Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρό σφυροκόπημα της Δύσης στη Λιβύη
  • [02] Συλλαλητήρια ΚΚΕ για επίθεση στη Λιβύη
  • [03] «Ναι» στις συνταγματικές αλλαγές
  • [04] Μικτό σύστημα
  • [05] Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός ο»Ώ

  • [01] Σφοδρό σφυροκόπημα της Δύσης στη Λιβύη

    Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης, κυρίως κοντά στην κατοικία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές πρακτορείων, οι οποίοι ανέφεραν ότι συνοδεύονταν και από ισχυρές εκρήξεις.

    Ο λίβυος ηγέτης δήλωσε νωρίτερα ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στους "σταυροφόρους" να θέσουν υπό την κατοχή τους και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιό του.

    Σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από την επίσημη τηλεόραση, ο Καντάφι τόνισε ότι "όλοι οι Λίβυοι έχουν τώρα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους", ότι "είναι αναπόφευκτη η ήττα των δυτικών δυνάμεων" και προέβλεψε ένα "νικηφόρο μακρύ πόλεμο".

    Ο λίβυος ηγέτης πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη από δυτικές χώρες ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες.

    "Δεν θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας και θα την απελευθερώσουμε", τόνισε.

    Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων.

    Παράλληλα, ευρωπαϊκές και αμερικανικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον της Λιβύης, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στον αραβικό κόσμο, μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 2003. Η λιβυκή τηλεόραση μεταδίδει ότι από τις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 64 άνθρωποι και 150 έχουν τραυματισθεί.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-2 έριξαν 40 βόμβες εναντίον "μεγάλου λιβυκού αεροδρομίου", χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τέτοια επίθεση. Η επίθεση ξεκίνησε με βομβαρδισμούς από γαλλικά αεροπλάνα, που είχαν στόχο τις κυβερνητικές δυνάμεις και την καταστροφή αρμάτων μάχης και θωρακισμένων στην περιφέρεια της Βεγγάζης.

    Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιταλία, ενώ δυνάμεις έχουν διαθέσει η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και το Κατάρ.

    Αποστάσεις κρατούν η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα. Η Τουρκία, που αρχικώς ήταν αντίθετη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει όσο απαιτείται για να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

    Το Κατάρ αποφάσισε να μετάσχει με τέσσερα πολεμικά αεορσκάφη του στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

    Οι ΗΠΑ "επιτηρούν από πολύ κοντά" τα αποθέματα αερίου μουστάρδας που κατέχει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι,στο πλαίσο της επιχείρησης της συμμαχίας κατά της Λιβύης, ανέφερε ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικ Μάλεν.

    Παράλληλα, Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη, όχι όμως στον βαθμό που είχε διχαστεί στον πόλεμο του Ιράκ. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν ανταποκριτές και αναλυτές, περιγράφοντας την «επόμενη μέρα» της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στο «στρατηγείο» της ΕΕ.

    ''Δεν θα ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση την δολοφονία αθώων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην Λιβύη, από την στιγμή που η κυβέρνηση της Λιβύης χτυπά αθώους πολίτες'', ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της δημοκρατίας και της ειρήνης .

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Συλλαλητήρια ΚΚΕ για επίθεση στη Λιβύη

    Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, κατά της επίθεσης στη Λιβύη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Επικεφαλής της πορείας τέθηκε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Φωνάζοντας συνθήματα κατά της επίθεσης στη Λιβύη οι διαδηλωτές, στη διαδρομή, σταμάτησαν μπροστά από τις πρεσβείες της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας, ενώ θυροκόλλησαν ψήφισμα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και έκαναν πορεία μέχρι τα προξενεία της Γαλλίας και των ΗΠΑ φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] «Ναι» στις συνταγματικές αλλαγές

    Περίπου τέσσερις στους πέντε Αιγυπτίους ψήφισαν «ναι» στις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Επιτροπή των ειδικών που διόρισε ο αιγυπτιακός στρατός για την μεταρρύθμιση του συντάγματος της χώρας, μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου, που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, πριν από πέντε εβδομάδες.

    Συγκεκριμένα, το 77,2% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και το 28,2% κατά.

    Πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι το γεγονός ότι οι αιγύπτιοι είτε επηρεάστηκαν από τα καλέσματα της μουσουλμανικής αδελφότητας ή απέδειξαν ότι είναι περισσότερο συντηρητικοί στις επιλογές τους. Διότι, προτίμησαν την σίγουρη οδό των εκλογών που θα γίνουν πλέον σύντομα (μετά από 2 και έως 6 μήνες) και όχι την επιλογή του «όχι», της ομάδας της αιγυπτιακής κοινωνίας που ήθελε να αλλάξει πλήρως το αιγυπτιακό σύνταγμα πριν οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

    Εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται ισχυρή και η δύναμη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, που υποστήριξε ξεκάθαρα το «ναι» που τελικά επικράτησε, ερχόμενη σε αντίθεση με όλα τα μικρά κόμματα ακόμη και τους δύο προεδρικούς υποψηφίους, Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που δεν απέφυγε χθες επίθεση από αγνώστους ενώ προσερχόταν να ψηφίσει στο Κάιρο.

    Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας είναι το γεγονός ότι από τα 45 εκατομμύρια των Αιγυπτίων που είχαν δικαίωμα ψήφου (για πρώτη φορά με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής τους ταυτότητας και όχι κάποιου ειδικού εκλογικού δελτίου), μόνο 18,5 εκατομμύρια προσήλθαν τελικά και ψήφισαν (18.537.954 ψηφοφόροι), από τα οποία 14 ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων και 4 κατά, καθορίζοντας το τελικό ποσοστό συμμετοχής των Αιγυπτίων στην διαδικασία του χθεσινού ιστορικού δημοψηφίσματος μόλις στο 41%.

    Πάντως, ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία για τους Αιγυπτίους πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν για πρώτη φορά στην ζωή τους, δείχνοντας ότι η χώρα, η κοινωνία «διψάει» για δημοκρατία.

    Όσον αφορά για την επόμενη μέρα, από ότι φαίνεται ο αιγυπτιακός στρατός τώρα θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, όπου θα προηγηθούν οι κοινοβουλευτικές και μετά οι προεδρικές εκλογές και στη συνέχεια ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος και το νέο Κοινοβούλιο θα μπορούν να προβούν σε όποιες αλλαγές επιθυμούν στο Σύνταγμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Μικτό σύστημα

    Να εφαρμοστεί μικτό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα, με συνυπολογισμό βαθμού απολυτηρίου του κάθε υποψηφίου, των επιδόσεων του στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και των κριτηρίων που θέτουν τα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ζητεί το 55% των ερωτηθέντων νέας έρευνας της κοινής γνώμης που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, το 86,5% των ελληνικών οικογενειών κρίνει ότι ο τρόπος διδασκαλίας στο λύκειο ευνοεί την απομνημόνευση και την αποστήθιση. Επίσης, το 48, 9 % του δείγματος, απαντάει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του λυκείου σήμερα δεν προάγουν την δημιουργική και κριτική σκέψη των μαθητών και το 54,8% ότι δεν προετοιμάζουν τους μαθητές γα το μέλλον τους.

    Η έρευνα παρουσιάστηκε παραμονές της ανακοίνωσης των αναλυτικών προγραμμάτων του Νέου Λυκείου που θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά και έγινε πανελλαδικά σε ένα δείγμα 2000 ατόμων και χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια.

    Η αναποτελεσματικότητα του σχολικού προγράμματος οδηγεί στην παραπαιδεία κρίνει το 50% του δείγματος, ενώ ένα ποσοστό 33,2% απαντάει ότι το φαινόμενο αυτό θα μειωθεί εάν αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Ένα 73,3% των ελληνικών οικογενειών θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκείνο που πραγματικά θέλουν και όχι να επιλέξουν τα σπουδές τους με κριτήριο την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Επίσης ένα 67% κρίνει ότι οι εισακτέοι στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, είναι περισσότεροι από όσους «αντέχει» η χώρα.

    Ένα ποσοστό του δείγματος που ξεπερνάει το 40% κρίνουν αναποτελεσματική την μορφή της δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης της χώρας και ζητούν αναβάθμιση της.

    Στην έρευνα του υπουργείου Παιδείας, ένα 62,4% των ερωτηθέντων εκφράζουν την άποψη ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να είναι «σίγουρα και μάλλον επιλογής», ενώ ένα 37% τα χαρακτηρίζει «σίγουρα και μάλλον υποχρεωτικά».

    Ποσοστά που ξεπερνούν το 50% των ερωτηθέντων κατατάσσουν στην κατηγορία του «σίγουρα και μάλλον επιλογής» τα μαθήματα των πολιτικών επιστημών, δεύτερης ξένης γλώσσας, μουσικής, εικαστικών.

    Αντιθέτως, τέλος, ένα 88,9% του δείγματος κατατάσσει στην κατηγορία «σίγουρα και μάλλον υποχρεωτική» την διδασκαλία της Ιστορίας, μαζί με τα άλλα μαθήματα υποδομής (Μαθηματικά, φυσική, χημεία, αρχαία και νέα ελληνικά, βιολογία κ.α.)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

    Φιέστα τίτλου με... εξάρα για τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, με τρία τέρματα στο πρώτο 20λεπτο και... άλλα τόσα στο δεύτερο, συνέτριψε 6-0 την ΑΕΚ στο πλαίσιο της 27ης ημέρας για τη Σούπερ Λίγκα και πανηγύρισε με τον πλέον επιβλητικό τρόπο την κατάκτηση του 38ου τίτλου της ιστορίας της. Το έναυσμα για το «ερυθρόλευκο»... πάρτι έδωσε ο Τζιμπούρ στο 2ο λεπτό, για να ακολουθήσουν στο υπόλοιπο του πρώτου ημιχρόνου τα τέρματα των Μέλμπεργκ (7`) και Φουστέρ (20`). Ο Τζιμπούρ με δεξί φαλτσαριστό σουτ από πλάγια θέση διαμόρφωσε στο 60ο λεπτό το 4-0 για τον Ολυμπιακό, ο οποίος στο 67` και το 71` πανηγύρισε ακόμη δύο γκολ με πρωταγωνιστές τους Μιραλάς και Χολέμπας αντίστοιχα.

    Σημαντικό προβάδισμα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης και στη διαδικασία των πλέι οφ, απέκτησε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» με τέρματα των Χριστοδουλόπουλου (34`) και Σισέ (39`) επικράτησαν 2-1 της Κέρκυρας στο ΟΑΚΑ.

    Με γκολ του Μαρτίν στο 86΄, ο Ολυμπιακός Βόλου πέτυχε σπουδαία νίκη με 1-0 επί της Καβάλας στο «Ανθή Καραγιάννη». Η θεσσαλική ομάδα έπιασε έτσι τον ΠΑΟΚ στην τέταρτη θέση, άφησε τρεις βαθμούς πίσω της τους «αργοναύτες» και πλέον είναι φαβορί για πρόκριση στα πλέι-οφ.

    Με "ήρωα" τον Σφακιανάκη που σκόραρε το πρώτο και το τελευταίο γκολ της αναμέτρησης, ο Ατρόμητος αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 του ΠΑΟΚ στο Περιστέρι.

    Με γκολ του Μαχόπ στο τέταρτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Ηρακλής απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τον Πανιώνιο στο Καυτανζόγλειο.

    Με ένα γκολ του Μαρσελίνιο στο 65ο λεπτό η Ξάνθη νίκησε στα "Πηγάδια" τον Αστέρα Τρίπολης με 1-0.

    Εύκολη νίκη με 3-1 επί του Πανσερραϊκού (15΄ Μπομπαντίγια, 39΄ Καστίγιο, 42΄ Νέτο - 3΄ Πάρκερ) σημείωσε στο "Κλεάνθης Βικελίδης" ο Άρης.

    Μοναδική ευκαιρία για βαθιά βαθμολογική ανάσα, στη «μάχη» που δίνει για παραμονή στην κατηγορία, απώλεσε η Λάρισα στο AEL FC Arena. Η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3 με τον Εργοτέλη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 March 2011 - 19:30:21 UTC