Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ωρα ευθύνης, ώρα μεγάλων αποφάσεων"
  • [02] "Εθνική συνεννόηση"

  • [01] "Ωρα ευθύνης, ώρα μεγάλων αποφάσεων"

    «Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα. Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τα προβλήματα κατάματα και να τα διορθώσουμε. Τώρα είναι η ώρα να αναγεννήσουμε την Ελλάδα. Και θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεδριάζει με θέμα την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόφασή της να προσφύγει στο μηχανισμό, αγνοούν σκοπίμως ή αφελώς την κατάσταση της οικονομίας, την οποία χαρακτήρισε ως τη δυσκολότερη των τελευταών δεκαετιών και σημείωσε ότι «το ΔΝΤ δεν θα φύγει με μπουνιές και κλωτσιές», αλλά με το να καταστεί δυνατή η οικονομία.

    «Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, περήφανη και αναπτυξιακά και κοινωνικά δίκαιη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου

    Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «αντί να απολογηθεί μας κατηγόρησε ότι τα φουσκώσαμε», ενώ «οι ίδιοι έκαναν μια άθλια απογραφή» με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατραπεί «από ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα στα βαλκάνια η κουτοπόνηρη βαλκανική χώρα στην Ευρώπη».

    «Σήμερα ο αγώνας μας είναι να αποκαταστήσουμε την ίδια την αξιοπιστία μας, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει πίστη, δεν υπάρχει δάνειο, δεν υπάρχει επένδυση» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία και διαβεβαίωσε ότι θα αφομοιωθούν οι καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς για να αναστραφούν οι κακές πρακτικές που υπάρχουν στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, όπως είπε, θα προστατευθούν οι πιο αδύναμοι πολίτες, «θα δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας αυτών που θα θιγούν περισσότερο».

    «Μας έλαχε και πάλι να είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε τις δύσκολες ιστορικές ευθύνες για την πορεία του Ελληνισμού. Ούτε φυγομαχούμε, ούτε φυγοπονούμε, με ειλικρίνεια αποκαλύψαμε τις αλήθειες και αναλάβαμε τις ευθύνες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται με τοποθετήσεις των βουλευτών.

  • ** Στις 4:00 μμ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdallah Bin Zayed Al Nahyam και στη συνέχεια, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    "'Οχι" στο ΔΝΤ

    Αρνητικά κρίνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 60,9%, την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό δανειοδότησης από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας GPO, που έγινε για λογαριασμό του "MEΓΚΑ" (ΜEGA) και παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή» (Θετικά και Μάλλον θετικά 31% και Δ.Ξ./Δ.Α. 8,1%).

    Ομοίως αρνητικά, σε ποσοστό 70,2%, βλέπουν οι ερωτηθέντες την ανάμειξη του ΔΝΤ στη χώρα μας (Θετικά και Μάλλον θετικά 23,2% και Δ.Ξ./Δ.Α. 6,6%).

    Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε, τηλεφωνικά, το διάστημα 22 έως 26 Απριλίου, σε δείγμα 1.400 ατόμων, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 9,6% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, το 30,6% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, το 21% ΝΔ , ΚΚΕ 8,9%, ΛΑΟΣ 6,9%, ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, Οικολόγοι 1,9%, άλλο κόμμα 2%, άκυρο-λευκό 6,4%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 19,1%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 45,5% και ακολουθεί με 26% ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ το 24,6% δηλώνει "κανέναν".

    Για το αν υπάρχει σήμερα κοινωνικός, πολιτικός χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος, το 60,1% δηλώνει "όχι & μάλλον όχι" και το 37,3% "ναι & μάλλον ναι".

    Στο ερώτημα "ποιος είναι καλύτερα για τη χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση", το 31,9% απαντά "η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", το 31% "μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ", ενώ το 27% απαντά (αυθόρμητα) "καμία από αυτές".

    Συντριπτικά αρνητικά τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών που πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι συνεπή με τις προεκλογικές της εξαγγελίες καθώς το 87,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στη σχετική ερώτηση.

    Τέλος, στο ερώτημα "ποιος κυρίως ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας" το 54,3% απαντά (αυθόρμητα) "όλοι μαζί", το 20% "η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ", το 11,8% "οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" και το 4,1% "η σημερινή κυβέρνηση".

    Τρισέ: "Σύντομα και καλά"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ με δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χθες στη Νέα Υόρκη, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν "σύντομα και καλά".

    "Δεν μπορώ να σχολιάσω περισσότερο τώρα, επειδή οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται τούτην την ώρα", δήλωσε ο κ. Τρισέ, που απαντούσε σε μία ερώτηση ενός πρώην αιρετού, ελληνο-αμερικανικής καταγωγής, αλλά γενικώς έδωσε στους παριστάμενους την εντύπωση, ότι προσπάθησε να αποφύγει το θέμα της ελληνικής (δημοσιονομικής) κρίσης.

    "Δεν θέλω να κάνω σχόλια, δεν θα μπορούσα, τώρα, να κάνω σχόλια" (...) "για διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται" μεταξύ Αθηνάς και ΕΚΤ/ΔΝΤ/Επιτροπής των Βρυξελλών, υπογράμμισε ο κ. Τρισέ.

    "Όμως, έχω εμπιστοσύνη ότι (αυτές οι διαπραγματεύσεις) θα ολοκληρωθούν σύντομα και καλά", υπογράμμισε αμέσως μετά, αναδεικνύοντας στο σημείο αυτό της συνέντευξης Τύπου την παρουσία της ΕΚΤ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

    Αντιδράσεις από ΕΕ

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι έχει "εμπιστοσύνη" στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίες πρόκειται να καταλήξουν στο πρόγραμμα οικονομικών μέτρων που απαιτεί το Βερολίνο για την αποδέσμευση της βοήθειας για την Αθήνα.

    Τη δήλωση αυτή έκανε χθες η κα Μέρκελ σε μικρή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία αποσκοπούσε ολοφάνερα στο να θέσει σε νέο πλαίσιο τη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

    "Το λέω ξεκάθαρα, η Γερμανία θα βοηθήσει (την Ελλάδα) αν πληρούνται οι προϋποθέσεις", σημείωσε επίσης η καγκελάριος.

    Ταυτοχρόνως η κα Μέρκελ υπογράμμισε ότι "κατανοεί πολύ καλά τις ανησυχίες των ανθρώπων στη Γερμανία" και προσέθεσε ότι γι'αυτό επιμένει "σε ένα πλήρες, καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα".

    Τέλος, απέκλεισε την υπόθεση για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο, στο οποίο αναφέρθηκαν διάφοροι στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, "δεν αποτελεί επιλογή" και υπογράμμισε ότι το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να προκαλεί ανησυχία στις αγορές.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας για να συζητήσει την ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου.

    Ο γερμανός αξιωματούχος δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι το νομοσχέδιο μπορεί τώρα να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, μέσω κρατικής τράπεζας.

    Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ακόμα ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του ευρώ και επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως το Σαββατοκύριακο.

    Ο Σόιμπλε είπε ότι τόσο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ θα βρίσκονται αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο όπου θα έχουν συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Αντίθετα ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ως τις κρίσιμες εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις 9 Μαΐου.

    Στο μεταξύ, το 57% των Γερμανών θεωρούν "κακή απόφαση" την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ μόλις το 33% δηλώνουν θετικοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24 και του γερμανικού ομίλου WELT και η οποία στο σύνολό της θα παρουσιαστει το βράδυ από το γαλλικό κανάλι.

    Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κρίνουν απαραίτητη "την άμεση και αποφασιστική δράση κατά της κερδοσκοπίας που έχει στόχο την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

    Η κατάσταση της Ελλάδας ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν χθες οι δύο άνδρες κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    Και οι δύο "εξέφρασαν τη συμφωνία τους για την αναγκαιότητα άμεσης και αποφασιστικής δράσης κατά της κερδοσκοπίας που έχει στόχο την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ", σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

    "Εξέφρασαν επίσης τη συμφωνία τους για την σπουδαιότητα μίας φιλόδοξης ευρωπαϊκής οικονομικής στρατηγικής που θα βασίζεται σε μία πραγματικά ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση", προσθέτει η ανακοίνωση.

    [02] "Εθνική συνεννόηση"

    Λύση εκτάκτου ανάγκης χαρακτήρισε την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης που περιλαμβάνει και το ΔΝΤ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σε δήλωση του, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αλλά είναι μια λύση εκτάκτου ανάγκης και εξέφρασε τον φόβο ότι δεν υπάρχει μια εθνική συνεννόηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του ΔΝΤ.

    «Καλώ όλους, από όλα τα μετερίζια, να προσέξουν και να προστρέξουν σέ έναν εθνικό διάλογο που θα κάνει αυτά τα μέτρα, που αναγκαστικά θα κληθεί να πάρει η, υπό κατοχή κυβέρνηση, πιο "εύπεπτα» για τον ελληνικό λαό", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες στέλνουν κεφάλαια εκτός Ελλάδας, και δήλωσε: «Κάνουμε έκκληση σε μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας-οι οποίοι εν πολλοίς πλούτισαν σ' αυτόν τον τόπο- να σταματήσουν την εξαγωγή κεφαλαίων σε Λουξεμβούργο και άλλες χώρες. Η επόμενη παρέμβασή μας δεν θα είναι έκκληση αλλά δημόσια καταγγελία με όνομα και επίθετο».

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό

    Την ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα, ζητά να μάθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Με επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Καρατζαφέρης, σημειώνει ακόμα, ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, που θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς του, και θα έχει επαφές με Έλληνες ομολόγους τους, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ενδέχεται να κάνει περιοδεία «θριαμβευτικού τύπου» στη Θράκη και ρωτά τον κ. Παπανδρέου, αν θα ανταποκριθεί σε σχετικό επίσημο αίτημα του κ. Ερντογάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 April 2010 - 10:30:24 UTC