Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό
  • [02] "Συνεργασία για ανάπτυξη στη Μεσόγειο"
  • [03] ΔΝΤ: Τετραπλασιασμός κερδοφορίας

  • [01] Πανελλαδική απεργία για το ασφαλιστικό

    Υπολειτουργεί ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ προαναγγέλουν νέα απεργία την ημέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Στο Πεδίον του Αρεως η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και πορεία προς τη Βουλή. Στην Πλατεία Ομονοίας η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Συλλαλητήρια θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ' αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωσαη του ΠΑΜΕ.

    "Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως έχει. Θα δώσουμε τον αγώνα εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης", ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Αναφερόμενος γενικότερα στο ασφαλιστικό ο κ.Παναγόπουλος είπε ότι "επιχειρήθηκε μετά τα σενάρια φόβου και τρομοκρατίας να εμφανιστεί μια 'light" εκδοχή που όμως επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην δομή και στην εσωτερική λειτουργία του συστήματος. Με τον πιο ακραίο και αντικοινωνικό τρόπο πλήττει χαμολοσυνταξιούχους και νέους, το θέμα είναι το σύστημα να μην είναι μόνον οικονομικά βιώσιμο, αλλά να έχει και κοινωνική αποτελεσματικότητα".

    "Έχουμε μεγάλη ευθύνη να ενδιαφερθούμε για τις μελλοντικές γενιές. Το σύστημα αρχίζει να λειτουργεί με βαμπίρ και κανίβαλους. Υπάρχουν δραστικές περικοπές σε όσους πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση, ενώ το σύστημα λειτουργεί παράλληλα ώστε οι νεότερες γενιές να μην βρίσκουν τίποτα, αλλά να πληρώνουν μόνο για τους παλαιούς ", σημείωσε ο κ.Παναγόπουλος και ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ είναι "έτοιμη να επαναλάβει την απεργιακή κινητοποίηση όταν το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο ψήφισης του στη Βουλή".

    Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

    Τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ως συνέπεια "τη δραματική μείωση των συντάξεων που καταδικάζουν τους εργαζόμενους μέχρι τον τάφο και αφαιρούν από τους νέους το δικαίωμα να ελπίζουν στο μέλλον", ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    Όπως τονίστηκε, πέρα από τη βασική σύνταξη των 400 ευρώ, στο ασφαλιστικό δεν παρέχεται καμιά εγγύηση από το κράτος ότι οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου ανταποδοτικές συντάξεις - υπονοώντας το μεγάλο κίνδυνο να εμφανιστούν και στην Ελλάδα φαινόμενα ENRON (την εταιρία που στέρησε συντάξεις από εκατομμύρια χιλιάδες Αμερικανούς εργαζόμενους).

    Τόσο ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος όσο και οι άλλοι ομιλητές εξέφρασαν την έντονη οργή τους για την προβοκάτσια όπως είπαν, που έχει ενορχηστρωμένα ξεκινήσει από την κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ και τα ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων, προκειμένου να αμαυρωθεί ο αγώνας του ΠΑΜΕ κατά των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί και θα συνεχιστούν.

    Ευθείες υπήρξαν οι βολές κατά του κ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ. Όπως επανειλημμένα ειπώθηκε, προβοκατόρικα στοιχεία του ΛΑΟΣ είχαν παρεισφρήσει στην πορεία της 5ης Μαΐου, προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδια.

    "Όσες προβοκάτσιες και αν στήσουν η επαγρύπνηση και η σιδερένια πειθαρχία στις γραμμές του ΠΑΜΕ θα τις ακυρώσει", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντόπουλος.

    Επικριτικοί ήταν οι ομιλητές κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που "έχει χαρακτηρίσει υπόδειγμα το νόμο Ρέππα" και μίλησαν για "συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες".

    Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς, το κτήριο του οποίου είχε καταληφθεί συμβολικά από το ΠΑΜΕ και στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε προς το σταθμό του Θησείου.

    Ποιοι απεργούν

    Στην απεργία συμμετέχουν η ΟΤΟΕ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, δάσκαλοι και καθηγητές.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

    Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία. Νεκρώνουν και τα εμπορικά λιμάνια λόγω της συμμετοχής των λιμενεργατών στην κινητοποίηση.

    Κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην απεργία. Ενδέχεται όμως να προκύψουν προβλήματα στο δίκτυο του εσωτερικού και κυρίως σε μικρά αεροδρόμια, αν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΥΠΑ.

    Χωρίς συγκοινωνίες η πρωτεύουσα, καθώς δεν κινείται κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, πλην του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στη νέα 24ωρη Πανελλαδική απεργία. Δεν θα ισχύει για σήμερα ο δακτύλιος.

    Συγκεκριμένα, χειρόφρενο για όλο το 24ωρο τραβούν λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τρόλεϊ, ενώ δεν πρόκειται να βγουν από τα αμαξοστάσια το Μετρό, ο Προαστιακός και το Τραμ.

    Το μόνο μέσο που κινείται τμηματικά είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος εκτελεί δρομολόγια από τις 10 το πρωί, έως τις 4 το απόγευμα.

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, εκτός εκείνων, των λεγόμενων "Κοινωνικών Αναγκών".

    Η απεργία θα επηρεάσει και τα αυριανά δρομολόγια του Οργανισμού, γι αυτό καλό θα είναι το κοινό να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του ΟΣΕ.

    [02] "Συνεργασία για ανάπτυξη στη Μεσόγειο"

    Τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου, πρότεινε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βηρυτό, στη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ. Πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα, τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη Βηρυτό, στη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα συγκροτήσει γι' αυτό ειδική ομάδα, την οποία συντονίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στο θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Η σταθερότητα στην περιοχή, όπως είπε, δεν είναι απλό θέμα και δεν αφορά κάθε χώρα χωριστά. Ως παράδειγμα ανέφερε την κλιματική αλλαγή, η οποία, όπως υπογράμμισε, μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν στο νερό και την τροφή και να δημιουργήσει νέες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα αλλά και στις οικονομίες των κρατών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε για πολλούς τομείς συνεργασίας και αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και τις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας. Κάθε φορά που υπήρξαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περιοχή, οι δύο λαοί έρχονταν και πιο κοντά είπε ο πρωθυπουργός, που επισήμανε ακόμα τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο αλλά και τις στενές σχέσεις φιλίας με πολλούς ηγέτες της περιοχής. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε, η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο.

    Αναφέρθηκε ακόμη, στις δικές του προσπάθειες ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να αναζητήσει κοινές λύσεις σε κοινές προκλήσεις, καθώς και στην παρουσία του στη Βηρυτό, όπως στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, και στις δύσκολες ώρες του πολέμου του 2006.

    Σήμερα είμαι εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συνεχίσω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο και να τον διευρύνω για συνεργασία στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Για το μεσανατολικό πρόβλημα τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.

    Τέλος, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και χωρών της περιοχής του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες, όπως είπε, τα τελευταία λίγα χρόνια άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, και οι ελληνικές εξαγωγές στις περιοχές αυτές έφθασαν στο 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ακολούθως θα υπάρξει διμερής συνεργασία των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Λιβάνου με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Φθάνοντας -χθες- στη Βηρυτό ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του σοσιαλιστικού κόμματος του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάντ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Μέση Ανατολή και ιδιαιτέρως θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Επίσης συζήτησαν και θέματα σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, με τον κ. Τζουμπλάντ να ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στο πλαίσιο της Διεθνούς. Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Λίβανο και στην Ελλάδα και πώς η Ελλάδα προχωρεί για να βγει από την κρίση.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αντνάν Κασάρ, υπουργό Επικρατείας και γνωστό μεγάλο τραπεζίτη στον Λίβανο με τον οποίο συζήτησαν οικονομικά θέματα. Επίσης συναντήθηκε με την κ. Λεϊλά Ελ Σαλέχ, αντιπρόεδρο του ιδρύματος Μπιλ Χαλάλ το οποίο ειδικεύεται στην δημιουργία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων.

  • ** Ο πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", στις 5.30 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μοhamed Hosny Mubarak.

    [03] ΔΝΤ: Τετραπλασιασμός κερδοφορίας

    Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα πως τετραπλασίασε τα έσοδά του, εξόν από τις πωλήσεις του χρυσού, κατά τις επιχειρήσεις του την περίοδο 2009/10 (εργασιών έως τα τέλη Απριλίου) κατά τη δεύτερη συνεχόμενη κερδοφόρα χρονιά του.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός ανακοίνωσε πως τα καθαρά επιχειρηματικά του κέρδη ανέρχονται σε 534 εκατ. δολάρια, έναντι 126 εκατ. δολάρια της προηγούμενης χρήσης.

    Η κερδοφορία του ΔΝΤ οφείλεται ταυτόχρονα στα έσοδα από την πιστωτική του δραστηριότητα, η οποία εκτοξεύθηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, από τα κέρδη των επενδύσεών του και τις οικονομίες που απέδωσαν μετά τα μέτρα αναδιάρθρωσής του, που εφάρμοσε τη διετία 2007/09.

    Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνεται και η πώληση 403,3 τόνων χρυσού, ήτοι το ένα όγδοο του αποθέματός του, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο και θα ενσωματωθεί στα οριστικά αποτελέσματα χρήσης τον Ιούνιο.

    Το ΔΝΤ έχει επισημάνει πως οι πωλήσεις αυτές αναμένεται να αποφέρουν κέρδος (εν σχέσει προς την υπολογίσιμη αξία που έχει εγγραφεί στον ισολογισμό) 5,1 δισ. δολάρια, έναντι 4,5 δισ. δολάρια που ανέφεραν οι εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο, όταν περαιώθηκε η αποκλειστική πώληση στα κράτη μέλη του.

    Τρία κράτη μέλη (Ινδίες, Νήσος Μαυρίκιος, Σρι Λάνκα) αγόρασαν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο ποσότητες που ισοδυναμούν σε 212 τόνους. Οι υπόλοιποι 191,3 τόνοι διατέθηκαν από τον Φεβρουάριο στην αγορά και καμία από τις συναλλαγές δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 May 2010 - 10:30:27 UTC