Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε ο Π. Ψωμιάδης
  • [02] Ο Καντάφι αποδέχτηκε ειρηνευτικό σχέδιο για την κρίση στη Λιβύη
  • [03] Ζήτησε βοήθεια η Πορτογαλία
  • [04] Ένα ξεχωριστό μονοπάτι
  • [05] Σφίγγει ο κλοιός ο»Ώ

  • [01] Σε ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε ο Π. Ψωμιάδης

    Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων.

    Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε στον Π. Ψωμιάδη ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την πράξη της παράβασης καθήκοντος. Η ίδια ποινή τού είχε επιβληθεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2009.

    Η υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη ο Π. Ψωμιάδης, αφορούσε τη μείωση εκ μέρους του χρηματικών προστίμων σε βάρος πρατηριούχου, ο οποίος νόθευε συστηματικά τα καύσιμα που διέθετε προς πώληση με τη μέθοδο του αποχρωματισμού. Ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Π. Ψωμιάδης αποφάσισε, στις αρχές του 2005, τη μείωση των προστίμων, που είχε επιβάλει η προηγούμενη διοίκηση στη Νομαρχία, από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ.

    Απολογούμενος στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που εκδίκασε την υπόθεση την περασμένη Πέμπτη, ο Π. Ψωμιάδης υποστήριξε πως «έδρασα καθβ όλα νόμιμα», απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί δόλου, αφού, όπως είπε, δεν είχε καμία προσωπική σχέση με τον επιχειρηματία.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μείωση των προστίμων κινήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια κι ότι έπραξε όπως θεώρησε ότι είναι ανθρωπίνως σωστό, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του πρατηριούχου και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τη δεδομένη χρονική στιγμή.

    Όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, το επόμενο διάστημα -και μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου και τη λάβει στα χέρια του- ο ίδιος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα θέσει τον Π. Ψωμιάδη σε προσωρινή αργία από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, θα διαβιβάσει την απόφαση στο υπουργείο Εσωτερικών για την επικύρωση της διαθεσιμότητας.

    Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σβ αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αν γίνει δεκτή η αίτησης αναίρεσης, ο Περιφερειάρχης θα ξαναδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ο Καντάφι αποδέχτηκε ειρηνευτικό σχέδιο για την κρίση στη Λιβύη

    Το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έκανε δεκτό τον "χάρτη πορείας" που πρότεινε η Αφρικανική Ενωση (AU), προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση στη Λιβύη, όπως δήλωσε χθες Κυριακή ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

    "Η αντιπροσωπεία του αδελφού ηγέτη (Καντάφι) δέχθηκε τον χάρτη πορείας όπως τον παρουσιάσαμε", δήλωσε ο Ζούμα σε ανακοίνωσή του προς τον Τύπο από την κατοικία Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της AU Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο χάρτης πορείας που πρότεινε η Ενωση προβλέπει "την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων", τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου "μεταξύ των πλευρών" ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

    Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν "οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη".

    Οταν ο Λααμάμρα ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: "Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ' αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους".

    Ο Λααμάμρα πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αφρικανική Ενωση υποστηρίζει ότι "δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της AU, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας".

    Τα μέλη της αποστολής της AU, εκτός του Ζούμα που αναχώρησε από τη Λιβύη εξαιτίας άλλων "υποχρεώσεών" του, πέρασαν τη νύχτα στην Τρίπολη και σήμερα αναμένεται να μεταβούν στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, προκειμένου να τους πείσουν να παραδώσουν τα όπλα.

    Αυτή η επιχείρηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς οι εξεγερμένοι έχουν απορρίψει οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός η οποία δεν προβλέπει την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι και των γιων του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ζήτησε βοήθεια η Πορτογαλία

    Με τηλεοπτικό διάγγελμα του στον πορτογαλικό λαό, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοσέ Σόκρατες, ανακοίνωσε την Τετάρτη, την απόφαση της χώρας να απευθύνει αίτημα για οικονομική βοήθεια στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

    Το αίτημα για βοήθεια επιβεβαιώθηκε αμέσως από τις Βρυξέλλες.

    Ο Ζοζέ Σόκρατες αιτιολόγησε την προσφυγή στο Μηχανισμό Διάσωσης επικαλούμενος την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας που είχε παρουσιάσει, η οποία, όπως σημείωσε, "επιδείνωσε δραματικά την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας".

    Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση,το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας από την ΕΕ, θα εξαρτηθεί από το πότε ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα προχωρήσει στη έκδοση του δανείου, δήλωσε

    Τα χρήματα του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, θα προκύψουν τόσο από το Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), στην προβλεπόμενη αναλογία, των δύο τρίτων από το ευρωπαϊκό ταμείο και του ενός τρίτου από το ΔΝΤ, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    " Το επιτόκιο δανεισμού για την Πορτογαλία, θα ανταποκρίνεται στα νόμιμα επιτόκια της αγοράς την στιγμή της έκδοσης του δανείου ", ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι αν το δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), εκδοθεί πολύ σύντομα τότε θα είναι με τους υφιστάμενους όρους.

    Όπως εκτίμησε, επίσης, κορυφαίος αξιωματούχος στην ΕΕ, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Πορτογαλίας να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το ύψος του πακέτου διάσωσης, θεωρείται ότι ένα δάνειο της τάξης των 60 έως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την τάξη μεγέθους της αναγκαίας δανειακής ενίσχυσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της χρέος, οικονομία της χώρας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ένα ξεχωριστό μονοπάτι

    Μία ξεχωριστή περιήγηση σε άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και για όλους, μικρούς και μεγάλους φυσιολάτρες προσφέρει το πρώτο ειδικό μονοπάτι στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε στη Βραυρώνα, περιοχή με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία.

    Η ιδιαίτερη αυτή διαδρομή, μήκους 500 μέτρων, ξεκινά από το Μουσείο της Βραυρώνας, συνεχίζει ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου και καταλήγει λίγο μετά τον ποταμό Ερασινό, προσφέροντας στους περιηγητές μία εκπαιδευτική αλλά και άκρως αναζωογονητική εμπειρία στη φύση. Το μονοπάτι είναι εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ξενάγησης, περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένες πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος, ανάγλυφα σχεδιασμένες, ανά θεματική ενότητα («υγρότοπος», «υγρολίβαδα», «καλλιέργειες - θαμνώνες»), καθώς και σύστημα προσανατολισμού.

    Επίσης, περιλαμβάνει ηχο-ακουστικό σύστημα, ώστε ο επισκέπτης να ακούει τους χαρακτηριστικούς ήχους των πουλιών του υγροτόπου. Συμβατό για όλους τους επισκέπτες και εξαιρετικά ενδιαφέρον και για παιδιά, το μονοπάτι είναι ανοιχτό καθημερινά, προσφέροντας μία μοναδική περιήγηση στη φύση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Σφίγγει ο κλοιός

    Συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι επιθέσεις του ΟΗΕ και της Γαλλίας με στόχο την κατοικία του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν, την ώρα που ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρόεδρος της χώρας Αλασάν Ουαταρά δήλωσε ότι έχει ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να δράσουν ώστε να "εξουδετερώσουν τα βαρέα όπλα" του Γκμπαγκμπό.

    Ενα τρίτο κύμα πυραύλων εναντίον της κατοικίας του Γκμπαγκμπό εξαπολύθηκε λίγο πριν από τις 23:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η επιχείρηση με στόχο το προεδρικό μέγαρο και στρατόπεδα είχε ξεκινήσει λίγο πριν τις 17:00 (20:00).

    Ο Γκμπαγκμπό εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καταφύγιο στο προεδρικό μέγαρο, όμως οι δυνάμεις του κατάφεραν τις τελευταίες ημέρες να κερδίσουν έδαφος στο Αμπιτζάν εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Ουαταρά.

    "Συνεχίζεται η χρήση βαρέων όπλων εναντίον αμάχων, της καγκελαρίας, των κατοικιών διαπιστευμένων πρεσβευτών, την έδρα της Onuci (αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα) και το ξενοδοχείο Golf (όπου είναι το αρχηγείο του Ουαταρά) από τον Γκμπαγκμπό, οι στρατιώτες του οποίου θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων", κατήγγειλε μία πηγή που πρόσκειται στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

    "Επιπλέον" ο Ουαταρά "ζήτησε" από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν "να εξουδετερωθούν αυτά τα βαρέα όπλα σύμφωνα με την απόφαση 1975" του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 April 2011 - 20:37:26 UTC