Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ωρα ευθύνης, ώρα μεγάλων αποφάσεων"
  • [02] "Να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή"
  • [03] «Πέντε λεπτά τη λέξη, για την Ελλάδα»
  • [04] "Ενωτική Πρωτομαγιά"

  • [01] "Ωρα ευθύνης, ώρα μεγάλων αποφάσεων"

    "Πάμε να αναγεννήσουμε την πατρίδα. Ή τώρα ή ποτέ". Με αυτή τη φράση - πρόσκληση έκλεισε τη σημερινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, αλλά ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ότι, με συστράτευση και κοινό αγώνα, η χώρα θα τα καταφέρει. Κάλεσε, δε, σε συμμετοχή στον αγώνα αυτό όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι προσωπικά είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται, στο χρόνο που χρειάζεται και επιβάλλουν οι συνθήκες για την ανάκαμψη της χώρας και να αισθανθούν περήφανοι και πάλι οι Έλληνες.

    Είμαι αισιόδοξος είπε ο πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με βούληση να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Και ζήτησε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα σπρέντ (spreads) και να ασχοληθούμε με τις αλλαγές και τις ανατροπές που πρέπει να γίνουν. Ο μηχανισμός στήριξης στον οποίο προσέφυγε η χώρα θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη ηρεμία για να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές επισήμανε ο πρωθυπουργός βεβαιώνοντας ότι το πολιτικό κόστος δεν μας φοβίζει, διότι, πέρα από το πολιτικό κόστος υπάρχει και η προσφορά προς την πατρίδα. Σημείωσε επίσης ότι το πολιτικό κόστος το έχει κάποιος όταν δεν αναμετράται με τις προκλήσεις, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια νέα συλλογικότητα που είναι απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει να αρνηθεί τον εύκολο ατομικισμό για να κερδηθεί η μάχη από την οποία, όπως πρόσθεσε, κανένα πολιτικό στέλεχος δεν έχει το δικαίωμα να απέχει.

    Είναι η ώρα της αλήθειας, η στιγμή που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και αρκετά κοροϊδέψαμε αλλήλους, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας την κατάντια "στις πολιτικές των τελευταίων ετών".

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα με την "τρόικα" τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί όλες τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία, κάτι το οποίο θα έκανε ούτως ή άλλως στο πλαίσιο του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και πρόσθεσε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους αδύναμους στην κοινωνία: Είναι δέσμευση και υποχρέωση δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα συμμαχία των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.

    Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης, είπε ότι άκουσε μια συγγνώμη που ισοδυναμεί με ομολογία αμαρτιών. Και αυτή η συγγνώμη πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, αφορούσε το παρελθόν αλλά όχι το παρόν και το μέλλον. Αλλά συγγνώμη, όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να αλλάξω, και αυτό ούτε το άκουσα ούτε το είδα.

    Για τη σημερινή πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι περνάμε τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών και έκανε λόγο για πρωτόγνωρες για την Ελλάδα προκλήσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

    Έχουμε αναλάβει συνέχισε, ιστορικές ευθύνες και οι πολιτικές μας αποφάσεις θα είναι καθοριστικές. Και αναμένονται από τη διεθνή κοινότητα, η μεταχείριση της οποίας προς την Ελλάδα ήταν, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ένα σκωτσέζικο ντους. Έκανε μάλιστα λόγο για "ανεύθυνους λαϊκιστές" ακόμα και "εγκάθετους" που δημιουργούν διεθνώς κλίμα εναντίον της χώρας. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στα ταξίδια και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ένοιωσε τη "μοναξιά της εξουσίας".

    Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος τόνισε ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δίνει τη μάχη από κοινού με την κυβέρνηση. "Πάμε στη μάχη με το κεφάλι ψηλά", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αποδεικνύουμε ότι είμαστε φορείς αλλαγής. Τώρα, πρόσθεσε, είναι η ώρα της αλλαγής και η στιγμή της αλήθειας, ενώ χαρακτήρισε τιτάνιο και πρωτοποριακό το έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι οι δύσκολες αποφάσεις είναι οι γέφυρες για το καλύτερο και όχι η υποταγή στις θελήσεις των ισχυρών.

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινή ζωή τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε, ότι ο Έλληνας δεν αισθανόταν πολίτης αυτής της χώρας, αλλά υπήκοος κάποιας φεουδαρχίας, γι' αυτό και επέλεξε την απειθαρχία ως αντίσταση.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ήθελε από την κυβέρνηση να κρύψει κάτω από το χαλί τις αμαρτίες της και πρόσθεσε ότι αν αυτό το κάναμε θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα η οποία θα είχε ήδη εκραγεί, διότι υπάρχει ο ασφυκτικός έλεγχος από την "τρόικα". Αναρωτήθηκε μάλιστα, τι θα γινόταν αν και σήμερα η Ελλάδα διέθετε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση.

    Αναγνώρισε ότι κάποιοι στην Ευρώπη ακόμη δυσπιστούν για τις προθέσεις της χώρας, αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι ότι υπάρχει πλέον η συλλογική ευρωπαϊκή βούληση είπε ο κ. Παπανδρέου. Απαντώντας, σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση, για το μηχανισμό στήριξης αγνοούν την πραγματικότητα γιατί, όπως είπε, εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός "δεν θα είχαμε πού την κεφαλήν κλίνη".

    Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, περήφανη και βιώσιμη τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας, το σύνθημα "έξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να προσυπογράψει και αυτό αλλά και το "έξω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Γιατί, όπως είπε, "δεν θέλουμε επιτήρηση". Ωστόσο πρόσθεσε, υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και όσων συνθηματολογούν, διότι δεν πρόκειται (το ΔΝΤ και η ΕΕ) να φύγουν με τη βία αλλά μόνο όταν μπει η χώρα σε τάξη. Και στο σημείο αυτό εισέπραξε τα πιο θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του Κινήματος, τους οποίους κάλεσε να αντισταθούν όλοι μαζί αλλά να αντισταθούν στις παλιές πρακτικές και την ανομία, αναδεικνύοντας παράλληλα ό,τι καλύτερο έχει ο Ελληνισμός.

    Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των βουλευτών.

  • ** Στις 4:00 μμ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdallah Bin Zayed Al Nahyam και στη συνέχεια, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    Ομιλία Γ.Παπκωνσταντίνου

    Ζούμε στιγμές εθνικής επιβίωσης, είναι η ώρα των αποφάσεων, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος.

    Σήμερα είπε οι αριθμοί δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας, αναφέροντας ότι το έλλειμμα μπορεί να φθάσει το 14%, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας, που θα χρειαστεί πολύ καιρό για να εξαλειφθεί.

    Ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση, τις οποίες η ίδια δημιούργησε και ρωτούν τι προτίθεται να κάνει από δω και πέρα, καθώς η εντολή που έδωσαν είναι το ΠΑΣΟΚ να τα αλλάξει όλα.

    Χαρακτήρισε πολύ ιδιαίτερη τη σημερινή συγκυρία και πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να απλώσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει καθώς η πίεση των διεθνών αγορών που ποντάρουν κατά της Ελλάδας είναι μεγάλη.

    Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι είναι μεγάλο κεκτημένο και χαρακτήρισε ανεύθυνες τις επικριτικές φωνές, που δεν αντιλαμβάνονται πού θα βρισκόμασταν σήμερα χωρίς το μηχανισμό.

    Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτό το διάστημα με την "τρόϊκα", είπε ότι "θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα".

    Και πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών από την εφαρμογή των οποίων, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης.

    Η διαπραγμάτευση αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη ημέρα την 19η Μαίου, καθώς, όπως είπε, μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κείμενο, να έχει συμφωνηθεί, να έχει υπογραφεί και να έχει αρχίσει η εκταμίευση του δανείου.

    Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

    Αναφέρθηκε επίσης στην αμφισβήτηση που υπάρχει για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ελέγξει το δημόσιο χρέος και αν η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση να ακολουθήσει μέχρι το τέλος την πορεία, που άρχισε και να εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και θα εφαρμοστεί απολύτως ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Δεν είναι εύκολη η πορεία, καθώς θα χρειαστεί η κυβέρνηση να συγκρουστεί με πολύ κόσμο και να μην χαϊδέψει αυτιά, ειπε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε τονίζοντας ότι εάν κάνουμε εκείνα που υποσχεθήκαμε και για τα οποία μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός μέσα σε τρία χρόνια θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

    "'Οχι" στο ΔΝΤ

    Αρνητικά κρίνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 60,9%, την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό δανειοδότησης από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας GPO, που έγινε για λογαριασμό του "MEΓΚΑ" (ΜEGA) και παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή» (Θετικά και Μάλλον θετικά 31% και Δ.Ξ./Δ.Α. 8,1%).

    Ομοίως αρνητικά, σε ποσοστό 70,2%, βλέπουν οι ερωτηθέντες την ανάμειξη του ΔΝΤ στη χώρα μας (Θετικά και Μάλλον θετικά 23,2% και Δ.Ξ./Δ.Α. 6,6%).

    Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε, τηλεφωνικά, το διάστημα 22 έως 26 Απριλίου, σε δείγμα 1.400 ατόμων, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 9,6% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, το 30,6% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, το 21% ΝΔ , ΚΚΕ 8,9%, ΛΑΟΣ 6,9%, ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, Οικολόγοι 1,9%, άλλο κόμμα 2%, άκυρο-λευκό 6,4%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 19,1%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 45,5% και ακολουθεί με 26% ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ το 24,6% δηλώνει "κανέναν".

    Για το αν υπάρχει σήμερα κοινωνικός, πολιτικός χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος, το 60,1% δηλώνει "όχι & μάλλον όχι" και το 37,3% "ναι & μάλλον ναι".

    Στο ερώτημα "ποιος είναι καλύτερα για τη χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση", το 31,9% απαντά "η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", το 31% "μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ", ενώ το 27% απαντά (αυθόρμητα) "καμία από αυτές".

    Συντριπτικά αρνητικά τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών που πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι συνεπή με τις προεκλογικές της εξαγγελίες καθώς το 87,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στη σχετική ερώτηση.

    Τέλος, στο ερώτημα "ποιος κυρίως ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας" το 54,3% απαντά (αυθόρμητα) "όλοι μαζί", το 20% "η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ", το 11,8% "οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" και το 4,1% "η σημερινή κυβέρνηση".

    ΤτΕ: Επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής

    Βαθύτερη ύφεση για φέτος προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Ετήσια Έκθεση του ιδρύματος συστήνοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ο κ. Προβόπουλος χαρακτηρίζοντας την σημερινή κρίση πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 2%, ενώ το Δημόσιο Χρέος είναι πιθανόν το 2009 να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 13,6%.

    Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμά ότι φέτος η απασχόληση θα υποχωρήσει περαιτέρω και η ανεργία θα προσεγγίσει το 11%. Αναγνωρίζει ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στα δημοσιονομικά και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών επιβάρυναν εν τέλει και το τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές κρίνει ότι το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

    Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά επείγουσες, ενώ ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσβατος εκτιμά η ΤτΕ.

    Συνακόλουθα θεωρεί ότι "θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειας απ΄ όλους."

    "Δεν μπορούμε να πλέον να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

    Για ν΄ αντιστρέψουμε τις δυσμενείς τάσεις θα πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ. Η συμπεριφορά των αγορών οφείλεται κατά βάση στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σ' αυτό όμως προστίθενται οι ανησυχίες ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δύο παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον. Με άλλα λόγια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στην δυναμική του χρέους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

    Στο πλαίσιο αυτό ο διοικητής της ΤτΕ συστήνει, η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών να προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω. Η προσαρμογή αυτή είναι εφικτή αν επιδιωχθούν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτερο βηματισμό, ο περιορισμός της σπατάλης και η συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο. Η ΤτΕ προκρίνει την μείωση των δαπανών ως "εργαλείο" για την δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πετύχαινε δηλαδή αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά: συρρίκνωση αντί αύξησης των εσόδων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η προτεινόμενη επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ήδη από εφέτος, θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ' επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Για την πορεία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ενημέρωσε σήμερα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν το Κολλέγιο των κοινοτικών επιτρόπων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

    Όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, στη σημερινή συζήτηση ο Ολι Ρεν είπε ότι οι σχετικές εργασίες στην Αθήνα προχωρούν με ικανοποιητικό τρόπο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι όλες οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, με βάση τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου και της 11ης Απριλίου, επισημαίνοντας πως δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά γενικότερα τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας συνολικά στην ευρωζώνη.

    -

    [02] "Να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή"

    Aπάντηση στην ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Α.Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως "το ότι ο κ. Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς που απαιτεί ολόλκληρος ο ελληνικός λαός. Αντίθετα ο κ.Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός βλέπει τη διαφορά".

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος καταλόγισε στον Γ. Παπανδρέου προσωπικές ευθύνες για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    "Οι τεράστιες ευθύνες του κ. Παπανδρέου για το ΔΝΤ και τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις ότι δήθεν τα λεφτά υπάρχουν, δεν καλύπτονται σήμερα με φθηνούς λαϊκισμούς", τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Συνάντηση Σαμαρά με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε χθες στη Ρηγίλλης με το τριμερές κλιμάκιο ελεγκτών ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Η συνάντηση είχε διάρκεια 70 λεπτών και αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι από την πλευρά της Ν.Δ παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω ύφεση στην οικονομία η οποία θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ.

    Επίσης η Ν.Δ επέμεινε στις προτάσεις μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με έμφαση στην απασχόληση και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας καθώς και στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο για λόγους ισορροπίας και δικαιοσύνης αλλά και για λόγους ενίσχυσης της ενεργού ζήτησης.

    [03] «Πέντε λεπτά τη λέξη, για την Ελλάδα»

    Μια Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας εξεγέρθηκε με τα επιτιμητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, πρόκειται για τη Λεονόρα Ζέελινγκ (Leonora Seeling), η οποία ζήτησε να επιβληθεί ένας έκτακτος, πολιτιστικός φόρος για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κ. Ζέελινγκ δεν είναι κάποια από τους γνωστούς χειριστές ελληνικών θεμάτων στη Γερμανία. Πλην όμως, έχει διδάξει σε γερμανικά και γαλλικά πανεπιστήμια ιστορία των μαθηματικών και της φυσικής, έχει εκδώσει λογοτεχνία, γνωρίζει - από πολλά ταξίδια της την τελευταία δεκαετία - την Ελλάδα και τώρα ξεσπάθωσε, εκδίδοντας ένα βιβλιαράκι.

    Το πόνημά της, που εκδόθηκε από το μικρό εκδοτικό οίκο της Στουτγάρδης «Αρύκανδα» (όπως ονομαζόταν η αρχαία πόλη της Λυκίας), είναι γραμμένο σε μορφή αγόρευσης προς τους πολίτες και φέρει τον τίτλο: «5 σεντ, ώστε να σώσουμε την Ελλάδα». Πρόκειται δε - σύμφωνα με το δημοσίευμα - «για μια άνευ όρων θερμή συνηγορία υπέρ της Ελλάδος από γερμανική γραφίδα».

    «Ευτελής» πολιτιστικός φόρος

    Αφορμή για τη δημόσια τοποθέτηση της Γερμανίδας συγγραφέα αποτέλεσε ο ενοχλητικός - σύμφωνα με την ίδια - τόνος των δημοσιευμάτων για την Ελλάδα. Άλλωστε, το ζήτημα για την κ. Ζέελινγκ δεν είναι να επισημανθούν οι αδυναμίες της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά να βρεθούν πάση θυσία λόγοι, ώστε να σωθεί η Ελλάδα, την οποία θεωρεί πολύτιμη ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Για το λόγο αυτό, η κ. Ζέελινγκ πρότεινε την επιβολή - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - ενός μηδαμινού, συμβολικού πολιτιστικού φόρου: όποιος χρησιμοποιεί σήμερα ελληνικές λέξεις να πληρώνει πέντε «ευτελή» λεπτά του ευρώ για κάθε μία από αυτές. Δηλαδή, μόλις ο Γερμανός πει Idee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idΓ©e ή ο Άγγλος ξεστομίσει idea, να κατακυρώνονται αμέσως 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο, Ευρώπη και ευρώ και πάει λέγοντας.

    Με πάθος και εμμονή αλλά και έκδηλη χαρά η κ. Ζέελινγκ υπολογίζει τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια που θα έμπαιναν στον άδειο ελληνικό 'μπεζαχτά'. Μάλιστα, είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν αυτόν το φόρο στην Ελλάδα, χωρίς τα πνευματικά και επιστημονικά επιτεύγματα της οποίας δε θα υπήρχε σήμερα ούτε ευρωπαϊκός πολιτισμός, ούτε ευρωπαϊκή τεχνολογία, ούτε τα αεροπλάνα θα κινούνταν, ούτε τα πλοία θα έσχιζαν τα πελάγη.

    Ο λόγος περί διαφθοράς

    Το δεύτερο ζητούμενο της Γερμανίδας συγγραφέως είναι να συμμαζευτούν οι γερμανικές γραφίδες, που με τόσο δασκαλίστικο ύφος έσπευσαν να καταδικάσουν την ελληνική πρακτική και την ελληνική νοοτροπία. Για το λόγο αυτό, υπενθύμισε πως δίπλα στην αφελώς απροκάλυπτη ελληνική διαφθορά - τη «δημοκρατική διαφθορά», όπως την αποκαλεί - βρίσκεται η μεγαλόσχημη και υποκριτική διαφθορά της γερμανικής οικονομίας αλλά και της πολιτικής.

    Για το λόγο αυτό, η κ. Ζέελινγκ έκανε τη σύγκριση των αποδοχών ενός Έλληνα δημόσιου υπαλλήλου, μαζί με τις περικοπές του 10%, με το υψηλότερο επίδομα που - υπό ορισμένες προϋποθέσεις - παίρνει ο Γερμανός άνεργος, πρότεινε τη μείωση των ελληνικών αγορών γερμανικών όπλων κατά 50% και άλλα πολλά. Σύμφωνα δε με τη «ΝΒ», η Λεονόρα Ζέελινγκ, τα έκανε όλα αυτά διότι απλά «είναι μια μορφωμένη Γερμανίδα που της πάτησαν τον κάλο, επειδή της προσέβαλαν την Ελλάδα».

    -

    [04] "Ενωτική Πρωτομαγιά"

    «Σε αυτή την ιστορική για τον τόπο συγκυρία, η φετινή Πρωτομαγιά, πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Να είναι η πρώτη ηχηρή απάντηση του εργαζόμενου λαού, απέναντι στην προσπάθεια εκχώρησης της κυριαρχίας του στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή που απέστειλε στα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, στο Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, στο Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στη Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων και στη Γραμματεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την οποία καλεί σε ενωτική συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει στην επιστολή:

    «Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές

    »Με την προσφυγή της κυβέρνησης στον μηχανισμό που συγκρότησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι εργαζόμενοι της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο επίθεση.

    »Η επίθεση αυτή, θέτει σε αμφισβήτηση κάθε κατακτημένο δικαίωμα, που προστατεύει την εργασία, την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, το κοινωνικό κράτος.

    »Βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι η σημερινή κυβέρνηση που χωρίς καμία νομιμοποίηση, και έχοντας υφαρπάξει με εντελώς διαφορετικές προεκλογικές δεσμεύσεις την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών, προσφέρει τα δικαιώματά τους, ως αντάλλαγμα για την εύνοια των νεοφιλελεύθερων κερδοσκοπικών αγορών. Υπεύθυνες είναι εξ ίσου οι δυνάμεις του δικομματισμού, που με μοναδικό κριτήριο την διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, λεηλάτησαν τα δημόσια αγαθά και τον δημόσιο πλούτο.

    »Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ανακοπεί η επίθεση αυτή: Η μαζική και δυναμική εκδήλωση ενός κινήματος κοινωνικής αντίστασης. Απέναντι σε ένα ογκώδες κίνημα αντίστασης, αποφασισμένο να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη δουλειά και την αξιοπρεπή ζωή, καμία κυβέρνηση και κανένας υπερεθνικός οργανισμός δεν μπορεί να επιβάλλει την πολιτική του.

    »Αντίθετα, ένα κίνημα κατακερματισμένο, εγκλωβισμένο σε εσωτερικές διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς, είναι αναντίστοιχο με τις σημερινές απαιτήσεις. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις όποιες διαφωνίες, την όποια κριτική ασκεί ο ένας στον άλλον, τις ευθύνες που υπάρχουν, θεωρούμε ότι αυτές τις ώρες, η εξάντληση κάθε δυνατότητας για κοινή δράση, μπορεί να απεγκλωβίσει τις μεγάλες μάζες των εργαζομένων από την ηττοπάθεια, και την παραίτηση, και να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

    »Μια πρώτη δυνατότητα που μας δίνεται, είναι η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Σε αυτή την ιστορική για τον τόπο συγκυρία, η φετινή Πρωτομαγιά, οφείλει να υπερβεί ένα άθροισμα οργανώσεων, και συνδικάτων και χώρων συγκέντρωσης. Πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Να είναι η πρώτη ηχηρή απάντηση του εργαζόμενου λαού, απέναντι στην προσπάθεια εκχώρησης της κυριαρχίας του στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

    »Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί στον μεγαλύτερο βαθμό, αν τα συνδικάτα, τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις που αντιμάχονται σήμερα την κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές και την κριτική που ασκούν ο ένας στον άλλον, καλέσουν σε μία ενωτική συγκέντρωση. Μια τέτοια ενωτική πρωτοβουλία, θα δημιουργήσει την δυναμική που χρειάζεται σήμερα, για να μετατραπεί η αγωνία των εργαζομένων σε αποφασιστικότητα, που θα εκδηλωθεί με μαζική παρουσία στις κινητοποιήσεις.

    »Η εμπειρία προηγούμενων ετών μπορεί να μας κάνει σοφότερους και πολύ πιο αποτελεσματικούς. Και το παραμικρό βήμα ενότητας, χωρίς να υπονομεύει την αυτονομία κανενός, μπορεί σήμερα να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και να δώσει στον λαό και τους εργαζόμενους την δύναμη που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

    Μπορούμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η αναζήτηση ενός κοινού βηματισμού μπορεί να δυναμώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να οδηγήσει το μαζικό λαϊκό κίνημα πιο κοντά στη νίκη.».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 April 2010 - 12:30:39 UTC