Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι
  • [02] Εισοδηματικό όριο στις μετεγγραφές
  • [03] Ραδιενεργός συναγερμός στην Ιαπωνία
  • [04] Δημοπρασία εντόκων
  • [05] Προσωρινή λύση
  • [06] Απέρριψαν την εκεχειρία ο»Ώ

  • [01] Στην Αθήνα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Ρομπάι θα συναντηθεί στις 12:45 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη συνέχεια, στις 13:30, ο Χέρμαν Ρομπάι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Κτίζοντας το μέλλον σε δύσκολους καιρούς».

    Για το εάν η σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι συνδέεται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση" και πως πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μια διαρκή φημολογία για αναδιάρθρωση, εκλογές και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στη σφαίρα της φαντασίας.

    "Η αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι για τη χώρα μας υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και εφαρμόζεται.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση την Παρασκευή, 15 Απριλίου, ο πρωθυπουργός, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας , Ανδρέα Λοβέρδο, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λούκα Κατσέλη, και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

    Επιπλέον, θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας προκειμένου οι βουλευτές - μέλη τους να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς για τις πολιτικές πρωτοβουλίες των υπουργείων τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εισοδηματικό όριο στις μετεγγραφές

    Oικονομικό όριο στο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, κατά μέσον όρο στην τελευταία τριετία, ορίζεται για τους δικαιούχους μετεγγραφής, παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ενώ δεν θα υπερβαίνουν το 20% των εισακτέων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, με στόχο τον περιορισμό των μετεγγραφών στα κεντρικά Ιδρύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση αφορά τους υποψηφίους-παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, με αδελφό που φοιτά σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ορφανούς ή τέκνα άγαμης μητέρας καθώς και υποψηφίους με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με βαριές παθήσεις (τυφλοί, κωφάλαλοι, νεφροπαθείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne, με αναπηρία άνω του 67%).

    Πρόσφατα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που αφορούν τις μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών. Επίσης το υπουργείο κατέθεσε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις «μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012». Κατόπιν αυτού του χρονικού περιθωρίου, καταργείται αυτή η δυνατότητα των αποφοίτων παλαιοτέρων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αναμένεται ότι για εφέτος θα είναι μειωμένος ο αριθμός των εισακτέων, αλλά κυρίως θα υπάρχει καλύτερη κατανομή ώστε να μη συνωστίζονται εισακτέοι σε τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων που δεν έχουν πλέον περιθώριο απορρόφησης φοιτητών και σπουδαστών.

    Τέλος, κατατίθεται και η ρύθμιση για τη δυνατότητα να λάβουν απολυτήριο χωρίς να περάσουν από τις πανελλαδικές εξετάσεις , όσοι απόφοιτοι λυκείου, δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι δηλαδή επαναφορά της παλαιάς "πέμπτης" δέσμης. Το απολυτήριο που θα πάρουν μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι ισότιμο με των υπολοίπων συμμαθητών τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ραδιενεργός συναγερμός στην Ιαπωνία

    Οι αρχές της Ιαπωνίας αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, το 1986.

    Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.

    Ωστόσο, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Νταϊτσί, εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986.

    Η διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο του Νταϊτσί αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει από το Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια.

    Η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 που είχε ξεσπάσει νωρίτερα τα χαράματα της Τρίτης, μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, έχει πλέον κατασβεσθεί.

    Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ιαπωνίας το Ναρίτα σταμάτησε τη λειτουργία του προσωρινά, αμέσως με το που έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα Τόκιο η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 6.3 βαθμών Ρίχτερ, προκειμένου οι αρχές να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις για πιθανές ζημιές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Δημοπρασία εντόκων

    Νέα δημοπρασία σήμερα εντόκων γραμματιών διαρκείας 26 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου σε άυλη μορφή. Η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 15 Απριλίου.Στην προηγούμενη έκδοση στις 11 Μαρτίου, το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει 1,2 δισ.ευρώ με επιτόκιο 4,75%.

    Ύφεση 3% για φέτος και ανάπτυξη το 2012 προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία το 2011. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 4,5% πέρυσι, και προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωσή του κατά 3% φέτος, ενώ εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε θετικό πρόσημο (1,1%) από το 2012. Παράλληλα ο πληθωρισμός, που ήταν 4,7% το 2010, προβλέπεται να μειωθεί σε 2,5% το τρέχον έτος και σε 0,5% το επόμενο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παρουσίασε μείωση κατά 10,4% πέρυσι, προβλέπεται να μειωθεί κατά 8,4% το 2011 και κατά 7,1% του χρόνου, ενώ για την ανεργία, που ανήλθε σε 12,5% πέρυσι, προβλέπεται να αυξηθεί σε 14,8% το τρέχον έτος και να φθάσει στο 15% το 2012.

    Γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη 4,5% αν και, όπως επισημαίνεται, αυτή παραμένει ασύμμετρη καθώς στον ανεπτυγμένο κόσμο ο ρυθμός θα κινηθεί στο 2,5% ενώ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα φθάσει στο 6,5%.

    Στο μεταξύ, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού παραμένει εντός των στόχων που είχαν τεθεί με τον Προϋπολογισμό του 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το τρίμηνο Ιανουάριου - Μαρτίου, σε δημοσιονομική βάση. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα είναι 4.710 εκατ. ευρώ και υπολείπεται κατά μόλις 9 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 4701 εκ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2011 για το αντίστοιχο διάστημα. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010 το έλλειμμα Κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.371 εκατ. ευρώ.

    Η επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το πρώτο τρίμηνο του 2011 πραγματοποιείται κυρίως από την επίτευξη σημαντικής συγκράτησης των δαπανών παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού - Τακτικός και ΠΔΕ - υστερούν έναντι των στόχων κατά 776 εκατ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Προσωρινή λύση

    Το αργότερο μέχρι σήμερα το μεσημέρι το 28% του προϋπολογισμού του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου θα βρίσκεται στις αρμόδιες ΔΟΥ των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να πάρουν τα χρήματα και να ξεκινήσουν τις πληρωμές." Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Βασ. Παπάζογλου.

    Όπως επισήμανε ο γραμματέας, "η λύση αυτή είναι προσωρινή προκειμένου να λυθεί το άμεσο πρόβλημα του Αιγινήτειου και του Αρεταίειου. Η οριστική λύση θα δοθεί μέσα από έναν στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος τριετίας, που θα πρέπει να κάνουν οι δύο εφορίες των νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών τους."

    Σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό των δύο νοσοκομείων ο ειδικός γραμματέας απάντησε:

    "Ο προϋπολογισμός εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ανέρχεται για το ένα νοσοκομείο σε περίπου 11.200.000 ευρώ και για το άλλο σε 12.800.000 ευρώ. Ένα κομμάτι πρόσθετο αυτών των χρημάτων, της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ, δίνεται από το υπουργείο Υγείας και αφορά τη μερική πληρωμή των γιατρών που κάνουν την ειδίκευσή τους στα δύο αυτά νοσοκομεία."

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Απέρριψαν την εκεχειρία

    Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης διότι δεν ικανοποιεί το βασικό τους αίτημα, που είναι η αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία και γιατί προτείνει την αναμόρφωση του παρόντος συστήματος που οι ίδιοι επιθυμούν την αλλαγή του.

    "Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από τη λιβυκή πολιτική σκηνή, επομένως είναι παρωχημένη", ανέφερε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο από την πρώτη κιόλας ημέρα σύστασής του απαιτεί την αποχώρηση του Καντάφι.

    "Η πρωτοβουλία αναφέρεται και σε μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον λιβυκό σύστημα και αυτό είναι επίσης εντελώς απαράδεκτο", πρόσθεσε ο κ. Τζαλίλ.

    Στο μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων πιστών στο Λίβυο ηγέτη στη Μιζουράτα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 April 2011 - 4:30:32 UTC