Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην ΕΕ"
  • [02] Αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά
  • [03] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία
  • [04] Καλείται για εξηγήσεις
  • [05] Freeday ποδηλατοβόλτα

  • [01] "Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην ΕΕ"

    Το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP), που πραγματοποιείται από χθες στην Κωνσταντινούπολη.

    "Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Βαλκάνια βρίσκονται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο χαρακτηρισε εξαιρετικά θετικό και αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα δε αυτής στο Σεράγεβο.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και βεβαίως ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, μια δύσκολη Οδύσσεια προς την Ιθάκη", είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ειδικότερα θέματα, όπως την κατάργηση των θεωρήσεων που θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή.

    "Η κληρονομιά του ψυχρού πολέμου που μας κρατούσε διαιρεμένους, τα πολλά χρόνια των εθνικών ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τον περασμένο αιώνα, η έλλειψη σεβασμού τόσο στα σύνορα, όσο και στις μειονότητες, κατακερμάτισαν τα Βαλκάνια και μας έκαναν, επίσης, να φαινόμαστε ως ανδρείκελα απέναντι στις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου, έτσι ώστε η λεξη "βαλκανοποίηση" ταυτίστηκε με την αποσύνθεση",είπε ο πρωθυπουργός.

    "Σήμερα κινούμαστε προς την ενσωμάτωση και γιαυτό έχουν τόση σημασία η ευρωπαϊκή οικογένεια και η ΕΕ, που δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για την ένταξη και γίνονται ένα πραγματικό σχέδιο ειρήνης για την περιοχή. Αυτή είναι η σημασία της πρωτοβουλίας για το 2014", επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πρόταση που ο ίδιος έχει κάνει για την ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν θα εορτάζεται ένας αιώνας από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Επαφές με την τουρκική ηγεσία

    Την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία όλων όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και τόνισε επίσης τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος Γκιούλ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

    Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

    Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δυο χωρών.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, πριν επιστρέψει στην Αθήνα, θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

    Τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Χασάν Γκογκούς και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Φώτης Ξύδας, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλης Μπορνόβας.

    Συνέντευξη στο FOX

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα", τόνισε ο κ.Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο "Fox Business Network".

    Μιλώντας στην Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφο Νικόλ Πεταλλίδη, μπροστά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε καταρχήν στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, σημειώνοντας ότι "κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%".

    Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου "για το μεγάλο εγχείρημα που έχετε αναλάβει, τη μείωση του ελλείμματος της χώρας σας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 14%, σε ποσοστά κάτω του 3% μέχρι το 2014, ώστε να συνάδει με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και ότι "πολλοί είναι εκείνοι που είναι πολύ επιφυλακτικοί έως και σκεπτικιστές, όσον αφορά την Ελλάδα και τις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ και οι Αμερικανοί ανησυχούν για το ΔΝΤ, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου με 17%. Είμαστε ο βασικός επενδυτής του ΔΝΤ, καθώς συνεισφέρουμε περί τα 57 δις δολάρια" και απαντώντας στην ερώτηση "ποιο θα ήταν επομένως το πρώτο πράγμα που θα λέγατε προς τις ΗΠΑ και τους πολίτες της χώρας μας, για να μας πείσετε;", ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, τόνισε:

    "Καταρχήν, θα τιμήσουμε απαρέγκλιτα την υπογραφή μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση. Αναλάβαμε την εξουσία με ένα μήνυμα αλλαγής και μεταστροφής της χώρας μας. Βεβαίως, ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα είναι το χρέος, όπως και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και της οικονομίας μας, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική. Η συμφωνία αυτή έχει δύο όψεις. Από τη μία, δίνεται το χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, μαζί με δάνεια, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, καθώς προβαίνει σε αλλαγές. Από την άλλη, όμως, υποχρεούμαστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40%."

    Στην ερώτηση "πώς το πετύχατε αυτό;" ο Πρωθυπουργός είπε: "Αυξάνοντας κάποιους φορολογικούς συντελεστές, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή και περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες. Χρειάστηκε να επιβάλουμε κάποια ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, να περικοπούν οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 20% και οι συντάξεις κατά 10%. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς μας να επανέλθουμε στη σωστή τροχιά. Και όντως επανήλθαμε. Αυτό ακριβώς δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα."

    Στη συνέχεια, όταν η κ. Πεταλλίδη ρώτησε τον κ. Παπανδρέου για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και με ποιο τρόπο θα παταχθεί, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: "Εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Παραδείγματος χάριν, μπορεί κανείς μέσω των χαρτών του Google να διαπιστώσει αν κάποιος διαθέτει πισίνα, και αυτό είναι ένα μόνο μέσο που αξιοποιούμε, ώστε να εντοπίσουμε όλους εκείνους οι οποίοι δεν καταβάλλουν φόρους για τα ακίνητά τους κ.λπ. Επιπροσθέτως, όμως, δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα και κίνητρα, ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αυτό αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα. Δεν πρόκειται απλώς για απλή υποχρέωση, αφού εάν δεν θέλουμε να διαρκέσει η κρίση, οφείλουμε να ανταποκριθούμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν.".

    Απαντώντας στην ερώτηση για το σημερινό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα (μετά από το θάνατο τριών ατόμων σε διαδηλώσεις) και "αν κόσμος είναι ανάστατος ή τάσσεται υπέρ της προσπάθειάς σας;", ο Πρωθυπουργός τόνισε:

    "Πράγματι, μεσολάβησαν κάποια ατυχή περιστατικά, η συντριπτική πλειοψηφία όμως του Ελληνικού λαού, παρότι τα μέτρα είναι σκληρά, λέει ότι "εντάξει, αυτή είναι και μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θέλουμε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία. Θα δώσουμε στην κυβέρνηση κάθε δυνατότητα, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές. Καταβάλουμε το αντίστοιχο τίμημα και ας μη μας αρέσει, είμαστε υποχρεωμένοι όμως, αφού πρόκειται για την Ελλάδα. Αφορά τη χώρα, τις οικογένειες και το μέλλον μας. Ταυτοχρόνως, θέλουμε η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαφάνεια, να γίνει πιο ανοιχτή στις επιχειρήσεις, να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις". Και αυτό ακριβώς κάνουμε, στη διάρκεια των τελευταίων λίγων μηνών, στους οποίους έχουμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας."

    Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε άλλη ερώτηση για τη φορολογία ότι "ο ΦΠΑ προϋπήρχε, αλλά τώρα αυξήθηκε και επιβλήθηκε πλέον και σε άλλα είδη. Τι υπόκειται σε φορολογία και τι ποσοστό των φορολογικών εσόδων έχετε εισπράξει ήδη;"

    "Ο ΦΠΑ, που αφορά ουσιαστικά στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 4%. Πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, για σημαντική επιβάρυνση.

    Παράλληλα, όμως, στην Ελλάδα υφίσταται και μία άτυπη οικονομία, η παραοικονομία, η πάταξη της οποίας αποτελεί ένα από τα θετικά της προσπάθειάς μας, καθώς τα στοιχεία που αφορούν την παραοικονομία μάς διέφευγαν, αφού δεν καταγράφονταν επισήμως. Τώρα, όμως, εντοπίζονται και υπόκεινται σε φορολόγηση, γεγονός που συνεπάγεται νέα έσοδα για το κράτος και ένα ακόμη μέσο για τη μείωση του ελλείμματός μας και την εξόφληση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Επίσης, επιβάλουμε φόρο στα καύσιμα. Το γεγονός αυτό είναι θετικό και για το περιβάλλον, αλλά μας προσφέρει επίσης μια σημαντική πηγή εσόδων".

    Ο Πρωθυπουργός απάντησε και σε άλλες ερωτήσεις, όπως για την αποπληρωμή των δανείων και για τα βραχυπρόθεσμα σχέδια, σημειώνοντας ότι "μας χορηγούνται δάνεια, αλλά μετά προχωρούμε αμέσως σε μείωση του χρέους και του ελλείμματος, καταρχήν για το τρέχον έτος, κατά 5.5%. Το εν λόγω ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που θα επιτρέψει τον περιορισμό του χρέους μας εντός των επομένων ετών."

    "Θα τα καταφέρετε", ρώτησε η κ. Πεταλλίδη, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση:

    "Αυτός είναι ο πρωταρχικός μου στόχος, ως Πρωθυπουργός της χώρας. Στοχεύουμε όχι μόνο στην αποπληρωμή των δανείων, αλλά και στο να γίνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία".

    Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: ""Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει. Διαθέτει τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι σε θέση να ανθήσει και να καταστεί ακόμη πιο θελκτική. Στρεφόμαστε πλέον στον τουρισμό υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Είναι όμορφη και φιλόξενη, κάτι που θα ήθελα να δηλώσω και μέσω του Fox News. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Διαθέτουμε το υψηλότερο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, αλλά δεν το έχουμε αναπτύξει, το οποίο όμως πρόκειται να εξελιχθεί σε σημαντικό κλάδο δραστηριοτήτων.

    Έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, την οποία επίσης δεν έχουμε εκμεταλλευτεί, αν και αποτελεί εμπορικό σήμα από μόνη της. Εξάλλου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από ελαιόλαδο, μέχρι φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι ένα ακόμη πεδίο, στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε την αγορά.

    Να προσθέσω ότι αποτελούμε τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη. Ακόμη και αν το σύνολο του στόλου μας δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, επειδή είναι μία ιδιαιτέρως παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία, χώρες όπως η Κίνα, για παράδειγμα, τώρα, ενώ ναυπηγούν πλοία σε κινεζικά λιμάνια, επιδιώκουν να αναδειχθεί ο Πειραιάς σε κόμβο για την Ευρώπη, για το σύνολο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι πρόκειται για μείζονες επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο Ε.Ε. - ΔΝΤ προσδίδει μια ουσιαστική αίσθηση ασφάλειας και, ας μου επιτραπεί, λειτουργεί ως διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες."

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη γνωριμία του με τον Αμερικανό ηγέτη. "Συναντήσατε τον Μπάρακ Ομπάμα, πριν την εκλογή του και τώρα είναι Πρόεδρος της χώρας. Προσφάτως, τον επισκεφθήκατε και στο Λευκό Οίκο και συνομιλήσατε. Σας έδωσε κάποιες συμβουλές;".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: "Επιτρέψτε μου, καταρχήν, να ευχαριστήσω τόσο τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον Αμερικανικό λαό για την στήριξη που μας προσέφεραν καθ' όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής κρίσης. Υπήρξαμε ο αδύναμος κρίκος, αλλά η κρίση υπήρξε διεθνής διότι, όπως είδατε το 2008, οι αγορές έγιναν πολύ δύσπιστες, επιρρεπείς και ανήσυχες. Ασφαλώς, εμείς δεν προσπαθούμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, ισχυριζόμενοι ότι οι αγορές ήταν το πρόβλημα. Προφανώς, όμως, ασχολούμαστε με όσα πρέπει να μας απασχολήσουν, ενώ ταυτόχρονα η κρίση ήταν γενικότερη. Ο πρόεδρος Ομπάμα μας παρείχε σημαντική υποστήριξη. Υποστήριξε την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας, αλλά και την άποψη, σύμφωνα με την οποία, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοοικονομικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να μεταβεί εντός των επομένων ημερών στο Τορόντο, για τη Σύνοδο του G20. Ελπίζουμε ότι εκεί πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους, για ένα σύστημα χρηματοοικονομικής-χρηματοπιστωτικής διαφάνειας, το οποίο θα αποβεί σε όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο των ΗΠΑ ή μόνο της Ελλάδας."

    Τέλος, η δημοσιογράφος υπόβαλε ερώτηση "σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες κατέχουν μέρος του ελληνικού χρέους, για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και για τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος του χρέους. Είστε σε θέση να διαβεβαιώσετε τους πάντες ότι, διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα, θα εξοφλήσετε τις δανειακές σας υποχρεώσεις και ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο;"

    Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν:

    "Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποδεχτήκαμε το συγκεκριμένο πακέτο και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Ε.Ε. στηρίζει σθεναρά την ελληνική οικονομία και τις προσπάθειές μας, τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις αλλαγές, διότι κατέχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων. Έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και δεν θα ήθελαν να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών, ούτε και επιθυμούμε εμείς κάτι τέτοιο. Το πακέτο, επομένως, δημιουργήθηκε ακριβώς για να καθησυχάσει τους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται πιθανότητα χρεοκοπίας. Αυτή είναι η αμετάκλητη απόφασή μας και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφήνουμε την κρίση πίσω μας και προχωρούμε."

    [02] Αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά

    Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν τα εργασιακά θέματα τα οποία επρόκειτο να ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα, με απόφαση του πρωθυπουργού, και θα κατατεθούν μαζί με αυτό προς ψήφιση από την Βουλή.

    Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή μετατίθεται πιθανότατα για τη Δευτέρα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μετάθεση οφείλεται σε θέματα τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, όπως ορισμένα που έθεσε η τρόικα. Ως παράδειγμα αναφέρεται το θέμα με τα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν διευθετηθεί αυτές οι εκκρεμότητες, γι' αυτό το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να φτάσει στο κοινοβούλιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Διευκρινήσεις Λοβέρδου στη Βουλή

    Διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία κατάθεσης και το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά, αλλά και των αλλαγών που προτίθεται να επιφέρει σβ αυτό, έδωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας.

    Ο κ. Λοβέρδος, απέρριψε στην ομιλία του την κατηγορία, ότι με τα νέα μέτρα μειώνεται ο κατώτατος μισθός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει (μέσω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ) την διατήρηση του επιπέδου του. «Όταν είχαμε την επίσκεψη του γ.γ. του ΟΟΣΑ και μας είχε πει να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, του απαντήσαμε πως είναι πολύ μικρός ο κατώτατος. Έχουμε έγκριση από την Ε.Ε., θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό» ανέφερε ο υπουργός.

    Άλλο μέτρο βελτίωσης των προβλέψεων του Προεδρικού Διατάγματος, είναι και η εφαρμογή των αντικινήτρων απόλυσης των προκεχωρημένης ηλικίας εργαζομένων, από τα 55 έτη (έναντι των 57 που προβλεπόταν αρχικά), την αύξηση κατά δύο μήνες της υποχρέωσης των εργοδοτών να προειδοποιούν για επικείμενη απόλυση, προκειμένου να καταβάλουν μειωμένη αποζημίωση, (με μέγιστο χρόνο προειδοποίησης τους 6 μήνες, για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει πέραν των 20 ετών).

    «Υπήρξε μομφή, ότι μειώνουμε κατά 50% το ποσό της αποζημιώσεως. Είναι γνωστό σε όσους τουλάχιστον διάβασαν, ότι το ποσοστό της αποζημίωσης, δεν το πειράζουμε. Δεν έχει γίνει γνωστό ότι δεν έχουμε καθόλου ακουμπήσει το ποσοστό της αποζημίωσης για τους εργατοτεχνίτες. Δεν έχει συζητηθεί, ούτε κανείς σκέφτηκε να πει, ότι τους 450.000 ανθρώπους αυτούς, δεν τους ακουμπάμε, παρότι το μνημόνιο περιλαμβάνει και αυτούς. Εμείς, αμυνόμενοι, λέμε πως στην ερμηνεία, μπορούμε να τους αφήσουμε απέξω» υπογράμμισε ο υπουργός.

    Ο κος Λοβέρδος εξέφρασε επίσης την έντονη επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας - αρχής γενομένης από συμφωνία στα πρόσωπα. Ο σχετικός νόμος, θα προβλέπει την προϋπόθεση της συμφωνίας των δύο μερών για προσφυγή στη διαιτησία - άλλωστε, «αν δεν πάμε σε μια λύση που θα συμφωνήσουν και οι δύο, η άλλη πλευρά θα μας καταγγείλει. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άλλωστε, έχει κάνει παρατήρηση στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο υποχρεωτικότητα στη διαιτησία».

    Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει πάντως, συμφωνία των κοινωνικών εταίρων; «Δεν θα αλλάξω τίποτα στην διαιτησία αν δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι. Θα το αφήσουμε όπως είναι σήμερα» ανέφερε αργότερα ο κος Λοβέρδος. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, ήταν επιβεβλημένη: «Επί τη βάσει αυτή, οικοδομείτο ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός. Γιατί να παλέψεις αφού το πρόβλημα σου το έλυνε η διαιτησία; Και δεν είναι διαιτητής εκείνος με τον οποίον χάνεις εξ ορισμού, ή αυτός που δίνει 6% και 7% αυξήσεις⦻ ανέφερε ο κος Λοβέρδος.

    Κατά τα άλλα, ο υπουργός υπερασπίστηκε την στάση του κατά το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος θέλησε να περάσει η εφαρμογή του Μνημονίου για τα εργασιακά μέσω της Βουλής, αντί της οδού του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προέβλεπε το Μνημόνιο: «Υπήρξαν πολλοί που με εμέμφθησαν για απόπειρα να αποφύγω τη Βουλή. Ως πολιτικός έχω την τακτική να δέχομαι το ότι οι συγκυρίες σου δίνουν μαθήματα. Με αφορά η γνώμη μου ότι η προσωπικότητά μου δομήθηκε δημοκρατικά, ότι είμαι δημοκράτης, σέβομαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα άλλα κόμματα - και δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου. Παρότι λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα είναι ορθή μέθοδος, γιατί πηγαίνει και στην ΟΚΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και θα είχα τον καιρό, καθόσον χρόνο το διάταγμα τύγχανε επεξεργασίας, να επικοινωνώ και με την Ε.Ε. για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις), ανάμεσα στο ορθότερο και το δημοκρατικότερο, προτιμώ το τελευταίο» δήλωσε ο κος Λοβέρδος.

    Οι προθέσεις του υπουργού Εργασίας, αμφισβητήθηκαν από την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία εκτίμησε πως η οδός του νομοσχεδίου επελέγη προκειμένου να προσπελασθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας - «κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

    Η κα Σακοράφα κατηγόρησε τον υπουργό πως μειώνει τις αποζημιώσεις των απολύσεων και «μετατρέπει την γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 592, συν το επιδοματάκι του ΟΑΕΔ που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν, συν του ότι γνωρίζουμε την μοίρα των επιδομάτων. Σαν επιστέγασμα του κοινωνικού πραξικοπήματος, καταργείτε την διαιτησία, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στην διαιτησία αν δεν το επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά. Ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε εξασφαλίσει με τα μέτρα αυτά; Το μόνο που βλέπω είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός».

    «Ερωτηματικά» διέκρινε ωστόσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, τόσον όσον αφορά την συνταγματικότητα των μέτρων, όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Ο βουλευτής προέβλεψε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς εργαζόμενους στην «εξαθλίωση» και προειδοποίησε πως «η παράταξή μας δεν είναι λόχος». «Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ακόμα και αντίστασης σβ αυτούς που μας απειλούν με πτώχευση της χώρας, ενώ γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι που θα έχαναν σε περίπτωση πτώχευσης, θα ήταν αυτοί» ανέφερε ο κος Κουρουμπλής.

    Άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν ευνοϊκότερα διακείμενοι, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος πάντως, προέτρεψε τον υπουργό να υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα θέματα διαιτησίας, «σε περίπτωση που κάποια από τις δύο πλευρές στηλώσει τα πόδια». Αντίστοιχα, ο Πυθαγόρας Βαρδίκος, δικαιολόγησε τα μέτρα, («όταν υπάρχει ισχυρό καθεστώς προστασίας της εργασίας θα επενδύσει εδώ ο επιχειρηματίας, ή θα πάει αλλού; Να διατηρηθεί επιχείρηση με λιγότερους εργαζόμενους, ή να κλείσει; Όταν υπάρχει δυσκολία στις απολύσεις, προσλαμβάνει κανείς, ή όχι;» αναρωτήθηκε) υπό τον όρο ωστόσο, ότι θα είναι προσωρινά, μέχρι το ξεπέρασμα της κρίσης.

    Από πλευράς ΝΔ, ο Γ. Βρούτσης, εκτίμησε πως το κόμμα του «δικαιώνεται πανηγυρικά που δεν ψήφισε το Μνημόνιο, η σκοτεινή πλευρά του οποίου αποκαλύπτεται σήμερα».

    «Σήμερα αποκαλύπτεται το μνημόνιο. Γιατί αν πάμε στη διάσταση ότι φέρατε τις αλλαγές αυτές στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση ότι η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, έρχεται σήμερα διαμέσου του Προεδρικού Διατάγματος για την αμοιβή των νέων μέχρι 25 ετών στο όνομα της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας».

    «Ξέρω πως είστε δεσμευμένοι και αυτοπαγιδευμένοι στο πλαίσιο του Μνημονίου και βαθειά εκτεθειμένοι. Και δεν είναι θέμα πατριωτισμού, γιατί θα μπορούσατε να είχατε εξειδικεύσει τα ζητήματα μέσα στο Μνημόνιο και να τα διαπραγματευτείτε καλύτερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Βρούτσης.

    «Αυτά που εξαγγείλατε, είναι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών για δεκαετίες ολόκληρες» παρατήρησε ο Δ. Μαυρίκος (ΚΚΕ). «Το αίτημα για απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, παιδική εργασία. Μας λέτε πως αυτά τα κάνετε, είτε για την κρίση, είτε για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία - και ο εχθρός ο μεγάλος είναι το εργατικό κόστος. Μα, αν ήταν έτσι, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να κεντάει».

    «Το Μνημόνιο είναι η πιο αδίστακτη και στυγνή αντεργατική συμφωνία. Για μας, όσα Συντάγματα, νόμους και ρυθμίσεις να αναφέρετε, οι ρυθμίσεις θα είναι παράνομες μέχρι την ανατροπή τους από τους εργάτες - ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και η αντιδραστικότητα και της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    «Όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει σοκ και δέος στον ελληνικό λαό, ακριβώς γιατί έχουμε καθημερινές αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς» σημείωσε από πλευράς ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου.

    «Δεν δεχόμαστε ότι ευνοούν την ανάπτυξη οι απολύσεις και η ελαστική εργασία. Η τοποθέτησή μας για την παιδική εργασία είναι ήδη γνωστή. Είπαμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με τα παιδιά των 15 ετών να μπαίνουν στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε η βουλευτής.

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κριτσωτάκης, χαρακτήρισε «πρωτοφανή αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά τα μέτρα» σημειώνοντας πως «το ΔΝΤ έκανε παντού πάγωμα μισθών, αλλά πουθενά πλην της Ελλάδας, δεν έκανε μείωση μισθών».

    «Γίνεται προσπάθεια περιορισμού των αντιδράσεων εσωκομματικά. Έχω την εντύπωση πως δεν θα τα καταφέρετε, γιατί είμαστε στη μέση ενός σχεδίου που φαίνεται καθημερινά. Οι αλλαγές θα γίνουν μόνιμες και μετά την κρίση (β¦)Το «ψήφος ή εκλογές» είναι εκβιασμός. Χάνετε αυτούς που είναι μαζί σας και επιχειρείτε να κερδίσετε άλλους. Δεν θα γλιτώσετε ωστόσο - θα κριθούν όλα αυτά αντισυνταγματικά» προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ

    Η βελτίωση ορισμένων ακραίων σημείων του ασφαλιστικού, με πρωτεύον εκείνο της παράτασης του εργασιακού βίου των μητέρων ανήλικων παιδιών, κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Οι βουλευτές που συμμετείχαν στο ΚΤΕ έλεγαν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, ωστόσο πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγεί, γιατί γίνεται η κάθε κίνηση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα - αντίβαρα, όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση, που τα μέτρα πλήτουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. "Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων, τί βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;", έλεγαν χαρακτηριστικά.

    Επίσης ένα θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών αφορούσε τη 13η και 14η σύνταξη, θέμα για το οποίο απάντησε "θα το δούμε".

    Ενα άλλο σημείο το οποίο επισήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν η "θολή εικόνα" που, όπως είπαν, επικρατεί σε ποια μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και το μνημόνιο, ποια αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και σε ποιο βαθμό και πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.

    Οι βουλευτές ζήτησαν καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπαν, διαπίστωσαν σημεία δυσλειτουργίας της.

    Πέραν του ζητήματος των μητέρων ανήλικων παιδιών οι βουλευτές έθεσαν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών, των αναπηρικών συντάξεων "μαϊμούδων", καθώς και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ορισμένων περιπτώσεων, όπως των στρατιωτικών,επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές είναι σύννομες με την ελληνική νομοθεσία.

    Αλλοι βουλευτές επεσήμαναν ότι πρώτα πρέπει να ενημερωθούν για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για να ψηφίσουν την προσαρμογή του.

    "Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις το χρόνο θα το ψηφίσουμε;", ρωτούσαν , ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές ότι βουλευτές δέχονται προσωπικές απειλές, με αφορμή το ασφαλιστικό ή και προτάσεις "να τα παρατήσουν" και να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους.

    Από την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτή "αποτελεί κράτος εν κράτει". Ενώ ιδιαίτερα επικριτικοί στάθηκαν στο θέμα του πρόσφατου διορισμού 42 υποδιευθυντών, τη στιγμή που προβλέπονται 15 έως 17 αντίστοιχες θέσεις.

    Τέλος, το θέμα του πληθωρισμού αποτέλεσε εξίσου ζήτημα προβληματισμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ρώτησαν τον υπουργό Οικονομικών σε τί ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον έλεγχο στην αγορά.

    ΝΔ: Αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό

    Επικρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό διατυπώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βρούτσης, καθώς όπως αναφέρει δεν έχει παραδοθεί στη Βουλή η αναλογιστική μελέτη που έχει συνταχθεί παρά την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Ο κ Βρούτσης είχε ζητήσει να κατατεθεί η αναλογιστική μελέτη πριν έλθει προς συζήτηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να την παραδώσει, διαφορετικά όπως αναφέρει δεν έχει νόημα η δημόσια διαβούλευση και ο κοινοβουλευτικός διάλογος.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στο Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά έκανε λόγο για κρυφτούλι της κυβέρνησης και επικοινωνιακά παιχνίδια γύρω από το εργασιακό και ασφαλιστικό που πρέπει να σταματήσουν.

    Ανέφερε ότι ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη διαδικασία με το ΠΔ για το Εργασιακό μετά από αντιδράσεις και καταγγελίες της ΝΔ, των υπολοίπων κομμάτων και των κοινωνικών φορέων.

    Ο κ. Παπαγιωτόπουλος είπε πως πρόκειται για πολιτικό θέμα και είναι ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας.

    "Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να υποχωρήσει κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης", συνέχισε, τονίζοντας πως τέτοιου είδους νομοθετήματα πρέπει να πάνε και να συζητηθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί χρήσιμο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνδυάζεται με εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ταυτόχρονα "θα παρακολουθείται από μια πολιτική υπέρ της ανάπτυξης, της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας".

    Παράλληλα επεσήμανε ότι μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας που δεν συνδυάζεται με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, μπορεί να οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα.

    Η ΝΔ, συνέχισε, θα περιμένει την επίσημη ενημέρωση από τον κ. Λοβέρδο και ζητάει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της "διότι ο κ. Λοβέρδος μία λέει το ένα στο ένα κανάλι, μία λεει το άλλο στο άλλο κανάλι κ.ο.κ."

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ πιστεύει πως πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    "Αυτό που περιμένουμε να δούμε, μετά τα περίεργα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και τις αντιφάσεις και τα ήξεις αφήξεις, είναι αν η κυβέρνηση θα κάνει τις σωστές προτάσεις για το ασφαλιστικό οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις που θα θέσει η ΝΔ", σημείωσε.

    Ανέφερε δε ότι ένα πρώτο κριτήριο είναι αν οι κυβερνητικές προτάσεις εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε, θα θέσει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και αν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης ανταποκρίνονται στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θα καταγράψει και θα αναδείξει εξ' αντικειμένου η ΝΔ, τότε θα προσδιορίσει τη στάση της.

    "Αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να δολιχοδρομεί, να μην καταλήγει ή να προχωρεί στην κατάθεση στο κοινοβούλιο ενός σχεδίου νόμου, το οποίο περιέχει πελώριες αντιφάσεις και δεν ανταποκρίνεται στα βασικά κριτήρια βιωσιμότητας, τότε η ΝΔ θα ακολουθήσει διαφορετική στάση", συμπλήρωσε, αναφέροντας πως εξαρτάται από την κυβέρνηση αν θα ψηφιστούν από τη ΝΔ οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    "Αν τις κάνει σωστά, η ΝΔ θα είναι δίπλα. Αν τις κάνει με λανθασμένο τρόπο και δεν ανταποκρίνονται οι προτάσεις αυτές στις μεγάλες ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου, η ΝΔ θα βρεθεί απέναντι",κατέληξε.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος σε δημοσίευμα στη International Herald Tribune, χαρακτήρισε το άρθρο του κ. Straus ως επιεικώς απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο.

    "Αποτελεί το άρθρο αυτό προσβολή για τη χώρα μας", είπε, προσθέτοντας πως ο αρθρογράφος πρέπει να γνωρίζει ότι για όλο τον ελληνικό λαό και όλα τα πολιτικά κόμματα της ελλάδος, τα θέματα εθνικής κυριαρχίας είναι πάνω από όλα και πριν από όλα.

    Θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό ο ΛΑΟΣ

    Την πρόθεση του κόμματός του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του.

    «Εμείς δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο.Ψηφίσαμε το μνημόνιο γιατί ψηφίσαμε για να υπάρχει η Ελλάδα. Αν δεν ψηφιζόταν θα τρώγαμε ο ένας τις σάρκες του άλλου. Κανένα μέτρο δεν ψηφίζω γιατί θα μπορούσαν να επεξεργαστούν καλύτερα», είπε στο ραδιοσταθμό «Θέμα FM» ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [03] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία

    «Δεν εξωραϊζουμε την κατάσταση, το ΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει και με αυτό το νομοσχέδιο κάνουμε προσπάθεια να το συγκρατήσουμε, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Στόχος μας είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η αναβάθμιση και στήριξή του, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων που μέχρι σήμερα έφευγαν προς τον ιδιωτικό τομέα».

    Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Δέκα στόχοι για τη βελτίωση των υπηρεσιών, προσβασιμότητας, διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, διοικητικής διάρθρωσης, ελεγκτικών μηχανισμών, κοινωνικής λογοδοσίας, εθελοντισμού στο ΕΣΥ και αλλαγές στην υγεία σε πέντε νομοθετικά βήματα που θα αφορούν το πλαίσιο προμηθειών στα φάρμακα, την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς επίσης και τους κανόνες στον ιδιωτικό τομέα, είναι οι "τομές με ξεκάθαρη κατεύθυνση" για την Υγεία, όπως εξήγησε η υπουργός.

    Για έκθεση ιδεών, έκανε λόγο η ΝΔ, τονίζοντας την ανάγκη αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης των δημόσιων νοσοκομείων, έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε ο ΛΑΟΣ ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι με το νομοσχέδιο απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.

    Έμφαση έδωσε η υπουργός Υγείας, στη δυνατότητα που θα έχει το ΕΣΥ να συνάπτει, σε κεντρικό επίπεδο, συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, έτσι ώστε να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πελάτες τους από τα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας τους.

    Εκτίμησε δε, ότι ένα 10%με 20% των πόρων που έφευγαν προς τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς θα καλύπτουν πλέον τη λειτουργία των ολοήμερων δημόσιων νοσοκομείων και αυτό, όπως είπε, θα υπέρ και των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει μια καλή «μαγιά» 20 -25 νοσοκομείων που συντεταγμένα θα μπορούσαν από αύριο κιόλας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ολοήμερης λειτουργίας τους.

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε η υπουργός τη διάταξη για τη χορήγηση κινήτρων, όπως η προσαύξηση μισθού κατά 10% για το διορισμό μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

    Κομβικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε, όπως εξήγησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, αφενός να αξιοποιηθεί ο ακριβός εξοπλισμός τους και αφετέρου να επιστρέψει στο Δημόσιο ένα μέρος από τις δαπάνες που καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω απογευματινών ιατρείων με αξιοποίηση του μόνιμου, ή επικουρικού, όπου χρειαστεί, προσωπικού, αλλά και των πανεπιστημιακών ιατρών, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. Η δυνατότητα θα παρέχεται με συμβάσεις του ΕΣΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ασφαλιστικές εταιρίες του ασθενούς που θα επιβαρύνονται τη δαπάνη, ενώ τα έσοδα θα καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων.

    Παράλληλα, αλλάζει το σύστημα των Επικουρικών Ιατρών βάσει των πραγματικών αναγκών κυρίως σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την προκήρυξη κατά προτεραιότητα των κενών θέσεων, ενώ θα δίνονται κίνητρα και για το διορισμό μόνιμων ιατρών του ΕΣΥ σε αυτές τις περιοχές με προσαύξηση του μισθού κατά 10% και αύξηση της μοριοδότησης ύστερα από 5ετία.

    Αλλάζει επίσης το θέμα των εφημεριών με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης για σταθερό αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών και δέσμευση πληρωμής στον επόμενο μήνα, ενώ επιπλέον αναγκαίες εφημερίες θα καλύπτονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

    Θεσπίζεται, όπως πρόσθεσε η υπουργός, βαθμίδα Συντονιστή Διευθυντή στα νοσοκομεία, ενώ μειώνονται τα μέλη των ΔΣ κατά δύο και καταργείται η θέση του αντιπροέδρου σε ιδρύματα άνω των 400 κλινών. Παράλληλα, θα υπάρξει η διαδικασία ετήσιων κυλιόμενων πινάκων με πλήρη ενημέρωση για τις εκκενώσεις θέσεων εντός δύο μηνών για τη στήριξη του προσωπικού του ΕΣΥ.

    Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο, Συμβούλιο Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε Δήμο, Περιφερειακό Συμβούλιο Προγραμματισμού και ετήσια Έκθεση του Υπουργού Υγείας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συνθέτουν ένα νέο κεφάλαιο για τα δικαιώματα του πολίτη και τη λογοδοσία. Ταυτόχρονα, εισάγεται ο θεσμός του εθελοντισμού με πρόβλεψη σύστασης ειδικού Μητρώου Εθελοντών.

    Απαντώντας στους προβληματισμούς που εξέφρασαν τα μέλη της επιτροπής - πολλά από τα οποία σε γενικές γραμμές έκριναν θετική την κατεύθυνση των μέτρων- σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων του ΕΣΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, τους επικουρικούς ιατρούς, τις εφημερίες κ.α. η κα Ξενογιαννακοπούλου στη δευτερολογία της χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ποια φάση και σε ποιο δημοσιονομικό περιβάλλον κινούμαστε όταν όλο το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

    Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, είπε χαρακτηριστικά, και να στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες προς περαιτέρω συζήτηση των επιμέρους θεμάτων και βάσει οικονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει η ίδια.

    [04] Καλείται για εξηγήσεις

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει σήμερα στον Λευκό Οίκο τον ανώτατο διοικητή των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, πριν αποφασίσει εάν θα τον αποπέμψει, έπειτα από τα εμπρηστικά σχόλια του ιδίου και μελών του επιτελείου του για τον αμερικανό πρόεδρο και στενούς του συνεργάτες, που θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Rolling Stone, και τα οποία εξόργισαν τον Λευκό Οίκο και απειλούν να υπονομεύσουν την πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    Ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ εκλήθη από το Αφγανιστάν στην Ουάσινγκτον για να δώσει εξηγήσεις για τα μειωτικά σχόλια που ο ίδιος και μέλη του επιτελείου του έκαναν στον δημοσιογράφο Μάικλ Χάστινγκς για τον αμερικανό πρόεδρο και στενούς του συνεργάτες.

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θέτει ένα δύσκολο δίλημμα στον Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλογή να δώσει την εντύπωση ότι ανέχεται την ανυπακοή από έναν στρατιωτικό ή να προκαλέσει αναταραχή στην γραμμή της διοίκησης αποπέμποντας τον ΜακΚρίσταλ σε μία στιγμή κρίσιμη για την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

    Θεωρείται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξοργίσθηκε για το άρθρο, αλλά δημοσία κράτησε χαμηλούς τόνους, επέπληξε τον ΜακΚρίσταλ και δήλωσε ότι θα έχει απευθείας συνομιλία μαζί του πριν λάβει την απόφασή του.

    "Πιστεύω ότι το άρθρο στο οποίο εμφανίζονται δηλώσεις του ιδίου και του επιτελείου του δείχνουν έλλειψη ευθυκρισίας", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους χθες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ, ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής Ομπάμα στο Αφγανιστάν, θα υποβάλει την παραίτησή του και θα επιτρέψει στον πρόεδρο να αποφασίσει εάν θα την κάνει δεκτή ή όχι.

    Ο αμερικανός στρατηγός ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις, κάνοντας λόγο για "σφάλμα" και "έλλειψη ευθυκρισίας".

    Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο " The Runaway General", ο ίδιος ο ΜακΚρίσταλ κάνει υποτιμητικά σχόλια για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον ειδικό απεσταλμένο στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται να αποκαλούν ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο "κλόουν" και έναν άλλο "πληγωμένο ζώο".

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αρχικά ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Ομπάμα, έδωσε τελευταία τη θέση του σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και η οικολογική καταστροφή που προκαλεί η διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα που εκμεταλλευόταν η BP στον Κόλπο του Μεξικού, που θεωρούνται σημαντικά εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου στο Κονγκρέσο.

    Ωστόσο, η υπόθεση ΜακΚρίσταλ συμπίπτει με τη μείωση της υποστήριξης της κοινής γνώμης προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι ταλιμπάν συνεχίζουν την προώθησή τους παρά την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Το περιεχόμενο του άρθρου του Rolling Stone ήλθε στη δημοσιότητα μόλις πριν από τη μηνιαία τηλεδιάσκεψη του Ομπάμα με το επιτελείο του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο ΜακΚρίσταλ λαμβάνει κανονικά μέρος στη σύσκεψη αυτή, αλλά αυτή τη φορά ο Ομπάμα του έδωσε εντολή να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Ουάσινγκτον. Η συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο είναι προγραμματισμένη για τις 18.35 ώρα Ελλάδος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι ο ΜακΚρίσταλ διέπραξε ένα σοβαρό σφάλμα και ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την τύχη του.

    Προσεκτικότερος, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η υπόθεση του πολέμου στο Αφγανιστάν θα πρυτανεύσει οποιασδήποτε απόφασης.

    Μια απομάκρυνση του ΜακΚρίσταλ θα ενισχύσει την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πολέμου. Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν θα βγει ενισχυμένος από οποιαδήποτε απόφαση: η διατήρηση του αμερικανού στρατηγού στη θέση του θα δώσει την εντύπωση ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχωρητικός απέναντι στην ανυπακοή, ενώ η αποπομπή του ανθρώπου που επιφορτίσθηκε με την υλοποίηση της δικής του στρατηγικής στο Αφγανιστάν θα δείξει ανευθυνότητα.

    Τα μέλη του Κονγκρέσου φέρονται διχασμένα ως προς την αποπομπή ή μη του ΜακΚρίσταλ, ενώ ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι υποστήριξε πλήρως τον αμερικανό στρατηγό.

    Το επεισόδιο επανέφερε μνήμες από τις ένταση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν απέπεμψε τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ από τη διοίκηση της Απω Ανατολής το 1951 για χλευασμό της αμερικανικής πολιτικής και την ανοικτή υποστήριξη της θέσης για την ανάγκη επέκτασης του πολέμου από την κορεατική χερσόνησο στην Κίνα.

    [05] Freeday ποδηλατοβόλτα

    Ξεκίνησε σαν μια παρεΐστικη βόλτα, κάθε Παρασκευή, για να πάρει τους τελευταίους μήνες μορφή χιονοστιβάδας, που συμπαρασύρει πολλούς, ξεχασμένους και μη, λάτρεις του ποδηλάτου. Την αποκαλούν freeday (ελεύθερη μέρα) και είναι η ποδηλατοβόλτα του Facebook που αποκτά όλο και πιο πιστούς οπαδούς, για ένα διαφορετικό βράδυ μέχρι πρωΐας, μέσα σε μια μεγάλη παρέα, στην τόσο μονότονη Αθήνα.

    Δεν είναι οικολόγοι, ούτε γραφικοί, αλλά ένα πολύχρωμο πλήθος όπου ηλικίες, φύλα, κοινωνικές τάξεις, επαγγέλματα, ενδιαφέροντα, ιδεολογίες μπερδεύονται για να συνθέσουν ένα μοναδικό πάζλ συλλογικότητας, συντροφικότητας, ευδιαθεσίας, αλληλεγγύης, εν τέλει, απλής ανθρώπινης χαρούμενης συναναστροφής σε μια Αθήνα που αλλάζει μορφή και περιεχόμενο πάνω σε δύο ρόδες ποδηλάτου.

    Ο Γιάννης και ο Χάρης είναι ήδη στην πλατεία Ασωμάτων από τις 9:00 μμ με τα ποδήλατά τους. Περιμένουν υπομονετικά, κοιτάζοντας με περιέργεια γύρω τους, έτοιμοι για τη νέα περιπέτεια. Ο Γιάννης δεν βγάζει ούτε το ειδικό κράνος με το αεροδυναμικό σχήμα. Για τη νυχτερινή βόλτα με τους ποδηλάτες το έμαθαν από φίλους τους στο Μενίδι, από όπου και κατέβηκαν οι ίδιοι μέχρι το Θησείο. Παραδίπλα μια άλλη ομάδα από τρεις νεαρούς που περιμένουν κι αυτοί να ζήσουν για πρώτη φορά την ίδια περιπέτεια. Να μπουν στην μεγάλη παρέα των ...καβαλάρηδων της πόλης.

    Γύρω στις 9:30 ο χώρος θα αρχίσει να δίνει την υποψία της ποδηλατοσυρροής, που έπεται, σχεδόν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Παρέες, μοναχικοί καβαλάρηδες, ζευγάρια, οικογένειες. Γέλια, κουβεντούλα, πηγαδάκια, εν αναμονή της αναχώρησης. Η Έλλη, η Αθηνά, ο Κώστας και ο Ματθαίος φθάνουν από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο. Είναι οι facebookικοί, που κάθε Παρασκευή βράδυ τώρα πια δίνουν μόνιμα το παρόν. Ο Μάνος κατεβαίνει από το Φάληρο, ο Πίνδαρος από την Πλατεία Βικτωρίας, ο Νίκος με τον γιό του τον Αποστόλη από τις Τζιτζιφιές, η Ελένη με τον άνδρα της τον Γιάννη από τη Φιλοθέη. Άνθρωποι διαφορετικοί, ηλικιακά και κοινωνικά, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το ποδήλατο και την επιθυμία για απόδραση από τα τετριμμένα.

    Η αναχώρηση δεν είναι ποτέ πριν από τις 10:00. Οι παλιοί το γνωρίζουν καλά, αλλά και όσοι από τους καινούργιους το έχουν μάθει από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook άλλωστε ήταν αυτό που απογείωσε μια παρεΐστικη συνήθεια, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, ανάγοντάς την σήμερα σε μία συλλογική εξόρμηση για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων που διεκδικούν μια ανάσα έξω από την πυκνή καθημερινότητα της Αθήνας. Αποδεικνύοντας παράλληλα ότι το διαδίκτυο δεν προσφέρει μόνο αποκούμπι στη μοναξιά αλλά μπορεί να γίνει γόνιμη διέξοδος για συλλογικότητα.

    «Δεν κάνουμε τα συνηθισμένα», «εδώ βρήκα μια μεγάλη παρέα», «αυτό είναι μια ψυχική ξεκούραση» είναι οι κλασικές απαντήσεις που θα δώσουν αρκετοί από τους ποδηλάτες του παρασκευόβραδου. Με το ποδήλατο, κάθε Παρασκευή, σχίζουν τη μονοτονία της πόλης, τη μονοτονία της διασκέδασης, τη μονοτονία της συντροφιάς. Όλο και νέα άτομα κάθε Παρασκευή έρχονται να προστεθούν στο μπουλούκι των freeday ποδηλατών.

    Δυόμισι χρόνια ποδηλατικές Παρασκευές

    Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008 με μία παρέα πέντε φίλων, που τους επόμενους μήνες έγιναν δέκα. Κάποιος είχε την ιδέα του facebook και την ονομασία freeday. Έτσι το περσινό καλοκαίρι οι δέκα έγιναν εκατό και φέτος οι εκατό, εξακόσιοι. Όσο για τους φίλους στο facebook, αυτοί ξεπερνούν τις 4.000. Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, κάθε Πέμπτη αναρτώνται και οι ανακοινώσεις για τον προορισμό και τη διαδρομή. Η τελευταία είχε προορισμό την Παλλήνη, πριν ήταν η Γλυφάδα, και το Ολυμπιακό Xωριό.

    Διαβάζουμε: «Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή θα πάμε ποδηλατοβόλτα. Μαζευόμαστε στο σταθμό του Θησείου ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΩΜΑΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ) στις 21:30. Αναχωρούμε στις 22:00. Κάνουμε ομαδική στάση 40' λεπτών περίπου στον προορισμό, για ξεκούραση και φαγητό. Η βόλτα συνεχίζει με την επιστροφή και λήγει τις πρώτες πρωινές ώρες ΠΑΝΤΑ στο σταθμό Θησείου, περίπου στις 02:00, αλλά είναι προαιρετική για όσους δεν μπορούν ή επιθυμούν να επιστρέψουν νωρίτερα (καθένας έρχεται για όσο θέλει). ΜΕΤΑ την επιστροφή στο Θησείο, αυτοοργανώνονται υποομάδες γειτόνων για την επιστροφή στο σπίτι. *Συνήθως ακολουθεί "παλαβοβόλτα" μέχρι πρωίας για τους αμετανόητους!!*»

    «Στην βόλτα αυτή- όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα- κάθε ποδηλάτης έχει την ελευθερία και την ευθύνη του εαυτού του -όποιος θέλει, έρχεται! Ακολουθούμε όμως όλοι τους κανόνες freeday και τον οδηγό της βόλτας με το φωτάκι. Δεν έχουμε αρχηγούς, είμαστε μόνο μια γελαστή παρέα συνοδοιπόρων, που συνυπάρχουν αρμονικά στον δρόμο ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και τίποτε άλλο!»

    Οι κανόνες της ποδηλατοβόλτας, βασική προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες, παρουσιάζονται σε ένα βίντεο με την υποσημείωση ότι «δεν έχουν σκοπό να "καλουπώσουν" το ελεύθερο πνεύμα που τις διακατέχει, αλλά να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία τους».

    Και είναι έτσι, διότι η συνύπαρξη των πολλών απαιτεί τάξη για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο δρόμο και η συντροφικότητα δίνει στους περισσότερους, μη εξοικειωμένους ποδηλάτες πόλης, την απαραίτητη ασφάλεια συμμετοχής, σε ένα εγχείρημα που τελικά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αφού ο δρόμος ξεδιπλώνεται σε πολλά χιλιόμετρα και το απρόβλεπτο πάντα καραδοκεί. Ένα «λάστιχο», λόγου χάρη, του ενός είναι ένα πρόβλημα που σταματά την «ποδηλατοπομπή» μέχρι να λυθεί και να ξεκινήσουν πάλι όλοι μαζί. Αυτό «το μαζί» είναι και το μυστικό της επιτυχίας της ποδηλατοβόλτας, που ενώνει άγνωστους και διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα είχαν λόγο να πουν «καλημέρα» μεταξύ τους σε άλλη περίπτωση, και τους κάνει να αισθάνονται «φίλοι», φίλοι σε μια περιπέτεια που όχι μόνο γίνεται μια εβδομαδιαία εξόρμηση αλλά και σκαλοπάτι για μια καινούργια προσέγγιση της πόλης σε καθημερινό επίπεδο πάνω στις δύο ρόδες του ποδηλάτου. Ένα μέσο μεταφοράς που είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε τελευταία προς όφελος όλων αλλά και εξημέρωσης της πόλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 June 2010 - 14:30:29 UTC