Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΥ-Μέτρα κατά της κατάχρησης αλκοόλ
  • [02] Πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία
  • [03] "Απαιτείται συντονισμός"
  • [04] Επαφές για επενδύσεις
  • [05] Στις φλόγες η Μπανγκόκ

  • [01] ΠΟΥ-Μέτρα κατά της κατάχρησης αλκοόλ

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υιοθέτησε σήμερα απόφαση που αποσκοπεί "στη μείωση της επιβλαβούς χρήσης των οινοπνευματωδών ποτών, ιδιαίτερα από τους νέους, η οποία ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως".

    Η απόφαση αυτή προβλέπει περιορισμό των διαφημίσων και την άσκηση μιας μεγαλύτερης πίεσης στις τιμές που έχουν τα κρασιά, οι μπίρες και τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά.

    Το κείμενο αυτό, το οποίο εξασφάλισε μεγάλη υποστήριξη, υιοθετήθηκε από τις 193 χώρες μέλη του ΠΟΥ στην ετήσια Συνέλευσή του στη Γενεύη.

    Οι συστάσεις του ΠΟΥ σχετικά με τα οινοπνευματώδη ποτά, οι οποίες καταρτίστηκαν έπειτα από συνομιλίες δύο ετών, δεν είναι δεσμευτικές, αλλά εξυπηρετούν ως ένας "οδηγός" για τα 193 κράτη μέλη του.

    Αυτές αποσκοπούν "στην ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών υπέρ της προστασίας των πληθυσμών που κινδυνεύουν, των νέων και των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της επιβλαβούς χρήσης" οινοπνευματωδών ποτών.

    Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ επέμειναν στις δραματικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες αυτού του "ρεύματος" που το 2004 είχε σκοτώσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μεταξύ των οποίων 320.000 νέους ηλικίας 15 ως 29 ετών, εκφράζοντας ιδιαίτερες ανησυχίες για την αύξηση αυτής της τάσης.

    Η στρατηγική που προτείνει ο ΠΟΥ επιμένει κυρίως στον αντίκτυπο του μάρκετινγκ, στο ρόλο των τιμών των οινοπνευματωδών ποτών και στην πρόληψη της οδήγησης μετά την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.

    "Η επιβλαβής χρήση οινοπνευματωδών ποτών έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τα προβλήματα υγείας παγκοσμίως", επισημαίνει ο ΠΟΥ στο σχετικό κείμενό του.

    [02] Πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία

    Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Μάνατζμεντ (ΙΜD) της Λωζάνης η παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας για το έτος 2010, που κατατάσσει τις διάφορες χώρες του κόσμου ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους βάσει διαφόρων δεικτών.

    Στον φετινό πίνακα την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Αυστραλία και η Σουηδία.

    Η Ελλάδα, που βελτίωσε τη θέση της, κατατάσσεται στην 46η θέση από την 52η που βρισκόταν πέρυσι. Η Ισπανία κατατάσσεται στην 36η θέση, η Πορτογαλία στην 37η και η Ιταλία στην 40η.

    Το ίδιο Ινστιτούτο δημοσίευσε πίνακα με τα χρονοδιαγράμματα σταθεροποίησης του χρέους διαφόρων χωρών, που υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το 2031 το όριο της ευρωζώνης, 60% χρέους/ΑΕΠ. Σημειώνει ότι σε αρκετές άλλες χώρες η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει περισσότερα έτη, όπως η Ιαπωνία (2084), Ιταλία (2060), Πορτογαλία (2037), Βέλγιο (2035), ΗΠΑ (2033), Ισλανδία (2032).

    [03] "Απαιτείται συντονισμός"

    Oι αγορές ενεργούν παράλογα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως αν και ανησυχεί για την υποχώρηση του ευρώ δεν θεωρεί ότι απαιτείται άμεση δράση.

    "Υπάρχουν προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει λόγω της πολιτικής περικοπών των ελλειμμάτων, που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο" δήλωσε στο Ρόιτερ ο Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Καν.

    "Υπάρχει κάποια απροθυμία στις αγορές στο να πιστέψουν ότι οι Ελληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωζώνης..

    "Με ανησυχεί πραγματικά η ταχεία υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ", πρόσθεσε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να οφείλεται στους φόβους ότι θα υπάρξει κάμψη στην ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

    "Δεν πιστεύω ωστόσο αυτό απαιτεί μια άμεση ενέργεια", πρόσθεσε και τόνισε ότι "οι ευρωπαικές νομισματικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ και γνωρίζουν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουν" πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης ότι "εξεπλάγη" από τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει ορισμένες "ανοικτές" πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους της.

    "Η γερμανική απόφαση με εξέπληξε επειδή δεν συζητήθηκε προηγουμένως με τα άλλα μέλη του Eurogroup", δήλωσε ο Γιούνκερ.

    "Επιμένω να πιστεύω ότι ένας καλός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών θα απαιτούσε να συζητήσουμε πριν από τη λήψη απόφασης. Και συνεπώς αύριο στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αναμφίβολα στην ημέρησια διάταξη" της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πρόσθεσε.

    Ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως οι υπεύθυνοι του Eurogroup συζητούσαν "επί μήνες αυτού του είδους την απαγόρευση". "Θα ήθελα να τελειώσουμε πρώτα τη συζήτηση πριν την κλείσουμε με μια μονομερή απόφαση της Γερμανίας", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν πιστεύει σε καμία περίπτωση ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο και αρνήθηκε ότι έχει δημιουργηθεί "απόσταση" ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών, γεγονός που οδήγησε σε πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

    "Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα σταθερό, αξιόπιστο, που διασφάλισε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ επί δέκα χρόνια", δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

    Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι "το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο", προσθέτοντας πως "αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι ανυπολόγιστες και οι συνέπειες εκτός Ευρώπης είναι ανυπολόγιστες ... Εάν το ευρώ αποτύχει, θα αποτύχει η Ευρώπη".

    Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη απόστασης ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε αρνητικά.

    "Καθόλου! Βρισκόμαστε στο στάδιο της σύστασης των κομματιών που λείπουν από την ευρωζώνη και αυτή η διαδικασία απαιτεί συναίνεση, αντιπαραθέσεις", είπε.

    Αυτή η απαγόρευση αποτελεί ωστόσο "απόφαση η οποία είναι συζητήσιμη ως προς τη διαδικασία, διότι δεν υπήρξαν προηγούμενες συνομιλίες" με τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, δήλωσε η υπουργός.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε χθες τη δυσαρέσκειά της που "δεν ζητήθηκε η γνώμη των ενδιαφερομένων για την απαγόρευση κρατών".

    Υπέρ του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο τάχθηκε χθες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χαρακτηρίζοντας "κατανοητές" τις επιφυλάξεις της Γερμανίας έναντι των έντονων διακυμάνσεων που εμφανίζουν οι αγορές, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε ότι "τέτοιες ενέργειες θα ήταν πιο αποτελεσματικές εάν ήσαν συντονισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    "Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη (σ.σ. της Ε.Ε.) να συνεργασθούν ώστε να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό καθεστώς που δεν θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογών μεταξύ νομοθετικών πλαισίων (σ.σ.από χώρα σε χώρα) και κατακερματισμού του εσωτερικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς", υπογράμμισε ο Μπαρνιέ.

    Ο Επίτροπος σημείωσε ότι "θα ήταν χρήσιμο το θέμα αυτό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ΕΚΟΦΙΝ) αυτή την Παρασκευή, στις Βρυξέλες".

    Από την πλευρά της η Κίνα εκτιμά ότι η κρίση του ευρώ ενισχύει την παγκόσμια αβεβαιότητα, γεγονός που απαιτεί παγκόσμια απάντηση.

    "Η κρίση του χρέους στην Ευρώπη δεν αποτελεί πρόκληση για τις χώρες που την υφίστανται, όπως η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, είναι μια πρόκληση για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Ζου Γκουάνγιαο. "Η κρίση αφορά την ανάκαμψη ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας και συνεπώς απαιτεί κοινή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα" πρόσθεσε ο κινέζος αξιωματούχος.

  • ** Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει σήμερα πτώση σε ποσοστό 0,30% και διαμορφώνεται στα 1,2386 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 113,155 γιεν, στο 0,8626 με τη Στερλίνα και στο 1,4225 με το Ελβετικό Φράγκο.

    Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,86% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 91,4750 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6965 με τη Στερλίνα και στο 1,1486 με το Ελβετικό φράγκο.

    Νέα οικονομική διακυβέρνηση

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, ο επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε την εκτίμησή του προς το ΕΚ για την έως τώρα υποστήριξη που έχει επιδείξει και κάλεσε στους ευρωβουλευτές για περαιτέρω συνεργασία στις μελλοντικές πρωτοβουλίες.

    Ο επίτροπος δήλωσε κατ' αρχάς ότι συμφωνεί με τους ευρωβουλευτές που ζητούν οικονομική ένωση συμπληρωματική της νομισματικής.

    "Έτσι θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα", είπε χαρακτηριστικά, "αυτό είναι το δίδαγμα από την κρίση", δήλωσε και υπογράμμισε τα τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει από εδώ και στο εξής να μας απασχολήσουν:

    - Να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Αποφύγαμε μία πτώχευση αλά "Lehman Brothers" σε ευρωπαϊκό έδαφος, γι; αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε με επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα για να διαφυλάξουμε την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και την εύθραυστη ακόμα οικονομική ανάκαμψη στην ήπειρό μας.

    - Να επιταχύνουμε, εντείνουμε και ολοκληρώσουμε την οικονομική μεταρρύθμιση των αγορών. Πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο το δυνατόν ταχύτερα. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο διόρθωσης του συστήματος των δημοσιονομικών αγορών.

    Πρέπει να συνεργασθούμε στη βάση της ιδέας μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς ώστε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τις αγορές ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση.

    - Να προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη, να ενισχύσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με δημοσιονομική επισκόπηση, με την θέσπιση κυρώσεων και με κανόνες.

    "Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και θα προχωρήσουμε άμεσα" είπε ο επίτροπος, "γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, πρέπει να δράσουμε χωρίς καθυστέρηση". Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συμμαχία των θεσμικών οργάνων για να επιτευχθούν οι στόχοι. "Η ΕΕ" είπε, "παρήγαγε πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματά της όταν υπήρξε συμμαχία των θεσμικών οργάνων".

    Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές ζήτησε την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή στην οποία, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να συμβάλλουν και τα εθνικά κοινοβούλια.

    "Παρακαλώ βγείτε να πείσετε τους ψηφοφόρους σας και βοηθήστε μας να πείσουμε την προεδρία, όχι μόνο την Ισπανική αλλά και τις άλλες. Κάνετε να ακουσθεί η φωνή σας στους λαούς σας", κατέληξε ο κ. Ρεν.

    Φόρος για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές

    Όλες οι χώρες της Ομάδας των 20 (G20) πλούσιων και αναδυομένων χωρών πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια συντονισμένη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση -- ακόμη κι αυτές που δεν έχουν πληγεί από τραπεζικές κρίσεις, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε σχόλια που φαίνεται πως έχουν στόχο τον Καναδά.

    "Η έκκλησή μου προς την G20, ακόμη κι αν οι χώρες σας δεν έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένες τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία ως ένα σύνολο", δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας κατά την έναρξη μιας σημαντικής διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που διεξάγεται στο Βερολίνο.

    Με τα σχόλιά της αναφερόταν σαφώς τόσο στον Καναδά όσο και σε μερικές αναδυόμενες οικονομίες εντός της G20, οι οποίες δεν θέλουν να εισαγάγουν τόσο αυστηρές χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις όσο αυτές που υποστηρίζει το Βερολίνο.

    Ο Καναδάς έχει προς το παρόν απορρίψει εκκλήσεις για την υιοθέτηση του αποκαλούμενου Φόρου στις Χρηματοπιστωτικές Συναλλαγές, τον οποίο υποστηρίζουν η Γερμανία και η Γαλλία.

    "Αυτό ήταν μάλλον απογοητευτικό. Πρέπει να στέλνουμε κοινά σήματα σε στιγμές κρίσης", δήλωσε η Μέρκελ.

    Κατά τη διάσκεψη στο Βερολίνο ο Καναδάς αμφισβήτησε σήμερα αν ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα.

    "Ο Καναδάς είναι πολύ επιφυλακτικός με τους φόρους και αυτή δεν είναι μια καλή πολιτική για τον Καναδά", δήλωσε στη διάσκεψη ο Καναδός υφυπουργός Οικονομικών Τιφ Μάκλεμ. "Αμφιβάλλουμε ότι μπορείς να σταθεροποιήσεις τις τράπεζές σου φορολογώντας τις", πρόσθεσε.

    Ο Μάκλεμ δήλωσε ακόμη ότι ένας τραπεζικός φόρος μπορεί να έχει νόημα σε χώρες οι οποίες χρησιμοποίησαν χρήματα των φορολογουμένων για να διασώσουν τράπεζες -- και διευκρίνισε ότι ο Καναδάς δεν ανήκει στην περίπτωση αυτή.

    -

    [04] Επαφές για επενδύσεις

    Ενδιαφέρον για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, όπως για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, εξεδήλωσε η κινεζική αντιπροσωπεία, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, με τον πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας Cosco, Captain Wei - Jiafu, που πραγματοποιεί 4ήμερη επίσκεψη στην χώρα, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της κινεζικής κρατικής εταιρίας. Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν οι υφυπουργοί, Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Μαγκριώτης, οι Γενικοί Γραμματείς, Χάρης Τσιόκας και Σέργιος Λαμπρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της διοίκησης του ΟΣΕ και θυγατρικών εταιριών του.

    Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

    "Η συζήτηση που είχαμε με τους επικεφαλείς της Cosco ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής. Είχαμε τη δυνατότητα να τους ενημερώσουμε για τα προγράμματα, που ξεκινήσαμε στο πλαίσιο αυτού του υπουργείου. Τονίσαμε, ιδιαιτέρως, τη ξεχωριστή σημασία που έχει η Ελλάδα, για ένα διπλό λόγο, όσον αφορά τις διεθνείς συνεργασίες.

    Ο ένας λόγος είναι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, η οποία της δίνει μία εξαιρετική στρατηγική σημασία. Ο άλλος είναι ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η Ελληνική Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντική εγγύηση για κάθε επενδυτή.

    Ειδικώς, για τα θέματα του υπουργείου μας, ενημερώσαμε τον επικεφαλής της ξένης αντιπροσωπείας, για τα προγράμματα τα οποία είναι σε εξέλιξη και συγκεκριμένα για τη δημοπράτηση κατασκευής, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σχετική δημοπράτηση. Η διαδικασία είναι ανοιχτή, διαγωνιστική. Προβλέπεται με σύμβαση παραχώρησης να δοθεί για περίοδο 40 ετών το εμπορευματικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί εκεί, σε ιδιώτη επενδυτή.

    Το δεύτερο θέμα, το οποίο συζητήσαμε, είναι αυτό που αφορά τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Δώσαμε στοιχεία, πληροφορίες, για τις εταιρίες του συγκροτήματος του ΟΣΕ στη ξένη αντιπροσωπεία.

    Η Cosco, όπως γνωρίζετε, είναι μια ναυτιλιακή κατά βάση εταιρία, δεν είναι μια εταιρία σιδηροδρόμων. Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν σε οργανισμούς της πατρίδας τους, που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία τους παρουσιάσαμε.

    Και το τρίτο θέμα, για το οποίο μιλήσαμε, είναι το σχετικό με την κατασκευή του νέου μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου της Κρήτης. Το πρόγραμμα αυτό θα προχωρήσει πάλι, μέσω σύμβασης παραχώρησης, όπως γνωρίζετε. Είναι ένα αεροδρόμιο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε 5 χρόνια, από τη στιγμή που επιλεγεί ο ανάδοχος.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία εξεδήλωσε ενδιαφέρον για όλα αυτά τα θέματα. Την εφοδιάσαμε με τα απαραίτητα στοιχεία, με τεύχη στα οποία έχουμε περιλάβει οτιδήποτε αφορά τη λειτουργία του σιδηροδρόμου και τα εν εξελίξει προγράμματα στο Θριάσιο και στο Καστέλι της Κρήτης. Θα τα αξιολογήσουν, θα τα μελετήσουν, όπως μας είπαν, και σε κάθε περίπτωση δήλωσαν διαθέσιμοι, έτοιμοι να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν πραγματικά ως μια χώρα επιλογής για κάποιον που θέλει να επενδύσει αυτή την περίοδο.

    Πιστεύω ότι αυτή η επιτυχημένη συνάντηση θέτει τις βάσεις για μια καλή συνεννόηση και περαιτέρω συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Όλα, όμως, όπως γνωρίζετε, θα κριθούν στην πράξη και εκ του αποτελέσματος. Εμείς έχουμε υποχρέωση, από τη δική μας πλευρά, να εργαστούμε, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να κάνουμε έτσι μονόδρομο την εξέλιξη προς το καλύτερο αποτέλεσμα".

    Στη συνέχεια, ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Όσον αφορά τον ΟΣΕ, ο κ. Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι η Cosco είναι ναυτιλιακή εταιρία, δεν είναι σιδηροδρομική εταιρία. "Ασφαλώς, στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, το οποίο προωθούμε, μεταξύ των άλλων, προβλέπουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτη επενδυτή να συνεργαστεί με τον ΟΣΕ, να επενδύσει στον ΟΣΕ, ιδίως στην Τραινόσε, στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές", επεσήμανε ο υπουργός.

    Επίσης, ο κ. Δ. Ρέππας τόνισε ότι αυτό είναι ένα τμήμα λειτουργίας του σιδηροδρόμου που μπορεί να ενδιαφέρει και τη Cosco ή κάποια εταιρία, η οποία ασχολείται με το σιδηρόδρομο ή τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές και συνεργάζεται με τη Cosco.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν έχουν ενημερωθεί για τη φορολογία, την οποία θα πληρώσουνε, ο κ. Δ. Ρέππας ότι όσον αφορά τη διαδικασία για το Καστέλι ή για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, είναι μια ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία. "Οι όροι θα πρέπει να είναι ίδιοι για κάθε ενδιαφερόμενο. Αν στη διαδικασία αυτή και συγκεκριμένα στα κριτήρια, συμπεριλάβουμε και φορολογικά κίνητρα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά από την αρχή, για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή. Εμείς σας έχουμε κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Δεν προβλέπεται στη δική μας πρόταση μια τέτοια πτυχή φορολογικών κινήτρων. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να το συζητήσει, όπως κάνουμε κι εμείς, με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ισχύει ότι ισχύει και για όλους τους επενδυτές", διευκρίνισε ο υπουργός.

    Συνάντηση Cosco-ΟΛΠ

    Συνάντηση αντιπροσωπειών της ΟΛΠ ΑΕ υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη και της COSCO GROUP υπό τον Capt Wei Jiafu πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΟΛΠ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΛΠ, η Cosco Group ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων της στον Πειραιά θα αποτελέσει την κύρια πύλη της Cosco για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τις γύρω περιοχές, στον οποίο θα έχουν άμεση αναφορά πλην της Cosco και οι όμιλοι της Άπω Ανατολής: K-LΙΝΕ (Ιαπωνία), YML (Κορέα) και HANJIN (Κορέα).

    Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco θα εργάζεται μόνο με Έλληνες τεχνικούς και λιμενεργάτες, «χωρίς κανέναν Κινέζο» όπως είπε ο capt. Wei Jiafu της Cosco, ο δε αριθμός των εργαζομένων θα ανέλθει σε 650.

    Και οι δύο πλευρές (ΟΛΠ και Cosco) οι οποίες θα συλλειτουργούν στους προβλήτες Ι και ΙΙ θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια καλής συνεργασίας σύμφωνα και με τις πολιτικές προώθησης πωλήσεων μιας εκάστης.

    Το ενδιαφέρον των δύο πλευρών, πέρα από την εξέταση των θεμάτων του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ Α.Ε., επικεντρώθηκε σε δύο κυρίως μείζονα θέματα, για τα οποία θα υπάρξουν συνεννοήσεις και κατευθυντήριες συμφωνίες εντός διημέρου:

    (α) Συμμετοχή του ΟΛΠ Α.Ε και της Cosco στο υπό δημιουργία Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου.

    Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου για να εξετάσουν επακριβώς το σχήμα συνεργασίας τους, όταν το έργο αυτό προκηρυχθεί από την ΕΡΓΟΣΕ. Ο capt. Wei υπέδειξε ως μοντέλο το έργο της Cosco στο Dubai., το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

    (β) Συνεργασία μέσω της «ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΠ» (NAΥΣΟΛΠ) για την ανάπτυξη των εργασιών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν επίσης, ώστε να τεθεί το πλαίσιο συνεργασίας τους σε εξειδικευμένα θέματα (δεξαμενές, πλοία για συντήρηση και επισκευή κλπ.)

    (γ) Για τα υπόλοιπα έργα οι δύο πλευρές θα έχουν σειρά νέων συναντήσεων για κάθε έργο εξειδικευμένα, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της Cosco.

    Ο capt. Wei εξέφρασε τη δέσμευση ότι όλες οι επενδύσεις της Cosco θα υλοποιηθούν στο ακέραιο όσον αφορά τον Πειραιά (Προβλήτες ΙΙ και III) σύμφωνα και με τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης και ότι προσβλέπει στην άριστη συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ.

    Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την προώθηση των κοινών τους στόχων με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Συνάντηση Λ. Κατσέλη με Cosco

    Για όλα τα επιχειρηματικά-ναυτιλιακά σχέδια που αφορούν την Κίνα με την Ελλάδα μίλησαν χθες στον Πειραιά, η ΥΠΟΙΑΝ Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος της COSCO.

    Στην πολύωρη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και εκπρόσωποι τουριστικών και επιχειρηματικών φορέων, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος, ο πρόεδρος της COSCO που τυγχάνει και υψηλόβαθμο στέλεχος του Κ.Κ.Κ. τόνισε στην υπουργό Λούκα Κατσέλη ότι τόσο η COSCO όσο και η Κίνα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, σε όλο το εύρος και το βάθος των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, εφόσον επέλθει κάποια συμφωνία.

    Συγκεκριμένα, ο Captain Wei αναφέρθηκε στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών, της κρουαζιέρας, της ναυπηγοεπισκευαστικής δράσης και των Logistics, ενώ επισήμανε ότι η χώρα του έχει έντονο ενδιαφέρον και επενδύσεις στις περιφέρειες της Ελλάδας.

    Από την πλευρά της η ΥΠΟΙΑΝ Λούκα Κατσέλη καλωσόρισε τον πρόεδρο της COSCO, που επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί στενή συνεργασία με την Κίνα, την οποία μάλιστα θεωρεί στρατηγικό εταίρο.

    Τέλος, να επισημανθεί ότι ήδη η COSCO δραστηριοποιείται στον ΣΕΜΠΟ Μ. Ικονίου.

    Στο επίκεντρο η αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά

    "Το λιμάνι του Πειραιά κατέχει προνομιακή γεωγραφική θέση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση στα Βαλκάνια και καλύπτει τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική" τονίζει σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα http://money.163.com ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της COSCO, Ming Dong.

    Ο κ. Ming σημειώνει ότι "προς το παρόν και σε σύγκριση με το λιμάνι του Αμβούργου ή του Άμστερνταμ, το μερίδιο του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO δεν είναι τόσο υψηλό, ωστόσο εμείς θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην αξιοποίηση του λιμανιού, και θα κινητοποιήσουμε τους πελάτες μας να μεταφορτώνουν εκεί τα εμπορεύματά τους, προκειμένου το λιμάνι να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ευρώπη".

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι "με δεδομένη την αρνητική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγξει την κατάσταση, καθώς η συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη", και ακολουθεί σύντομη αναφορά στις οικονομικές πλευρές της συμφωνίας, που έχει ήδη συναφθεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και με την επίσκεψη του Captain Wei, ο κ. Ming υπογραμμίζει ότι "η απεργία στο λιμάνι δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη", ενώ στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων του περασμένου Οκτωβρίου στη λειτουργία του λιμανιού.

    -

    [05] Στις φλόγες η Μπανγκόκ

    Ο ηγέτης των "κόκκινων πουκάμισων" στην Ταϊλάνδη έκανε έκκληση σήμερα στους υποστηρικτές του για ειρήνη μετά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες όταν ο στρατός επενέβη για να θέσει τέρμα στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες που διαρκούσαν επί δύο μήνες στην Μπανγκόκ και στις ταραχές που σημειώνονταν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16 ανθρωποινα χάσουν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν.

    "Η δημοκρατία δεν μπορεί να χτιστεί με εκδίκηση και οργή", είπε ο Βεέρα Μουσικαπόνγκ, ο πρόεδρος του Ενωμένου Μετώπου για τη Δημοκρατία και Ενάντια στη Δικτατορία (UDD), σε τηλεοπτική του δήλωση κι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

    Ωστόσο, πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στο κέντρο της Μπανγκόκ σήμερα Πέμπτη, ενώ έχει παραταθεί ηαπαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην πρωτεύουσα και άλλες 23 επαρχίες της Ταϊλάνδης.

    Πυρά ακούγονταν κοντά σε βουδιστικό ναό στο κέντρο του άτυπου "στρατοπέδου" των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Μπανγκόκ, ενώ στρατιώτες προωθούνταν προς την παγόδα κατά μήκος των γραμμών του εναέριου τραίνου, ανέφεραν αυτόπτες.

    Το πλήθος υποχώρησε στο ναό για να προστατευθεί, ενώ μια ομάδα στρατιωτών λάμβαναν θέσεις στις γραμμές του Skytrain και άλλοι προωθούνταν στην περιοχή.

    Τουλάχιστον 35 κτίρια στη Μπανγκόκ τυλίχτηκαν στις φλόγες, όταν διαδηλωτές τους έβαλαν φωτιά, μετά την έφοδο του στρατού χθες Τετάρτη στον καταυλισμό των "κόκκινων πουκάμισων", που ανάγκασε ηγετικά στελέχη του κινήματος να παραδοθούν και να ζητήσουν από τους υποστηρικτές τους να διαλυθούν.

    Ανάμεσα στα πυρπολημένα κτήρια είναι αυτό του Central World, του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού πολυκαταστήματος στην Ασία. Το κτίριο υπέστη τεράστιες ζημιές και μοιάζει ετοιμόρροπο. Μια πυρκαγιά αναφέρθηκε επίσης κοντά στο χρηματιστήριο χθες Τετάρτη. Η χρηματαγορά θα μείνει κλειστή σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι κλειστές θα παραμείνουν και όλες οι τράπεζες στη χώρα.

    Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Μπανγκόκ είπε ότι το πρωί σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν 31 πυρκαγιές, περίπου οι μισές σε τράπεζες, αλλά και μια σε mall.

    Παραμένει αβέβαιο, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, εάν οι ταραχές αποτελούν το τελικό ξέσπασμα της οργής των διαδηλωτών ή αν θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Το Ενωμένο Μέτωπο για την Δημοκρατία κι Ενάντια στην Δικτατορία (UDD), οι υποστηρικτές του οποίου έχουν γίνει γνωστοί ως τα "κόκκινα πουκάμισα", διαδηλώνει στην Μπανγκόκ από την 12η Μαρτίου αξιώνοντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα και της κυβέρνησής του, την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Οι κινητοποιήσεις του ήταν ειρηνικές ως την 7η Απριλίου, όταν διαδηλωτές έκαναν έφοδο στη βουλή και οι αρχές κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πρωτεύουσα.

    Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τον Μάρτιο έχει φθάσει τους τουλάχιστον 82. Ανάμεσα στα θύματα ήταν δύο ξένοι δημοσιογράφοι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.500.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch εξέφρασε σήμερα την "ιδιαίτερη ανησυχία" της για τις ενέργειες του ταϊλανδικού στρατού και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών..

    "Η κατάσταση στη Μπανγκόκ είναι εκτός ελέγχου εξαιτίας των επιπόλαιων ενεργειών των δύο πλευρών", δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, ο αναπληρωτής διευθυντής του ασιατικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανακοίνωση.

    "Τους ζητούμε να σεβαστούν και να διευκολύνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων, να σταματήσουν την παράνομη χρήση φονικών όπλων και να εγγυηθούν τη διέλευση σε όσους θέλουν να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια".

    "Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πρέπει άμεσα να σταματήσουν να στοχεύουν εναντίον των δημοσιογράφων", αναφέρεται στην ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης την ώρα που ένας ανεξάρτητος ιταλός φωτογράφος, ο 45χρονος Φάμπιο Πολένγκι έχασε τη ζωή του από πυρά το πρωί της Τετάρτης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ κάλυπτε τη στρατιωτική επιχείρηση.

    Άλλοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν την Τετάρτη, μεταξύ τους ένας ρεπόρτερ της ολλανδικής τηλεόρασης και ένας Καναδός.

    Το HRW κατήγγειλε επίσης τον έλεγχο που ασκήθηκε Τετάρτη από την κυβέρνηση στα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης και την απουσία ενημέρωσης για όσους συνελήφθηκαν από την αστυνομία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 May 2010 - 12:30:30 UTC