Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην ΕΕ"
  • [02] Μουντιάλ: Οι σημερινοί αγώνες
  • [03] Eπάνοδος της Αργεντινής στις χρηματαγορές
  • [04] Προβλήματα στο λιμάνι
  • [05] Εκλήθη για εξηγήσεις

  • [01] "Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην ΕΕ"

    Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP), που πραγματοποιείται από χθες στην Κωνσταντινούπολη.

    "Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Βαλκάνια βρίσκονται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο χαρακτηρισε εξαιρετικά θετικό και αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα δε αυτής στο Σεράγεβο.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, μια δύσκολη Οδύσσεια προς την Ιθάκη", είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ειδικότερα θέματα, όπως την κατάργηση των θεωρήσεων που θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή.

    "Η κληρονομιά του ψυχρού πολέμου που μας κρατούσε διαιρεμένους, τα πολλά χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τον περασμένο αιώνα, η έλλειψη σεβασμού τόσο στα σύνορα, όσο και στις μειονότητες, κατακερμάτισαν τα Βαλκάνια και μας έκαναν, επίσης, να φαινόμαστε ως ανδρείκελα απέναντι στις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, έτσι ώστε η λεξη "βαλκανοποίηση" ταυτίστηκε με την αποσύνθεση",είπε ο πρωθυπουργός.

    "Σήμερα κινούμαστε προς την ενσωμάτωση και γιαυτό έχουν τόση σημασία η ευρωπαϊκή οικογένεια και η ΕΕ, που δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για την ένταξη και γίνονται ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνης για την περιοχή. Αυτή είναι η σημασία της πρωτοβουλίας για το 2014", επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση που ο ίδιος έχει κάνει για την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν θα εορτάζεται ένας αιώνας από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Επαφές με την τουρκική ηγεσία

    Την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανέδειξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και ευκαιριών που παρουσιάζονται.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επιστρέψει στον Οικουμενικό Πατριαρχείο το ιστορικό κτίριο του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει χωρίς περιστροφές την απόφαση του δικαστηρίου και επανέλαβε τη θέση αυτή σήμερα στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ανησυχία που δημιουργεί στην Τουρκία η τελευταία έξαρση της βίας με τις επιθέσεις του ΡΚΚ και τις βομβιστικές ενέργειες που σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αποκλεισμό της Γάζας και ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ερντογάν τις αποφάσεις που ομόφωνα πήρε πριν από δύο μέρες η Σοσιαλιστική Διεθνής στην οποία αντιπροσωπεύονται και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

    Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση Κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, είχε και μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Γκρούεφσκι.

    Την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία όλων όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και τόνισε επίσης τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος Γκιούλ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δυο χωρών.

    O πρωθυπουργός, πριν επιστρέψει στην Αθήνα, θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

    [02] Μουντιάλ: Οι σημερινοί αγώνες

    Στη φάση των «16» του Μουντιάλ προκρίθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που νίκησαν σήμερα 1-0 την Αλγερία στο «Λόφτους Βέρσφελντ Στέιντιουμ» της Πρετόρια, σε αναμέτρηση για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το γκολ που χάρισε τη νίκη στους Αμερικανούς σημείωσε ο Ντόνοβαν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα του Μπομπ Μπράντλεϊ πήρε την πρώτη θέση στο γκρουπ.

    Την πρόκριση στους "16" ως δεύτερη του 3ου ομίλου εξασφάλισε η Αγγλία, επικρατώντας 1-0 της Σλοβενίας, η οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο Πορτ Ελίζαμπεθ και το μοναδικό γκολ σημείωσε στο 23ο λεπτό ο Τζερμέιν Ντεφόου.

    Στις 21:30, η Γκάνα αντιμετωπίζει τη Γερμανία και η Αυστραλία τη Σερβία.

    [03] Eπάνοδος της Αργεντινής στις χρηματαγορές

    Η Αργεντινή αποπειράθηκε σήμερα επιτυχώς να επανέλθει, πρώτη φορά από το 2001, στις χρηματαγορές για δανεισμό, πετυχαίνοντας ανταπόκριση ("κάλυψη") σε ποσοστό 66% στην προσφορά κρατικών τίτλων της, όπως ανακοίνωσε στο Μπουένος Αϊρες ο υπουργός Οικονομίας, κ. Αμάντο Μπουντού.

    Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό της "κάλυψης" στην πώληση κρατικών τίτλων τον "ικανοποιεί απολύτως".

    -Με τη σημερινή κίνηση, το Μπουένος Αϊρες πετυχαίνει στην πράξη την αναδιαπραγμάτευση του 92,4% του κρατικού χρέους του, σε εκκρεμότητα, που είχε έως το 2001. Προηγήθηκε περιοδεία των συνεργατών του κ. Μπουντού σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, αλλά και Γερμανία.

    -Η Αργεντινή είχε κάνει ακόμα μία παρόμοια προσπάθεια, τον Ιούνιο 2005, όμως είχε αποτύχει πλήρως. Η προσπάθεια είχε γίνει επί προεδρίας του Νέστορα Κίρχνερ, από το 2003 έως το 2007 στην προεδρία. Τότε, πάντως, το Μπουένος Αϊρες δεν ζητούσε καν να αγοραστεί το 100% των προσφερόμενων προς πώληση κρατικών τίτλων, αλλά ποσοστό τους 76,15%, αξίας, τότε, 81,8 δισ.δολαρίων ΗΠΑ. Όμως, η απόπειρα απέτυχε, επειδή υπονομεύθηκε από τους κατόχους του ποσοστού 23,85% της αξίας αυτών των τίτλων (του υπολοίπου).

    [04] Προβλήματα στο λιμάνι

    Κανένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από το πρωί, από τον Πειραιά, για τα νησιά του Αιγαίου αλλά και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς συνδικαλιστές των δύο σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ βρίσκονται στους καταπέλτες των πλοίων και δεν επιτρέπουν την είσοδο των επιβατών.

    Η απεργία που είχαν κηρύξει τα δύο σωματεία για σήμερα κρίθηκε παράνομη χθες από το Πρωτοδικείο Πειραιά, αλλά τα σωματεία προχώρησαν στην απεργία.

    Τα σωματεία αντιδρούν στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Hatta: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον Πειραιά

    Για ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον Πειραιά κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο σύνδεσμος Hatta με αφορμή τη σημερινή κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά επισημαίνοντας, ότι ξεπεράστηκε κάθε διαχειρίσιμο όριο από τον κλάδο των τουριστικών γραφείων.

    Τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν πλέον να σχεδιάσουν κανένα τουριστικό πακέτο για την Ελλάδα και να έχουν τη σιγουριά ότι θα μπορέσουν και να το εκτελέσουν όπως το έχουν προγραμματίσει. Η μη εκτέλεση, όμως, ή η πλημμελής εκτέλεση ενός τουριστικού πακέτου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, επιφέρει κυρώσεις -τόσο διοικητικής όσο και οικονομικής φύσεως- για τα γραφεία. Ήδη ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις από ματαιώσεις και πλημμελείς εκτελέσεις τουριστικών πακέτων, τέτοιες που σύντομα δεν θα μπορεί πλέον να ικανοποιήσει, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

    Ο Hatta καλεί την Πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας, των επαγγελματιών του τουρισμού και των εργαζομένων, που αγωνίζονται μόνοι σήμερα, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

    Εξάλλου, επίθεση στην κυβέρνηση για την στάση και την πολιτική της με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά εξαπέλυσαν οι τομεάρχες της ΝΔ.

    Ο Υπεύθυνος του Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και η Υπεύθυνη Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σε κοινή δήλωσή τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άνοιξε, απροετοίμαστα, μέτωπα και την καλούν αντί μεμψιμοιριών να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Απεργία του ΠΑΜΕ

    Συλλαλητήριο στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στην αγωνιστική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Με κεντρικό σύνθημα "Καταργούν τη σύνταξη, την αποζημίωση, αυξάνουν το όριο απολύσεων, μειώνουν το μεροκάματο. Το έγκλημα δεν θα περάσει, να ακυρωθεί τώρα το μνημόνιο", οι διαδηλωτές, με μαχητικά συνθήματα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις επερχόμενες αλλαγές, δηλώνοντας "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα πλούτη του κεφαλαιοκράτη".

    Η γραμματέας του ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κεντρικής επιτροπής, με δήλωσή της προέτρεψε σε "αντεπίθεση και πάλι για κοινωνική δικαιοσύνη".

    "Για τον καθένα μας υπάρχουν δυο επιλογές ή να προσκυνήσουμε και μοιρολατρικά να δεχτούμε τη φτώχεια που εξαπλώνεται ή οπλισμένοι με θάρρος και αντοχή να αντεπιτεθούμε παλεύοντας για την κοινωνική δικαιοσύνη" σημείωσε η κα Παπαρήγα, ενώ αναφερόμενη στα γεγονότα που σημειώθηκαν το πρωί στο λιμάνι είπε πως, παρακολουθώντας το πρωί δυο-τρία τηλεοπτικά κανάλια, είδε ότι υπήρχε κόσμος αγανακτισμένος, γιατί όπως τόνισε, "μέχρι σήμερα το πρωί οι εταιρίες διαβεβαίωναν ότι τα πλοία θα ξεκινήσουν, ενώ η απεργία ήταν γνωστή. Όπως γνωστή ήταν και η απόφαση των ναυτεργατών ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση των δικαστηρίων".

    "Ποιοί ήταν αυτοί μέσα στα καράβια; Άνθρωποι που μπορεί αύριο να μείνουν άνεργοι, άνθρωποι που θα τους κοπεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο Πάσχα. Αυτοί που πήγαν με το πλοίο, ήταν άνθρωποι που στη μεγάλη πλειοψηφία είχαν κοινά συμφέροντα με τους ναυτεργάτες. Από τα στιγμιότυπα που είδα", σημείωσε η κα Παπαρήγα, "δεν διαπίστωσα ούτε έκρυθμη κατάσταση, ούτε διαμαρτυρία, ούτε προσπάθεια των επιβατών να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες. Στεναχωρημένοι ήταν βέβαια γιατί την τελευταία στιγμή έμαθαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, αλλά αύριο τα καράβια θα λειτουργήσουν κανονικά".

    Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ - Απεργία ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ

    Συλλαλητήριο διοργανώνει και η ΑΔΕΔΥ, σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς και μιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.

    Τέλος, 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, έκανε λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου. Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τρίτης αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Σε σχετική ανακοίνωση ζητά να ανακληθούν "τα σκληρά και άδικα μέτρα που εξοντώνουν τους εργαζόμενους, υποθηκεύουν το μέλλον, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος και ανατρέπουν οικογενειακούς προγραμματισμούς".

    Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

    Κανονικά θα λειτουργήσει όλο το πλέγμα των δρομολογίων του ΟΣΕ, παρά τις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών μέχρι αύριο Πέμπτη.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την επισήμανση ότι το επιβατικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και αναμονές, ή ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων, εξαιτίας της πιθανής συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣ.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της εξαγγελίας, ίσως και εντός της εβδομάδος, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Οργανισμού, τα ελλείμματα του οποίου πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 7 έως τις 9 το πρωί, από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα και από τις 10 έως τα μεσάνυχτα, έως και την Πέμπτη, καθώς και δύο 24ωρες απεργίες στις 29 και 30 Ιουνίου.

    Αποχή των δικηγόρων

    Την αποχή των δικηγόρων από κάθε διαδικασία από 23.6.2010 έως και 7.7.2010 αποφάσισε ομόφωνα -σύμφωνα με ανακοίνωση- και με την καθολική συμμετοχή, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.

    [05] Εκλήθη για εξηγήσεις

    Ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ αποχώρησε σήμερα από το Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η αμερικανική προεδρία δεν έκανε καμία δήλωση αμέσως μετά την έξοδό του.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε 30 λεπτά.

    Ο Ομπάμα πρέπει να αποφασίσει αν θα απολύσει ή θα διατηρήσει στη θέση του τον στρατηγό μετά τα προσβλητικά σχόλια που έκαναν ο Μακρίσταλ και οι συνεργάτες του σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone για μερικούς από τους στενότερους συνεργάτες του Ομπάμα.

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει ένα δύσκολο δίλημμα στον Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή να δώσει την εντύπωση ότι ανέχεται την ανυπακοή από έναν στρατιωτικό ή να προκαλέσει αναταραχή στην γραμμή της διοίκησης αποπέμποντας τον ΜακΚρίσταλ σε μία στιγμή κρίσιμη για την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    Θεωρείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξοργίσθηκε για το άρθρο, αλλά δημοσία κράτησε χαμηλούς τόνους, επέπληξε τον ΜακΚρίσταλ και δήλωσε ότι θα έχει απευθείας συνομιλία μαζί του πριν λάβει την απόφασή του.

    "Πιστεύω ότι το άρθρο στο οποίο εμφανίζονται δηλώσεις του ιδίου και του επιτελείου του δείχνουν έλλειψη ευθυκρισίας", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους χθες.

    Ο αμερικανός στρατηγός ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις, κάνοντας λόγο για "σφάλμα" και "έλλειψη ευθυκρισίας".

    Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο " The Runaway General", ο ίδιος ο ΜακΚρίσταλ κάνει υποτιμητικά σχόλια για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον ειδικό απεσταλμένο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται να αποκαλούν ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο "κλόουν" και έναν άλλο "πληγωμένο ζώο".

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αρχικά ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Ομπάμα, έδωσε τελευταία τη θέση του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και η οικολογική καταστροφή που προκαλεί η διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα που εκμεταλλευόταν η BP στον Κόλπο του Μεξικού, που θεωρούνται σημαντικά εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στο Κονγκρέσο.

    Ωστόσο, η υπόθεση ΜακΚρίσταλ συμπίπτει με τη μείωση της υποστήριξης της κοινής γνώμης προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι ταλιμπάν συνεχίζουν την προώθησή τους παρά την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι ο ΜακΚρίσταλ διέπραξε ένα σοβαρό σφάλμα και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την τύχη του.

    Προσεκτικότερος, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η υπόθεση του πολέμου στο Αφγανιστάν θα πρυτανεύσει οποιασδήποτε απόφασης.

    Μια απομάκρυνση του ΜακΚρίσταλ θα ενισχύσει την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πολέμου. Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν θα βγει ενισχυμένος από οποιαδήποτε απόφαση: η διατήρηση του αμερικανού στρατηγού στη θέση του θα δώσει την εντύπωση ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχωρητικός απέναντι στην ανυπακοή, ενώ η αποπομπή του ανθρώπου που επιφορτίσθηκε με την υλοποίηση της δικής του στρατηγικής στο Αφγανιστάν θα δείξει ανευθυνότητα.

    Τα μέλη του Κονγκρέσου φέρονται διχασμένα ως προς την αποπομπή ή μη του ΜακΚρίσταλ, ενώ ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι υποστήριξε πλήρως τον αμερικανό στρατηγό.

    Το επεισόδιο επανέφερε μνήμες από τις ένταση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν απέπεμψε τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ από τη διοίκηση της Απω Ανατολής το 1951 για χλευασμό της αμερικανικής πολιτικής και την ανοικτή υποστήριξη της θέσης για την ανάγκη επέκτασης του πολέμου από την κορεατική χερσόνησο στην Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 June 2010 - 16:30:28 UTC