 860 προτάσεις που υποβλήθηκαν, στον διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΕ διαθέτοντας 22 εκατομμύρια ευρώ για αναπτυξιακά έργα στη Χερσόνησο του Ν. Σινά.

    Η Αγ. Αικατερίνη είναι το μοναδικό ελληνορθόδοξο μοναστικό κέντρο με αδιάκοπη πνευματική ζωή 17 αιώνων.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Πώς να ζήσετε έναν αιώνα...

    Πρωτοκυκλοφόρησε το 1936 στην ευημερούσα Ελβετία. Μεταφράστηκε στην Κατοχική Ελλάδα του 1939. Και κυκλοφόρησε πρόσφατα στη σημερινή Ελλάδα του άγχους - και όχι μόνο... Τίτλος: "Πώς να ζήσετε εκατό χρόνια". Συγγραφέας: Ο Ελβετός βοτανολόγος δόκτορας Καμίλ Ντρόζ. Εκδόσεις : Πέρασμα. Μετάφραση: Λιλίκα Νάκου. Είναι 152 σελίδες μικρού σχήματος με οδηγίες ζωής.

    Όχι. Δεν πρόκειται για γιατροσόφια. Αλλά για προτάσεις υγείας που βασίστηκαν σε πειραματική εφαρμογή των ασθενών του βοτανολόγου, τους οποίους γιάτρευε δωρεάν . Είναι ένας οδηγός- πρόδρομος αυτού που τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε "Ολιστική προσέγγιση στον τρόπο ζωής". Σήμερα τον συγγραφέα θα τον λέγαμε "εναλλακτικό θεραπευτή".

    Όλο το βιβλιαράκι το διαπερνά η "κουλτούρα" ενός σωματικού-θα λέγαμε- ψυχισμού. Οι βασικές του συστάσεις είναι β¦ πέρα από τα βότανα: "Μην συγχύζεσαι άνθρωπεβ¦ Ο γκρινιάρης εξασθενεί, γιατί αυτοδηλητηριάζεταιβ¦ Κάνε ζωή κοντά στη φύσηβ¦ Διατροφή με χορτοφαγίαβ¦ Ζήσε χωρίς το δηλητήριο της φιλοδοξίας"β¦

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] 50 χρόνια στο διάστημα

    Η ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα είχε στιγματισθεί από μία πλειάδα από τεχνικά προβλήματα και το διαστημόπλοιό του Βαστόκ, που είχε μεταφέρει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα πριν μία 50ετία, δεν είχε τεθεί σε καλή τροχιά, αποκάλυψε σήμερα ένας ειδικός του ρωσικού διαστημικού τομέα.

    «Κατά τη διάρκεια της πτήσης του Γκαγκάριν, διαπιστώθηκαν 11 κρίσιμες περιστάσεις, ή ανωμαλίες, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας» τόνισε ο Μπαρίς Τσέρτοκ, πρώην βοηθός του Σεργκέι Καρόλιεφ, που θεωρείται ο πατέρας του ρωσικού διαστημικού προγράμματος, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Ο Γκαγκάριν ήλθε αντιμέτωπος επίσης με διάφορα άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της επανόδου του -- η βαλβίδα τροφοδοσίας με οξυγόνο στο σκάφανδρό του δεν λειτούργησε αμέσως και το αλεξίπτωτο ενεργοποιήθηκε τυχαία -- ακόμη πριν από την προσγείωσή του σε απόσταση 600 χλμ. από το προβλεπόμενο σημείο, τόνισε ο ίδιος ειδήμονας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 April 2011 - 6:30:24 UTC