Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Λιβύη
  • [02] Σύσκεψη με φορείς Νοτίου Αιγαίου ο»Ώ

  • [01] Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Λιβύη

    Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης, κυρίως κοντά στην κατοικία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές πρακτορείων, οι οποίοι ανέφεραν ότι συνοδεύονταν και από ισχυρές εκρήξεις.

    Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις μονάδες τους για κατάπαυση του πυρός , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    "Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες για άμεση κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα (21.00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Ο Καντάφι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους "σταυροφόρους" να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του.

    Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από την επίσημη τηλεόραση, ο Καντάφι τόνισε ότι "όλοι οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους", ότι "είναι αναπόφευκτη η ήττα των δυτικών δυνάμεων" και προέβλεψε ένα "νικηφόρο μακρύ πόλεμο".

    Ο λίβυος ηγέτης πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη από δυτικές χώρες ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες.

    Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων.

    Παράλληλα, ευρωπαϊκές και αμερικανικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον της Λιβύης, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στον αραβικό κόσμο, μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 2003. Η λιβυκή τηλεόραση μεταδίδει ότι από τις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 64 άνθρωποι και 150 έχουν τραυματισθεί.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-2 έριξαν 40 βόμβες εναντίον "μεγάλου λιβυκού αεροδρομίου", χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τέτοια επίθεση. Η επίθεση ξεκίνησε με βομβαρδισμούς από γαλλικά αεροπλάνα, που είχαν στόχο τις κυβερνητικές δυνάμεις και την καταστροφή αρμάτων μάχης και θωρακισμένων στην περιφέρεια της Βεγγάζης.

    Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιταλία, ενώ δυνάμεις έχουν διαθέσει η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Κατάρ.

    Αποστάσεις κρατούν η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα. Η Τουρκία, που αρχικώς ήταν αντίθετη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει όσο απαιτείται για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

    Το Κατάρ αποφάσισε να μετάσχει με τέσσερα πολεμικά αεορσκάφη του στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

    Οι ΗΠΑ "επιτηρούν από πολύ κοντά" τα αποθέματα αερίου μουστάρδας που κατέχει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι,στο πλαίσο της επιχείρησης της συμμαχίας κατά της Λιβύης, ανέφερε ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικ Μάλεν.

    Παράλληλα, Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη, όχι όμως στον βαθμό που είχε διχαστεί στον πόλεμο του Ιράκ. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν ανταποκριτές και αναλυτές, περιγράφοντας την «επόμενη μέρα» της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στο «στρατηγείο» της ΕΕ.

    ''Δεν θα ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες'', ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ειρήνης .

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σύσκεψη με φορείς Νοτίου Αιγαίου

    Σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων του Νοτίου Αιγαίου θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου και θα απευθύνει ομιλία.

    Νωρίτερα, στο πλαίσιο της αυριανής επίσκεψής του στο νησί των Κυκλάδων, ο Γ.Παπανδρέου θα επισκεφτεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης.

    Η περίοδος που διανύουμε "είναι η πιο δύσκολη πολιτικά", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε υπουργική σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, αλλά και τον ευρύτερο προγραμματισμό της κυβέρνησης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 March 2011 - 21:30:17 UTC