Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκρούσεις διαδηλωτών με καθεστωτικούς
  • [02] Κανονικά θα κινηθούν αύριο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • [03] Επιδείνωση καιρού
  • [04] Έκτακτα μέτρα
  • [05] Κρίσιμοι αγώνες για το Κύπελλο ο»Ώ

  • [01] Συγκρούσεις διαδηλωτών με καθεστωτικούς

    Τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, και υποστηρικτών του καθεστώτος, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου έγινε ρίψη δακρυγόνων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται εδώ και πολλές ώρες, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα οι μεν στους δε.

    Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση την απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αλλά σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου δεν είναι αντιπροσωπευτική.

    Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον υπογραμμίζει επίσης ότι η ΕΕ προτίθεται να υποστηρίξει τον αιγυπτιακό λαό στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

    Να απέχουν όλες οι πλευρές από τη βία ζήτησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. "Η μετάβαση στην Αίγυπτο πρέπει να είναι γρήγορη, αξιόπιστη και να αρχίσει τώρα", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Μπιλτ υποστήριξε ότι "η εποχή Μουμπάρακ τελείωσε".

    Η Αίγυπτος απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι.

    Στο μεταξύ, έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, συνελήφθησαν, ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κανονικά θα κινηθούν αύριο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Ύστερα από ένα τριήμερο μεγάλης ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά την Πέμπτη, μετά και την αναστολή της προγραμματισμένης για αύριο 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η επόμενη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί είναι την Παρασκευή, με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ να κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, τα τρόλεϊ 11.00-15.00 και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο να ακινητοποιείται για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι.

    Σήμερα είναι ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το μετρό, ενώ κυκλοφορούν κανονικά ο προαστιακός και το τράμ.

    Νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τους απεργούς εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, απηύθυνε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας κατηγορηματικά ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και ζητώντας από τους απεργούς να σταματήσουν "να δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία".

    Σε ερώτηση για την πραγματοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στο μετρό, παρά το γεγονός ότι είχε κηρυχθεί παράνομη, ο κ. Ρέππας είπε ότι "θα αντιμετωπίσουν τους φορείς της πολιτείας όσοι απεργούν παράνομα". Στο μεταξύ, για το θέμα αυτό, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε σήμερα να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα, αυτό της παράβασης δικαστικής απόφασης.

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την απεργία στο μετρό διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, με στόχο να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη αδικήματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Επιδείνωση καιρού

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων εξέδωσε η ΕΜΥ. Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά.

    Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.

    Αύριο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην ανατολική και νοτια Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη, τις δυτικές Κυκλάδες, βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια (κυρίως τη νότια), τις υπόλοιπες Κυκλάδες και την υπόλοιπη Κρήτη και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα).

    Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και πρόσκαιρα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

    Από το βραδυ παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία ενίσχυση των ανέμων στα ανατολικά που θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

    Την Παρασκευή, από τις πρωινές κιόλας ώρες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα θα περιοριστούν και στις ορεινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς - Ευβοίας, ανατολικής Πελοποννήσου και Κρήτης. Από το μεσημέρι βαθμιαία εξασθένηση των θυελλωδών ανεμών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Έκτακτα μέτρα

    Από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, καθώς και από τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Αυτό αποφάσισαν σήμερα από κοινού ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, προκειμένου, όπως είπαν, να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη, εξαιτίας της απεργίας των ιατρών του Ιδρύματος.

    Το μέτρο αυτό θα ισχύσει έως την εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ), αρχές Ιουνίου και θα θεσμοθετηθεί με προσθήκη στο Νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

    Το ΙΚΑ, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών που θα δεχτούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του. Όσο για την αμοιβή τους, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είπε ότι θα εισηγηθεί να είναι 10 με 15 ευρώ.

    Η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και ο Διοικητής του ΙΚΑ συναντήθηκαν το απόγευμα με τους εκπροσώπους των γιατρών που έχουν κάνει από χθες κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, μετά από δικό τους, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, αίτημα, αλλά η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς οι γιατροί επιμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα συνεχισθεί και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιασθεί στην Ολομέλεια, είπε ο κ. Λοβέρδος.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή, ενώ 24ωρη απεργία αποφάσισαν και οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά για αύριο. Με 4ωρη στάση συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Ο ιατρικός σύλλογος Αθήνας καλεί τα μέλη του αύριο σε αποχή, ενώ αυτή την ώρα συνεχίζεται η συνεδρίαση των εκπροσώπων των ιατρικών συλλόγων, που βρίσκονται στο ισόγειο του υπουργείου Υγείας, για τη τύχη την κατάληψης. Οι γιατροί κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό από την πλευρά του υπουργείου, δηλώνοντας ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν όμως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου με 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Πετράς, η λίστα αναμονής στο ΙΚΑ για μια εξέταση αίματος είναι από 45 ημέρες έως 2 μήνες. Οι κενές θέσεις αγγίζουν τις 1600, και με το νομοσχέδιο θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας του Ιδρύματος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Κρίσιμοι αγώνες για το Κύπελλο

    Με τους αγώνες ρεβάνς για την προημιτελική φάση, συνεχίζεται σήμερα κι αύριο το κύπελλο Ελλάδας. Σήμερα διεξάγονται τα σημαντικότερα παιχνίδια με την ΑΕΚ να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό στάδιο και τον ΠΑΟΚ που φιλοξενεί στην Τούμπα τον Ολυμπιακό (σε εξέλιξη). Η ΑΕΚ έχει το προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, καθώς στο πρώτο παιχνίδι είχε νικήσει με 2-0, ενώ χωρίς προγνωστικά είναι το ματς στη Θεσσαλονίκη.

    Ο ΠΑΟΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο πρώτο ματς του Πειραιά και έχει ένα μικρό προβάδισμα κόντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να πάρει την πρόκριση μέσα στην «καυτή» Τούμπα.

    Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα των αγώνων θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, με τον Διαγόρα να υποδέχεται τον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό να παίζει στο Βόλο με την Κέρκυρα. Ο Ατρόμητος και ο Ολυμπιακός Βόλου είναι τα φαβορί για την πρόκριση, μετά τις νίκες τους στα πρώτα παιχνίδια.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων και τα αποτελέσματα των πρώτων παιχνιδιών:

    Τετάρτη

    18:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-1)

    21:00 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Παναθηναϊκός (2-0)

    Πέμπτη

    16:00 (Ρόδος) Διαγόρας-Ατρόμητος (0-2)

    19:00 (Βόλος) Ολυμπιακός Βόλου-Κέρκυρα (2-0)

    Όλοι οι αγώνες του Κυπέλλου μεταδίδονται από το Conn-x TV

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 February 2011 - 17:30:20 UTC