Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βάση η τιμή ζώνης για ημιυπαίθριους
  • [02] Σε "υψηλή προστασία" ο Υμηττός
  • [03] Κλειστά σήμερα τα περίπτερα
  • [04] Η Toyota ανακαλεί 7.500 οχήματα
  • [05] Περισσότερες εκρήξεις ηφαιστείων στο μέλλον
  • [06] Εντοπίστηκε η κεντρική γιάφκα
  • [07] Σταδιακή αποκατάσταση
  • [08] "Μαζική συμμετοχή"
  • [09] "Δεν είναι μονόδρομος"
  • [10] "Βίαιη ανατροπή"
  • [11] "Συνεχίζουμε την προσπάθεια"

  • [01] Βάση η τιμή ζώνης για ημιυπαίθριους

    Η τιμή ζώνης θα αποτελέσει τελικώς την βάση στην οποία θα στηρίζεται η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, καθώς - όπως ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η υπουργός Περιβάλλοντος - η προσπάθεια που έγινε από το υπουργείο ώστε η ρύθμιση να βασιστεί στην αντικειμενική αξία, θα έκανε πολύπλοκο το όλο σύστημα.

    Η κ. Μπιρμπίλη εξήγησε πως υπήρξε μια νομοτεχνική ρύθμιση ώστε να προχωρήσει η διάταξη με την αντικειμενική αξία - καθώς αυτό θα έδινε μια πολύ αντικειμενικότερη εικόνα της κατάστασης - όμως οι υπηρεσίες αποφάνθηκαν ότι θα ήταν πολύπλοκο να αντιμετωπίζεται «ατ χοκ» κάθε κτίσμα ξεχωριστά.

    Ενημέρωσε ότι αυτό που έγινε είναι ότι περιορίζεται λίγο η τιμή ζώνης ανά ΟΤΑ - στην περίπτωση που υπάρχει τέτοια διαφοροποίηση - με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αντικειμενικότητα στον προσδιορισμό των τιμών σε μεγάλες περιοχές.

    Ακόμη η υπουργός δήλωσε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι όπως δηλώνονταν οι ημιυπαίθριοι θα δηλώνονται.

    [02] Σε "υψηλή προστασία" ο Υμηττός

    Τέλος στην υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Αττικής, βάζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο δόθηκε χθες και για ένα μήνα, σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέτοντας τον ορεινό όγκο του Υμηττού, και τις ημιορεινές και πεδινές εκτάσεις που τον περιβάλλουν, σε καθεστώς υψηλής προστασίας.

    "Θεσμοθετούμε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, εντός της οποίας απαγορεύεται τελείως η δόμηση και επιτρέπονται μόνο έργα για την προστασία του οικοσυστήματος" δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τ. Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε σήμερα. Πρόσθεσε ότι "ο Υμηττός αποτελεί μια ελπίδα για την Αττική και η προστασία του είναι μια ανάγκη για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας".

    Ανέφερε ακόμη, ότι το οικοσύστημά του προστατεύεται και στην πράξη ως περιοχή Natura 2000 και ότι, εντός των επόμενων εβδομάδων, το ΥΠΕΚΑ θα εντάξει τον Υμηττό και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά 79/409/ΕΟΚ. Η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του ΠΔ και το χαρακτήρισε προπομπό και πρότυπο για την προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής, όχι μόνο διότι φιλοξενούν πολύτιμα οικοσυστήματα, αλλά και επειδή προσφέρουν αναντικατάστατες οικολογικές υπηρεσίες σε όλους.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ορίζονται οι εξής ζώνες προστασίας:

    Ζώνη Α - Απόλυτη προστασία της φύσης: Καταλαμβάνει πλέον σύνολο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (Natura 2000), η οποία βρισκόταν εντός των ορίων του από 1978 προεδρικού διατάγματος. Απαγορεύεται πλήρως η δόμηση. Επιτρέπονται μόνο έργα απαραίτητα για την προστασία και οικολογική διαχείριση του οικοσυστήματος. Η Ζώνη Α αυξάνεται - εις βάρος της Ζώνης Β - σε 93.000 στρέμματα, από 76.000 στρέμματα προηγουμένως, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος.

    Ζώνη Β - Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή, όπως ορίζεται από την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%.

    Ζώνη Γ - Αρχαιολογικής προστασίας: Πρόκειται για τμήματα της προστατευόμενης περιοχής τα οποία παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση.

    Ζώνη Δ - Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Θεσμοθετούνται ο πυρήνας και η περιφερειακή ζώνη των σημαντικών αυτών πνευμόνων αστικού πρασίνου, ως ζωνών "διείσδυσης" του βουνού στην πόλη. Οι περιοχές ορίζονται ως ζώνες ελεγχόμενης ανάπτυξης. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις θα εξειδικευθούν με επόμενο προεδρικό διάταγμα.

    Ζώνη Ε - Ειδικές χρήσεις: Επιτρέπεται η λειτουργία υπό αυστηρούς περιορισμούς των υφιστάμενων νεκροταφείων.

    Ειδικότερες διατάξεις ορίζουν την υποχρέωση τήρησης όρων βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, την απαγόρευση της θήρας και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων σε όλες τις ζώνες. Επίσης, εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες συντάσσουν κατάλογο όλων των τελεσίδικα κριθέντων ως αυθαιρέτων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων.

    Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το στρατόπεδο Σακέτα, η υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά επεσήμανε ότι δεν δύναται να αλλάξει την υπερκείμενη νομοθεσία.

    Τόνισε, παράλληλα, σχετικά με το πάρκο κεραιών στην κορυφή του Υμηττού, ότι "σήμερα δεν τις αγγίζουμε", προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Υποδομών, Δικτύων και Μεταφορών με στόχο να απομακρυνθούν μελλοντικά.

    Για το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης, υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να γίνει πιο ισχυρό" και απέκλεισε, τέλος, την πιθανότητα επέκτασης των νεκροταφείων.

    [03] Κλειστά σήμερα τα περίπτερα

    Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία προκήρυξε για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων - Αναπηρικών Κυλικείων και Καπνοπωλών αντιδρώντας στην αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων και η οποία εκτιμά ότι έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο.

    Τα νέα περιθώρια κέρδους δεν επαρκούν πλέον για τη συντήρηση όλου του δικτύου λιανικής πώλησης προϊόντων καπνού και η επιβίωση των 40.000 σημείων πώλησης καπνικών προϊόντων, που απασχολούν πάνω από 100.000 οικογένειες, κρίνεται αβέβαιη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, προκύπτει αύξηση των φόρων που από το 73,5% οδηγείται στο 81,4% ή κατά 0,74% ανά πακέτο. Μειώνεται το περιθώριο της εταιρείας από 0,51% σε 0,43%, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 0,08% ανά πακέτο. Μειώνεται το περιθώριο κέρδους του εμπορίου από 0,34% σε 0,281%, δηλαδή υπάρχει μείωση κατά 0,06% ανά πακέτο και η ομοσπονδία ζητάει την επαναδιαπραγμάτευση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των καπνικών προϊόντων, έτσι ώστε να παράγονται περιθώρια κέρδους που να εγγυώνται την επιβίωση του δικτύου.

    [04] Η Toyota ανακαλεί 7.500 οχήματα

    Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε χθες βράδυ πως ανακαλεί περίπου 7.500 οχήματα 4Χ4 Land Cruiser 150 (Prado) και Lexus GX στην Ευρώπη για πιθανά προβλήματα στην οδική συμπεριφορά τους.

    Η ανάκληση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση, προ ολίγων ωρών, πως ανακαλούνται 6.000 μοντέλα Lexus στις ΗΠΑ για τους ίδιους λόγους, έπειτα από την δημοσίευση προειδοποίησης από αμερικανικό περιοδικό για την οδική συμπεριφορά των οχημάτων αυτών.

    «Όλοι οι πελάτες μας που διαθέτουν ένα από αυτά τα μοντέλα θα ειδοποιηθούν προσωπικά εντός των προσεχών ημερών», αναφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία στο ανακοινωθέν της, προσθέτοντας πως εξ όσων γνωρίζει δεν έχουν υπάρξει στην Ευρώπη παράπονα, ή ατυχήματα, που να σχετίζονται με την οδική συμπεριφορά των οχημάτων αυτών.

    [05] Περισσότερες εκρήξεις ηφαιστείων στο μέλλον

    Ίσως θα πρέπει να συνηθίζουμε την ιδέα ότι κατά καιρούς θα ζούμε χωρίς αεροπλάνα, αφού τα επόμενα χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες οι αερομεταφορές είναι πιθανό περιοδικά να αποδιοργανώνονται από ανάλογες ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία, με αυτήν που ήδη κρατά ομήρους εκατομμύρια επιβάτες σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο.

    Ορισμένοι γεωλόγοι και ηφαιστειολόγοι δεν αποκλείουν ότι το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ, που τώρα μας ταλαιπωρεί με το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας του, δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αντίθετα μπορεί να γίνει συνηθισμένο θέαμα στο μέλλον. Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή της Ισλανδίας, η οποία ήταν ούτως ή άλλως ανέκαθεν ιδιαιτέρως ενεργή από γεωλογική άποψη, εισέρχεται πια σε μια ακόμα πιο δραστήρια φάση, που θα περιλαμβάνει περισσότερες εκρήξεις ηφαιστείων, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι πολύ μεγάλες (σαφώς μεγαλύτερες από αυτή την Εϊγιαφιέλ).

    Στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα τα ισλανδικά ηφαίστεια ήσαν ασυνήθιστα ήσυχα. Όμως «η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία φαίνεται να ακολουθεί μια περιοδικότητα 50 έως 80 ετών. Η αύξηση στη δραστηριότητα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνει ότι πιθανώς εισερχόμαστε σε μια πιο ενεργή φάση με περισσότερες εκρήξεις», δήλωσε ο ισλανδικής καταγωγής Θορβαλντούρ Θόρνταρσον του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ειδικός στα ισλανδικά ηφαίστεια, σύμφωνα με το "New Scientist".

    Παράλληλα με την ενεργοποίηση των ηφαιστείων, έχει καταγραφεί εντονότερη σεισμική δραστηριότητα στην Ισλανδία, με αποκορύφωμα μέχρι στιγμής το σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ τον Μάιο του 2008.

    Το 1998, ερευνητές του πανεπιστημίου της Ισλανδίας υπό τον Γκούντρουν Λάρσεν μελέτησαν στοιχεία 800 ετών από στρώματα λάβας, πυρήνες πάγου κ.α. και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην χώρα τους περνάει από εναλλασσόμενες φάσεις υψηλής και χαμηλής δραστηριότητας. Το αποκορύφωμα της ενεργού φάσης συνδέεται στενά με την εκδήλωση σεισμών, οι οποίοι απελευθερώνουν την ένταση που συσσωρεύουν τα τεκτονικά ρήγματα κοντά στην Ισλανδία.

    Η περιοδικότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων επίσης συνδέεται με την περιοδικότητα στην κίνηση του μάγματος από τα έγκατα (τον μανδύα) της γης προς την επιφάνεια, καθώς και από τις διακυμάνσεις της πίεσης που ασκούν στην επιφάνεια του εδάφους οι παγετώνες καθώς λιώνουν, ενώ και η πάντα έντονη γεωθερμική δραστηριότητα έχει τις δικές της φάσεις μεγαλύτερης ενεργοποίησης, συμβάλλοντας και αυτή στην ενεργοποίηση των ηφαιστείων.

    Εκτός όμως από πιο συχνές, οι ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία φαίνεται να γίνονται και πιο ισχυρές στη διάρκεια του ανοδικού κύκλου ενεργοποίησης των ηφαιστείων. Οι πιο καταστροφικές εκρήξεις -μεταξύ αυτών εκείνη του ηφαιστείου Λάκι που, το 1783, σκότωσε πάνω από τα μισά ζώα της χώρας και οδήγησε σε θανάσιμη πείνα και εξόντωση του ενός τετάρτου περίπου (δηλαδή του 25%) του πληθυσμού - συνέβησαν ακριβώς σε τέτοιες φάσεις περιοδικής ενεργοποίησης.

    «Αν όντως εισερχόμαστε σε μια πιο ενεργή φάση, τότε τέτοιες μεγαλύτερες εκρήξεις θα γίνουν πιο πιθανές», δήλωσε ο Θόρνταρσον, ο οποίος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει και εκτιμά ότι η νέα ενεργή φάση θα διαρκέσει περίπου 60 χρόνια, με αποκορύφωμα μεταξύ των ετών 2030-2040. Όσες πτήσεις προλάβουμε να κάνουμε μέχρι τότεβ¦

    Όσον αφορά το συγκεκριμένο ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ, ο νορβηγός ηφαιστειολόγος καθηγητής Ραϊντάρ Τρόνες του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο οποίος έχει ειδικευτεί στα ισλανδικά ηφαίστεια, σύμφωνα με το Science Daily, θεωρεί πιθανό ότι η τρέχουσα έκρηξη και η εκπομπή τέφρας στην ατμόσφαιρα θα διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να συνεχιστεί για ένα χρόνο ή και περισσότερο! Πάντως το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ θεωρείται ότι έχει εκτονωθεί αρκετά και δεν αναμένεται να δώσει άλλη μεγάλης κλίμακας έκρηξη.

    Όμως πιο επίφοβο, σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, είναι το γειτονικό πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο Κάτλα, θαμμένο κάτω από έναν παγετώνα, το οποίο εκρήγνυται κατά μέσο όρο δύο φορές κάθε αιώνα κατά τα τελευταία 1.100 χρόνια που έχει κατοικηθεί η Ισλανδία. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Τρόνες, έχει σχεδόν αιώνα να εκραγεί - τελευταία φορά ήταν το 1918.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://geology.gsapubs.org/content/26/10/943.abstract

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Εντοπίστηκε η κεντρική γιάφκα

    Όπλα και εκρηκτικά βρέθηκαν στη γιάφκα του "Επαναστατικού Αγώνα" που εντοπίστηκε στην Κυψέλη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται για την κεντρική γιάφκα της οργάνωσης και έχει βρεθεί αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού.

    Λόγω των υλικών που υπήρχαν στο διαμέρισμα, από την Αστυνομία εκκενώθηκε προληπτικά η πολυκατοικία από τους ενοίκους, μέχρι να απομακρυνθούν τα υλικά.

    Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, αλλά σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και πιθανότατα θα γίνουν ανακοινώσεις.

    [07] Σταδιακή αποκατάσταση

    Οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να άρουν από σήμερα τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών, που είχαν επιβληθεί μετά την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου που κάλυψε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου με ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας.

    "Υπάρχει συμφωνία των υπουργών για μεγαλύτερη ευελιξία" στους περιορισμούς, ανέφερε διπλωματική πηγή.

    Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σιίμ Κάλας, είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν, από σήμερα, περισσότερα αεροσκάφη. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητήσουν αργότερα τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε η εξάπλωση του νέφους της τέφρας πάνω από την Ευρώπη.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι η συμφωνία των υπουργών "θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα διευκολύνει την περιορισμένη επανέναρξη της κυκλοφορίας".

    Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Θα επιτρέπεται δηλαδή στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναστάτωση που προκάλεσε στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται στους ευρωπαϊκούς αιθέρες.

    Από τις χώρες της Ευρώπης μόνο, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμη προβλήματα από τη σκόνη.

    Στην Ελλάδα, χωρίς προβλήματα εκτελούνται οι πτήσεις μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι κρατούν μακριά από τη χώρα μας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο η κατάσταση ενδεχομένως μεταβληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων και από νοτιάδες στραφούν σε βόρειους. Πάντως μέχρι χθες το απόγευμα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας είχαν ματαιωθεί 136 πτήσεις και άλλες 26 από το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Την αναστολή των δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεών της, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποφάσισε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Τη Δευτέρα ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις, προκειμένου, μαζί με τους κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών, να διαπιστώσουν κατά πόσο η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα στους κινητήρες.

    Η αεροπορική εταιρεία Air France, εκτίμησε ότι οι πληροφορίες για το κλείσιμο των αεροδρομίων ήταν "ανεπαρκείς" αφού διεξήγαγε χωρίς κανένα επεισόδιο πέντε δοκιμαστικές πτήσεις που είχαν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του νέφους της τέφρας στα αεροπλάνα της.

    Το κλείσιμο του βρετανικού εναέριου χώρου είναι "ανώφελο", εκτιμά ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας British Airways (ΒΑ), Γουίλι Γουόλς, έπειτα από μία δοκιμαστική πτήση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή χωρίς καμία δυσκολία.

    Σταδιακή αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας

    Γαλλία - Ανοίγουν σταδιακά από σήμερα τα αεροδρόμια και δημιουργούνται αεροδιαδρόμοι για το Παρίσι προκειμένου να διευκολυνθούν οι εναέριες μετακινήσεις. Οι αεροδιάδρομοι προς το Παρίσι θα ανοίξουν από τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) .

    Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε πως θα επαναλάβει από σήμερα τις ματαιωθείσες πτήσεις.

    Οι περισσότερες εσωτερικές πτήσεις θα γίνουν κανονικά από το Παρίσι και οι ευρωπαϊκές πτήσεις από το Σαρλ ντε Γκώλ θα επαναληφθούν από τις 13.00, ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία.

    Βρετανία - Ο εναέριος χώρος ανοίγει προοδευτικά από σήμερα το πρωί, πρώτα από τη Σκωτία (περίπου στις 08:00 ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσουν περιοχές της βόρειας Αγγλίας και η Βόρειος Ιρλανδία. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ανοίξει και η περιοχή του Λονδίνου.

    Στη Βρετανία παραμένουν εγκλωβισμένοι 40.000 Αμερικανοί ταξιδιώτες και γίνονται προσπάθειες για την επιστροφή τους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Γερμανία - Παρά την επέκταση απαγόρευσης των πτήσεων στη Γερμανία από τις αρχές εναέριας ασφάλειας (DFS) οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, με τη Lufthansa να προπορεύεται, ανακοίνωσαν την επανάληψη των πτήσεών τους -κατά κύριο λόγο μεγάλων αποστάσεων-με τη διαδικασία της « διακυβέρνησης με οπτική επαφή».

    Μολονότι ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 03.00, ώρα Ελλάδος, η Lufthansa ανακοίνωσε την «άμεση» επανάληψη των πτήσεων «μεγάλων αποστάσεων» από τη Γερμανία, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία Air Berlin ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε 104 πτήσεις (κυρίως προς την ισπανική νήσο Μαγιόρκα) με τη μέθοδο «οπτικής επαφής», που ισχύει συνήθως για ελαφρά αεροσκάφη, αφού έλαβε άδεια από τις αρχές.

    Με βάση αυτή τη διαδικασία, τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε ύψος έως 3.000 μ., με τους κυβερνήτες να προσέχουν για άλλα αεροσκάφη, αλλά το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε πτήσεις σε μεγαλύτερο ύψος.

    Βέλγιο - Ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα ανοίξει σταδιακά από το πρωί.

    Ελβετία- Οι αεροπορικές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους «από τις 09.00,( ώρα Ελλάδος) σήμερα Τρίτη και τα αεροσκάφη θα μπορούν να πετάξουν και πάλι προς την Ελβετία».

    Ιταλία - Ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ιταλίας θα είναι ανοιχτός από τις 09:00 το πρωί σήμερα

    Ισπανία - Όλα τα αεροδρόμια της χώρας στα βόρεια και τα ανατολικά που είχαν κλείσει προσωρινά, επαναλειτουργούν.

    Ολλανδία - Από το βράδυ της Δευτέρας αναχωρούν πτήσεις από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ

    Βουλγαρία - Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, με εξαίρεση στον βορειοανατολικό τομέα του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.Περιστασιακά λειτουργούν τα αεροδρόμια του Μπουργκάς και του Πλόβντιβ. Στο νοτιοδυτικό εναέριο τομέα της χώρας, η κατάσταση βελτιώνεται σταθερά.

    Πολωνία - Έκλεισαν εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της χώρας λόγω της εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας.

    Φινλανδία - Το κύριο αεροδρόμιο της Φινλανδίας, Ελσίνκι-Βάνταα, έκλεισε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Δευτέρας μετά από προσωρινή λειτουργία του που οφειλόταν σε ένα άνοιγμα στο τεράστιο νέφος της ηφαιστειακής τέφρας.

    Τουρκία - Πτήσεις εκτελούνται από τη Δευτέρα στο σύνολο του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

    Ουγγαρία - Ο εναέριος χώρος της χώρας άνοιξε από χθες το μεσημέρι

    Καναδάς - Εννέα πτήσεις εσωτερικού ακυρώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία έφθασε στις καναδικές ακτές. Πρόκειται για τις πρώτες εκτιμήσεις εσωτερικού που ακυρώνονται στη βόρειο Αμερική λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

    Ρουμανία - Ανοιχτός είναι ο εναέριος χώρος από χθες το βράδυ

    Δανία - Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 15:00 σήμερα.

    ΕΕ: Δεν υπάρχει προς το παρόν ανησυχία για την υγεία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει αν το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πάνω από την Ευρώπη μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, δήλωσε εκπρόσωπος.

    "Ελέγχουμε το θέμα αυτό. Προς το παρόν το ότι (το νέφος) βρίσκεται εδώ δεν προκαλεί καμιά ανησυχία", δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως τα σωματίδια της τέφρας δεν είναι βλαβερά όσο παραμένουν στα άνω στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αν πέσουν στο έδαφος.

    Aegean Airlines: Ακυρώσεις πτήσεων

    Ματαιώσεις πτήσεων ανακοίνωσε για σήμερα η Aegean.

    Ειδικότερα, η Aegean Airlines σύμφωνα με την μέχρι στιγμής ενημέρωση που είχε από αεροδρόμια της Ευρώπης και για την αποφυγή ταλαιπωρίας των επιβατών, αναγκάζεται να ματαιώσει την 20η Απριλίου, τα κάτωθι σκέλη πτήσεων:

    1. A3 606/607 ATHENS - LONDON - ATHENS.

    2. A3 610-611 ATHENS - PARIS - ATHENS.

    3. A3 832/531 ATHENS - FRANKFURT - THESS/NIKI.

    4. A3 662/663 ATHENS - MILAN - ATHENS.

    5. A3 802/803 ATHENS - MUNICH - ATHENS.

    6. A3 806/807 ATHENS - MUNICH - ATHENS.

    7. A3 540/541 THESS/NIKI - DUSSELDORF - THESS/NIKI.

    8. A3 502/503 THESS/NIKI - MUNICH - THESS/NIKI.

    9. A3 510/511 THESS/NIKI - STUTTGARD - THESS/NIKI.

    10. A3 530/833 THESS/NIKI - FRANKFURT - ATHENS.

    11. A3 500/501 THESS/NIKI - MUNICH - THESS/NIKI.

    12. A3 852/853 ATHENS - BERLIN - ATHENS.

    13. A3 840/841 ATHENS - DUSSELDORF - ATHENS.

    14. A3 602/603 ATHENS - LONDON - ATHENS.

    15. A3 620/621 ATHENS - BRUSSELS - ATHENS.

    16. A3 660/661 ATHENS - MILAN - ATHENS

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διαδικτυακός τόπος της Aegean ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις αλλαγές και ακυρώσεις και η εταιρεία παρακαλεί το επιβατικό κοινό όπως ενημερώνεται για την κατάσταση των πτήσεων είτε από το site της www.aegeanair.com είτε από το site του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας που βρίσκονται.

    Η εταιρεία παρακαλεί τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς στους προορισμούς που αναφέρονται ανωτέρω, να μην προσέρχονται στο αεροδρόμιο των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους για την κατάσταση των πτήσεων, ώστε να αποφεύγεται η δική τους ταλαιπωρία.

    Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή η εταιρία θα στείλει εκ νέου ενημέρωση.

    [08] "Μαζική συμμετοχή"

    Την εκτίμηση ότι αν βρεθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους στη διήμερη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου, αν "νεκρώσει" η Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση θα προβληματιστεί, τόνισε σε ομιλία της σε εργαζόμενους στην Ελευσίνα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δίνει τη μάχη και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, ωστόσο σημείωσε ότι "όσες φωνές και να βάλεις μέσα στη Βουλή, όσο και αν χτυπήσεις το χέρι σου στο έδρανο, υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία δεν πρόκειται να αποφασίσει φιλολαϊκά".

    Ο εργάτης σήμερα πρέπει να καταλάβει, είπε η κ. Παπαρήγα, ότι "υπάρχει και άλλος δρόμος, μπορεί να ζήσετε καλύτερα. Και ότι αυτά τα μέτρα είναι αναπόφευκτα μόνο για το κεφάλαιο. Αν πιστέψετε στη δύναμή σας, θα βρούμε το δρόμο. Δεν φτάνει δηλαδή να αισθάνεστε ότι αυτά τα μέτρα σας αδικούν, αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να καταλάβετε ότι μπορεί να ζήσουμε καλύτερα σε τούτο τον τόπο. Πολύ καλύτερα, με ασφάλεια, με σιγουριά να μην έχουμε το άγχος, αυτή τη θηλιά στο λαιμό. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί".

    [09] "Δεν είναι μονόδρομος"

    Δηλώσεις με αφορμή τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την ενδεχόμενη εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, μετά το αποτέλεσμα των «εκλογών» στο κατεχόμενο από τους τούρκους τμήμα, έκανε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η επιλογή επιβλήθηκε από τους ξένους εταίρους μας και τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές».

    Όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης το ΔΝΤ «είναι απλά ο πιο σύντομος δρόμος, γεμάτος, όμως, λακκούβες και γκρεμούς. Μπορούσαμε να τον είχαμε αποφύγει ή τουλάχιστον να τον επιλέξουμε εμείς. Στην περίπτωσή μας, μας το επέβαλλαν οι εταίροι, βγάζοντας στην ουσία την ουρά τους απέξω».

    Η εκλογή Έρογλου

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των «εκλογών» στην κατεχόμενη Κύπρο και την επικράτηση του Ντερβίς Έρογλου,ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την ελπίδα «ο θεός να προστατεύει τον ελληνισμό».

    Και πρόσθεσε:

    «Ένας νέος Γκρουέφσκι στην Κύπρο, είναι ό,τι πιο πρόσφορο εκεί που οδηγείται το Μεγάλο Εθνικό μας θέμα».

    [10] "Βίαιη ανατροπή"

    "Η έλευση του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Στις εργασιακές σχέσεις με την ταυτόχρονη έκρηξη της ανεργίας, στα εισοδήματα με την γενίκευση της φτώχειας, στο ασφαλιστικό με την ανατροπή του δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα του", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π.Σκουρλέτης και προσθέτει:

    "Η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, οδηγείται σε βαθιά ύφεση και παρακμή. Οι όποιες κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών που κερδήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων ανατρέπονται. Η Ελλάδα με τον ερχομό του ΔΝΤ θα είναι μια άλλη χώρα".

    Τέλος, κάνει λόγο για "τη διαμόρφωση ενός πλατιού κοινωνικού μπλοκ που θα διεκδικήσει μια νέα πορεία της χώρας αλλά και της Ευρώπης".

    [11] "Συνεχίζουμε την προσπάθεια"

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος Χριστόφιας μετέφερε στον κ. Ερογλου την ετοιμότητά του να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο κ. Ερογλου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Χριστόφια για την επικοινωνία και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σύντομα.

    Εξάλλου, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι κύριοι Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ συμφώνησαν να είναι σε επαφή για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

    Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

    Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μάρτιν Νεζίρκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι "το σημαντικό είναι οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές και καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι "τα Ηνωμένα Έθνη θα εργαστούν και με τις δύο πλευρές για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας για την επανέναρξη των συνομιλιών".

    Ο κ. Νεζίρκι επεσήμανε ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει διεξοδικά το Κυπριακό με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

    Για την εκλογή του κ. Έρογλου στις χθεσινές λεγόμενες εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δήλωσε ότι "είναι θέμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, να εργασθεί για την επανένωση της Κύπρου. Στην πρώτη επίσημη αμερικανική αντίδραση στο αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Κρόουλι, δήλωσε: "Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον κ. Ντερβίς Ερογλου για τη νίκη του στις εκλογές που έγιναν για να επιλεγεί ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει την αναζήτηση λύσης που επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μέσω μιας διαδικασίας που βασίζεται στις παραμέτρους των Ην. Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων των ηγετών της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008".

    Δηλώσεις στην Αθήνα

    «Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζεται μέσα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως μέλημά μας είναι να μην σταματήσουν αυτές, γιατί έχουμε έναν τελικό σκοπό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την εκλογή του Ντ. Έρογλου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

    Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή πλευρά έχει ήδη θέσει το πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ενιαία προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πως αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να τηρηθούν και σε νέες διαπραγματεύσεις.

    «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλου του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των «λεγόμενων εκλογών» στον τουρκοκυπριακό τομέα - «λεγόμενων», αφού όπως εξήγησε «δεν είναι εκλογές ενός νόμιμου κράτους» - θα πρέπει να είναι συμβατό με αυτό το αίτημα του κυπριακού λαού.

    Εξ άλλου, ο απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι:

    «Χάρη στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην Κύπρο βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη μια διαδικασία συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα όπως ορίζονται στις περί Κύπρου Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Λύσης κυπριακής, από τους Κύπριους και για τους Κύπριους. Λύσης ευρωπαϊκής, για μια επανενωμένη Κύπρο, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιό της.

    Όπως επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και την απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία συνομιλιών μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των συνομιλιών είχε επιτελεσθεί συγκεκριμένη πρόοδος. Όχι η πρόοδος που θα θέλαμε, ούτε η πρόοδος που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί, αλλά πρόοδος υπαρκτή. Είναι αυτονόητο και θέμα καλής πίστης ότι αυτή η πρόοδος πρέπει να διαφυλαχθεί.

    Την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκπροσωπεί από ό,τι φαίνεται ο κ. Έρογλου. Οι θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς μας είναι γνωστές και φυσικά δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, καθώς δεν ανταποκρίνονται στο εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο έχει προσεγγίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας τις συνομιλίες.

    Ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με διάθεση εποικοδομητική, σαφή βούληση για λύση και στο πλαίσιο που έχει καθορισθεί ήδη για την εξελισσόμενη διαδικασία.

    Το πλαίσιο των συνομιλιών είναι δεδομένο. Η εποικοδομητική διάθεση από την πλευρά του Προέδρου Χριστόφια είναι αποδεδειγμένη. Βαρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά η ευθύνη να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί. Όπως και θα την βαρύνει τυχόν αποτυχία ή οπισθοδρόμηση.

    Είναι επίσης ευνόητο ότι αναμένουμε από την Τουρκία, χώρα με θέση-κλειδί στο Κυπριακό, να ενθαρρύνει και να επιτρέψει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 April 2010 - 6:30:36 UTC